ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΥΠΠΟ δανείζεται, οι χορηγοί φοροαπαλλάσσονται

Προχωρούν οι διαδικασίες για να χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης πάνω στα αρχαία
Προχωρούν οι διαδικασίες για να χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης πάνω στα αρχαία
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα ανεγερθεί πάνω στα αρχαία, το ΥΠΠΟ δε θα χρηματοδοτηθεί, αλλά θα δανειοδοτηθεί με 10 δισ., γιατί το «κράτος δεν έχει μια σακούλα για να δίνει λεφτά», όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, οι επιχορηγήσεις θα επαναπροσδιοριστούν και θα περιοριστούν και οι χορηγοί, με προσπάθειες που καταβάλλει ο Θ. Πάγκαλος, θα επανακτήσουν το προνόμιο της πλήρους φοροαπαλλαγής.

Ολα αυτά, που ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, προμηνύουν τη μεταμόρφωση του υπουργείου Πολιτισμού, από φορέα στήριξης και ενίσχυσης της δημιουργίας, σε διαμεσολαβητικό όργανο πρόσκλησης εργολάβων, χορηγών και σε ταμείο εξόφλησης δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Ακρόπολης θα γίνει τις επόμενες ημέρες με νέο πρόεδρο του Οργανισμού τον Δημήτρη Παντερμανλή και εντεταλμένο σύμβουλο τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εκτέλεσης Εργων Μουσείων, Βασίλη Χανδακά.

Για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, το ΥΠΠΟ θα ενισχύσει το κεφάλαιο της Ανώνυμης Εταιρίας με 775 εκατ. και θα πληρώσει την πεζοδρόμηση της Διον. Αρεοπαγίτου κι ας πρόκειται για μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι τον Ιούλιο, θα πάνε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι έξι μελέτες της Ενοποίησης. Επίσης, επειδή όλα πρέπει να συμμορφώνονται στους εργολαβικούς χρόνους, ο Θ. Πάγκαλος συμφώνησε με το ΥΠΕΧΩΔΕ οι ρυθμοί των ανασκαφών στις θέσεις των Ολυμπιακών έργων να προσαρμοστούν στους ρυθμούς που επιβάλλει το 2004. Δηλαδή, θα επαναληφθεί η καταστροφική αρχαιολογικά ιστορία του Μετρό. Οσο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, προσεχώς θα συγκροτηθεί ΔΣ, με πρόεδρο τον Μιχάλη Κακογιάννη. Βέβαια, λίγους μήνες πριν το 2001, πρόγραμμα δεν υπάρχει...

Από το παιχνίδι «Στοίχημα» δόθηκε στο ΥΠΠΟ προκαταβολή 3 δισ., αλλά οι επιχορηγήσεις τίθενται σε νέες βάσεις με κριτήρια: Τη δημιουργία υποδομής και τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική δημιουργία. Βέβαια, για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε γενικώς «θα πληρωθούν», δείχνοντας να μη θορυβείται από το γεγονός ότι έχει λήξει η θεατρική περίοδος 1999 - 2000.

Οι προτάσεις για το Γ` ΚΠΣ έγιναν κατ' αρχήν δεκτές από την Κοινοτική Επιτροπή. Αλλά ο υπουργός δεν είπε ότι για να αρχίσει η εισροή χρημάτων χρειάζεται ετοιμότητα σε μελέτες. Εδώ, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, η άλλη προτεραιότητα είναι η κατάρτιση - απασχόληση. Δηλαδή το ΥΠΠΟ θα δουλεύει με εναλλασσόμενους καταρτιζόμενους και όχι με μόνιμο και έμπειρο προσωπικό.

Σχετικά με τα μουσεία των εικαστικών τεχνών, όλα είναι υπό συζήτηση. Αμφισβητείται η θέση του Μουσείου Γουλανδρή στο πάρκο Ριζάρη, ύστερα από την προσφυγή στο ΣτΕ και την αρνητική θέση του Δήμου Αθηναίων. Επανεξετάζεται το ΦΙΞ για τη στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και καταστρώνονται διάφορα σχέδια για επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης και μελλοντικά ...ανέγερσης νέου κτιρίου δίπλα στο Μουσείο των Αθηνών, στον Ελαιώνα.

Επίσης, δρομολογείται η μετεγκατάσταση του ΥΠΠΟ στο κτίριο Τσαούσογλου, στην περιοχή Ρέντη, και ως τότε θα νοικιαστεί κτίριο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια για τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων, ενώ στα Θερινά Τμήματα (!) της Βουλής θα συζητηθεί ο νέος Αρχαιολογικός Νόμος, ώστε να είναι έτοιμος για ψήφιση από την Ολομέλεια τον Οκτώβριο.

Ολα αυτά ειπώθηκαν δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στη Θεσσαλονίκη, όπου ευθέως ανακοίνωσε ότι δε θα υλοποιήσει θεσμούς που είχε αποφασίσει ο Ε. Βενιζέλος. Ετσι, θεώρησε περιττά το Μουσείο Κινηματογράφου και Ντιζάιν, όπως και την ύπαρξη δύο Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης, προτείνοντας να βρουν τρόπους συνύπαρξης σε ένα. Οσο για τη μετονομασία της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» σε «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» (απόφαση του Βενιζέλου, ο οποίος φρόντισε να μη μείνουν μετέωροι οι «ημέτεροι»), ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει αυτό το θεσμό. Ηταν δε καυστικός με τα υπάρχοντα έργα της πόλης, λέγοντας ότι «σε αυτά κυκλοφορούν ευτυχισμένοι άνθρωποι, αλλά δεν υπάρχει κοινό». Τέλος, προέβη σε εξαγγελίες επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου με χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ.

Η Παναγία στη Βυζαντινή τέχνη

Εργα βυζαντινής τέχνης - εικόνες (εγκαυστικές, ψηφιδωτές και σε αυγοτέμπερα), εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα μεταλλοτεχνίας, ανάγλυφα σε μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη και υφάσματα - περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που θα παρουσιαστεί από 18/10/2000 έως 18/1/2001 στο Μουσείο Μπενάκη. Τίτλος της «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή Τέχνη». Περιλαμβάνει έργα που χρονολογούνται από τον 6ο μέχρι τον 15ο αιώνα, τα οποία προέρχονται από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας, της Αμερικής και από εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κέντρα της Κύπρου και του Σινά.

«Η προετοιμασία της έκθεσης», όπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς, «ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Πέρα από το θρησκειολογικό της ενδιαφέρον, εκπέμπει και το μήνυμα της απότισης του πρέποντος φόρου τιμής στη μητέρα και τη μητρότητα».

Υπεύθυνη για την έκθεση είναι η βυζαντινολόγος Μαρία Βασιλάκη, η οποία αναφέρθηκε στις έξι ενότητες της παρουσίασης. Πρόκειται για τις ενότητες: «Πρώιμες απεικονίσεις της Παναγίας», «Η δημόσια λατρεία της Παναγίας», «Η δημιουργία της εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας και η λατρεία της στην Κωνσταντινούπολη», «Η ιδιωτική λατρεία της Παναγίας», «Μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και «Απεικονίσεις της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και η σύνδεσή τους με το Πάθος».

Μελωδικές διαδρομές

«Θα 'ρθω να σε βρω» τιτλοφορείται το CD σινγκλ τεσσάρων τραγουδιών - προπομπός του διπλού άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο - με το οποίο επιστρέφει στη δισκογραφία ο Γιώργος Νταλάρας. Τα τέσσερα τραγούδια υπογράφουν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Στάμος Σέμσης, Τάκης Μπουρμάς, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, σε στίχους των Ισαάκ Σούση, Χρήστου Παγώνη, Τ. Μπουρμά, Μιχάλη Γκανά. Είναι η πρώτη «γεύση» της νέας δισκογραφικής του δουλιάς, που στηρίζεται στη συνεργασία του με σύγχρονους τραγουδοποιούς.

Ο Γ. Νταλάρας, εξάλλου, στις 3/6 ξεκινάει το συναυλιακό του ταξίδι στην Αμερική. Μαζί με δεκατέσσερις μουσικούς θα δώσει έξι συναυλίες, με αφετηρία το Σαν Φραντσίσκο (3/6). Ακολουθούν: Λος Αντζελες (4/6), Σικάγο (7/6), Ντιτρόιτ (8/6), Ν. Υόρκη (10/6) και Ουάσιγκτον (11/6). Η περιοδεία οργανώνεται από τον γνωστό παραγωγό Μάιλς Κόπλαντ και εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ «Mondo Melodia». Συγχρόνως με την περιοδεία στην Αμερική θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ του Γ. Νταλάρα «The Ultimate Collection». Οι συναυλίες θα γίνουν σε μεγάλα θέατρα (όπως το «Ράδιο Σίτι» της Ν. Υόρκης»), ενώ στο τρίωρο πρόγραμμα θα συμμετέχουν καλλιτέχνες της έθνικ, τζαζ και σύγχρονης μουσικής, όπως οι Saheen, Kazem Al - Saher, Bijan Mortazavi κ. ά. Στη συνέχεια, ο Γ. Νταλάρας, προσκεκλημένος των ελληνικών κοινοτήτων, θα δώσει δύο συναυλίες στο Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και Μπουένος Αϊρες (Αργεντινή).

Ελληνικές ταινίες στο Κονγκό

Στην «καρδιά» της Αφρικής, στο Κονγκό, έφτασε η «χάρη» του ελληνικού κινηματογράφου με την ευχάριστη πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Για μια βδομάδα (29/5-4/6) θα προβληθούν οχτώ ελληνικές ταινίες στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου». Μάλιστα έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν και οι σκηνοθέτες Ντίνος Δημόπουλος και Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Οι προβολές θα γίνουν στο Βελγικό Πολιτιστικό Κέντρο της πρωτεύουσας του Κονγκό, Κινσάσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν την πρώτη ελληνική, πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αφρικανική πρωτεύουσα μετά από 20 χρόνια. Τότε ζούσαν εκεί 22 χιλιάδες Ελληνες, ενώ σήμερα απόμειναν μόλις 600.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: «Η τιμή της αγάπης» της Τ. Μαρκετάκη, «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη, «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, «Βαλκανιζατέρ» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, «Ξαφνικός έρωτας» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και «Βασιλική» του Βαγγέλη Σερντάρη.

«Μαρτυρία» για τον Οτσαλάν

«Κατάθεση» έναντι του ελληνικού λαού «γιατί αυτό είναι το δικαστήριό μας», αλλά και δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στην «ακύρωση της δημοκρατίας» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Βούλα Δαμιανάκου, αποτελεί το βιβλίο της «Ο Οτσαλάν στο σπίτι μου - Επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία», που παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις «Επικαιρότητα».

Το χρονικό της παραμονής του ηγέτη των Κούρδων στην Ελλάδα και στο σπίτι της Β. Δαμιανάκου είναι η αφορμή για μια αναλυτική παρουσίαση όσων ακολούθησαν της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, της εν ψυχρώ παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία από την «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη. Οπως είπε και η συγγραφέας, το βιβλίο προσπαθεί να ερευνήσει κατά πόσο είναι ακμαίο και ελεύθερο το ανθρωπιστικό πνεύμα σήμερα, ενώ ξεκαθάρισε πως η αιτία αυτών των γεγονότων είναι η ακύρωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, που δίνει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ και στις άλλες «εταιρίες των δολοφόνων», να δολοφονούν λαούς επειδή δεν παραδίνονται στη «νέα τάξη».

Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε το βιβλίο «εγερτήρια φωνή προς όλες τις όρθιες συνειδήσεις», ενώ ο Βύρων Πολύδωρας σημείωσε, πως το βασικό θέμα του βιβλίου είναι το άγος, όταν δε δώσεις στον ικέτη αυτό που οφείλεις. Ο Τάκης Παππάς χαρακτήρισε «αιώνια ξεφτίλα για την Ευρώπη του Ρουσώ» την παράδοση και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορούσε να αναδειχτεί σε δύναμη ηθικής σ' αυτή την περίπτωση, αλλά δεν το έκανε.

Τον γνωστό ελληνιστή συγγραφέα και ιδρυτή της έδρας νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον, Εντουαρντ Κίλι , θα βραβεύσει η Ελληνική Εταιρεία Λονδίνου με το ετήσιο βραβείο «Κρητικός». Η βράβευση θα γίνει στις 29/6 στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, με αφορμή το βιβλίο του «Αναπλάθοντας τον παράδεισο: Το Ελληνικό Ταξίδι 1937-1947», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Εξάντας». Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας τιμήθηκε πρόσφατα και με το αμερικανικό βραβείο μετάφρασης του «PEN American Center» για το μεταφραστικό του έργο Ελλήνων ποιητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ