ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Αύριο η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία

Σε θέση μάχης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία
Σε θέση μάχης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία
Η Θεσσαλονίκη σήμερα Τετάρτη και η Αθήνα αύριο Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη των συνδικαλιστικών συσκέψεων για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και την απεργιακή κινητοποίηση τις 2 του Απρίλη. Η σύσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η αυριανή σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είναι καθορισμένη για τις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος). Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Κατερίνης του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή στις 6.30 μ.μ. Με εντεινόμενους ρυθμούς σχεδιάζουν τα ταξικά Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες τη δράση τους μπροστά στη διπλή κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, σε μαζικό ξεσηκωμό για να μην πληρώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την κρίση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου, εκτίμησε τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την ανεργία, την οικονομική κρίση και τη Σύμβαση και κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, της απεργίας, αλλά και του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Αντίστοιχη δράση αναπτύσσουν και τα Συνδικάτα της Ζώνης, με καθημερινές ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες, απαντώντας μ' αυτό τον τρόπο και στην πρόκληση της εργοδοσίας, που απαιτεί διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση για τη Σύμβαση, στο όνομα της κρίσης.

Με μεγάλη ευθύνη για την οργάνωση της πάλης

Οι μεγαλύτερες ευθύνες που επωμίζονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχτηκαν και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τόσο εισηγητικά όσο και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, τονίστηκε η ανάγκη του καλού σχεδιασμού, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και επιτυχία των συλλαλητηρίων και των απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Επισημάνθηκε η σημασία να γίνει ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους. Να αναπτυχθεί έντονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, ότι οι προτάσεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου είναι προτάσεις διαχείρισης του συστήματος.

Να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προωθούν την πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης. Να δειχτούν οι δύο διαμετρικά αντίθετοι δρόμοι ανάπτυξης. Από τη μια ο δρόμος του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και από την άλλη της ανατροπής του ώστε οι εργαζόμενοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Η μάχη των Συμβάσεων

Τονίστηκε ότι κάθε κλάδος, κάθε συνδικάτο πρέπει να οργανώνει συγκεκριμένο σχέδιο κατά των απολύσεων. Το ίδιο απαιτεί η μάχη για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω κρίσης. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε χώρους δουλειάς όπου είναι έντονη η παρουσία νέων, γυναικών, μεταναστών και όπου επικρατούν ελαστικές μορφές εργασίας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι η παρέμβαση Σανιδά είναι ενταγμένη στην ένταση του αυταρχισμού, που στόχο έχει να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων για να προστατέψει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται οι εκατοντάδες μηνύσεις που έχει καταθέσει, τον τελευταίο καιρό, η εργοδοσία σε εργαζόμενους που αγωνίζονται. Τέλος, ενόψει της συμπλήρωσης των 10 χρόνων ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ, στις 3 Απρίλη 2009, τονίστηκε ότι κάθε δράση, κάθε εκδήλωση των ταξικών δυνάμεων πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτό το γεγονός.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Νέα παρέμβαση για τους εργολάβους

Στάσεις εργασίας και συμβολική κατάληψη από το Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας

Συμβολική κατάληψη της διοίκησης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι καθαρίστριες του Σωματείου Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας στο πλευρό τους στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στις εργολαβίες των νοσοκομείων, να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου Αναστασία Παρασκευοπούλου και να καταβληθούν από τον εργολάβο τα χρωστούμενα της τελευταίας πενταετίας.

Σε συνάντηση που είχε η Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου με το διοικητή του Νοσοκομείου, οι συνδικαλίστριες απαίτησαν ο εργολάβος της ISS να φύγει οριστικά από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τους άλλους χώρους του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει ήδη ασκήσει δίωξη κατά του εργολάβου για την παράνομη απόλυση της συνδικαλίστριας, όπως και για τη μη καταβολή των δικαιούμενων δεδουλευμένων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι καθαρίστριες μοίρασαν υλικό, συζήτησαν με τους εργαζόμενους του Ιπποκράτειου και ενημέρωσαν πλατιά τους επισκέπτες του Νοσοκομείου.

ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Αποφασιστικά ανυποχώρητα

Ο κλάδος μας είναι από τους πρώτους που χτυπήθηκαν από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σήμερα η εντατικοποίηση, η μερική απασχόληση, η σύμβαση ορισμένου χρόνου, η απλήρωτη εργασία είναι κυρίαρχες. Μόνιμο επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ότι με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουν και οι εργαζόμενοι δουλειά. Με την εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είχαμε μια μείωση κατά 40% τουλάχιστον του λεγόμενου «εργατικού κόστους», ενώ ταυτόχρονα προχωρούσαν σε αυξήσεις διδάκτρων από 10% έως 20%.

Για τους εργαζόμενους είχαμε διόγκωση της ανεργίας, συμπίεση προς τα κάτω των μέσων αμοιβών, εφαρμόζοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με την πρόσληψη νέων εργαζομένων, με ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, τη μεγάλη κινητικότητα των εργαζομένων (γύρω στο 50% αλλάζουν δουλειά ή μένουν άνεργοι κάθε χρόνο) και τον κατακερματισμό του κλάδου, όπου οι εργαζόμενοι ξεπερνούν το φόβο και συσπειρώνονται στο σωματείο, οργανώνουμε την παρέμβασή μας συλλογικά, έχουμε μικρές επιμέρους νίκες. Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε σημαντικές μάχες, αποτρέποντας το κλείσιμο πέντε παιδικών σταθμών, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση τη χρηματοδότηση και επαναλειτουργία τους.

Η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της συσπείρωσης στο σωματείο, της οργάνωσης και της αποφασιστικότητας των εργαζομένων με πλαίσιο αιτημάτων που απαντούσε στις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επιτυγχάνοντας ευρύτερο συντονισμό εργαζομένων, γονιών, ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ. Η πείρα μας μέχρι σήμερα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας, απαιτείται συσπείρωση, αγώνας με πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες μας και εξασφαλίζει ευρύτερο συντονισμό με το σύνολο των εργαζομένων, ανάδειξη των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα και προσανατολισμό για την απάλειψή τους, αποφασιστική, ανυποχώρητη διεκδίκηση. Προϋποθέσεις που μόνο το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει.

Για αυτό σαν σωματείο δίνουμε μαζί μέχρι σήμερα τη μάχη κατά των αντεργατικών πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, που μέχρι χτες μας καλούσαν να βάλουμε πλάτη να πληρώσουμε για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα μας καλούν να ξαναπληρώσουμε για να σωθεί από την κρίση, που οι ίδιοι δημιούργησαν διατηρώντας την κερδοφορία τους. Για να μην πληρώσουμε σαν εργαζόμενοι, είτε μέσω της ανάπτυξης, είτε μέσω της κρίσης, το κεφάλαιο, ένα δρόμο έχουμε. Την πάλη για τη διεκδίκηση του πλούτου που παράγουμε. Εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με ανυποχώρητη, αποφασιστική, μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την προοπτική καλούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη στην Ομόνοια σαν συνέχεια και νέα αρχή στην πάλη μας.


Γιώργος ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Πρόεδρος Σωματείου στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη σήμερα για την κρίση

Σύσκεψη με θέμα την οικονομική κρίση διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ