ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ελα μαζί μας στην Αντεπίθεση»

Ανοιχτή επιστολή της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στους φοιτητές και σπουδαστές

Με ανοιχτή επιστολή η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές όλων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τους καλεί σε συσπείρωση και δράση. Με την επιστολή της, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να μην κάνουν καμία θυσία για την πλουτοκρατία, να μη στριμωχτούν στα μέτρα των άλλων φοιτητικών παρατάξεων που ευθύνονται για τη σημερινή διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα. Με σύνθημα «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Ισχυρή Πανσπουδαστική», καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να κάνουν το βήμα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να αντιπαλέψουν την πολιτική που τους θέλει μισομορφωμένους και χωρίς δικαιώματα.

Στην επιστολή της ΠΚΣ, υπογραμμίζεται:

«Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Δώσε δυνατή απάντηση στην προσπάθεια των βιομηχάνων και των κομμάτων τους να σώσουν τα κέρδη τους και να ξεπεράσουν την κρίση τους. Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού δεν είναι θέμα της μιας ή της άλλης διαχείρισης, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Σκέψου: Οσα λέγανε και λένε. Τις αυταπάτες που σπέρνανε για να γυρνάει ο τροχός της κερδοφορίας και να χτυπιούνται τα δικαιώματά σου και της οικογένειάς σου. Εχεις δει τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ όταν ήσουν μαθητής, τώρα που είσαι σπουδαστής. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν όλοι μαζί, όπως και οι παρατάξεις τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η υποκρισία και η διγλωσσία είναι βασικό τους όπλο. Ποιοι, κάθε χρόνο, με διάφορες προφάσεις λείπουν από τα Συνέδρια σε ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, αν όχι οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ, ΕΑΑΚ; Ποιοι σε βομβαρδίζουν με ρουσφέτια και εκβιασμούς, αν όχι οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ; Ποιοι μαζί με άλλους υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά αλισβερίσια, αν όχι και καθηγητές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Τι βγαίνουν και ανακοινώνουν "δημόσια" όλοι αυτοί μετά;

Είναι αμετανόητοι, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μαζί, έχουν φέρει το κίνημα, τους συλλόγους, τα ΔΣ, τις Γενικές Συνελεύσεις σε μια κατάσταση διαλυτική. Για να το κρατάνε γονατισμένο, φτερό στον άνεμο σε κάθε ελιγμό που κάνουν. Γνωρίζουν ότι η αγανάκτηση και η αντίδρασή σου θα μεγαλώσει και θα χτυπήσει στο κέντρο του προβλήματος.

Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. Ελα μαζί μας στην αντεπίθεση.

Σε καλούμε σε συσπείρωση και δράση σε κάθε σχολή και τμήμα. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική, που μας θέλει μισομορφωμένους, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Που θέλει την οικογένειά σου να πληρώνει τα κέρδη τους, να πληρώνει και την κρίση τους. Εχουμε ως παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στην Παιδεία, τον περιφρουρημένο και οργανωμένο αγώνα, το χειμώνα, μαζί με το μαθητικό κίνημα. Εχουμε ως φάρο τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων, αντλούμε πείρα από την πάλη των μικρομεσαίων αγροτών.

Αγωνιζόμαστε: Να μην εφαρμοστεί η οδηγία 36/05. Να μην καταργηθεί, άμεσα ή έμμεσα, το άρθρο 16. Να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις στα ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι νόμοι για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Να καταργηθεί συνολικά ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο. Να σταματήσει η "αξιολόγηση" - κατηγοριοποίηση. Δωρεάν συγγράμματα - σίτιση - στέγαση. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.

Απαιτούμε: Να μην εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια, να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία. Καμία απόλυση λόγω της κρίσης.

Διεκδικούμε: Μια ριζικά διαφορετική Παιδεία. Παλεύουμε για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους απόφοιτους στο αντικείμενο των σπουδών τους. Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων. Αποσαφήνιση του ρόλου των ΤΕΙ. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών. Μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας δύναμη ανατροπής».

Δρομολογείται ο «διάλογος» της κυβέρνησης

Δρομολογούνται οι διαδικασίες του «διαλόγου» της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Λυκείου και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον υπουργό Παιδείας να αναγγέλλει τη Δευτέρα 9 Μάρτη ως μέρα πρώτης συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής που θα έχει την «εποπτεία» του «διαλόγου». Στην επιτροπή έχουν ορίσει εκπροσώπους η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Στο μεταξύ, ο Γ. Μπαμπινιώτης, «επικεφαλής» του έτερου οργάνου όπου θα διεξαχθεί ο διάλογος (του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ), με άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής, αναλαμβάνει να δώσει μια πρώτη απάντηση στις «επιφυλάξεις» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «διάλογο». Ετσι, στο ψευτοεπιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Γ. Μπαμπινιώτης απαντάει ότι «ο "μεγάλος ασθενής" της εκπαίδευσής μας είναι το Λύκειο (...) Από εδώ πρέπει να αρχίσουμε». Αφαιρούμενος (και ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ, βέβαια) από τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη προχωρήσει στην ανώτατη εκπαίδευση και που σ' αυτές θα έρθει να προσαρμοστεί το όποιο νέο σύστημα πρόσβασης.

Επίσης, ο Γ. Μπαμπινιώτης απαντά στα όσα λένε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για αύξηση της χρηματοδότησης ως προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών, ισχυριζόμενος ότι «το εύλογο αίτημα είναι χρηματοδότηση συγκεκριμένων αλλαγών του νέου συστήματος και όχι χρηματοδότηση "εν κενώ"». Είναι «εκβιαστική» η στάση της κυβέρνησης ότι ...αν δεν εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις δε χρηματοδοτώ. Ομως, είναι υποκριτική τόσο η στάση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούν την ανάγκη χρηματοδότησης της εκπαίδευσης ως «αντάλλαγμα» για τη συναίνεση τους στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, όσο και η θέση του Γ. Μπαμπινιώτη που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η αύξηση της χρηματοδότησης αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων λειτουργικών προβλημάτων που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (και όχι τη χρηματοδότηση του όποιου συστήματος πρόσβασης επιλεγεί).

Ξεναγήσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» συνεχίζουν τις μορφωτικές τους πρωτοβουλίες με δύο ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις.

Η πρώτη, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, προγραμματίζεται για την Κυριακή 8 Μάρτη, ημέρα της Γυναίκας, και δίνει έμφαση στην εξέλιξη της μητριαρχίας. Η μεταφορά στο χώρο της ξενάγησης θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από το Πεδίον του Αρεως (μπροστά από τη ΓΣΕΕ) στις 10 π.μ.

Η δεύτερη ξενάγηση επικεντρώνεται στην οικονομική και πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας και προγραμματίζεται για την Κυριακή 29 Μάρτη, ώρα 10 π.μ., με αφετηρία το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι και προορισμούς την Αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό.

Ξεναγοί και στις δύο επισκέψεις θα είναι οι συνεργάτιδες του περιοδικού Νατάσα Αβραμίδου, εκπαιδευτικός, και Ελλη Κοτσαλίδου, αρχαιολόγος, DEA Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Για συμμετοχή σε κάποια ή και στις δύο ξεναγήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8213.430 (Βαγγέλης Μάλαμας) και 697.4374.333 (Ελένη Μπιμπίρη).

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό», με προβολές ταινιών, συναυλίες, εκδηλώσεις και γλέντια. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Αύριο Πέμπτη, 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας: «Κομμούνα». Την Παρασκευή 6 Μάρτη, 10.30 μ.μ., πάρτι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Το Σάββατο 7 Μάρτη, 10 μ.μ., συναυλία έντεχνου - λαϊκού με τους «Παρελθόντες Χρόνοι». Την Κυριακή 8 Μάρτη, 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στη Μέρα της Γυναίκας: «Για την πραγματική ισοτιμία...».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Και νέος εμπαιγμός στις πλάτες των φοιτητών στήθηκε χτες από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ κατά την τρίτη συνεχόμενη φορά που συναντήθηκε το διαπαραταξιακό σχήμα που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό την ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών. Θυμίζουμε ότι την απόφαση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, την παίρνει κάθε χρόνο η «τεχνική γραμματεία» που αποτελείται από όποιες παρατάξεις υπάρχουν ακόμα από αυτές που συμμετείχαν στο απερχόμενο (από το 1997!) ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Χτες, λοιπόν, στην τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων και ενώ η πλειοψηφία των παρατάξεων είχε τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών την 1η Απρίλη και ήρθε η ώρα της υπογραφής του πρακτικού... οι εκπρόσωποι των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αποχώρησαν χωρίς να μπουν καν στον κόπο να δικαιολογήσουν γιατί φεύγουν. Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο η ΔΑΠ (που στην τοποθέτησή της είχε συμφωνήσει για 1η Απρίλη), επιδιώκει να «ροκανίσει» το χρόνο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή η «προεκλογική περίοδος», να μην έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές να συζητήσουν διεξοδικά για όσα τους καίνε και να επιλέξουν με βάση τη θέση των παρατάξεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Η ΠΑΣΠ από τη μεριά της, με μια ανακοίνωση που έδωσε χτες και στον Τύπο, ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο για να επανασυσταθεί η ΕΦΕΕ και την ίδια στιγμή, είναι η μόνη που επιμένει να γίνουν οι εκλογές στις 13 Μάη, ημερομηνία που αποκλείει τη διεξαγωγή Συνεδρίου, αφού αμέσως θα ακολουθήσει η εξεταστική και μετά οι σχολές θα κλείσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ