ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Δίνουμε τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες»

Συνέντευξη στον «Ρ» του δρ. Σαφίκ Αχμέντ, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν

Από διαδήλωση των κομμουνιστών την περσινή Πρωτομαγιά στη Λαχόρη

Associated Press

Από διαδήλωση των κομμουνιστών την περσινή Πρωτομαγιά στη Λαχόρη
Καθεστώς φτώχειας, τρόμου, σκοταδισμού και δολοφονιών επικρατεί στο Πακιστάν, ενώ ακόμα και η μερική επικράτηση του ισλαμικού νόμου στην κοιλάδα Σουάτ, προμηνύει ακόμα χειρότερο μέλλον. Με το λαό να αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας, η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη συνεργασία και στήριξη, όπως όλα δείχνουν, με τους «ισλαμιστές αντάρτες», αλλά και με τις ΗΠΑ, φροντίζοντας μόνο για τον πλουτισμό μιας ηγετικής κάστας πλουσίων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ή αλλιώς τον «κύριο 10%». Το ΚΚ Πακιστάν εξακολουθεί παρά την τυπική νομιμοποίησή του να δρα σε καθεστώς παρανομίας, αντιμετωπίζοντας σφαγές, δολοφονίες και άμεσες και δημόσιες απειλές προς τα στελέχη του με στόχο την τρομοκράτηση του λαού και την αποδυνάμωση των δυνάμεων του λαϊκού κινήματος.

Στο «Ρ» μίλησε ο Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, που βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που αντιμετωπίζει ο ίδιος, ως στέλεχος του Κόμματος, απειλές για τη ζωή του. Είναι ορθοπεδικός χειρουργός και αναγκάστηκε να φύγει από την περιοχή του Σουάτ, όπου κυριαρχούν οι «Ταλιμπάν» γιατί δεχόταν και δημόσια απειλές.

«Ανοίγει ασκούς του Αιόλου η Σαρία»

-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Πακιστάν μετά και την επιβολή του «ισλαμικού νόμου» της «Σαρία» στην κοιλάδα Σουάτ;

Ο Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν
Ο Σαφίκ Αχμέντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν
-- Κατ' αρχή να πούμε ότι η κατάσταση στο Πακιστάν ήταν πολύ κακή πριν την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Μετά την απόφαση να επιβληθεί ο νόμος της Σαρία, με αντάλλαγμα την εκεχειρία στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ, θεωρώ ότι θα δώσει αφορμή να γίνουν τρομακτικά γεγονότα, στο εγγύς μέλλον. Αυτή η κίνηση ενθάρρυνε τους φανατικούς, τους έδωσε δύναμη να επιβάλουν την άποψή τους και με την κρατική άδεια πλέον, ενώ αφού έγινε η αρχή, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Ετσι σιγά σιγά όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να υποκύψουν στο νόμο των φονταμενταλιστών.

Για να γίνει κατανοητή η κίνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την επιβολή της Σαρία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ισλαμιστές και κυβέρνηση είναι το ίδιο πράγμα. Αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοεξυπηρετούνται. Αλλωστε πολλοί που τάσσονται στο πλευρό των «ακραίων ισλαμιστών» και στελέχη τους ακόμα, είναι επίσης στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Τους υποστηρίζουν, τους βοηθούν να κυριαρχούν. Κατόπιν αυτών δε θεωρώ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ειρήνη, ούτε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Οσο για τις ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να αναλύσουμε λογικά, την ύπαρξη ή όχι συναίνεσης σε αυτό, ωστόσο έχουν συμφωνίες και συμμαχία με την κυβέρνηση. Και οι ΗΠΑ με τις επιθέσεις τους στην ουσία βοηθούν τους ισλαμιστές. Στρέφουν τις μάζες προς το μέρος τους, τους δημιουργούν οπαδούς. Κάθε επίθεση αμερικανικών στρατευμάτων είναι προς όφελος των φανατικών, και η ύπαρξη και συντήρηση των ισλαμιστών δίνει με τη σειρά της «λόγο ύπαρξης» στην παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ όχι μόνο στο Πακιστάν, αλλά και στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι του κυβερνητικού στρατού, στελέχη των ισλαμιστών

-- Είδαμε την κυβέρνηση του Πακιστάν να δηλώνει μαζί με εκπροσώπους των ΗΠΑ ότι θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για ακόμα αποφασιστικότερη «πάταξη των ισλαμιστών», θεωρείται ότι ο πόλεμος στο Πακιστάν θα κλιμακωθεί περισσότερο;

-- Φυσικά, το θέμα είναι εναντίον ποιου, γιατί η κυβέρνηση δεν πολεμά τους ισλαμιστές. Συντηρεί απλά έναν «πόλεμο εντυπώσεων». Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενας στενός φίλος που είναι στο στρατό μου ανέφερε ότι ενώ είχαν στρατοπεδεύσει στην κοιλάδα Σουάτ, περισσότεροι από 200 στρατιώτες, ένας Πακιστανός συνταγματάρχης, τον ενημέρωσε ότι το βράδυ θα τους επιτίθονταν οι «Ταλιμπάν», δίνοντας ωστόσο εντολή στους ίδιους να μην αντιδράσουν. Εκείνο το βράδυ είχαμε 100 νεκρούς. Την επόμενη μέρα ήρθε η ίδια πληροφορία και η αυτή εντολή, ο πακιστανικός στρατός να μην αντιδράσει στην επικείμενη επίθεση, με αποτέλεσμα ακόμα 100 νεκρούς. Η ίδια εντολή επαναλήφθηκε και την τρίτη μέρα σε όσους είχαν απομείνει, μόνο που από φόβο για τη ζωή τους δεν υπάκουσαν και άνοιξαν πυρ. Στους νεκρούς «ισλαμιστές» ήταν και ο συνταγματάρχης που έδινε την πληροφορία και την εντολή να μην υπάρξει αντίδραση.

Φυσικά το Πακιστάν συνορεύει με την Ινδία και το Αφγανιστάν και μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πραγματοποιείται εμπόριο όπλων μέσω αυτών των χωρών, ωστόσο πώς εξηγείται οι «αντάρτες» να φέρουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό, που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητος με κανόνες λαθρεμπορίου; Τον παίρνουν από τον ίδιο τον πακιστανικό στρατό και είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ο πακιστανικός στρατός στηρίζει και υποστηρίζει τους «αντάρτες».

-- Ποια είναι η δράση του ΚΚ Πακιστάν σε όλη αυτή την κατάσταση;

-- Για να μιλήσουμε ειλικρινά το ΚΚ Πακιστάν ήταν και είναι πάντα υπό διωγμό, τόσο από πράκτορες της κυβέρνησης όσο και από τις άλλες αντιδραστικές δυνάμεις. Σήμερα όμως δρα κάτω από πραγματικά επικίνδυνες συνθήκες. Τον περασμένο μήνα κατέσφαξαν στην κυριολεξία έναν σύντροφο και μετά τον κρέμασαν σε δημόσιο μέρος, με ένα μήνυμα ότι όποιος μιλά για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό και ευαγγελίζεται την κυριαρχία ενός τέτοιου συστήματος, θα έχει την ίδια τύχη.

Και εγώ δέχομαι σοβαρές απειλές για τη ζωή μου. Το σπίτι μου και η καταγωγή μου είναι στην κοιλάδα Σουάτ. Ωστόσο λόγω του ότι με παρακολουθούσαν και με απειλούσαν ακόμα και δημόσια, το Κόμμα τον περασμένο χρόνο έκρινε ότι η ασφαλέστερη λύση είναι να μετακομίσω στην Πουντζάμπ. Οι απειλές στο πρόσωπό μου μάλιστα έφτασαν να γίνουν μέσω ραδιοφωνικού σταθμού της περιοχής και να δημοσιευτούν και σε εφημερίδες, με το μήνυμα «Σαφίκ ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα σε σκοτώσουμε». Οταν οι απειλές λοιπόν λαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Ο κύριος 10%

-- Πέρα από τον πόλεμο το Πακιστάν εδώ και καιρό έχει εισέλθει στην «παγκόσμια οικονομική ύφεση», πώς αντιδρά ο λαός που ήδη ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και πώς οργανώνεται το λαϊκό κίνημα;

-- Και αυτή η κατάσταση βοηθά τους ισλαμιστές. Μπροστά στο αδιέξοδο της απόλυτης φτώχειας και της διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα, οι ισλαμιστές κηρύττουν ότι αυτά δε θα συνέβαιναν αν επικρατούσε ο νόμος της Σαρία. Δημαγωγούν υποστηρίζοντας ότι αν ζούσαμε υπό το «νόμο του Θεού», ο Αλλάχ θα βοηθούσε και ακόμα και αν υποφέραμε στη ζωή, θα μας εξασφάλιζε τη μακαριότητα στη μετά θάνατο ζωή.

Σε αυτή την προπαγάνδα σημαντικότατο ρόλο έχει το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη έχουν στο ιστορικό τους σκάνδαλα και σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, είναι διάσημος για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλα και γνωστός με το παρατσούκλι ο «κύριος 10%», για τις προμήθειες που ελάμβανε στις συμφωνίες, επί προεδρίας της συζύγου του, Μπεναζίρ Μπούτο. Στο Πακιστάν υπάρχει μία κάστα πολύ πλούσιων και ισχυρών ανθρώπων και ο Ζαρντάρι είναι ο πρώτος μεταξύ αυτών. Και η κύρια ασχολία αυτής της κυβέρνησης είναι να βγάζει λεφτά και να αυξάνει τον πλούτο αυτών των ανθρώπων, τίποτα περισσότερο.

Οσο για το λαό, ζει σε άθλιες συνθήκες. Οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα είναι 18 ώρες τη μέρα, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι μισθοί που ούτε πριν αρκούσαν, σήμερα εξανεμίζονται αμέσως, η ανεργία αυξάνεται, οι βιομηχανίες λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού, κλείνουν, η κατάσταση χειροτερεύει και η χώρα καταρρέει οικονομικά.

Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η πείνα αυξάνει την εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για αυτά.

-- Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι η εντύπωσή σας για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

-- Ηταν πραγματικά ένα πολύ σημαντικό συνέδριο με μεγάλη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών, κάτι που αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης για όλους μας. Προσωπικά και εκ μέρους του ΚΚ Πακιστάν, εύχομαι στο ΚΚΕ και το λαό του να συνεχίσει την πορεία του με τις καλύτερες προοπτικές και να συνεχίσει να συμβάλλει πρωτοπόρα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ