ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Νέο κρούσμα βίας σε βάρος μετανάστη εργάτη

20χρονος Αφγανός οικοδόμος καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς

Τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς την Τρίτη το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, καταγγέλλει 20χρονος Αφγανός οικοδόμος. Οπως είπε στον «Ρ» ο νεαρός Αφγανός, λίγο πριν τη σύλληψή του, βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε από συμπατριώτες του.

«Πηγαίνω όταν συλλαμβάνουν Αφγανούς και τους βοηθώ στη μετάφραση. Γι' αυτό είχα πάει και την Τρίτη το απόγευμα. Επειτα πήγα στην πλατεία. Καθόμουν με άλλους δύο συμπατριώτες μου, όταν τρεις αστυνομικοί μας ζήτησαν τα χαρτιά μας. Τους τα δώσαμε. Μόνο σε μένα είπαν να τους ακολουθήσω στο τμήμα και συμφώνησα. Πήγαν να μου φορέσουν χειροπέδες και τους εξήγησα ότι δε χρειάζεται, ότι θα τους ακολουθήσω με τη θέλησή μου. Τους είπα, μάλιστα, ότι πριν λίγο ήμουν εκεί και θα έρθω μαζί σας. Αυτοί με ανάγκασαν βίαια και με φωνές να πάω μαζί τους. Μόλις φτάσαμε στο τμήμα, με έβαλαν σε ένα μικρό κελί και ένας από αυτούς μου είπε "το παίζεις μάγκας εσύ;" και μου χτύπησε το κεφάλι στον τοίχο. Μετά δε θυμάμαι».

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος, πήγε στο τμήμα, ενώ στο πλευρό του μετανάστη βρέθηκαν και συνάδελφοί του από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Να σημειωθεί ότι η εκδοχή της Αστυνομίας στα μέλη του ΚΚΕ ήταν ότι αυτοτραυματίστηκε στο κελί του.

Ο Γ. Πρωτούλης δήλωσε στον «Ρ»: «Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πολύ περισσότερο ένα τυχαίο περιστατικό. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της τρομοκράτησης των μεταναστών, των εργατών και εργατριών που έχουν ξενιτευτεί από τις πατρίδες τους και οι πλουτοκράτες θέλουν να τους έχουν ανασφάλιστους, με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς δικαιώματα, τρομοκρατημένους. Για την περίπτωση του Χαντέμ, υπάρχει ένας ακόμα λόγος. Είναι κομμουνιστής. Το γνωρίζουν πολύ καλά στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, γιατί αρκετές φορές έχει πάει για να βοηθήσει συμπατριώτες του που έχουν συλληφθεί».

«Αυτό το γεγονός δε θα μείνει έτσι», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης και κατέληξε τονίζοντας ότι «σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης πρέπει να ανεβαίνει η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης».

Τρομοκρατούν μετανάστες εργάτες

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε πως «ο προχθεσινός ξυλοδαρμός εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα, στην προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι εργάτες και να μην αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων. Την ίδια ώρα, Δικαιοσύνη και Αστυνομία κλείνουν τα μάτια στις δολοφονίες εργατών στους χώρους δουλειάς, αφού είναι ευθυγραμμισμένοι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου».


ΔΙΟΔΙΑ ΜΑΛΙΑΚΟΣ - ΚΛΕΙΔΙ
Απαράδεκτο χαράτσι και εμπαιγμός

Με πανάκριβα χαράτσια πληρώνουν οι οδηγοί την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των οδικών αξόνων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Με πανάκριβα χαράτσια πληρώνουν οι οδηγοί την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των οδικών αξόνων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Μειώσεις κατά 1,4% έως 2,5% στο απαράδεκτο χαράτσι των διοδίων, ύστερα από τις αυξήσεις - φωτιά κατά 45% έως και 180% που επέβαλε πέρσι τον Απρίλη, ανακοίνωσε χτες η ιδιωτική κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» που εκμεταλλεύεται το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι με βάση τις «συμβάσεις παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., οι μεγαλοεργολάβοι έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν άλλες δύο αυξήσεις μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, στο μεγάλο αυτό χαράτσωμα του λαού. Πάντως, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ένα ταξίδι με ΙΧ Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή, μόνο για διόδια, στοιχίζει 30,4 ευρώ!

Οι νέες τιμές που θα ισχύουν από σήμερα στους τέσσερις σταθμούς του οδικού άξονα, δηλαδή της Πελασγίας, του Μοσχοχωρίου, των Τεμπών και της Λεπτοκαρυάς, ανά κατηγορία οχημάτων, είναι οι εξής:

  • Τα δίκυκλα θα πληρώνουν στην Πελασγία 1,40 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 1,80 ευρώ, στα Τέμπη 0,70 ευρώ και στη Λεπτοκαρυά 1,60 ευρώ, δηλαδή συνολικά 5,50 ευρώ, έναντι 5,60 ευρώ που πλήρωναν μέχρι χτες και 2 ευρώ που πλήρωναν πέρσι τον Απρίλη.
  • Τα ΙΧ θα πληρώνουν αντίστοιχα 1,90 ευρώ, 2,50 ευρώ, 1 ευρώ και 2,30 ευρώ, δηλαδή συνολικά 7,70 ευρώ, έναντι 7,90 ευρώ που πλήρωναν μέχρι χτες και 4 ευρώ πέρσι τον Απρίλη.
  • Τα τριαξονικά και διαξονικά φορτηγά θα πληρώνουν αντίστοιχα 4,80 ευρώ, 6,30 ευρώ, 2,50 ευρώ και 5,80 ευρώ, δηλαδή συνολικά 19,40 ευρώ, έναντι 19,80 ευρώ που πλήρωναν μέχρι χτες και 8 ευρώ που πλήρωναν πέρσι τον Απρίλη.
  • Τα τετραξονικά φορτηγά και άνω θα πληρώνουν αντίστοιχα 6,80 ευρώ, 8,80 ευρώ, 3,60 ευρώ και 8,10 ευρώ, δηλαδή συνολικά 27,30 ευρώ, έναντι 27,70 που πλήρωναν μέχρι χτες και 10 ευρώ που πλήρωναν πέρσι τον Απρίλη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για τον ξυλοδαρμό του μετανάστη

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του Αφγανού μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας καταγγέλλει τον άγριο ξυλοδαρμό Αφγανού μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα στις 3/3/2009. Ο νεαρός μετανάστης, λίγη ώρα πριν τον συλλάβουν, είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να βοηθήσει, ως μεταφραστής, έναν ομοεθνή του που δε γνώριζε καθόλου ελληνικά. Ο νεαρός Αφγανός, επειδή μιλά την ελληνική γλώσσα, σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά σε άλλους συμπατριώτες του που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και ειδικά στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα. Αυτό το γνωρίζουν καλά στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα.

Μετά την αποχώρησή του από το αστυνομικό τμήμα, τον ακολούθησε περιπολία για να του κάνει υποτιθέμενο έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι διέθετε τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα, οδηγήθηκε πίσω στο ίδιο αστυνομικό τμήμα. Κρατήθηκε χωρίς καμία αιτιολογία για τρεις ώρες όπου και ξυλοκοπήθηκε άγρια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για ακόμα μία περίπτωση ακραίας και άγριας αστυνομικής βίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό αναζητούν απεγνωσμένα επιβίωση και εργασία στη χώρα μας. Αυτά τα φαινόμενα σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν όποιον μετανάστη ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στην αστυνομοκρατία και τον κρατικό αυταρχισμό. Είναι μέρος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που θωρακίζεται για να καθυποτάξει την εργατική τάξη, με την ποινικοποίηση των απεργιών και της συνδικαλιστικής δράσης, με εισαγγελικές εντολές που χαρακτηρίζουν "έγκλημα" τους εργατικούς αγώνες, όπως έγινε για τις κινητοποιήσεις στα "ΤΖΑΜΠΟ", με την επιστράτευση απεργών, την αστυνομική προστασία της εργοδοσίας σε χώρους που κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι.

Στη συνεχή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και η οποία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με οξυμένα κρούσματα βίας και αυταρχισμού, μόνη απάντηση είναι η ενιαία πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών, μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για να μην πληρώσει η εργατική τάξη την κρίση της πλουτοκρατίας ενάντια στην αντεργατική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ