ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σε άμεσο κίνδυνο επικουρική και εφάπαξ

Η αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία στήριξε διαχρονικά η πλειοψηφία στη διοίκηση του Ταμείου, το έχει οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού

Στην κατάρρευση οδηγείται το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (ΤΑΠΓΤΕ), καθώς τα χρήματα που διαθέτει επαρκούν για να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις μόνο για το Μάρτη. Οι αιτίες δεν είναι άλλες από την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την αντιασφαλιστική πολιτική «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΤΑΠΓΤΕ παρέχει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και διοικείται από εκπροσώπους των εργαζομένων. Σήμερα, οι μηνιαίες υποχρεώσεις του για τις επικουρικές συντάξεις φθάνουν τις 820.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες εισφορές που εισπράττει είναι μόλις 200.000 ευρώ. Εχει, δηλαδή, τετραπλάσιες υποχρεώσεις από τις εισφορές που λαμβάνει, χωρίς να έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ακόμα, για το εφάπαξ εισπράττει μηνιαίως σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ από εισφορές. Ομως, οι υποχρεώσεις του δεν μπορούν να υπολογιστούν γιατί δεν έχουν τακτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη Γενική Τράπεζα (μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε το Μετοχικό Ταμείου Στρατού) στη «Societe Generale», δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2004. Ετσι, η γαλλική τράπεζα έφθασε να κατέχει το 50,1% της τράπεζας. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Societe Generale», σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ, με προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» μείωσε το προσωπικό κατά 320 άτομα, επιβαρύνοντας παραπέρα το ΤΑΠΓΤΕ, κατά 20 εκατομμύρια ευρώ (απώλεια εισφορών, πρόωρη καταβολή εφάπαξ και συντάξεων). Ακόμα, αξιοποιώντας τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εντάσσει όσους προσλαμβάνει από το 2005 και μετά στο επικουρικό του ΙΚΑ και όχι στο ΤΑΠΓΤΕ, με συνέπεια να χάσει το τελευταίο και τις εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων.

Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση του ΤΑΠΓΤΕ φέρνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που έσπευσε να εφαρμόσει την πολιτική «τζογαρίσματος» των αποθεματικών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ «τζόγαρε» περίπου το 90% αποθεματικών του! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σχεδόν το 50% αυτών, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Σ' αυτό πλαίσιο, αποτελεί μέγιστη υποκρισία η δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Απασχόλησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, πως για την κατάσταση του ΤΑΠΓΤΕ φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και σήμερα το ΤΑΠΓΤΕ δηλώνει ότι δε διαθέτει άλλη περιουσία πλην των ασφαλιστικών εισφορών. Η «λύση» που προβάλλει η πλειοψηφία στη σημερινή διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ είναι η ένταξή του στο ΕΤΑΤ, το θνησιγενές μόρφωμα που έφτιαξε η ΝΔ για να χτυπήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ομως η διοίκηση της Τράπεζας αρνείται να καταβάλει ακόμα και το ποσό που προβλέπεται για να γίνει η ένταξη.

ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ ΑΕ
Ολοκληρώνεται το έγκλημα της παραχώρησης

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αποκάλυψε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση
Ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η κατάπτυστη σύμβαση για την παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στην πολυεθνική COSCO. Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλοντας παράλληλα τη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Για μας - τόνισε - δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο αγοραστής, Κινέζος, Ισπανός ή Ελληνας. Ξεπουλάτε λαϊκή περιουσία που δε σας ανήκει. Διαπράττετε έγκλημα γιατί ξεπουλάτε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια. Εκχωρείτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είναι μια σύμβαση ντροπής. Το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετατρέποντας και δίνοντας στο λιμάνι του Πειραιά τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και το ολοκληρώνετε εσείς».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου σημειώνοντας ότι αυτή την πολιτική «τη χάραξε η ΕΕ με βάθρο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που συμφωνήσατε και υπογράψατε παρέα με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ». Μάλιστα θύμισε ότι το 2008 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε «πρόταση για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, δηλαδή παράδοση κερδοφόρων λιμενικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο, όπως καλή ώρα με αυτήν τη σύμβαση. Ε, λοιπόν, υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της ΝΔ είναι γνωστή και διακηρυγμένη. Η στάση, όμως, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική για την υποκρισία και τη διπλοπροσωπία. Στην Ελλάδα στα λόγια εκφράζονται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώ στις Βρυξέλλες ψηφίζουν πρόθυμα υπέρ της. Φαίνεται ότι θεωρείτε τις Βρυξέλλες πολύ μακριά για να πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι».

«Κάτω τα χέρια απ' το λιμάνι»

Στο μεταξύ έξω από τη Βουλή χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ διαδήλωσαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας. Η κινητοποίησή τους έγινε στα πλαίσια 24ωρων απεργιών που ξεκίνησαν από προχτές Τρίτη και θα ολοκληρωθούν σήμερα Πέμπτη. Παρά την εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία (ΟΜΥΛΕ) και στα σωματεία του χώρου, επιμένουν συνειδητά να κρατούν τον αγώνα σε ανώδυνα για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης πλαίσια, βάζοντας επί της ουσίας, πλάτη στο ξεπούλημα. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και ξεκίνησαν πορεία. Δυναμικό ήταν το «παρών» των ταξικών δυνάμεων των εργαζομένων του ΟΛΠ που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα. Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μάχη για δεδουλευμένα και ασφάλεια

Στους καταπέλτες με επίσχεση εργασίας κατέβηκαν χτες οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων «ΜΙΛΕΝΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου και «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» του εφοπλιστή Σπανού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, έχοντας στο πλευρό τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, οι εφοπλιστές αναγκάστηκαν χτες το απόγευμα λίγο πριν τον προγραμματισμένο απόπλου των δύο πλοίων να καταβάλουν τα χρήματα.

Στο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ», οι ναυτεργάτες, ταυτόχρονα με τη μάχη τους για να πληρωθούν, απαιτούν και μέτρα για την αξιοπλοΐα του πλοίου. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) και άλλους φορείς του ΥΕΝ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ναυτεργατών «το προπελάκι (bow thrust) του πλοίου παρουσιάζει μηχανολογικό πρόβλημα», ενώ «η πρόσβαση στο χώρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λόγω ανύπαρκτης ασφάλειας για το προσωπικό της βάρδιας του μηχανοστασίου».

Επιθεωρητές του ΚΕΕΠ χτες έκαναν έλεγχο. Σύμφωνα με το ΥΕΝ, «δεν αποδεικνύεται η καταγγελία», όταν βεβαιωμένα το bow thrust χάνει 600 λίτρα λάδια το μήνα! Το πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» είναι επιδοτούμενο, 39 ετών και καλείται να βγάλει πέρα το δρομολόγιο από Πειραιά για Κίμωλο, Μήλο, Θήρα, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο και επιστροφή! Στο μεταξύ, ανεκτέλεστο έμεινε χτες το δρομολόγιο του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» της εταιρείας ΣΑΟΣ. Ο εφοπλιστής Μανούσης παράνομα ακινητοποίησε το πλοίο στο λιμάνι του Λαυρίου, με το πρόσχημα ότι, επειδή δεν του έχουν καταβληθεί τα χρήματα από τις επιδοτήσεις, δεν έχει «ρευστό» και έτσι δεν μπορεί να πληρώσει για τον ανεφοδιασμό του πλοίου με καύσιμα!

Σκοτώθηκε εργάτης στο Ηράκλειο

Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» την περασμένη Τρίτη 2 Μάρτη στοίχισε τη ζωή στον 54χρονο ελαιοχρωματιστή Νίκο Παπαδάκη στο χωριό Σταμνοί του Ηρακλείου Κρήτης. Ο εργάτης, πατέρας δύο ενήλικων παιδιών, κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα και έπεσε νεκρός ενώ έβαφε τοίχο νεοαναγειρόμενης οικοδομής. Δουλεύοντας στην ταράτσα της διώροφης οικοδομής, το μεταλλικό τμήμα της βούρτσας που χρησιμοποιούσε ακούμπησε στα ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα ο εργάτης να πέσει και να σκοτωθεί ακαριαία. Εντοπίστηκε λίγο αργότερα από συνάδελφό του που δούλευε στο ισόγειο της οικοδομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ