ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάρτη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Το έγκλημα συνεχίζεται

Eurokinissi

Οταν, τον Αύγουστο του 2007, η ίδια η κυβέρνηση «ανακάλυπτε» την, τουλάχιστον επί μία δεκαετία, μόλυνση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ισχυρίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την άμεση λύση του προβλήματος, επιβάλλοντας μερικά ...πρόστιμα στις ρυπογόνες βιομηχανίες. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η κατάσταση όχι μόνο παραμένει ίδια, αλλά χειροτερεύει.

Οι βιομηχανίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν, όπως και πριν, μολύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Το εξασθενές χρώμιο και τα υπόλοιπα απόβλητα εξακολουθούν να απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ενώ είναι επικίνδυνα και για τα αγροτικά προϊόντα. Τα πρόστιμα, που επέβαλε η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά ήταν, αφού η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και η στήριξη στους μεγαλοβιομήχανους παραμένει αναλλοίωτη. Το μόνο που κατάφεραν με τα πρόστιμα, ήταν, και επίσημα, να αποδείξουν σε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής ότι, όντως, την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη ρύπανση φέρουν αποκλειστικά οι βιομήχανοι - με τη «βοήθεια», φυσικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση, όμως, δεν είναι καινούρια. Από το 1996 (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ), είχαν διαπιστωθεί τα πρώτα δείγματα μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό. Οι μετέπειτα κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά άφησαν την κατάσταση να συνεχιστεί. Μέχρι που έφτασε στο απροχώρητο, το έγκλημα δεν μπορούσε άλλο να σκεπαστεί και η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε ...πρόστιμα! Δηλαδή, ένα ακόμη μέτρο - κοροϊδία, αφού, κατά τα άλλα, συνεχίστηκε η ίδια πολιτική.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του ΙΓΜΕ, να καταγράφονται συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού στην Παραλία Αυλίδας, βορειοανατολικά του Αγίου Θωμά, δυτικά από τα Οινόφυτα και νοτιοανατολικά του Ασπροκάμπου. Επίσης, συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου των 50 μικρογραμμαρίων εμφανίζονται νότια των Οινοφύτων, γύρω από την κοίτη του Ασωπού, βόρεια και ανατολικά του Ασπροκάμπου, ενώ 20-30 μικρογραμμάρια βρίσκονται στα υπόγεια ύδατα βόρεια του Σχηματαρίου, στον Ωρωπό και το Χαλκούτσι. Μελέτη, που επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εδώ και χρόνια ήξεραν για το έγκλημα της μόλυνσης που συντελείται στην περιοχή και κώφευαν.


Eurokinissi

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη, οι κάτοικοι, οι μαζικοί φορείς της πόλης, να διεκδικήσουν μαζικά και μαχητικά το τέλος αυτού του συνεχιζόμενου εγκλήματος. Το ΚΚΕ, άλλωστε - όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΟΒ Οινοφύτων του Κόμματος - «καλεί τους εργάτες, τους αγρότες, τους κατοίκους της περιοχής να εντείνουν τη δράση τους για την προστασία της ζωής τους και των παιδιών τους». Και σημειώνει ότι «κοινός εχθρός είναι η κερδοφορία των βιομηχάνων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένταση του αγώνα, οργάνωση και πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που δολοφονεί για να κερδίζει περισσότερα».



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ