ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Την καταπάτηση δικαιωμάτων καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, στάση εργασίας την Τρίτη

Σε στάση εργασίας την Τρίτη 23 Μάη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τέλος της βάρδιας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κοινοπραξίας «Αττική οδός», διαμαρτυρόμενοι για την εργοδοτική ασυδοσία που επικρατεί στο χώρο και διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων τους. Τη στάση εργασίας κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Αττική οδός - σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του - είναι το τρίτο μεγαλύτερο έργο στην Αττική, με κόστος που φτάνει τα 500 δισ. δραχμές. Η σύμβαση - συνεχίζει - και σε αυτό το έργο είναι αποικιοκρατική, αφού η κατασκευάστρια κοινοπραξία, συμμετέχοντας μόνο κατά 12% στο κόστος, θα το εκμεταλλεύεται για 25 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι, που είναι οι κύριοι χρηματοδότες, θα πληρώνουν πανάκριβα διόδια.

Οπως επισημαίνει η κοινοπραξία, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι που κατασκευάζουν το έργο, ενθαρρυνόμενοι από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών, καταπατούν δικαιώματα των εργαζομένων.

Ειδικότερα υπογραμμίζει: «Τα μεροκάματα είναι χαμηλά, σε αρκετές περιπτώσεις κάτω και από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ εφαρμόζονται αντεργατικοί τρόποι αμοιβής, ωρομίσθιο κλπ. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 10 ώρες.

Η ασφάλιση κατακρεουργείται, αφού αρκετοί εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται για όλες τις μέρες και με τις πραγματικές αποδοχές, ενώ δεν ασφαλίζονται για τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα και ήδη δυο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο χώρο, ενώ αρκετοί είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι. Επιπλέον δεν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο, γιατρός, νοσοκόμα, ασθενοφόρο στα εργοτάξια. Δεν παραχωρούνται στους εργαζόμενους ατομικά είδη προστασίας και δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για κολατσιό, τουαλέτες... Δεν υπάρχουν βοηθοί χειριστές στα βαρέως τύπου μηχανήματα.

Επίσης αρκετοί εργοδότες δεν καταβάλλουν τα ημερομίσθια των επίσημων αργιών, ασθενείας και αποζημίωσης, ενώ ορισμένοι δεν τηρούν τις συμφωνίες που υπογράφονται με το Συνδικάτο».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, τονίζοντας πως «με την πάλη μας μπορούμε να καλυτερεύσουμε την κατάσταση».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Αγωνιστική επαγρύπνηση για ασφαλιστικό

Συγκέντρωση ενημέρωσης και  αγωνιστικής ετοιμότητας για το ασφαλιστικό την Παρασκευή 26 Μάη στη Νάουσα και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις

Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης, με στόχο την αγωνιστική ετοιμότητά τους απέναντι στην επερχόμενη αντιασφαλιστική λαίλαπα που προωθούν κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκινά η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζεται την Τρίτη 23 Μάη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου από τις περιοχές Βέροιας και Νάουσας στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ενώ την Παρασκευή 26 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΕΚΝ στις 7 το απόγευμα.

«Σήμερα η κοινωνική ασφάλιση είναι στο μάτι του κυκλώνα από την πιο άγρια ταξική πολιτική, που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με εντολή του κεφαλαίου», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. Από το 1986 - συνεχίζει - έχει ξεκινήσει μια πολιτική περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, η οποία έχει εκτοπίσει πάνω 2 εκατομμύρια εργαζόμενους από την ασφάλιση, έχει υποβαθμίσει τις παροχές υγείας και τις συντάξεις, ενώ έχει δημιουργήσει τεράστια ελλείμματα στο ΙΚΑ, αφού χαρίζουν δισεκατομμύρια στους εργοδότες».

Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια για όλους, με κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, να μειώσει το συντάξιμο μισθό και τις επικουρικές συντάξεις, να περιορίσει τις αναπηρικές συντάξεις, να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές...

Το πλαίσιο αιτημάτων είναι: Ασφάλιση κοινωνική, δημόσια και υποχρεωτική. ΟΧΙ σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης του κλάδου συντάξεων και υγείας και στην παράδοση των αποθεματικών στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα απασχολούμενο, αφού οι ελαστικές μορφές εργασίας εκτοπίζουν μεγάλα τμήματα εργαζομένων. Εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης. Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων. Ασφάλιση χρόνου ανεργίας και ασθενείας. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Ορια ηλικίας για συνταξιοδότηση 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και στα βαρέα και ανθυγιεινά 55 για άνδρες και 50 για γυναίκες. Σύνταξη στα 35 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.

Οπως σημειώνει, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να περάσει τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας της πάλης και πρέπει να απορριφθεί. Τα προβλήματα - συνεχίζει - δε λύνονται με «κοινωνικό διάλογο», αλλά με ταξική σύγκρουση. «Η δημιουργία - καταλήγει - του ΠΑΜΕ θέτει τις βάσεις του ταξικού πόλου αντίστασης, για ανατροπή αυτής της πολιτικής».


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
Η τρομοκρατία στην «ΙΜΑΣ» δε θα περάσει

Την ασύδοτη δράση των Γερμανών ιδιοκτητών της βιομηχανίας «ΙΜΑΣ» στο Βόλο, που ζήτησαν δήλωση μετανοίας από τον εργάτη Θοδωρή Πανόπουλο, επειδή τόλμησε να κατέβει υποψήφιος για το ΔΣ στις αρχαιρεσίες του σωματείου, κόντρα στο συναινετικό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και άσκησε κριτική στο εργοδοτικό σωματείο και στη διεύθυνση της επιχείρησης, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

«Η εργοδοσία του Ιμάντα - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - όπως και της ΒΙΣ και του Κιολεΐδη στο προηγούμενο διάστημα, παίρνοντας το πράσινο φως από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και εν ονόματι της ΟΝΕ, προσπαθούν να χτυπήσουν και να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών καταγγέλλει σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους της Μαγνησίας, γι' αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες, τη διεύθυνση της ΙΜΑΣ, την οποία καλεί ν' αποσύρει τέτοιου είδους κατάπτυστα κείμενα, που γυρίζουν και θυμίζουν εποχές αλήστου μνήμης. Καλεί, επίσης, όλα τα ΔΣ των Σωματείων, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου να καταδικάσουν τέτοιου είδους ενέργειες, την Επιθεώρηση Εργασίας να καλέσει σε τριμερή συνάντηση τη διεύθυνση της εταιρίας και τους εργατοϋπαλλήλους του Ιμάντα, να μην αφήσουν να περάσουν τα σχέδια της σύγχρονης μορφής τρομοκρατίας, που επιβάλλει η εργοδοσία.

Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν, να στηλιτεύσουν τη συναινετική - φιλοεργοδοτική στάση του ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου, συγκροτώντας Επιτροπή Αγώνα στο εργοστάσιο, που θ' αγωνιστεί για τα πραγματικά προβλήματα. Προειδοποιούμε την εργοδοσία ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και ότι τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς θα την κερδίσουν οι εργάτες με τον αγώνα τους. Καλούμε τους εργαζόμενους του Ιμάντα ν' αγωνιστούν για να προσπεράσουν τέτοιες συμβιβασμένες ηγεσίες» και να «απαιτήσουν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων».


ΕΥΒΟΙΑ
«Στηρίζουν» τους άνεργους ... επιδοτώντας τους εργοδότες

Κλιμάκιο του ΟΑΕΔ συγκάλεσε σύσκεψη για προγράμματα δήθεν υπέρ των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).

Σύσκεψη για την εφαρμογή του προγράμματος «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης των ανέργων» στο νομό Εύβοιας πραγματοποίησε, χτες, κλιμάκιο του ΟΑΕΔ (υπό τον αντιπρόεδρο Μπ. Δανέλη) με την παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς - Εύβοιας, του εκπροσώπου από το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, του νομάρχη Εύβοιας, δημάρχων και άλλων φορέων, προκειμένου να αποφασίσουν για τους τρόπους... στήριξης των ανέργων της περιοχής.

Η «παρέμβαση» μπορεί να αναφέρεται στους άνεργους, όμως αποβλέπει σε τρεις στόχους: Στην παροχή δισεκατομμυρίων δραχμών σε εργοδότες που θα προσλάβουν για κάποιο διάστημα άνεργους. Στην πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση, στον εξωραϊσμό της κυβερνητικής και ευρωενωσίτικης πολιτικής στο θέμα της ανεργίας. Στην προώθηση της ταξικής συνεργασίας, με τη συναίνεση των συμβιβασμένων και υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ, Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Επίσης, η κυβέρνηση προσβλέπει στην ταχύτατη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όπως ζητάνε οι βιομήχανοι, με τη μαζική είσοδο «απασχολήσιμου» και αναλώσιμου προσωπικού στις επιχειρήσεις, μισοασφαλισμένου, μισοκαταρτισμένου και πάνω απ' όλα υποταγμένου στις ορέξεις κάθε εργοδότη, χωρίς καμία συνδικαλιστική αναφορά.

Σύμφωνα με τον Μπ. Δανέλη, το πρόγραμμα θα έχει τριετή διάρκεια και θα αρχίσει από το Σεπτέμβρη του 2000, θα αφορά 3.000 ανέργους της Εύβοιας και θα επιδοτήσει με 9 δισ. δρχ. (που μπορεί να φτάσουν και τα 12 δισ. δρχ.) τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην Εύβοια, χαρακτηρίστηκε σαν «πιλοτικό», αφού στη συνέχεια θα υλοποιηθεί και σε άλλες 12 περιοχές της χώρας, που χαρακτηρίζονται σαν «θύλακες της ανεργίας». Τα ποσά και ο αριθμός των ανέργων είναι ίδιος και στις άλλες περιοχές και θα «απασχολήσει» συνολικά 39.000 άνεργους και θα «προσφέρει» συνολικά 130 - 150 δισεκατομμύρια δραχμές στους εργοδότες! Για την εφαρμογή του προγράμματος θα δημιουργηθεί «δομή στήριξης» (έτσι ονομάζεται η επιχείρηση διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο) που θα αποτελείται από τα τρία μέρη, εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση.

Επίσης, ο προϋπολογισμός των 9 δισ. θα κατανεμηθεί στο νομό ως εξής: 1.500 άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών με 7.000 δρχ., ημερησίως για 24 μήνες. 1.500 άνεργοι, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών με επιδότηση 4,2 εκ. δρχ. ο καθένας, προκειμένου να ξεκινήσουν δική τους δουλιά. Στα προγράμματα θα ενταχθεί και ο αγροτικός τομέας (νέοι αγρότες) με επιδότηση 4,2 εκ. δρχ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει για μείωση των αγροτών.

Τέλος, θα επιδοτηθούν άνεργοι που θέλουν να ανοίξουν φροντιστήρια!!! Καθώς και ομάδες ανέργων (20 ατόμων) που θα συγκροτήσουν συνεταιρισμό και θα λαμβάνουν επιδότηση 84 εκ. δρχ. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνει να καταγράψει τους άνεργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ