ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Ανάφλεξη μεθοριακών συγκρούσεων

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Μετά από «ανάπαυλα» λίγων μηνών ξανάρχισαν χτες οι συγκρούσεις στις μεθοριακές περιοχές Αιθιοπίας και Ερυθραίας, μετά την κατάρρευση και του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, θέατρα σφοδρών συγκρούσεων ήταν οι μεθοριακές περιοχές Μερέμπ - Στετίτ (κοντά στο δυτικό άκρο των συνόρων των δύο χωρών) και η πόλη Ζαλαμπέσα.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ερυθραίας υποστήριξε σε δηλώσεις του πως οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από εχθροπραξίες του στρατού της Αιθιοπίας νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή Μερέμπ - Στετίτ, με στόχο «μαζικά πλήγματα κατά αμάχου πληθυσμού». Ο αξιωματούχος της Ερυθραίας υποστήριξε πως οι χτεσινές συγκρούσεις ήταν οι σφοδρότερες εδώ και ένα χρόνο.

Ολα αυτά σημειώνονται ένα 48ωρο μετά την αποτυχία των συνομιλιών Αιθιοπίας - Ερυθραίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ως εκ τούτου εξανεμίζονται για την ώρα οι ελπίδες για την εξέρευση ικανοποιητικής ειρηνευτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με αφορμή μεθοριακές διαφορές. Οσο για τα θύματα αυτού του πολέμου; Οι πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι μέχρι σήμερα μεθοριακές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 19.000 ατόμων και τη δημιουργία μεγάλου κύματος προσφύγων και από τις δύο χώρες...

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
«Διευρύνεται» η στρατιωτική εμπλοκή των Βρετανών

Ενώ οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές αναλαμβάνουν «ευρύτερο» ρόλο, νέες δυνάμεις κυανόκρανων καταφθάνουν στη Σιέρα Λεόνε. Στη φωτογραφία Ιορδανοί στρατιώτες, που μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε

Associated Press

Ενώ οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές αναλαμβάνουν «ευρύτερο» ρόλο, νέες δυνάμεις κυανόκρανων καταφθάνουν στη Σιέρα Λεόνε. Στη φωτογραφία Ιορδανοί στρατιώτες, που μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε χτες ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον για ένα μήνα έχοντας να διεκπεραιώσουν μια «ευρύτερη αποστολή» με βασικά χαρακτηριστικά τη διαφύλαξη του αεροδρομίου στο Φριτάουν και στην πόλη Λούντζι, αλλά και την παροχή τεχνικής και επιμελητειακής υποστήριξης στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για ενίσχυση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε, παρά την έξαρση των συγκρούσεων και την ολοφάνερα περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική αυτή χώρα...

Ετσι, κατόπιν πιέσεων μερίδας του βρετανικού Τύπου, αλλά και στελεχών του αντιπολιτευόμενου «Συντηρητικού Κόμματος», η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε πως οι περίπου 1.000 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές στη Σιέρα Λεόνε έχουν μια «ευρύτερη αποστολή» από εκείνη του έργου της απομάκρυνσης Ευρωπαίων υπηκόων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης, οι στρατιώτες της Βρετανίας θα παραμείνουν στη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον για ένα μήνα, θα παρέχουν επιμελητειακή και τεχνική υποστήριξη στην αποστολή του ΟΗΕ, θα έχουν ως κύριο έργο την εξασφάλιση των αεροδρομίων του Φριτάουν και του Λούντζι και θα ενεργούν υπό τις εντολές δικής τους διοίκησης. Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως οι βρετανοί αλεξιπτωτιστές δε θα εμπλακούν στις συγκρούσεις, παρότι θα απαντήσουν σε πυρά σε περίπτωση αυτοάμυνας.

Ο Τζέσε Τζάκσον απεσταλμένος του Κλίντον

Παρά την επίσημα έμμεση -τουλάχιστον- στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στην κρίση της Σιέρα Λεόνε, οι ΗΠΑ επιχειρούν επίμονα μια πιο «επιφυλακτική» στάση, με στόχο να εμφανιστούν πως ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εξεύρεση λύσης μέσω της «διπλωματικής ή διαπραγματευτικής οδού»...

Γι' αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε πως ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο του «για τη Δημοκρατία στην Αφρική», αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, να μεταβεί στη Δυτική Αφρική προς αναζήτηση μιας «ειρηνικής λύσης» στην κρίση της Σιέρα Λεόνε. Δεύτερο μέλημα της αποστολής Τζάκσον θα είναι η άσκηση πιέσεων για την απελευθέρωση των περίπου 500 ομήρων - κυανόκρανων και μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε.

Ενίσχυση της αποστολής ζητά ο Κ. Ανάν!

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μιλώντας χτες στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε την ενίσχυση της αποστολής του Οργανισμού στη Σιέρα Λεόνε, υποστηρίζοντας πως οι εκεί ραγδαίες εξελίξεις δε θα πρέπει να αποθαρρύνουν τις χώρες - μέλη του, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Εθνη να εγκαταλείψουν τη Σιέρα Λεόνε ή την αφρικανική ήπειρο γενικότερα. «Ας μην αποτύχουμε στη Σιέρα Λεόνε, ούτε στην Αφρική. Αυτή τη φορά, σ' αυτή την κρίση ας υποστηρίξουμε τα λόγια μας με πράξεις, με ενίσχυση της αποστολής και με τρόπους αποδοτικούς», είπε χαρακτηριστικά σε σημείο της χτεσινής ομιλίας του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί, ανακοινώθηκε η -ακόμη ανεπιβεβαίωτη- πληροφορία πως δύο ομάδες κυανόκρανων από την Κένυα (οι φήμες ανεβάζουν τον αριθμό σε 200 άτομα) απέδρασαν από στρατόπεδο των ανταρτών του Φοντέι Σανκόχ στην πόλη Μακένι. Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί η είδηση της απόδρασης τεσσάρων κυανόκρανων και στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ από την πόλη Μαγκμπουράνα, εκ των οποίων οι τρεις Βρετανοί και ο ένας Νεοζηλανδός.

ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ
Πυρηνική απειλή από πυρκαγιά

Οι αμερικανοί αρμόδιοι βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απο τα αποθηκευμένα πυρηνικά υλικά, που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα απο τη μεγάλη πυρκαγιά του Λος Αλάμος, αλλά αρκετοί βάζουν ερωτηματικά στις βεβαιώσεις αυτές

Associated Press

Οι αμερικανοί αρμόδιοι βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απο τα αποθηκευμένα πυρηνικά υλικά, που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα απο τη μεγάλη πυρκαγιά του Λος Αλάμος, αλλά αρκετοί βάζουν ερωτηματικά στις βεβαιώσεις αυτές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα δάση της Πολιτείας του Νέο Μεξικό, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός, σαρώνοντας εκτός από δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, απειλώντας μάλιστα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Λος Αλαμος, παρά τις προσπάθειες περίπου 1.000 πυροσβεστών, που για τρίτη μέρα αγωνίζονται να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές.

Η πόλη του Λος Αλαμος έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους, καθώς είναι περικυκλωμένη από τις φλόγες -περισσότερα από 260 σπίτια έχουν καταστραφεί - ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, με ταχύτητα έως και 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Εντούτοις, ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τους κατοίκους όχι μόνο του Νέο Μεξικό, αλλά σχεδόν όλης της νοτιοδυτικής επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών, από μία πιθανή πυρπόληση των εγκαταστάσεων των πυρηνικών ερευνών. Οι αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα πυρηνικά υλικά είναι ασφαλή στις ειδικές αποθήκες, αλλά οι φλόγες ήδη έχουν ζώσει ένα κτίριο και έχουν φτάσει σε απόσταση 300 μέτρων από μία αποθήκη πλουτωνίου. Εκτός αυτών, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι χτες το βράδυ ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις από την περιοχή όπου βρίσκονται τα πυρηνικά εργαστήρια.

Τα πυρηνικά υλικά φυλάσσονται σε ειδικά προστατευμένους χώρους και δεν κινδυνεύουν από καμία φυσική καταστροφή και ότι «τα πυρηνικά υλικά της χώρας μας είναι ασφαλή», θα τονίσει και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μπιλ Ρίτσαρτσον που έσπευσε χτες στην περιοχή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια και προειδοποιήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους που διαδήλωναν υπέρ της απελευθέρωσης των συμπατριωτών τους κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, που διανύουν την 11η ημέρα απεργίας πείνας. Το κλίμα βαραίνει, ακόμη περισσότερο, από τη δυστοκία που χαρακτηρίζει τις συνεχιζόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές τελικές συνομιλίες. «Κερασάκι στην τούρτα» της έντασης έγινε η χτεσινή προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρμεντ προς τους Αμερικανούς υπηκόους, που βρίσκονται στο Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περί αυξημένης πιθανότητας «τρομοκρατικού χτυπήματος».

Με λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα και χημικά αέρια ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Βηθλεέμ, στη Ραμάλλα και την Καλκιλία. Στη Βηθλεέμ τραυματίστηκαν 15 διαδηλωτές, εκ των οποίων ένας 9χρονος, που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του, ενώ έγιναν και 2 συλλήψεις. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έριξε «λάδι στη φωτιά», εκδίδοντας οδηγία - προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς υπηκόους, που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, να λάβουν τα μέτρα τους ενόψει της «αύξησης της πιθανότητας τρομοκρατικού πλήγματος». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ή αν υπάρχουν σχετικές αποδείξεις.

ΗΠΑ
Νέο κρούσμα εφηβικής βίας

ΠΡΕΡ ΓΚΡΟΟΥΒ - ΑΡΚΑΝΣΟ.-

Ενα ακόμη τραγικό περιστατικό βίας, από μαθητές και εφήβους, ήρθε να ρίξει και πάλι βαριά τη σκιά του στις ΗΠΑ και να φέρει στο προσκήνιο το γενικότερο θέμα της αυξανόμενης παιδικής εγκληματικότητας και ειδικά αυτό της κατοχής όπλων.

Πρόκειται για μία ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικό και 12χρονο μαθητή, έξω από σχολείο σε κωμόπολη του Αρκανσο, με συνέπεια να τραυματιστούν και οι δύο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν υποψίες πως το αγόρι κατευθυνόταν στο σχολείο του έχοντας στην κατοχή του το όπλο για να αντιμετωπίσει το διευθυντή του, με τον οποίο είχε έρθει νωρίτερα σε αντιπαράθεση και πιθανώς αυτή η αντιπαράθεση με τον αστυνομικό απέτρεψε ένα μακελειό.

ΙΡΑΚ
Βομβαρδίζουν και πάλι οι «ειρηνοποιοί»

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα αμερικανικά μαχητικά έπληξαν εγκαταστάσεις της ιρακινής αεράμυνας, στην περιοχή γύρω από την πόλη Μπασικάχ, που βρίσκεται στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ. Η αναμενόμενη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη, αναφέρει τα γνωστά περί «πρόκλησης των ιρακινών δυνάμεων» και αντίδραση από θέση «άμυνας» των αμερικανικών μαχητικών. Δε δίνονται πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ κανένα σχετικό σχόλιο δεν έχει γίνει από την πλευρά της Βαγδάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ