ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «άλλη Ευρώπη» του ΠΑΣΟΚ παγίδα για το λαό

Μόνιμη επωδός του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μπροστά στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση είναι ότι «η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρώπη δεν είναι αντάξια των κρίσιμων περιστάσεων». Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι «εμείς οι σοσιαλιστές θέλουμε μια άλλη ΕΕ».

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε ως πρόεδρος της «σοσιαλιστικής διεθνούς» και συμμετείχε στη συνεδρίαση «των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου αναφώνησε ότι «χρειάζεται μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη». Μια πολιτική που, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, «δεν είναι πολιτική αδράνειας, αλλά ενεργού στήριξης της οικονομίας, προστασίας της εργασίας, τόνωσης της οικονομίας, μέσα από την "πράσινη ανάπτυξη", με δημόσιες επενδύσεις, με επενδύσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το ΠΑΣΟΚ και συνολικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που αποτέλεσαν τους θεμελιωτές και βασικούς πυλώνες της δημιουργίας του αντιλαϊκού ευρωοικοδομήματος, προσυπογράφοντας είτε από τον κυβερνητικό θώκο είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε στρατηγική συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ που επιζητούσε το μονοπωλιακό κεφάλαιο για να γιγαντώσει την κερδοφορία του και να ενισχύσει τη θέση του στον παγκόσμιο «ανταγωνισμό», σήμερα δηλώνουν ότι «απαιτείται μια διαφορετική προοδευτική πολιτική για να βγει η Ευρώπη από την κρίση».

Αυτές οι υποσχέσεις περί μιας «άλλης Ευρώπης» αποτελούν άραγε μια «προοδευτική στροφή» των σοσιαλδημοκρατών; Ερχονται σε αντίθεση με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και πολιτικές ενίσχυσης των μονοπωλίων; Αμφισβητούν τις συνθήκες και τις δομές της ΕΕ; Ούτε στο ελάχιστο. Γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο οι σοσιαλδημοκράτες θα αμφισβητούσαν τον «εαυτό» τους, το διαχρονικό τους ρόλο. Οι προτάσεις που σήμερα καταθέτουν είναι δομημένες και απόλυτα εναρμονισμένες με τις αποφάσεις της ΕΕ στη γραμμή διατήρησης και αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για «την έξοδο από την κρίση» βασίζεται πάνω σε τρεις κεντρικούς άξονες:

  • «Ενα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας και της ρευστότητας».
  • «Η ανάγκη της προώθησης μιας βιώσιμης "πράσινης ανάπτυξης", ως μια νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης».
  • «Η λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας για τα φτωχότερα και μεσαία στρώματα».

Αυτές οι βασικές κατευθύνσεις μπορεί για τις ανάγκες της προπαγάνδας να φέρουν νέους τίτλους, αλλά επί της ουσίας αποτελούν συνέχεια των πολιτικών που είναι συνδεμένες με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η εκπόνηση ενός «ισχυρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», που σήμερα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη χορήγηση νέων οικονομικών πακέτων από τα κρατικά ταμεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είτε μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είτε μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), ένας πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την κατασκευή συγχρηματοδοτούμενων έργων, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ακριβώς την ίδια πολιτική εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης προσφέροντας παραδείσους κερδοφορίας (αεροδρόμιο Σπάτων, Αττική οδός, Ολυμπιακά ακίνητα, κ.ά.)σε ελληνικούς ή ευρωπαϊκούς ομίλους.

Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τη χορήγηση «επιδοτούμενων» εργαζομένων ή την απαλλαγή του εργοδότη από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, έρχεται σήμερα με στόχο να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα «ανταγωνιστικότητας» των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, μέσα από την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Σε αυτό ακριβώς το πεδίο κινείται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», με τη μόνη διαφορά ότι σήμερα, στο όνομα της στήριξης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένο να παραδώσει καινούρια πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, μέσω της εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Αυτή η «νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως την έχει «βαφτίσει» ο Γ. Παπανδρέου, θα δημιουργήσει τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου ο ίδιος έχει δεσμευτεί. Φυσικά, δεν πρόκειται να επιφέρει «αναδιανομή του πλούτου» υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γιατί τα κέρδη θα συνεχίσουν να προέρχονται από την υπεραξία της εργατικής δύναμης που θα καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες.

Για τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους το ΠΑΣΟΚ έχει προβλέψει τη χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου, που στόχο θα έχουν να αμβλύνουν τις πιο ακραίες μορφές της φτώχειας και να απορροφούν τις κοινωνικές εντάσεις. Εξάλλου, τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα το ΠΑΣΟΚ τα ...κατήγγειλε ως «προεκλογικά μέτρα» διά στόματος υπεύθυνης του τομέα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη.

Η «άλλη προοδευτική Ευρώπη», λοιπόν, που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, και συνολικά η σοσιαλδημοκρατία, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια άλλη μορφή διαχείρισης, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Μια διαχείριση που είναι σύννομη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Στρατηγική της Λισαβόνας, την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, όλων των πολιτικών της ΕΕ. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου (06/02/2009), είναι «συμβατό με την ΕΕ» και τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα βάσει του «Συμφώνου Σταθερότητας και των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ»...

Οι «φιλολαϊκές» κορόνες του ΠΑΣΟΚ και η προβολή των ανύπαρκτων πόλων, από τη σκοπιά έκφρασης ταξικών συμφερόντων μέσα στην ΕΕ, της «συντήρησης» που εκφράζουν τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και της ...«προόδου» που δήθεν εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία, αποσκοπούν σ' ένα στόχο: Στη χειραγώγηση των λαϊκών μαζών, ώστε να μην οδηγηθούν στην αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτοί που σήμερα ισχυρίζονται ότι χωρίς να θίξουν τις σχέσεις εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη και πιο «ανθρώπινη» διαχείριση του συστήματος, έρχονται ακριβώς για να υπηρετήσουν τις επιδιώξεις των ίδιων των ιμπεριαλιστικών κέντρων. «Η κρίση είναι ευκαιρία για να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση ηγετικό ρόλο», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα την πολιτική ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων αλλά και του ελληνικού κεφαλαίου στον αδυσώπητο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα και κυρίως να επαναφέρουν στη μνήμη τους είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες είχαν την πλειοψηφία μέσα στην ΕΕ τη δεκαετία του '90, όταν και επιτέθηκαν βάναυσα σε κάθε εργασιακό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σήμερα, μπροστά στην εξελισσόμενη οικονομική κρίση, σε στρατηγική σύμπλευση με τους νεοφιλελεύθερους, οι σοσιαλδημοκράτες προτείνουν νέα επέλαση σε βάρος της εργατικής τάξης. Απέναντι στην πολιτική τους, η μόνη λαϊκή απάντηση είναι η ένταση των αγώνων αλλά και η πολιτική τους καταδίκη. Με πρώτο σταθμό της «αναμέτρησης» του λαού με τα κόμματα του κεφαλαίου το μαύρισμα στις ευρωεκλογές.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ