ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αρχίζουν δίκες Σέρβων κρατουμένων

Νέα συγκέντρωση στο Ποζάρεβατς, ανακοίνωσε η σερβική αντιπολίτευση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις και καθημερινές διαμαρτυρίες για την παράνομη κράτηση δεκάδων Σέρβων σε κρατητήρια της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως παρά την έλλειψη βασικής υποδομής, η παραπομπή των κρατουμένων σε δίκη θα αρχίσει το αργότερο μέσα στον ερχόμενο μήνα...

Ετσι, χτες, λίγη ώρα μετά τον τερματισμό της διαδήλωσης των άνω των 1.000 Σέρβων σε κεντρική περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, αξιωματούχοι της αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα ανακοίνωσαν, μετά το τέλος της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία συγγενών των Σέρβων κρατουμένων, πως οι δίκες των φυλακισμένων θα αρχίσουν μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, αυτή η απάντηση προκάλεσε τη θετική ανταπόκριση της αντιπροσωπείας των Σέρβων, αλλά όχι και τον τερματισμό της εξαντλητικής απεργίας πείνας που κάνουν εδώ και ένα μήνα (!) στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα 37 Σέρβοι κρατούμενοι.

Το ίδιο 24ωρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μίροσλαβ Μιλόσεβιτς, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποσιωπούν τις εθνικές εκκαθαρίσεις που κάνουν εξτρεμιστές Αλβανοί σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμείνει στην πλήρη και όχι επιλεκτική εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία.

Βελιγράδι

Νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας εξήγγειλαν πως θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς μέρες στο Ποζάρεβατς(γενέτειρα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς), αλλά και στο Βελιγράδι, παρατάξεις της σερβικής αντιπολίτευσης.

Στη διάρκεια χτεσινής τους συνάντησης στελέχη της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για την Αλλαγή» αποφάσισαν την πραγματοποίηση «μεγάλης αντικυβερνητικής εκδήλωσης» την ερχόμενη Δευτέρα στο Βελιγράδι. «Η συγκέντρωση στο Βελιγράδι θα είναι μια από τις πολλές που θα οργανώσουμε σε όλη τη Σερβία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Ποζάρεβατς γιατί είναι θέμα τιμής» δήλωσε χαρακτηριστικά, στο ανεξάρτητο πρακτορείο ΒΕΤΑ, ο Βόισλαβ Κοστουνίτσα, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης θα αφορά τη διεξαγωγή «δημοκρατικών εκλογών» το συντομότερο δυνατόν...

  • Ρεπορτάζ του ανεξάρτητου σερβικού ραδιοσταθμού Β92 μετέδωσε χτες πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσε για «λόγους ασφαλείας» τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ειδοποιητών (pagers) μέσα σε κρατικά κτίρια.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συγκρούσεις ανέργων και αστυνομικών

Εντονότατες ήταν οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία

Associated Press

Εντονότατες ήταν οι συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Με ιδιαίτερη μανία οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν την αυγή κατά των ανέργων διαδηλωτών στην επαρχία Σάλτα στα βόρεια της χώρας, που για δέκατη μέρα χτες συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας και απαιτώντας τη δημιουργία περίπου 1.600 θέσεων στην περιοχή τους η οποία κυριολεκτικά θερίζεται από την ανεργία, καθώς ένας στους 5 από τους 20.000 κατοίκους είναι άνεργος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, περίπου 1.000 άνδρες των μονάδων ειδικών καταστολών, επιτέθηκαν με δακρυγόνα, χημικά, αλλά και πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι σε ένα αποκορύφωμα των διαμαρτυριών τους είχαν κλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την Αργεντινή στη Βολιβία και είναι μία οδός που θεωρείται «ελεύθερη εμπορική ζώνη διακίνησης εμπορευμάτων», για μία ολόκληρη εβδομάδα. Μετά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ακολούθησε πραγματική οδομαχία, με αποτέλεσμα περίπου 10 αστυνομικοί και 6 διαδηλωτές να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων «Νοτίσιας Αρχεντίνας».

Ωστόσο, οι διαδηλωτές, παρά την υποχώρηση, συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας της επαρχίας, Χενεράλ Μοσκόνι, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση. Εξάλλου δεν πρόκειται για τη μοναδική κινητοποίηση που λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα στην Αργεντινή, καθώς η κινητικότητα μεταξύ εργαζομένων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων είναι μεγάλη. Και είναι πολλές οι φορές που έρχονται αντιμέτωποι με τις κατασταλτικές δυνάμεις, στις διαμαρτυρίες τους για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα ο νεοεκλεγμένος «κεντροαριστερός» Πρόεδρος Φερνάδο ντε λα Ρούα, που περιλαμβάνουν ως συνήθως: λιτότητα, συντριπτικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και σκληρές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

ΓΚΕΝΑΝΤΙ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Ν' αφεθούν ελεύθεροι οι Λιθουανοί κομμουνιστές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Αργοπεθαίνουν στις φυλακές οι κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι στη Λιθουανία κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Η κατάσταση της υγείας των πολιτικών κρατουμένων Μ. Μπουροκιάβιτσιους, Λ. Μπαρτασάβιτσιους, Γ. Κουολιάλις και Γ. Προκοπόβιτς χειροτερεύει επικίνδυνα, είπε ο Ρώσος κομμουνιστής και συνέχισε: «Στη λιθουανική φυλακή αργοπεθαίνουν άνθρωποι που η αθωότητά τους έχει ομολογηθεί ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Πρόσφατα οι πρώην ηγέτες της "Σαγιούντις" Α. Μπουτκιάβιτσιους και Β. Πετκιάβιτσιους επιβεβαίωσαν στην ουσία ότι οι μαχητές του Σοβιετικού Στρατού και η ηγεσία της ΣΣΔ Λιθουανίας δεν ευθύνονται για το θάνατο ανθρώπων στις 13 Γενάρη 1991 στο Βίλνιους... Ωστόσο, το εφετείο αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους τους ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ανθρώπους», αναφέρει ο Ζιουγκάνοφ στη δήλωσή του. Στη συνέχεια επικρίνει τη στάση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, του ΟΑΣΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανώσεων, που κάνουν πως δε βλέπουν την ύπαρξη στη Λιθουανία πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με χαλκευμένες κατηγορίες, και την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί τους. Επίσης, καλεί τη Ρωσία, με το δικαίωμα και την υποχρέωση του νόμιμου διάδοχου της ΕΣΣΔ, αφού ορισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι είναι πολίτες της ΕΣΣΔ, να απαιτήσει το άμεσο σταμάτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιθουανία. «Οι αρχές της Λιθουανίας μαζί και οι προαναφερόμενοι διεθνείς οργανισμοί γνωρίζουν καλά τη βαριά κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων και την αθωότητά τους. Μια και εξακολουθούν να τους κρατούν στη φυλακή με φανερά ψεύτικες κατηγορίες, τότε ο πρόεδρος, το Σέιμ και η κυβέρνηση της Λιθουανίας μαζί με τους Ευρωπαίους σύμμαχούς τους αναλαμβάνουν τη βαρύτατη ευθύνη για την προμελετημένη δολοφονία των πολιτικών κρατουμένων», καταλήγει ο Ζιουγκάνοφ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μαχητικές διαδηλώσεις κατά του Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Επεισοδιακές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων φοιτητών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν χτες έξω από την κατοικία του πρώην δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο. Αφορμή για τη χτεσινή μαζική φοιτητική διαδήλωση, δύο χρόνια μετά τις αιματηρές λαϊκές κινητοποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Σουχάρτο από την εξουσία, αποτέλεσε η κωλυσιεργία κυβερνητικών και δικαστικών αρχών σε σχέση με την παραπομπή του πρώην δικτάτορα σε δίκη, αλλά και την τιμωρία των ιθυνόντων για τα συχνά κρούσματα αστυνομικής βίας στην Ινδονησία.

Ορισμένα από τα πιο κεντρικά συνθήματα των φοιτητών κυμαίνονταν από το αίτημα της άμεσης παραπομπής του Σουχάρτο σε δίκη έως και του απαγχονισμού του.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των φοιτητών στην πολυτελή κατοικία του Σουχάρτο, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς. Οι φοιτητές ανταπάντησαν στην αστυνομική καταστολή με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. Εως αργά χτες βράδυ, συγκεχυμένες παρέμειναν οι πληροφορίες σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια. Επιβεβαιωμένη είναι μόνον η είδηση του αρκετά σοβαρού τραυματισμού ενός Ινδονήσιου δημοσιογράφου, ενός αστυνομικού και η σύλληψη τουλάχιστον επτά φοιτητών.

  • Συμφωνία για τρίμηνη παύση των πυρών στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέι «για ανθρωπιστικούς λόγους» υπογράφτηκε χτες στη Γενεύη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία Ινδονήσιων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελέχη του ανταρτικού αυτονομιστικού «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσέι».
Δολοφονία Ελληνίδας στο Βελιγράδι

Η 35χρονη Ελληνίδα Πηνελόπη Παπανάκου βρέθηκε χτες δολοφονημένη στα γραφεία της επιχείρησης του συζύγου της στη συνοικία του Βελιγραδίου «Νόβι Μπέοκγραντ». Σύμφωνα με τις σερβικές αστυνομικές πηγές, στα γραφεία της επιχείρησης υποδημάτων «Base International» βρέθηκαν δολοφονημένοι ο σύζυγός της, Νέναντ Μπούκινας, και μία Σερβίδα, υπάλληλος της επιχείρησης. Οι αστυνομικές αρχές φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι σκοπός της επίθεσης ήταν η ληστεία...

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Νέες επαφές του Μουγκάμπε

ΧΑΡΑΡΕ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Νέο γύρο επαφών με εκπροσώπους της λευκής μειοψηφίας μεγαλογαιοκτημόνων στη Ζιμπάμπουε άρχισε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ οι καταλήψεις τσιφλικιών από το κίνημα των βετεράνων του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ελπίδες για την εξεύρεση κάποιας ικανοποιητικής λύσης όσον αφορά τα αιτήματα της μειοψηφίας των λευκών γαιοκτημόνων είναι αμυδρές, καθώς ο Πρόεδρος Μουγκάμπε έχει επανειλημμένα διακηρύξει πως όχι μόνο δεν προτίθεται να σταματήσει. αλλά και να «επισημοποιήσει» τις ήδη καταληφθείσες καλλιεργήσιμες φάρμες, που πλέον ξεπερνούν τον αριθμό των 1.200.

Τέλος, η κυβέρνηση της Κένυας αμφισβήτησε εμπράκτως τις πρόσφατες καταγγελίες του υφυπουργού Οδοποιίας και Δημοσίων Εργων, Βασίλη Κρητικού (Ελληνας ομογενής) περί έναρξης καταλήψεων αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας στην Κένυα, αποπέμποντάς τον από το κυβερνητικό σχήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ