ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πουλάνε τα ακίνητα για να τα ... νοικιάσουν

Με τη μέθοδο του «στρατηγικού επενδυτή» η παραχώρηση της ΔΕΠΑ σε ιδιώτες

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση τα ακίνητα και κυβερνητικά κτίρια του Δημοσίου, αλλά και τη ΔΕΠΑ, στα πλαίσια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2009, αλλά και της ανάγκης αναζήτησης πόρων, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κουβεντιάζει με την ΕΕ.

Αφού οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (πρώτα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η ΝΔ) ξεπούλησαν το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τώρα ξεπουλούν τα απομεινάρια. Ετσι, σε μια περίοδο που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συζητήσεις διεθνώς περιστρέφονται γύρω από τη δυνατότητα κρατικοποίησης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων - κάτι που πρακτικά ήδη γίνεται, προκειμένου να διασωθούν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι - οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης σε ό,τι αφορά τους κερδοφόρους τομείς, δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Ετσι, βλέπουμε την κίνηση «κρατικοποίηση ζημιογόνων» - «ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων», η οποία, στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν είναι καθόλου αντιθετική, αλλά η μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη, πάντα από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας γνωστοποιεί, ότι, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε:

α) Η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο «πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου», γνωστή και με τον αγγλικό όρο «sale ahd lease back».

β) Η διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

Για τα μεν ακίνητα του Δημοσίου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΤΕ) έχει παραδώσει κατάλογο στο υπουργείο Οικονομίας, με τα υπό «αξιοποίηση» ακίνητα. Σε αυτά, περιλαμβάνονται κτίρια υπουργείων, ή άλλα που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. Στατιστική Υπηρεσία). Σύμφωνα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση θα πωλήσει τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες, ενώ θα εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί, πληρώνοντας το ενοίκιο σε μακροχρόνια βάση (20 - 30 χρόνια) για την κάλυψη των αναγκών της. Προσδοκώμενα έσοδα περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ κινείται στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν διεισδύσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα του φυσικού αερίου, ενώ στο γενικό της πλαίσιο, κινείται στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε με την παράδοση σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών που έχουν συσταθεί σε μεγάλες πόλεις (δίκτυα πόλεων), με αντικείμενο τη διαχείρισή του και τη διάθεσή του σε οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές. Με την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΠΑ, ο κύκλος ολοκληρώνεται.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας. Το σχετικό πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 εργαζόμενους και δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών).

Με βάση τα κοινοτικά δεδομένα, επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 άτομα προσωπικό, κατατάσσονται στις μικρές, κάτι βέβαια που δεν ισχύει για την περίπτωση της Ελλάδας. Στη χώρα μας, επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 εργαζόμενους κατατάσσονται στις μεσαίου μεγέθους, και από την άποψη αυτή, τα 1,3 δισ. ευρώ του προγράμματος, θα απορροφηθούν κατά μεγάλο μέρος από τις ΑΕ και τις ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ενισχυόμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης, θα ανέρχεται ως τα 350.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιχορήγησης θα ανέρχεται ως το 60% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Αναφέρεται επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδιώκει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων. Αυτό βέβαια, είναι υποκριτικό, δεδομένου, ότι με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επιχειρήσεις που οι επενδύσεις τους επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι πλέον υποχρεωμένες, να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό.

Από την άλλη βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση που προβούν σε νέες προσλήψεις, αυτές γίνονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ως στόχος τίθεται τέλος, η υποβολή επενδυτικών προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, να ξεκινήσει την πρώτη βδομάδα του Μάη.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Φτηνότερο χρήμα για την πλουτοκρατία

Μείωση παρεμβατικού επιτοκίου στο 1,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Βλέπει» ραγδαία πτώση μέχρι και -3,2% στο παραγόμενο ΑΕΠ της ευρωζώνης...

Τη διοχέτευση φτηνότερου χρήματος με στόχο την παραπέρα τόνωση ροής κεφαλαίων και «επιχειρηματικότητας» αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μεγάλους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου έσπευσαν χτες να προχωρήσουν σε νέα μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά μισή ακόμη εκατοστιαία μονάδα που πλέον διαμορφώνεται σε 1,5% (από 2%). Χαρακτηριστικό της σπουδής τους στην κατεύθυνση μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου αποτελεί το γεγονός ότι τον Οκτώβρη του 2008 τα παρεμβατικά επιτόκια είχαν φτάσει σε 4,25% και σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο για τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη - προετοιμάζει κλίμα για παραπέρα επιδείνωση της κρίσης. Για το έτος 2009 εκτιμούν πως το παραγόμενο ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει από -3,2% έως -2,2%. Για το 2010 «βλέπουν» τους ρυθμούς του ΑΕΠ στο εύρος από -0,7% μέχρι +0,7%. Σε κάθε περίπτωση, τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά, γεγονός που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά τους στην κατεύθυνση λήψης και νέων μέτρων σε όφελος της πλουτοκρατίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ δήλωσε πως δεν αποκλείει τη λήψη επιπλέον «μη καθιερωμένων μέτρων», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις...

Σε μείωση των βασικών επιτοκίων από 1% σε 0,5% προχώρησε χτες και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

  • Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ανακοίνωσε χτες την αναπροσαρμογή επιτοκίων κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες για κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και κ.ά. με ημερομηνία εφαρμογής από 16 Μάρτη.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Πτώση 37,4% στο δίμηνο

Σε ραγδαία πτώση συνεχίζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα γεγονός που έχει να κάνει με τις συνθήκες της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2008 πρωτομπήκαν σε κυκλοφορία 46.677 αυτοκίνητα, καταγράφοντας μείωση 37,4% σε σχέση με το α΄ δίμηνο του 2008 (έναντι αύξησης 7,3% πέρυσι). Μειωμένος 20% είναι και ο αριθμός των νέων μοτοσικλετών. Τα κάθε είδους οχήματα εμφανίζουν μείωση 35,2%. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο κυβερνητικό τραπέζι είναι και το μέτρο της απόσυρσης παλαιών οχημάτων, σε μια εξέλιξη που, πρώτα και κύρια, θα στηρίξει τους αυτοκινητοβιομήχανους της ΕΕ. Επίσημα, πάντως, οι ντόπιοι εισαγωγείς αυτοκινήτων δεν έχουν βάλει στο τραπέζι τέτοιο ζήτημα.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σήμερα λήγουν τα «παζάρια» με τη MIG

Σήμερα λήγουν επίσημα οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «Marfin» (MIG) για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Οι «σύμβουλοι» της κυβέρνησης είχαν χτες την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους της MIG. Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη πριν την εκδήλωση των δυο νέων προτάσεων από «Aegean» και «Chrysler Aviation» και σκοπό είχε τη σύνταξη του τελικού κειμένου συμφωνίας για την εξαγορά του πτητικού έργου, της Τεχνικής Βάσης και της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, έναντι 177 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η MIG αναμένει σήμερα από την κυβέρνηση να υπογραφεί το κείμενο συμφωνίας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να αποχωρήσει από τη διαδικασία διεκδίκησης του ομίλου ΟΑ, χωρίς να καταθέσει υψηλότερη προσφορά.

Το τι τελικά θα αποφασίσουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η διαδικασία επιτηρείται αυστηρά από εκπρόσωπο των Βρυξελλών), παραμένει άγνωστο. Η ουσία, βέβαια, είναι ότι το μέλλον του ομίλου ΟΑ είναι προγραμμένο και συμφωνημένο εδώ και χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και την ΕΕ. Είτε σήμερα είτε αύριο, είτε στον όμιλο Βασιλάκη της «Aegean» είτε στον όμιλο MIG του Α. Βγενόπουλου, στόχος είναι η δημόσια περιουσία της ΟΑ να παραδοθεί βορά στο κεφάλαιο.

Σύσκεψη ΔΗΚΕΒΕ

Σύσκεψη - συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου, με αφορμή την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στο χώρο των ΕΒΕ και την οργάνωση της δράσης διοργανώνει, τη Δευτέρα 9 Μάρτη, η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραΐσκου 111, 3ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ