ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για την απόλυση στον «Ηριδανό»

Την επαναπρόσληψη του αρχιμάγειρα, αλλά και το σταμάτημα της προκλητικής χρηματοδότησης των εργοδοτών από την κυβέρνηση, απαίτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Ηριδανός» πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του αρχιμάγειρα Αντώνη Πετρόπουλου, ο οποίος δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της εργοδοσίας να αποδεχτεί μείωση του μισθού του και απολύθηκε. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στις 6.30 το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, απλώνοντας το πανό τους και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα κατά της εργοδοσίας και της προσπάθειάς της να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί - απόδειξη του πώς τα ταξικά σωματεία παλεύουν για την αλληλεγγύη των εργαζομένων και την κοινή τους πάλη - ότι στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το εστιατόριο «Μαϊστράλη», οι οποίοι πριν λίγες μέρες είχαν απολυθεί, ωστόσο με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο επέβαλαν την ανάκληση των απολύσεων και επιστρέφουν στη δουλειά τους τις επόμενες μέρες.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μπήκε στο ξενοδοχείο και επέβαλε, παρά την τρομοκρατία που άσκησε τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία, τη συγκέντρωση και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, όπου και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη της συσπείρωσης και οργάνωσής τους στο συνδικάτο, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την απόκρουση της επίθεσης και την αποφασιστική διεκδίκηση όλων όσα ανήκουν στους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Απασχόλησης - όπου ήταν παραταγμένες αστυνομικές διμοιρίες - και επέβαλαν συνάντηση με τον Δ. Κοντό, γραμματέα του υπουργείου. Κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση που στηρίζει την εργοδοσία, δίνοντας τεράστια ποσά στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, και ταυτόχρονα παίρνει μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση του γραμματέα, που υπεραμύνθηκε των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων δήθεν για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο, δηλαδή εννοεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ που χαρίζει η κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ»
Κρίθηκε «ακατάλληλη» μετά από 10 χρόνια!

Η συνδικαλιστική δράση της εργαζόμενης ήταν η πραγματική αιτία της απόλυσης, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Με το προκλητικό επιχείρημα της «μη ποιοτικής εργασίας», η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», στην Καλλιθέα, απέλυσε εργαζόμενη πριν από 3 μέρες, μετά από 10 περίπου χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση! Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει ότι η απόλυση οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της εργαζόμενης, η οποία εκφραζόταν με συμμετοχή της σε πανεργατικές απεργίες, συζητήσεις με τους εργαζόμενους για την ανάγκη οργάνωσης και δράσης στο κλαδικό τους σωματείο, κλπ.

Η εργαζόμενη, όπως η ίδια δήλωσε, δούλευε με 4ωρη απασχόληση και με μισθό σήμερα που έφτανε μετά βίας τα 500 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι δούλευε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ρεπό, δηλαδή 6ήμερο, καθώς, όπως δήλωσε, κανένας εργαζόμενος δεν παίρνει ρεπό. Βεβαίως, το επιχειρησιακό σωματείο δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα και πώς να ασχοληθεί, αφού έχει στηθεί από την εργοδοσία για να εξυπηρετεί επί της ουσίας τους στόχους της εργοδοσίας, όπως καταγγέλλουν και στελέχη του Συλλόγου... Πάντως, η εργαζόμενη δε δέχτηκε να υπογράψει την απόλυσή της, η οποία και της κοινοποιήθηκε με δικαστικό κλητήρα.

Αμεσα, το ταξικό κλαδικό συνδικάτο, εκπρόσωποι των σωματείων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», στο Φάρμακο και άλλων σωματείων πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον διευθυντή του καταστήματος Πρόδρομο Προδρομίδη, ο οποίος αρνήθηκε ότι η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους. Οπως ισχυρίστηκε, η απόλυση προέκυψε μετά από «αξιολόγηση» που έκανε ο ίδιος (σημειωτέον δουλεύει 1,5 χρόνο στο κατάστημα) και έκρινε ότι η εργαζόμενη δεν κάνει καλά τη δουλειά της (ύστερα από 10 χρόνια!). Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το συγκεκριμένο στέλεχος της επιχείρησης υπήρξε και υποψήφιος σε εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου στον «Βερόπουλο». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνδικαλιστές κάλεσαν την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση, σε διαφορετική περίπτωση η απάντηση θα είναι άμεση και αγωνιστική.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργιακό «όχι» στις απολύσεις

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη συζητάει με τους απεργούς
Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη συζητάει με τους απεργούς
Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Επιχείρησης Παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ (ΕΠΑ Αττικής) να προχωρήσει σε απολύσεις εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι, προχωρώντας σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Η χτεσινή απεργία αποτέλεσε συνέχεια της στάσης εργασίας της περασμένης Πέμπτης καθώς η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να αποσύρει όσα έχει ήδη ανακοινώσει. Δηλαδή ότι δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου επτά συμβασιούχων. Ενώ αρνείται να δεσμευθεί ότι δε θα κάνει απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου. Και όλα αυτά, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες. Στην ΕΠΑ Αττικής απασχολούνται περίπου 360 εργαζόμενοι. Με αρκετούς από αυτούς να δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και ως «ενοικιαζόμενοι» από άλλη εταιρεία.

Η εταιρεία θέλει να αυξήσει τα κέρδη της και για αυτό γίνονται οι απολύσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη. Εδώ και χρόνια, τόνισε, καταλύονται οι εργασιακές σχέσεις και υπεύθυνα γι' αυτό είναι τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δίνουν τον αγώνα ενωμένοι, είτε είναι συμβασιούχοι, είτε μόνιμοι. Μόνο έτσι, είπε, μπορείτε να υπερασπίσετε τα συμφέροντά σας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Γλεντούν στις 8 Μάρτη

«Τα περήφανα γηρατειά εκτός από τους αγώνες, έχουν ανάγκη και ψυχαγωγίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε γλέντι, την Κυριακή 8 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «Γαλάζιο» στα Πατήσια (Καυτατζόγλου 46). Συμμετοχές δηλώνονται στα γραφεία του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αμεση απάντηση στην πρόκληση

Παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς με δίωρες στάσεις εργασίας, που μετατρέπονται σε μαζικές συγκεντρώσεις, πραγματοποιεί το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν τους εργάτες για την κατάπτυστη επιστολή της εργοδοτικής Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά με την οποία αξιώνει, στο όνομα της κρίσης, να «καθαρίσει» η Ζώνη από κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, να μετατραπεί σε εργασιακό γκέτο. Το Συνδικάτο με αυτές τις παρεμβάσεις, ταυτόχρονα με την ενημέρωση, θέτει τους εργάτες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στη δουλειά, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, προβάλλοντας αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ