ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κλειστά τα 21από τα 54 κρεβάτια ΜΕΘ

Ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται μέχρι και σε νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης!

Το πρόβλημα των δραματικών ελλείψεων σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμη περιστατικό, το πρωί της περασμένης Κυριακής. Μια 69χρονη γυναίκα, από την Ελασσόνα Λάρισας, αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Οι τεράστιες ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η 69χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, με εγκεφαλική αιμορραγία, από την Ελασσόνα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που εφημέρευε και τα ξημερώματα χρειάστηκε να μεταφερθεί για επέμβαση στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού, όπως και έγινε. Την επομένη το πρωί, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής της, μεταφέρθηκε ξανά στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου που εφημέρευε, για να μεταφερθεί τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου εντοπίστηκε άδειο κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε. Χρειάστηκε, δηλαδή, να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο που απέχει σχεδόν τρεις ώρες από τη Λάρισα, όπου και νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, κυρίως, προσωπικού είναι η αιτία που σήμερα παραμένουν κλειστά τα 21 από τα 54 κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, εκ των οποίων τα 10 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, ακόμα και της Αλεξανδρούπολης, κάτι που στοιχίζει ή απειλεί τη ζωή πολλών ασθενών. Παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, δε γίνονται προσλήψεις προσωπικού, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου τομέα της υγείας, η οποία «ανοίγει την όρεξη» των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο.

Στα Φάρσαλα

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας, που καλείται να καλύψει τις ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων της επαρχίας, με δεκάδες χωριά, δεν υπάρχει ούτε καν παιδίατρος, ενώ οι ειδικότητες καρδιολόγου, ορθοπεδικού, χειρούργου και ψυχιάτρου εξυπηρετούνται από επισκέπτες γιατρούς. Επίσης, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης και το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ακτινοπροστασίας και υγιεινής για τους εργαζόμενους. Την κατάσταση και τους πολιτικά υπεύθυνους καταγγέλλει η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ, ύστερα από περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος στο Κέντρο Υγείας, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Με εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας σήμερα, ώρα 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς φορείς Ψυχικής Υγείας διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τους έξι μήνες. Την απεργία αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων (ΣΕΚΥΙΦ) που οργανώνει και τη συγκέντρωση. Εκτός απ' τα δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν συμβάσεις αορίστου χρόνου, προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στη Συλλογική Σύμβαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, ένταξη των ιδιωτικών δομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών για δομές αποασυλοποίησης.

Στο μεταξύ οι εργοδότες των ιδιωτικών δομών, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τους εργαζόμενους που οι ίδιοι αφήνουν απλήρωτους, διεκδικούν νέες επιχορηγήσεις. Χτες, μια ομάδα από μη κερδοσκοπικούς και κοινωνικούς φορείς είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν για σήμερα το μεσημέρι την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και συναυλίας στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, 42 οικοτροφεία και ξενώνες αποασυλοποίησης, που φιλοξενούν περισσότερους από 650 ψυχικώς πάσχοντες, αντιμετωπίζουν αγωγές ή έχουν λάβει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων. Επίσης, εργαζόμενοι σε 12 οικοτροφεία και ξενώνες αποασυλοποίησης έχουν καταθέσει αγωγές κατά των διοικήσεων λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχει καλέσει άλλες δέκα διοικήσεις σε απολογία για τον ίδιο λόγο και σε άλλες 6 δομές έχει κατατεθεί έγγραφο από τους εργαζόμενους για επίσχεση εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπόρευση εργοδοτών και εργαζομένων είναι σε βάρος των ψυχικά ασθενών και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς έτσι μένει στο απυρόβλητο η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που - μαζί με τις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση - είναι μια από τις κύριες αιτίες για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

ΙΚΑΡΙΑ
Πρόγραμμα δράσης για την Υγεία

Κορυφώνεται με συγκέντρωση στις 17 του Μάρτη

Πανικάρια κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, με απεργία και συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο για τις τεράστιες ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας που αντιμετωπίζει το νησί, πραγματοποιούν με αποφάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Σάμου, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας.

Την Παρασκευή 27 Φλεβάρη, στο Δήμο Ευδήλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της Ικαρίας για τα προβλήματα Υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της επαρχίας. Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων, την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και τους Δήμους Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών.

Στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης, οι φορείς αποφάσισαν τη συγκέντρωση υπογραφών, ενημερωτικές συναντήσεις - συγκεντρώσεις στα χωριά και σε τόπους δουλειάς, την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου, την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου. Με ανακοίνωσή τους, τα σωματεία καλούν τον ικαριώτικο λαό και τους μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

Χαράτσι για καρκινοπαθείς

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων), οι οποίες προηγούνται των ακτινοθεραπειών. Σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τους ζητείται να καταβάλλουν πρώτα το ποσό των 308 ευρώ, με βάση σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (157/91) που ορίζει ποιες ιατρικές πράξεις παρέχονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Το καταβαλλόμενο ποσό, οι ασθενείς στη συνέχεια θα το λάβουν ως δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης από το ΙΚΑ. Η επιβάρυνση αυτή, έστω και αν τα χρήματα τούς επιστραφούν, αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και εμπόδιο σε ορισμένες περιπτώσεις για να γίνουν οι εξετάσεις στις περιπτώσεις ασθενών που δε διαθέτουν τα χρήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ