ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε βάζουμε πλάτη σε μια αντιλαϊκή πολιτική για διέξοδο από την κρίση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, μετά από αίτησή του, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος έκανε στους δημοσιογράφους την ακόλουθη δήλωση.

«Θα δώσω, σε λίγο, συνέντευξη Τύπου, όπου εκεί θα πούμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Αφησα στον πρωθυπουργό ένα σύντομο κείμενο, με τα αιτήματα που εμείς προβάλλουμε, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων.

Θα σας πω καθαρά, ήταν μια συζήτηση ειλικρινής από τη δική μας πλευρά. Βεβαίως, και ο ίδιος, κατά τη γνώμη μου, καθαρά τα είπε τα πράγματα.

Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική, η οποία είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Θα είναι αντιλαϊκή, έτσι και αλλιώς, ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μέτρα εναντίον των εργαζομένων. Εμείς μια πλάτη θα βάλουμε: Για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα στρώματα, με κύριο στόχο να αποτρέψουν νέες αιματηρές θυσίες. Αρκετές θυσίες έχουν κάνει. Να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισώσουν και να ανοίξουν το δρόμο ουσιαστικής διεκδίκησης.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή θα είναι και η μεγάλη συνεισφορά μας. Ηρθε η στιγμή, που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πρέπει να σκέφτεται ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Τα είπα στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε αντιλαϊκή πολιτική. Δεν υπάρχει, ξαναλέω, φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση».

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος με τους δημοσιογράφους:

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποια σημεία, με τα οποία σας ζήτησε να συμφωνήσετε και να συναινέσετε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση;

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ναι. Ανέφερε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία, από τη σκοπιά του, τα υποστηρίζει, από τη δική μας τη σκοπιά και από την όχθη που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε την ανάγκη να γίνουν εκλογές;

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι εκλογές δίνουν μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για τιμωρία και των δύο εταίρων της δικομματικής εναλλαγής. Ομως, εμείς ποτέ δε θα μιλάμε μόνο για εκλογές. Θα μιλάμε για αγώνες, ώστε να υπάρχει η αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στις εκλογές.

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα θέλετε εκλογές;

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ξεκαθαρίζω, δεν τις φοβόμαστε τις εκλογές. Μπορούν οι εκλογές να ανοίξουν ένα παράθυρο, εφόσον ο λαός είναι οργανωμένος, αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις στα δικά του προβλήματα.

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις σημερινές συνθήκες όμως;

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς παλεύουμε για ν' αλλάζουν οι συνθήκες, δεν τις θεωρούμε ποτέ ακίνητες.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Φορτώνει» την κρίση στο λαό με... «πράσινο» σχέδιο

Κάλεσμα για υποταγή και «συναίνεση» των λαϊκών στρωμάτων κάτω από τη «σκέπη» του «σχεδίου εξόδου» που έχει εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ και φορτώνει στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης, ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου παράλληλα με το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση, μόνο σχέδιο μιας χρήσης, και αυτής προεκλογικής, ενώ χρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση» και ότι «ζητάει λευκή επιταγή για ατελέσφορες πολιτικές», αλλά απέφυγε να σχολιάσει τους αντιλαϊκούς έξι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, αφού στην πλειονότητά τους αποτελούν κεντρικούς πυλώνες και του σχεδίου του κόμματός του.

Βέβαια στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η «χώρα χρειάζεται ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο. Μια νέα κατεύθυνση», την όποια όπως υποστήριξε τη «δίνουν οι προτάσεις» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα κάλεσε το λαό σε «συστράτευση» πίσω από αυτές ζητώντας να του «δώσει την εντολή» για να κυβερνήσει... Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ εγγυώνται:

-- «Στήριξη του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας». Αυτά βέβαια εξαντλούνται στη χορήγηση ενός «επιδόματος θέρμανσης» και ενός «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας με εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ.

-- «Μέτρα για την αγορά». Που συνδέονται με την παροχή οικονομικών κινήτρων και «επιδοτούμενων εργαζόμενων» στους επιχειρηματίες.

-- «Μέτρα για την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος». Οπως ακριβώς το προσδιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, δηλαδή ένα κοινωνικό δίκτυο που θα προσφέρει ένα... δικαίωμα απλά για ένα «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

-- «Ενα νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης», η οποία παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει τους...«επενδυτικούς ορίζοντές» του και τα κέρδη του.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέφυγε φυσικά να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα υποσχόμενος «μια ισχυρή διαπραγμάτευση με σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που δήθεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Βέβαια πίσω από τις υποσχέσεις κρύβεται η υποταγή του ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της ΕΕ, για περιορισμό των δημοσίων δαπανών και προσήλωση στο «σύμφωνο σταθερότητας».

Χτες πάντως το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να οξύνει το κλίμα πόλωσης ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού, διέρρεε ότι ο Γ. Παπανδρέου έθεσε επιτακτικά στον Κ. Καραμανλή το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες κάτι που διέψευδε η κυβέρνηση σ' ένα μπαράζ δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή για «διάγγελμα-παραίτηση μπροστά στα προβλήματα», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οπως είπε ο ίδιος, ο Κ. Καραμανλής «έκανε διαπιστώσεις. Δεν έκανε προτάσεις, δεν ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κρίση, για να βοηθηθεί ο Ελληνας πολίτης. Ζήτησε "ευρύτερη συνεννόηση" σε ένα πλαίσιο έξι σημείων» και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί δεν το τηρεί ο ίδιος το πλαίσιο αυτό; Γιατί δεν υιοθετεί τις προτάσεις που του έκανε το ΠΑΣΟΚ;».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συνεστίαση στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του Κόμματος διοργανώνει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο 7 Μάρτη στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα «Ο Λευτέρης» στην παραλία Νέων Φλογητών.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πεύκης του ΚΚΕ διοργανώνει, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 ώρα, εκδήλωση για τα προβλήματα του Ηλιακού χωριού Πεύκης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού χωριού Πεύκης (Πλατεία Γκαίτε).

-- Εκδήλωση για την κτηνοτροφία με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές» πραγματοποιεί η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη την Κυριακή 8 Μάρτη και ώρα 11.30 π.μ. στο Μοναστηράκι στο καφενείο «Αποστόλη Φουρλή»

-- Εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8 Μάρτη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. με πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη νέα Παραλία, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε συνεστίαση που θα γίνει το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 9 το βράδυ, στην κοσμική ταβέρνα «Η Αρχόντισσα» στα Λέικα Καλαμάτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ