ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
Ολα στο ΝΑΤΟ...

Εχουμε, πολλές φορές, επισημάνει ότι, στα πλαίσια εφαρμογής του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των στρατηγείων του στη Λάρισα, το Αιγαίο και ολόκληρη η χώρα μετατρέπονται σε ΝΑΤΟική επικράτεια ελέγχου, με τραγικές και πολύμορφες συνέπειες. Η συμμαχική άσκηση «Dynamic Mix 2000», που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη στην περιοχή μας - με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών, ναυτών κι αεροπόρων, εκατοντάδων αρμάτων μάχης, πολεμικών πλοίων κι αεροσκαφών από ΝΑΤΟικές και άλλες χώρες - έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές.

Και το λέμε, γιατί -σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής- το θέμα της υποβολής σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα «λύθηκε» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αφ' ενός και αφ' ετέρου, η «λύση» δεν είναι τίποτε άλλο παρά να καταθέτει η Αγκυρα τα σχέδια αυτά στη ΝΑΤΟική διοίκηση και από κει να ενημερώνεται η Ελλάδα και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ετσι, που πάμε, σε μερικά χρόνια, μάλλον, θα πρέπει να παίρνουμε βίζα από την αμερικανική πρεσβεία, για να πάμε για μπάνιο το Σαββατοκύριακο στις παραλίες της Αττικής. Αν υπάρχουν κι αυτές μέχρι τότε...

Είδηση...

Επιτέλους, ο Δ. Αβραμόπουλος -ο δήμαρχος Αθηναίων, για όσους το ξεχάσατε- αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα προβλήματα της πόλης. Απ? ό,τι μάθαμε, σε δέκα μέρες θα λειτουργήσουν κανονικά και πάλι οι διαβόητες μπάρες στο Εμπορικό Τρίγωνο της πρωτεύουσας, που τις μέρες αυτές δοκιμάζονται. Ταυτόχρονα, θα πάρουν θέση και οι τροχονόμοι και αλίμονο στους παραβάτες.

Οχι, δεν ξέρουμε πότε θα είναι η επόμενη ενασχόληση του δημάρχου Αθηναίων με τα προβλήματα των κοινών θνητών...

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τα ραδιενεργά όπλα, όπως το αποεμπλουτισμένο ουράνιο, που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, δε συγκαταλέγονται στα συμβατικά όπλα, αλλά στα πυρηνικά. Κι αν κάποιοι θέλουν να τα βαφτίσουν συμβατικά, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και με τις βόμβες νετρονίου». Κατηγορηματική ήταν η τοποθέτηση του υφηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θ. Γερανίου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, που διεξάγεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα. Οι τραγικές επιπτώσεις από τους συνολικά δέκα τόνους αποεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν οι ΝΑΤΟικοί στη Γιουγκοσλαβία, θα φανούν σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, υπογράμμισε ο επιστήμονας, θυμίζοντας ότι στον Κόλπο και το Ιράκ, ακόμη και σήμερα πιστοποιείται η ύπαρξη ουρανίου, από τους 300 τόνους ανάλογων βομβών, που είχαν χρησιμοποιήσει εκεί οι ΝΑΤΟικοί, ενώ είναι αδιαμφισβήτητα πλέον τα συγγενή συμπτώματα ραδιενέργειας στους ντόπιους πληθυσμούς και την εκεί περιοχή.

Στυλοβάτες... και υπονομευτές...

Οποιος δεν είχε την... ευκαιρία να ακούσει προχτές από το «Καρφί και το πέταλο» του «Φλας» τα όσα (επιεικώς) απαράδεκτα ακούστηκαν - όχι για την πολιτική, ούτε για τις ευθύνες του προέδρου της ΝΔ και συνεργατών του - ή όποιος δε συγκράτησε ακριβώς τα πιο «αιχμηρά» σημεία..., του έδωσε την ευκαιρία να το πράξει το χτεσινό φύλλο της «μόνης εφημερίδας που υποστηρίζει τον Κ. Καραμανλή», όπως ο ίδιος ο εκδότης της διατείνεται! Στη «Χώρα», λοιπόν, δημοσιεύτηκαν λέξη προς λέξη φράσεις που ακούστηκαν στην πιο πάνω εκπομπή, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να εκστομίσει δίχως να προσβάλει το ίδιο το κοινό του και κανείς δεν μπορεί να αναπαραγάγει χωρίς να μετατρέψει το έντυπο που χρησιμοποιεί σε τσοντοπεριοδικό, φροντίζοντας έστω να προσθέσει έναν πρόλογο περί «λασπολογίας», την οποία, υποτίθεται, ότι ο ίδιος... καταγγέλλει.

Σκέφτεται, δηλαδή, κανείς ότι αν έχει τέτοιους «στυλοβάτες» κάποιος, τι χρειάζονται οι υπονομευτές...

Και είναι γνωστή, βέβαια, η πολιτική άβυσσος, που μας χωρίζει από τη ΝΔ ή το όποιο στέλεχός της, αλλά η «λάσπη» που κυκλοφορεί τις μέρες αυτές έχει πάρει τέτοια έκταση, από τους κάθε λογής ανεξέλεγκτους «ματσουκοφόρους» ή «μολυβοσπρώχτες», που ουδείς μπορεί να παρακολουθεί το φαινόμενο αδιάφορος ή κρυφογελώντας.

Προς ορισμένους συναδέλφους, που κάνουν ρεπορτάζ ΚΚΕ.

Παιδιά, σας βαρεθήκαμε. Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι, για τις εσωκομματικές τριβές και γκρίνιες, που... βλέπετε στο ΚΚΕ και τις γράφετε στα... ρεπορτάζ σας. Κι επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά - όπως κι εσείς, άλλωστε - ότι όλα τα βγάζετε από το μυαλό σας, κάπου το πράγμα έχει παρατραβήξει, ακόμη κι αν δεχτούμε, ότι «προσαρμόζεστε» σε άνωθεν εντολές.

Ολα έχουν ένα όριο, δε νομίζετε..;


Τα φάρμακα και το ... δολάριο

Για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, εκβιάζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, απειλώντας με ενδεχόμενο ελλείψεων, εξαιτίας της αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου, με το οποίο τιμολογούνται οι πρώτες ύλες και μια σειρά από σκευάσματα. Βέβαια, οι κύριοι φαρμακοβιομήχανοι, όταν μειώνεται η ισοτιμία του δολαρίου, ουδέποτε διανοήθηκαν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων, αφού μειώνεται αναλόγως και το κόστος της πρώτης ύλης. Και, βέβαια, ξέρουμε ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα οι επιχειρήσεις τους, ξέρουμε ότι τα κέρδη τους είναι αδιαπραγμάτευτα, αλλά ας μη μας λένε κιόλας ότι αντιμετωπίζουν και ...πρόβλημα εισαγωγής! Και το κυριότερο, τέτοιο αίσχος πια; Να πατάνε πάνω στις ανάγκες των αρρώστων, των ανθρώπων που χρειάζονται τα φάρμακα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη; Αλλά αυτά τα αποτελέσματα έχει η πολιτική που ακολουθούν οι τελευταίες κυβερνήσεις στον τομέα του φαρμάκου, δίνοντας στους φαρμακοβιομήχανους και το μαχαίρι και το πεπόνι.


«Οχι» στις διώξεις της ελευθεροτυπίας

Αρχή χτες στην εκδίκαση των αγωγών-διώξεων που έχουν ασκήσει μέλη του γνωστού «Δικτύου 21» κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων για όσα γράφτηκαν κατά καιρούς, ιδιαίτερα σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν και τη «φιλοξενία» εδώ του ηγέτη των Κούρδων από μέλη του «Δικτύου». Ασφαλώς, η παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση Σημίτη και αυτό θα μένει στίγμα του ήθους και της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και, βεβαίως, ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει και να κατακρίνει τη στάση και τακτική παραγόντων του «Δικτύου 21», για την επίσκεψη Οτσαλάν στη χώρα, σε συνεργασία, από ένα σημείο και μετά, με την ελληνική κυβέρνηση. Ο καθένας μπορεί και οφείλει να ασκεί κριτική για ευθύνες και για χειρισμούς, όπως άλλωστε έχει γίνει και από το «Ριζοσπάστη» και άλλες εφημερίδες.

Ομως, άλλο είναι η πολιτική κριτική σε λαθεμένες απόψεις και χειρισμούς, όσο οξεία και αν είναι αυτή, και διαφορετικό ζήτημα είναι η επιχείρηση φίμωσης της πολιτικής κριτικής είτε για την κυβερνητική πολιτική πρόκειται είτε για τις πράξεις και τακτικές άλλων παραγόντων, όπως του «Δικτύου 21», και παρά τις ριζικές διαφωνίες που μπορεί να εκφράζονται. Ετσι, η πρακτική των αθρόων προσφυγών με αγωγές με - εξοντωτικές μάλιστα - χρηματικές ποινές και άλλες δικαστικές διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και εφημερίδων, που ποινικοποιούν την πολιτική κριτική, δεν μπορεί να είναι παρά καταδικαστέα γιατί αποβλέπει στη φίμωση της κριτικής, διά της απειλής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από την άποψη αυτή, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ορθώς καταγγέλλονται και καταδικάζονται οι δικαστικές αυτές διώξεις τόσο από το ΚΚΕ όσο και από άλλα πολιτικά κόμματα και διάφορους παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, από τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η περίπτωση αυτή των διώξεων του «Δικτύου 21», πέρα από τα παραπάνω, προσφέρεται και για άλλου είδους συμπεράσματα, με αφορμή τη στάση, ορισμένων τουλάχιστον, επώνυμων παραγόντων, κομμάτων και δημοσιογράφων. Προσφέρεται για να κρίνουμε πόσο ειλικρινείς είναι κάποιοι όταν «κόπτονται» για τη φίμωση της πολιτικής κριτικής, που επιχειρείται, πράγματι, με τις αθρόες διώξεις από το «Δίκτυο 21», αφού αδιαφορούν, αν δε συγκαλύπτουν κιόλας, άλλες διώξεις που επίσης οδηγούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του πολιτικού σχολιασμού ενεργειών και γραφομένων από εφημερίδες με διαφορετική άποψη από τη δική τους ή την κυβερνητική. Και δεν αναφερόμαστε στις γνωστές διώξεις του κ. Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη».

Χαρακτηριστική περίπτωση, από την άποψη αυτή, είναι ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, που κόπτεται τώρα - και καλά κάνει - με αφορμή τις μηνύσεις του «Δικτύου» κατά πολιτικών του φίλων και υπερασπιστών της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Ομως, είναι ο ίδιος που άνοιξε το δρόμο των δικαστικών διώξεων. Είναι γνωστό ότι έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου σε δικαστική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη», επιχειρώντας να ποινικοποιήσει την πολιτική κριτική και την ελευθερία του λόγου, το σχολιασμό από μέρους μας της απαράδεκτης φιλοαμερικανικής στάσης του κατά την περίοδο του βάρβαρου πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, ο ίδιος όσο και κάποιοι από τους πολιτικούς του φίλους, επανειλημμένα με δημοσιεύματά τους συκοφαντούν και λοιδορούν πολιτικούς αντιπάλους τους με ειδική χρέωση ιδιαίτερα το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ από θέσεις αρχών αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα και από θέσεις αρχών καταγγέλλει όλες τις δικαστικές διώξεις που ασκούνται κατά της ελευθεροτυπίας ποινικοποιώντας την πολιτική ζωή του τόπου. Γιατί άλλοι δεν πράττουν το ίδιο;


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Ανοίγματα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ και ανοίγματα, ήταν το στίγμα τόσο του πρωθυπουργού όσο και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕ του κινήματος χτες και μας τα είπαν σε διάφορες εκδοχές. Αν κανείς δεν ήξερε, θα έλεγε ότι αυτό το κόμμα δε βγήκε προσφάτως κυβέρνηση, αλλά ότι... μόλις έχασε τις εκλογές.

Μάλλον αναλογίζονται οι άνθρωποι ότι τα μέτρα που έχουν να περάσουν το επόμενο διάστημα είναι τέτοια που δε γίνεται να τα αποδεχτεί ο ελληνικός λαός και το ρίξανε στις... «συμμαχίες», μήπως και βρουν συμπαραστάτες.

Βέβαια, με δεδομένο το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα αυτή τη στιγμή, μάλλον στο μόνο που δεν μπορούν να προσβλέπουν είναι στη λαϊκή συμπαράσταση, οπότε με ασφάλεια μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το μόνο αποδέκτη που μπορούν να έχουν οι εξαγγελίες τους είναι... τον Μπίστη!

ΚΑΙ ΜΙΑ και τον αναφέραμε, ας πάμε στο Συνασπισμό. Αραγε ήταν ειλικρινής ο Κωνσταντόπουλος στη χτεσινή του παρέμβαση, όταν... αποχαιρέτησε τους «εκσυγχρονιστές» του κόμματός του; 'Η μήπως... ζηλεύει;

Πάντως είναι βεβαιον ότι η αποχώρηση κάποιων στελεχών από το ΣΥΝ δε θα εξαλείψει το φαινόμενο εκείνων που θέλουν τη «σύγκλιση» με την κυβέρνηση. Είναι πολλοί - πάρα πολλοί εκεί μέσα. Και συνεχώς... αναπαράγονται.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το ρίξανε στις συσκέψεις για την... παραγωγή πολιτικής προσπαθώντας να ξεχάσουν το... χαμό που γίνεται στο εσωτερικό της και να μας πείσουν ότι... η ζωή συνεχίζεται.

Δε διαφωνούμε με τον ισχυρισμό, πλην όμως για κάποιους θα... συνεχίζεται πολύ δύσκολα από εδώ και πέρα, ιδίως για όσους είναι στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, ο οποίος αμφισβητείται από παντού.

Μάλλον ο Κώστας Καραμανλής περιμένει πώς και πώς το συνέδριο της παράταξης, μήπως και ξεκαθαρίσει η κατάσταση.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ