ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καμιά παραχώρηση στο όνομα της ΕΕ

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 26 του Μάρτη

Την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να γνωμοδοτήσει στις 26 του Μάρτη σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει: «Εχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι με την αναμενόμενη στις 26 του Μάρτη απόφαση ευρωδικαστήριου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συναίνεση και της κυβέρνησης της χώρας μας, σχεδιάζει να ανεβάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει να αλλάξει το χαρακτήρα της κύριας δημοσιοϋπαλληλικής σύνταξης και να τη μετατρέψει σε ανταποδοτική, επαγγελματικού ταμείου, δηλαδή αβέβαιη και ανασφαλή σύνταξη.

Η θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια ηλικίας, δηλαδή κατά 5 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες, αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας που βιώνει διαχρονικά η γυναίκα, μέσα σ' αυτό το εκμεταλλευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Οσο για τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ και για την κύρια σύνταξη, είναι μια μεθόδευση που εντάσσεται στις γενικότερες αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου για την κατάργηση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση.

Καταγγέλλουμε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Καταγγέλλουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εχουν βαριές ευθύνες οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γιατί μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους συναίνεσαν στις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ανατροπές που οδηγούν σε ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική, μαχητική απάντηση στα σχέδια της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων με τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη. Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να έχει επιτυχία η απεργία στις 2 Απρίλη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα».


ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλουν τους εργαζόμενους υποζύγια της κρίσης

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και τα άλλα μέτρα με τα οποία το κεφάλαιο προσπαθεί να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του

Σε μαζικό ταξικό αγώνα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιουργούν, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Σε μαζικό ταξικό αγώνα για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιουργούν, καλούν οι ταξικές δυνάμεις
Πάνω από 12.000 απολύσεις και 2.000 διαθεσιμότητες καταγράφονται το τελευταίο τετράμηνο, δηλαδή τους δύο τελευταίους μήνες του 2008 και τους δύο πρώτους μήνες του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, μόνο τον Φλεβάρη σημειώθηκαν και 774 υποχρεωτικές άδειες. Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες αφορούν μόνο στους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, κατασκευών και κλωστοϋφαντουργίας και γεωγραφικά η καταγραφή αφορά περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Θράκη, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Είναι αυτονόητο ότι στο σύνολο της χώρας οι αριθμοί είναι ακόμα χειρότεροι, και θα επιδεινώνονται κάθε μέρα, όπως προκύπτει από τα νέα κρούσματα που καταγράφει καθημερινά και το ρεπορτάζ του «Ρ».

Πολυμέτωπη επίθεση

Πιο συγκεκριμένα: Εκ περιτροπής απασχόληση, αναγκαστικές άδειες και απολύσεις έχει επιβάλει η εργοδοσία στα εργοστάσια «ΣΕΛΜΑΝ» (ξυλοβιομηχανία) και «ΝΕΟΣΕΤ» (επίπλων γραφείου) στην Εύβοια. Η «ΝΕΟΣΕΤ» έχει απολύσει ήδη 26 εργαζόμενους (με την εφαρμογή του 2%) και ταυτόχρονα εφαρμόζει την εκ περιτροπής απασχόληση με 3ήμερο για δεκάδες εργαζόμενους σε διάφορα τμήματα, ενώ συνολικά στο εργοστάσιο εφαρμόζεται το 4ήμερο, για όσο - όπως η εργοδοσία ανακοίνωσε - κριθεί απαραίτητο.

Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης της «ΣΕΛΜΑΝ», ζητάει από τους εργαζόμενους να βγουν σε άδεια και για δεύτερη βδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είχε κάνει αποδεκτή την πρώτη βδομάδα κλεισίματος του εργοστασίου. Πάντως οι εργαζόμενοι σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Κυριακή, με συντριπτική πλειοψηφία (298 στους 374 ψηφίσαντες) είπαν «όχι» στην απαίτηση της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα έθεσαν και το πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης για το 2009.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Cosmote» (Κοσμοτέ) απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους, τους οποίους η εργοδοσία τους «αξιολόγησε» ως «μη παραγωγικούς». Η ΕΣΚ ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της για την «Κοσμοτέ», καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και επισημαίνει ότι η εργοδοσία της επιχείρησης, η οποία παρουσίασε υψηλή κερδοφορία το 2008, προσπαθεί να μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζoμένων, μέσω απολύσεων και της χρησιμοποίησης «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων από εταιρείες - εργολάβους. Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί το «αξιολόγιο» και την κατάταξη των απολυόμενων στους «μη παραγωγικούς». Αποδεικνύεται, έτσι, σημειώνει η ΕΣΚ, ο σκοπός και ο ρόλος του «αξιολογίου» που ισχύει γενικά στον Ομιλο ΟΤΕ. Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στην «Κοσμοτέ» έχει εκδώσει και το ΣΕΤΗΠ.

Απαγορευμένος και ο συνδικαλισμός

Η επιχείρηση «Forthnet» («Φόρθνετ») προχώρησε και αυτή σε δύο απολύσεις εργαζομένων που μαζί με άλλους συναδέλφους τους ετοιμάζονταν να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο. Τις απολύσεις των δύο εργαζομένων στη «Φόρθνετ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Τονίζει ότι οι απολύσεις του Ν. Βασιλόπουλου και της Σιμ. Ψαθά, έγιναν «όχι επειδή δεν ήταν "καλοί" υπάλληλοι όπως τους ανακοινώθηκε από την εταιρεία, αλλά λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης».

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι απολύθηκαν «στην προσπάθεια μαζί με άλλους συναδέλφους να ιδρύσουν επιχειρησιακό σωματείο στη "Φόρθνετ" και με τη βοήθεια του ΣΕΤΗΠ και της συναδέλφισσας Ψαθά που είναι μέλος του Κλαδικού Συνδικάτου». Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα ανοίγει το θέμα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα την πλήρη αυθαιρεσία από την εργοδοσία».


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα στον «Ηριδανό»

Πρόκληση από τους μεγαλοξενοδόχους της Αθήνας που ζητάνε «συναίνεση» και απορρίπτουν την Τοπική Σύμβαση

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ηριδανός», με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας την επαναπρόσληψη του αρχιμάγειρα Αντώνη Πετρόπουλου, ο οποίος δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της εργοδοσίας να αποδεχτεί μείωση του μισθού του και απολύθηκε.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προκλητικοί εμφανίζονται για ακόμα μια φορά οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας. Με επιστολή η Ενωση Ξενοδοχείων Αθηνών - Αττικής προς το ταξικό κλαδικό συνδικάτο δηλώνει ότι όχι μόνο αρνείται το αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας για υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά καλεί τους εργαζόμενους να επιδείξουν σύνεση, δηλαδή υποταγή, στις απαιτήσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η εξαιρετικά λοιπόν δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, απαιτεί σύνεση, συστράτευση όλων και από κοινού, όσο είναι δυνατό, αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, έξω από τα στενά συνδικαλιστικά πλαίσια. Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του αιτήματός σας»!

Τολμούν οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας που ιδιαίτερα από το 2004 και μετά, αύξησαν τα κέρδη τους κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να ζητούν από τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, που δουλεύουν με μισθούς πείνας, με κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας (ακόμα και με σύμβαση μιας μέρας!), να κάνουν και άλλες υποχωρήσεις, για να μη θιγεί η «τσέπη» των αφεντικών. Το συνδικάτο προειδοποιεί την εργοδοσία του κλάδου «ότι θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης, προκειμένου να μην περάσει η αντεργατική λαίλαπα, αλλά και για να υπογραφεί Τοπική ΣΣΕ με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».


«ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Απειλεί με πτώχευση

Πτώχευση με ανοιχτό το ενδεχόμενο ν' αλλάξει χέρια η επιχείρηση, ήταν το φιρμάνι που έδωσε η εργοδοσία της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για πέμπτη μέρα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Γενάρη, Φλεβάρη καθώς και την καταβολή του υπόλοιπου χρηματικού ποσού για δεδουλευμένα του 2008, που αντιστοιχεί σε 100.000 ευρώ. Ποσό για το οποίο η εργοδοσία και οι «εγγυητές» της (ο κατασκευαστής του εργοστασίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου) δεσμεύτηκαν να εξοφλήσουν μέχρι τις 20/2/09, χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η επιταγή - όπως αποκαλύφθηκε - ήταν ακάλυπτη.

Οι παραπάνω εξελίξεις και τα σενάρια για πτώχευση ή αλλαγή ιδιοκτησίας του εργοστασίου αναδεικνύει το οικονομικό αλισβερίσι και το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων από τους επιχειρηματίες προκειμένου να προασπίσουν και να περιφρουρήσουν τα κέρδη τους. Από χτες το βράδυ οι εργάτες βρίσκονται μπροστά στις πύλες του εργοστασίου μαζί με το ταξικό σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων, άλλων σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Περιφρουρούν το εργοστάσιο, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια σε οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ