ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβλήματα λειτουργίας στο 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης

Το θέμα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του 2ου Γενικού Λυκείου στο Δήμο Θέρμης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η υποχρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει στην ανυπαρξία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Παιδεία γίνονται ορατές με κάθε αφορμή.

Στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότερα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η έλλειψη σχολικών κτιρίων έχει οδηγήσει στη γενίκευση του συστήματος των ενοικιαζόμενων χώρων στους οποίους γίνεται αλλαγή χρήσης, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως σχολεία και διδακτικοί χώροι.

Το 2ο Γενικό Λύκειο στο Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης αποτελεί επιβεβαίωση του παραπάνω κανόνα. Το σχολείο ιδρύθηκε το 2005 και φοιτούν σε αυτό 136 μαθητές, σε 6 αίθουσες οι οποίες είναι χωρισμένες με γυψοσανίδες. Υπάρχουν τμήματα στα οποία φοιτούν 28 μαθητές. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τη διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής καθώς ο αύλιος χώρος είναι περιορισμένος και φραγμένος με συρματόπλεγμα.

Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται το σχολείο, στην οδό Αγίας Αναστασίας, είναι μία πρώην βιοτεχνία, η οποία έχει μισθωθεί από τη Νομαρχία. Ολη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο να αναβάλλεται αδικαιολόγητα η κατασκευή νέου σχολείου στη Νέα Ραιδεστό, στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθούν οι μαθητές μόλις παραδοθεί, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια περιοχή με σημαντική οικιστική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη στο συνολικό σχεδιασμό.

Οι ακατάλληλες συνθήκες δε βελτιώνονται και παρά τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών, των κατοίκων και των μαθητών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης. Η απόδοση των ευθυνών από τη Νομαρχία στο Δήμο και αντίστροφα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Αντίθετα είναι αποκαλυπτική για τη συμβολή τους στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Θεωρώντας ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλες τις βαθμίδες της με επαρκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να καλύπτονται και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές ανάγκες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το 2ο Γενικό Λύκειο στο Δήμο Θέρμης».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Κατέθεσαν οι μοναχοί της Μονής

Την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου επέλεξαν χτες οι «υπηρέτες του Θεού» της Μονής Βατοπεδίου στην υπόθεση με τις «ιερές ανταλλαγές», ισχυριζόμενοι στις καταθέσεις τους ότι ουδέποτε η Μονή ζήτησε ανταλλαγή εκτάσεων ή προκάλεσε απόφαση κρατικού λειτουργού σε παράνομη πράξη. Αντίθετα, η Στ. Μαντέλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς ανέφερε ότι εφάρμοσε υπουργικές αποφάσεις.

Χτες, κατέθεσαν ως ύποπτοι στους εισαγγελείς Εφετών Ευ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη για το αδίκημα της «ηθικής αυτουργίας σε απάτη, απιστία και ψευδή βεβαίωση» καθώς και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) οι Εφραίμ και Αρσένιος. Ως ύποπτοι κατέθεσαν, επίσης, άλλοι επτά μοναχοί της Γεροντίας της Μονής Βατοπεδίου.

Οι εννιά μοναχοί κατέθεσαν υπομνήματα μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους στους δύο εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις «ιερές ανταλλαγές» ο Αρσένιος κατέθεσε ότι η Μονή ποτέ δε ζήτησε με δική της πρωτοβουλία την ανταλλαγή αλλά το κράτος, προκειμένου να την πάρει πίσω και να την αξιοποιήσει με άλλους παράγοντες. Ο Αρσένιος στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν προκάλεσε καμιά απόφαση για να προβούν οι κρατικοί λειτουργοί σε παράνομες πράξεις.

Επίσης, ανέφερε ότι κάποια ακίνητα που έδωσε το κράτος στη Μονή και τα πήρε πίσω οφείλονταν στο γεγονός ότι σε κάποια από αυτά υπήρχαν καταπατητές και δεν ήταν ξεκαθαρισμένα. Για την Ουρανούπολη είπε ότι η Μονή δεν είχε κανένα λόγο να πάρει γη με αρχαιολογικό χώρο, γιατί δεν μπορούσε να τον αξιολογήσει, ενώ πρόσθεσε ότι στις ανταλλάξιμες εκτάσεις θα χτίζανε ό,τι ο νόμος ορίζει (σ.σ. ως νομοταγείς πολίτες που είναι)!

Οσον αφορά στο σκάνδαλο με τα Ολυμπιακά ακίνητα, ο «υπηρέτης του Θεού» Αρσένιος είπε ότι ήταν όλα νόμιμα και πριν ξεσπάσει ο θόρυβος ...υπήρχε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Γρηγόρειο Φιλανθρωπικό Ιδρυμα που θα συμμετείχαν και οι αγοραστές του Ολυμπιακού ακινήτου με 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών, οι μοναχοί υποστήριξαν ότι είναι αδιάκοπο επί σειρά ετών της Μονής, προσκομίζοντας τα γνωστά χρυσόβουλα του Βυζαντίου και τα τούρκικα φιρμάνια.

Ο Εφραίμ, στο υπόμνημά του, ανέφερε ότι το θέμα των ανταλλαγών το χειρίστηκε ο Αρσένιος από τον οποίο και ενημερώνονταν για την πορεία της διαδικασίας, αλλά στις επαφές που είχε μαζί του δε διαπίστωσε κάποια παράνομη πράξη.

Τα υπόλοιπα μέλη της Γεροντίας κατέθεσαν ότι δεν ασχολήθηκαν με τη διαδικασία των ανταλλαγών, προσθέτοντας ότι ως φυσικά πρόσωπα είναι ακτήμονες και δε διατηρούν προσωπικούς λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, υπόμνημα κατέθεσε διά του συνηγόρου της και η Στ. Μαντέλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κλήθηκε για εξηγήσεις, ως ύποπτη για τη διάπραξη του αδικήματος της συνέργειας σε απιστία. Στο υπόμνημά της, η μάρτυρας ανέφερε ότι εφάρμοσε ρητές προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν με νόμιμους τίτλους, αν και η ίδια, από το 2003 είχε εγγράφως διατυπώσει τη θέση της περί ανυπαρξίας δικαιωμάτων της Μονής Βατοπεδίου επί της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στους συμβούλους παραπέμφθηκε το περιουσιακό

Τη διακοπή της συζήτησης για το περιουσιακό στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Το κεφάλαιο αυτό, είπε, παραπέμπεται για εξέταση στους συμβούλους μας κυρίους Ιακώβου και Ναμί.

Σε μερικά ζητήματα, είπε, υπάρχουν συγκλίσεις τουλάχιστον σε αυτά που συζητήθηκαν σήμερα, και οι συγκλίσεις αυτές θα ολοκληρωθούν για να υπάρξει συμφωνία ίσως στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να αναφέρει ποιες είναι οι συγκλίσεις στο περιουσιακό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν και θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το περιουσιακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εκτιμήσεις θα γίνουν στο μέλλον.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν σε δηλώσεις είπε ότι πρόκειται για την τελευταία συνάντηση επί του περιουσιακού και ότι το θέμα παραπέμφθηκε στους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συζητούν ήδη τρία θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης καθώς και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μάρτη και ότι σε αυτή θα αρχίσει η συζήτηση για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ερώτηση εάν στη χτεσινή συνάντηση οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ, ήρθαν πιο κοντά σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, ο κύριος Ζεριχούν απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση, καθώς, όπως είπε, αυτή θα είναι υποκειμενική.

Προκλητική έκθεση για «μειονότητες» στην Ελλάδα

Αλλη μια έκθεση που προσπαθεί να ανασύρει «πρόβλημα αναγνώρισης μειονοτήτων» στην Ελλάδα, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Αυτή τη φορά η Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων, Γκέι ΜακΝτούγκαλ, η οποία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη 2008, δίνει... τις εκτιμήσεις της.

Σημειώνει λοιπόν, εντελώς προκλητικά: «η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία προστατεύεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των άλλων μειονοτικών κοινοτήτων» και συνεχίζει προτρέποντας την κυβέρνηση της Ελλάδας «να αποχωρήσει από τη διαμάχη» για το αν υπάρχει «Μακεδονική» ή «Τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και την καλεί «να επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων για τον αυτοπροσδιορισμό, την ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εν λόγω κοινοτήτων», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά με αυτές τις αποφάσεις ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις λέξεις "Μακεδονική" και "Τουρκική" στο όνομά τους και να εκφράζουν ελεύθερα τις εθνοτικές ταυτότητες».

Αναφορές επίσης κάνει για υπαρκτές «διακρίσεις κατά των Ρομά στην Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ