ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα κρυφά ο διάλογος;

Εν κρυπτώ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση στο διμερή διάλογο με την Τουρκία, αρχίζοντας τη συζήτηση από την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και έχει συσταθεί επιτροπή από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, που είναι επιφορτισμένη να ασχοληθεί με τα προτεινόμενα προς υιοθέτηση ΜΟΕ, η κυβέρνηση αρνείται να ανακοινώσει τα ονόματα αυτών που την απαρτίζουν.

Ενα ακόμη σημείο, που αξίζει επίσης να σημειωθεί, είναι ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η σύσταση της επιτροπής αποφασίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Για την ίδια όμως μέρα, την περασμένη Τετάρτη, είχε ανακοινωθεί πως η επιτροπή διπλωματών και στρατιωτικών που «έχει συσταθεί» επρόκειτο να συνεδριάσει. Η συνεδρίαση αυτή δεν έγινε και μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε η σύσταση της επιτροπής! Μια επιτροπή - φάντασμα, καθώς η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας δε θέλουν να αποκαλύψουν από ποιους απαρτίζεται.

Αυτή η «μυστικοπάθεια» προφανώς υποκρύπτει σκοπιμότητες. Πρώτη απ' όλες, είναι η επιθυμία της Αθήνας να αποκρύψει τη ρυμούλκησή της από την τουρκική απαίτηση για διμερή συζήτηση των ΜΟΕ από πολιτικο-στρατιωτικές επιτροπές που θα συσταθούν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Η Αθήνα ικανοποίησε και αυτό το τουρκικό αίτημα, απλώς δεν το λέει ...δυνατά.

Αυτό που είπε χτες η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα είναι πως στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας επαναδιατυπώθηκε η θέση της Αθήνας πως «τα θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, η οποία να δικαιολογεί περαιτέρω συζήτηση. Από κει και πέρα, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία των δύο υπουργείων, πέραν των άλλων, και με τη συγκρότηση μιας ομάδας, μιας επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται διάφορα θέματα, κατά περίπτωση, όταν αυτά προκύπτουν».


«Φροντιστήριο» Μπερνς σε Παπανδρέου για το Γιουγκοσλαβικό

«Φροντιστήριο» ενόψει της συνάντησης που θα έχει, τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ, έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Το ρόλο του «φροντιστή» έπαιξε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ν. Μπερνς, ο οποίος επισκέφτηκε το υπουργείο Εξωτερικών και «συζήτησε» με τον Γ. Παπανδρέου για το Γιουγκοσλαβικό.

Οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το ρόλο που έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στο «έργο» της προβολής και ανάδειξης της αντιπολίτευσης στη Σερβία. Η Ουάσιγκτον «χρωστά» στην Αθήνα για την πολιτική και οικονομική κάλυψη του συνεδρίου της σερβικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα στη Βουλιαγμένη, υπό την αιγίδα του στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντου. Ανάλογη «ευγνωμοσύνη» χρωστά η Ουάσιγκτον και για την περιφερειακή διάσκεψη που οργανώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη στις 7-10 Ιουνίου, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών βαλκανικών κρατών και «εκπροσώπων της σερβικής κοινωνίας των πολιτών». Δηλαδή του συνονθυλεύματος που «απαρτίζουν» την αντιπολίτευση στη Σερβία και που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το έργο να την «αναδείξει» ως αξιόπιστη δύναμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ