ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μετά την εισβολή ήρθε και η πρόκληση της Αστυνομίας

Με προκλητικούς ισχυρισμούς και ανυπόστατα επιχειρήματα, προσπαθεί να δικαιολογήσει την προκλητική εισβολή ανδρών της Ασφάλειας στο 1ο Ενιαίο Λύκειο, για την καταστολή μαθητικής κινητοποίησης, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ). Στην ανακοίνωσή της, επιτίθεται ενάντια στους φορείς που καταδίκασαν, όπως όφειλαν, την εισβολή, η οποία κατά την ΕΑΛ ήταν «επιβεβλημένη» και έγινε μετά από «συγκεκριμένη κατηγορία από πολίτη ότι περί τα δέκα άτομα φορούσαν κουκούλες»!!! Κάτι, που, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, επαληθεύει τη θέση του ΚΚΕ ότι «οι λογικές της κουκούλας χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να εντείνουν την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, τους ευρωτρομονόμους, για να θωρακίσουν το σύστημά τους ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Επίσης, στην ανακοίνωσή του, το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ σημειώνει: «Θέλουν τη νεολαία αποπροσανατολισμένη από τα πραγματικά της προβλήματα και θεωρούν "υπερβολικό", για παράδειγμα, οι μαθητές να διεκδικούν, με κάθε είδους μορφή, το δικαίωμά τους στην εκδρομή! Εχουν τεράστια ευθύνη όποιοι φορείς συγκαλύπτουν το απαράδεκτο γεγονός στο 1ο Λύκειο. Ολοι αυτοί, που συκοφαντούν τους αγώνες της νεολαίας και του λαϊκού κινήματος, δε θέλουν συλλογική και μαζική καταδίκη των πραγματικών υπευθύνων για την κατάντια της Παιδείας. Ξέρουν καλά πως αγώνας με δίκαια αιτήματα, περιφρουρημένος, οργανωμένος, είναι ο αγώνας που φέρνει κατακτήσεις, που δείχνει το δρόμο για την αλλαγή της εξουσίας».

Σε ανακοίνωσή της για την εισβολή της Αστυνομίας στο 1ο Λύκειο, η ΕΛΜΕ Λάρισας, μεταξύ των άλλων, τονίζει: «Εκπληξη και οργή, μας προξένησε το θλιβερό γεγονός της προκλητικής παρουσίας της Ασφάλειας στο 1ο Λύκειο Λάρισας. Η όποια μορφή κινητοποίησης των μαθητών αφορά τους ίδιους, τους γονείς τους και δεν μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά μέτρα. Ο προπηλακισμός μαθητών σε χώρο σχολείου είναι πράξη απαράδεκτη, αυταρχική και αντιδημοκρατική. Λειτουργεί στη συνείδηση των εφήβων ως το φόβητρο που τους στερεί τη δυνατότητα ελεύθερης σκέψης, έκφρασης και διεκδίκησης. Η παιδαγωγική του παιδονόμου έρχεται να κουρελιάσει στη συνείδηση των μαθητών το δικό μας ρόλο ως παιδαγωγού, να τον υποκαταστήσει και να επιβάλει πρακτικές αντίθετες με τις αξίες και τα ιδανικά που διδάσκουμε στους μαθητές μας».

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στην Ειδική Αγωγή

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή
Δεν υπάρχει ...θέμα με τη μεταφορά και τους συνοδούς μαθητών με Ειδικές Ανάγκες στην Αττική, ούτε και με τους μαθητές των Μουσικών και Αθλητικών Σχολείων, αποφάνθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λίλας Καφαντάρη.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Λυκουρέντζος, υποστήριξε πως έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα, με τον πρόσφατο νόμο 3748, αν και παραδέχτηκε σχετικά με το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταφορά των μαθητών ότι «δεν ήταν εφικτή η ανανέωση των συμβάσεων με τον τρόπο που όλοι θα θέλαμε». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για τον τομέα της Ειδικής Αγωγής το έχει εκδηλώσει εμπράκτως».

«Εμπαίζετε γονείς και παιδιά», ανταπάντησε η Λ. Καφαντάρη, αφού «ο νομάρχης της Αθήνας, ο κ. Σγουρός, είχε ανακοινώσει ότι από 1/12/1008 όλα τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο. Τα παιδιά είναι ακόμη στους δρόμους». Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα της μεταφοράς των παιδιών γιατί ένα ποσοστό των παιδιών αυτών, ειδικά τα παιδιά με αυτισμό και όχι μόνο, το ποιος θα τα μεταφέρει και το πόσο εξειδικευμένο θα είναι το άτομο που θα ασχοληθεί μαζί τους για να μην διαταράσσει την ισορροπία τους και το άγχος που έχουν με τη μεταφορά πρέπει να είναι τα ίδια πρόσωπα που επί χρόνια πρέπει να συνοδεύουν αυτά τα παιδιά».

Αναφερόμενη στην κυβερνητική ευαισθησία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, η Λ. Καφαντάρη τόνισε ότι «η ευαισθησία της κυβέρνησης δεν αποδεικνύεται απέναντι στα Ειδικά Σχολεία. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο ταλαιπωρούνται τα παιδιά και γονείς που υποτίθεται πως έχουν την τύχη να πηγαίνουν σε Ειδικά Σχολεία, γιατί από τις 200.000 των αναπήρων οι 180.000 είναι εκτός Ειδικών Σχολείων. Και αυτά ακόμη τα Ειδικά Σχολεία που υπάρχουν μαραζώνουν και στόχος είναι να κλείσουν και να περάσουν τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στους ιδιώτες».

Επίθεση στην «Απογευματινή»

Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε χτες το βράδυ με πέτρες εναντίον των γραφείων της εφημερίδας «Απογευματινή», στην οδό Φειδίου. Οι δράστες έσπασαν τζάμια του κτιρίου και προκάλεσαν ζημιές σε 15 σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων και συγκρούστηκαν με διμοιρία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Φυλάκιση με αναστολή στον αρχιφύλακα

Σε φυλάκιση τριών χρόνων με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού, Νίκος Καραγιώργης, που κατηγορούνταν για συμμετοχή στην απόδραση των Β. Παλαιοκώστα και Αλ. Ριζάι. Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον πιλότο του ελικοπτέρου, Ηλία Θεοφιλόπουλο, και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Μιχάλη Γανόπουλο και Βαγγέλη Νικολόπουλο. Σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο σωφρονιστικός υπάλληλος Μιχάλης Μπαγλάνης, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε όπλο (πτυσσόμενο κλομπ) που κατείχε παράνομα.

Από την ακροαματική διαδικασία αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα ανύπαρκτα μέσα και σχέδια για την αποτροπή ενδεχόμενων αποδράσεων, αλλά και οι τεράστιοι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τη ζωή των κατοίκων του Κορυδαλλού η παρουσία της φυλακής μέσα στην πόλη.

Κινητοποίηση για την απομάκρυνση των φυλακών

Χτες το πρωί, μαθητές των σχολείων του Κορυδαλλού πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση των φυλακών, ζητώντας αυτό που χρόνια ζητούν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Να φύγουν οι φυλακές από την πόλη. Οι φυλακές δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται «εκεί που μεγαλώνουμε, πηγαίνουμε σχολείο, στο χώρο που παίζουμε και αθλούμαστε», τόνισαν σε ομόφωνο ψήφισμά τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Απ. Συρίγος, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού. Στην ομιλία του, επισήμανε πως απαιτείται κοινός αγώνας για να μην ξεχαστούν οι υποσχέσεις που δίνονται τώρα, όπως πάμπολλες φορές μετά από κάθε κρίση δίνονται και μετά ξεχνιούνται.

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μέτρα που χτυπούν τα λαϊκά δικαιώματα

Με τις τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές της χώρας με αφορμή την απόδραση Παλαιοκώστα και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ασχολήθηκε χθες η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκουν αντίθετο το ΚΚΕ και αναφερόμενη συγκεκριμένα στην πρόθεση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων είπε ότι προωθείται η ένταξη των καρτοκινητών στο μηχανισμό παρακολούθησης και καταγραφής. Θα έπρεπε, είπε, να υπάρξει απλώς μια απόφαση για την απαγόρευση των κινητών στις φυλακές και όχι να αξιοποιείται ένα περιστατικό, όπως η απόδραση, για να χτυπηθούν τα λαϊκά δικαιώματα.

Η Διακομματική Επιτροπή, συνέχισε, πρέπει να ασχοληθεί με το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο Σωφρονιστικός Κώδικας και να αναζητηθούν οι αιτίες που δε γίνεται κάτι τέτοιο. Η Λ. Καφαντάρη κατήγγειλε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση του σωφρονιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα οι φύλακες να έχουν εντατικοποιήσει την εργασία τους και εκ των πραγμάτων να μη γίνεται καλή φύλαξη. Για δε τους φυλακισμένους, είπε ότι είναι στοιβαγμένοι σαν ζώα μέσα στις φυλακές και όταν βγαίνουν από εκεί, είναι σε χειρότερη κατάσταση από όταν μπήκαν. Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, συνέχισε, βάζει τις διαβόητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσα στις φυλακές και τους ιδιώτες μέσω των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ