ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Με νέες δυνάμεις στις ταξικές μάχες

Μαζικά συμμετείχαν οι ναυτεργάτες στις εκλογές της ΠΕΜΕΝ, που ολοκληρώθηκαν στις 27 Φλεβάρη

Ακόμα πιο ισχυρή, με νέες δυνάμεις, η ναυτεργατική οργάνωση Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η ιστορική ΠΕΜΕΝ, τραβάει μπροστά για νέους πιο δυναμικούς αγώνες, αποτελώντας το φάρο, το αποκούμπι για όλους τους ναυτεργάτες. Δύναμή της οι ίδιοι οι μηχανικοί, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές που είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού παράλληλα με την ανάδειξη νέας διοίκησης ενέκριναν και την τροποποίηση του Καταστατικού της Ενωσης, έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, για να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν, ακριβώς την αγωνιστική πορεία της Ενωσής τους και τον αταλάντευτο ταξικό της προσανατολισμό.

Το τιμόνι της ΠΕΜΕΝ εμπιστεύονται οι μηχανικοί στην αγωνιστική παράταξη της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», της μόνης που «κατεβάζει» ψηφοδέλτιο, καθώς οι εργοδοτικοί, κυβερνητικοί συνδικαλιστές δε συμμετέχουν, στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν την Ενωση. Επιχείρηση, που οι μηχανικοί και αυτή τη φορά «πέταξαν» στο κενό. Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 27 Φλεβάρη. Ψήφισαν 2.583 μηχανικοί από τους 2.514 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.578, δηλαδή βρέθηκαν 5 άκυρα, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν βρεθεί 61 άκυρα. Η ΕΔΑΣ πήρε 2.578 ψήφους και τις 33 έδρες του διοικητικού συμβουλίου, ενώ στέλνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά 26 αντιπροσώπους, από 25 που είχε.

Η νέα διοίκηση σε δελτίο Τύπου τονίζει ότι οι εκλογές ήταν μια συνδικαλιστική - πολιτική μάχη, στην οποία οι μηχανικοί πήραν μέρος μαζικά δίνοντας απάντηση «στους μηχανισμούς των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων», σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος οξύνει την αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα των εκλογών και η τροποποίηση του καταστατικού, όπως επισημαίνει, ακριβώς σε αυτή τη χρονική περίοδο «εκφράζει την αναγκαιότητα της καλύτερης οργάνωσης των μηχανικών μέσα και έξω από τα πλοία», της ανάπτυξης αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.


«ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συλλήψεις και τρομοκρατία για να σπάσει ο αγώνας

Υστερα από αίτημα της εργοδοσίας, με εντολή εισαγγελέα, η αστυνομία επιτέθηκε σε εργαζόμενους που περιφρουρούν το εργοστάσιο

Ελληνες και μετανάστες εργάτες προχώρησαν για δεύτερη φορά σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η εργοδοσία απάντησε με καταστολή και την επιστράτευση εισαγγελέα και αστυνομίας
Ελληνες και μετανάστες εργάτες προχώρησαν για δεύτερη φορά σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η εργοδοσία απάντησε με καταστολή και την επιστράτευση εισαγγελέα και αστυνομίας
Αστυνομική - τρομοκρατική επέμβαση, με συλλήψεις και διώξεις σε βάρος πέντε εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» και μιας συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ, εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στη βιομηχανική περιοχή στα Γιάννενα. Στο πνεύμα της εισαγγελικής παρέμβασης Σανιδά υπέρ της πολυεθνικής «Τζάμπο», που χαρακτηρίζει «έγκλημα» τους εργατικούς αγώνες, η αστυνομία, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, κατέφθασε κατόπιν εισαγγελικής εντολής στο εργοστάσιο για να κάμψει τον αγώνα των εργατών, να τρομοκρατήσει την πάλη για την καταβολή των δεδουλευμένων (οφείλονται μισθοί Γενάρη, Φλεβάρη και δεδουλευμένα του 2008 ύψους 100.000 ευρώ).

Ο ανυποχώρητος, ταξικός αγώνας των εργατών για την υπεράσπιση του μόχθου τους, που συνεχίζεται με νέα επίσχεση εργασίας και περιφρούρηση του εργοστασίου, μετά και την αίτηση για κήρυξη πτώχευσης από τον ιδιοκτήτη, αντιμετωπίστηκε με άθλιες πρακτικές από την εργοδοσία για να διασφαλίσει τα κέρδη της. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, έξω από την οποία συγκροτήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Συνδικαλιστές και εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τη μαζική παρουσία της νεολαίας, απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Παρέμβαση από ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε στην αστυνομική διεύθυνση αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Αλυσσανδράκης. Ο τελευταίος κατέθεσε εκ μέρους του Κόμματος και σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας να παρθούν μέτρα, ώστε να πάψουν η δικαιοσύνη και η αστυνομία να στηρίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας και να λειτουργούν ως μηχανισμοί καταστολής των αγώνων των εργαζομένων. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού πρώτα ασκήθηκε εναντίον τους δίωξη περί «διατάραξης της οικιακής ειρήνης». Οι εργάτες της «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους, έχοντας στο πλευρό τους το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συνδικαλιστές και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλοντας τις τρομοκρατικές συλλήψεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Για ακόμη μια φορά με εντολή του εισαγγελέα της περιοχής συνελήφθησαν οι εργαζόμενοι που παλεύουν και όχι η εργοδοσία που επιχειρεί να πετάξει τους εργάτες στην ανεργία, οφείλοντάς τους τα δεδουλευμένα τους, πτωχεύοντας την επιχείρηση. Αποδεικνύεται και από αυτό το γεγονός ότι επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του. Θέλουν να δρουν ελεύθερα και τους εργαζόμενους να τους έχουν υποζύγια. Κάτω από την αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων, των ταξικών δυνάμεων οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του ΚΑΡΙΠΙΔΗ στον αγώνα τους για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους».


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Καρατομούν δικαιώματα στο όνομα της κρίσης

Απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και απλήρωτα δεδουλευμένα είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Κατσίκης» για τα δεδουλευμένα τους, τον περασμένο Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Κατσίκης» για τα δεδουλευμένα τους, τον περασμένο Δεκέμβρη
Απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και πετσόκομμα της εργασίας είναι οι επιπτώσεις που βιώνουν όλο και πιο έντονα οι εργαζόμενοι και στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, σε εργοστάσια και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στο εμπόριο και άλλους κλάδους, καταγράφονται με τον έναν ή άλλον τρόπο μεθοδεύσεις και σχεδιασμοί σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, με σταθερή επιδίωξη να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι 90 περίπου εργαζόμενοι στην «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ», μετά από πολύμηνο αγώνα κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Παραμένουν ωστόσο σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας για καταβολή των δεδουλευμένων (Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης) με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Μάρτη.

Στο Δήμο Ανακτορίου η διοίκηση της «Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας ΑΕ ΟΤΑ», στην οποία πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ), προτείνει σε εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, στη Βόνιτσα, μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης με συμβάσεις αναδρομικού χαρακτήρα από 1/9/08 έως και 31/7/09, μέσα από την οποία μειώνεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 40 σε 25 ώρες, με μείωση και στις αποδοχές των εργαζομένων.

Στο εργοστάσιο γυψοσανίδας «ΚΝΑΟΥΘ» η εργοδοσία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική εκ περιτροπής άδεια, ενώ χωρίς δουλειά έμειναν από αρχές του χρόνου 5 μόνιμοι εργαζόμενοι και άλλοι 15 περίπου εποχιακό προσωπικό που απασχολούνταν στα σφαγεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, τα οποία νοικιάστηκαν σε ιδιώτη.

Σε Λευκάδα και Θεσπρωτία

Στη Λευκάδα «λουκέτο» έβαλε τον περασμένο Νοέμβρη η επιχείρηση μεταποίησης και εμπορίας αλιευμάτων «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ», πετώντας στο δρόμο 16 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες που βρίσκονταν κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η εργοδοσία μετέφερε και συγχώνευσε τις δραστηριότητές της σε παρακείμενη μονάδα στο Αίγιο. Αλλοι 45 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κοινωνικές δομές του Δήμου Λευκάδας παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στη Θεσπρωτία απλήρωτοι παραμένουν από τον περασμένο Αύγουστο οι περίπου 80 εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσπρωτίας (ΕΑΣΘ). Ολο αυτό το διάστημα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να «καλύψουν» ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης με ...κουπόνια, καθώς ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ που διαθέτει η Ενωση και το κόστος των προϊόντων που αγοράζουν αφαιρείται από τα χρωστούμενα! Απλήρωτοι παραμένουν και οι σχολικοί φύλακες. Στην Κέρκυρα αυξήθηκαν οι απολύσεις το τελευταίο διάστημα στο χώρο του εμπορίου από τη μεγαλοεργοδοσία, πετώντας στο δρόμο ακόμη και εργαζόμενες μητέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ