ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ Β` ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Δε γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα

ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Ασυρο

Status

ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Ασυρο
Την άρνησή τους να γίνουν συνένοχοι στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, δηλώνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Τύπο στρατιώτες που υπηρετούν σε μονάδες του Β` Σώματος Στρατού, το οποίο εντάσσεται στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες καλούν το λαό να αντιδράσει και να ματαιώσει τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή, που προμηνύουν ένα νέο μακέλεμα εναντίον αθώων.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Εμείς οι Ελληνες φαντάροι, που υπηρετούμε για ενάμιση χρόνο τη θητεία μας, που διακόπτουμε την κοινωνική μας ζωή και κάθε άλλη μας δραστηριότητα, που δεν απολαμβάνουμε και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης - είτε στην εννιάμηνη υποχρεωτική εξορία της παραμεθόριου, είτε στην "ευνοϊκή μετάθεση" στον τόπο διαμονής μας (400 χλμ μακριά!!!) με εξαντλητικό ωράριο, υπηρεσίες, εκπαίδευση, Ασκήσεις.

Εμείς οι Ελληνες φαντάροι, που χρησιμεύουμε πολλές φορές και σαν υπηρεσία μαζικών συγκοινωνιών, πυροσβεστική υπηρεσία, υπηρεσία αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών (σεισμός), παρατηρούμε πως τείνουν να μας κάνουν συνένοχους στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή μας στην άσκηση "Dynamic MIX". Η DM είναι μια γενική καθολική πρόβα αντιμετώπισης κρίσεων - αστάθειας - συρράξεων - ανεπιθύμητων εξελίξεων για τα συμφέροντά τους στη ΝΑ Ευρώπη (π. χ. Κόσσοβο). Δείχνει τις προθέσεις των ιμπεριαλιστών για το μέλλον της περιοχής το επόμενο διάστημα (διάλυση Γιουγκοσλαβίας, ανατροπή Μιλόσεβιτς στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους).

Εμείς, οι Ελληνες φαντάροι καλούμε τον κόσμο που δεν έχει κανένα συμφέρον από ένα νέο αιματοκύλισμα να ανατρέψει - ματαιώσει τις επερχόμενες επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς των Βαλκανίων, ενός νέου μακελειού αθώων ανθρώπων.

Δεν πολεμάμε για ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Απαιτούμε, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Να γυρίσουν οι φαντάροι από Αλβανία, Βοσνία, Κόσσοβο. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δράση με πυρετώδεις ρυθμούς

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζουν τη δράση τους τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τόσο για την επιτυχία των τοπικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνουν τις επόμενες μέρες, αλλά κυρίως για την κορυφαία κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιούνη στην πόλη της Καβάλας.

Μια εκδήλωση, που αποτελεί σταθμό στη δράση των Επιτροπών Ειρήνης της περιοχής και θα εξελιχθεί σε τρία στάδια: Θα ξεκινήσει με πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις Καμάρες της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία για την ειρήνη, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θράκης και της Καβάλας.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διεξαγωγή της άσκησης «Dynamic MIX», και πορεία ειρήνης οργανώνουν, αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, δεκάδες τοπικοί φορείς του Εβρου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει από το γήπεδο της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, την Κυριακή 4 Ιούνη, οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η εφαρμογή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ - Ασκηση "Dynamic MIX"». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας Νομικών για την Ειρήνη.

Την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα μας και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα διαδηλώσουν την Κυριακή και οι πολίτες της Κομοτηνής. Η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 9 το βράδυ. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και η ταινία, που περιέχει το Λαϊκό Δικαστήριο που στήθηκε για τον Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

Εξω οι Γερμανοί από το Χορτιάτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο Παρασκευή 2 Ιούνη οι Σύλλογοι και οι φορείς του Χορτιάτη,αντιδρώντας στην παρουσία στον τόπο τους των δολοφόνων Γερμανών νεοναζί, στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic MIX». Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο μνημείο των πατριωτών του Χορτιάτη που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας των κατακτητών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων απαιτεί να μπει τέρμα στη μεγάλη πρόκληση στη μνήμη και την ιστορία του τόπου τους, που θρήνησε 149 πατριώτες, όταν το 1944 κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους οι Γερμανοί τους έκαψαν στους φούρνους του χωριού.

Οι Σύλλογοι και μαζικοί φορείς του Χορτιάτη καταγγέλλουν την υποτέλεια της κυβέρνησης προς τα ΝΑΤΟικά αφεντικά της. Καταγγέλλουν τη μετατροπή της περιοχής τους σε ξέφραγο αμπέλι των σύγχρονων φονιάδων, που οργανώνουν στρατόπεδα, στήνουν πυραύλους, κυκλοφορούν πάνοπλοι και προκαλούν την οργή των κατοίκων.

Φορτισμένοι από τον πόνο του χαμού των γονιών, των αδελφών και των παππούδων τους, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του Χορτιάτη δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η αισχρή πρόκληση. Απαιτούν να φύγουν οι νεοναζί από τα ποτισμένα με αίμα χώματα της περιοχής, να σταματήσει η ΝΑΤΟική άσκηση που αποτελεί γενική πρόβα για το νέο θανατικό που ετοιμάζονται να σπείρουν στα Βαλκάνια. Με σύνθημα δε θέλουμε άλλα ολοκαυτώματα, θέλουμε ειρήνη και φιλία με όλους τους λαούς, καλούν τους φορείς του νομού να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Καλούς όλους τους κατοίκους, τον αγωνιζόμενο λαό να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση αντίστασης και αξιοπρέπειας.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντιπολεμικές εξορμήσεις του ΚΚΕ

Αντιπολεμικές εξορμήσεις ενάντια στην άσκηση «Dynamic Mix» πραγματοποιεί σήμερα η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ στη Σιθωνία, στα χωριά Ορμύλια, Νικήτη, Αγ. Νικόλαο και Μαρμαρά. Αντίστοιχες μαζικές εξορμήσεις διοργανώνουν για τις επόμενες μέρες και οι Κομματικές Οργανώσεις της Πιερίας και του Κιλκίς στην περιοχή του Πολυκάστρου και της Αξιούπολης.

Στη Χαλκιδική, οι κομμουνιστές με ντουντούκες θα σταματούν στις πλατείες των χωριών και σε άλλα σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος, θα διαβάσουν τη σχετική με την άσκηση ανακοίνωση της ΝΕ και θα μιλήσουν στον κόσμο για την επικίνδυνη παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη χώρα μας.

Στο μεταξύ μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης, που πήραν το χαρακτήρα καλέσματος προς το λαό για αντίσταση και πάλη, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Νέα Φώκαια, Αθυτο, Καλλιθέα και Ποτίδαια.

Μεταφέροντας το κλίμα που δημιουργήθηκε, ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, Νίκος Παρθενιώτης, δήλωσε στο «Ρ»: «Ο κόσμος μάς άκουγε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου και αν σταθήκαμε, στα καφενεία, στις πλατείες, παντού. Οι περισσότεροι δήλωναν άγνοια για την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής άσκησης και έδειξαν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν τα γεγονότα. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες και έχουν αφήσει τον κόσμο στα σκοτάδια για τα πολύ σοβαρά συμβάντα στον τόπο μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δέχτηκε πολύ καλά τα κλιμάκιά μας, άκουσε με προσοχή την ενημέρωση που κάναμε και εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη μετατροπή της χώρας μας σε πεδίο βολής των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Ομως η παρέμβασή μας απλώθηκε και προς τους τουρίστες, στους οποίους μοιράσαμε έντυπο υλικό, μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα».

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης στις συνοικίες της Αθήνας. Γι' αυτή τη βδομάδα είναι προγραμματισμένες οι εξής δραστηριότητες:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Γαρδένιας, το Σάββατο 3 του Ιούνη, στις 6.00 μ.μ., με ζωγραφική για τα παιδιά και παράσταση Καραγκιόζη. Στις 7.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» και το «Σύμφωνο Σταθερότητας».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου πραγματοποιεί την Κυριακή 4 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών, λεωφόρος Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι, και καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να συμμετάσχουν.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης καθώς και τα σωματεία οικοδόμων των παραπάνω περιοχών διοργανώνουν την Τετάρτη 7 του Ιούνη στις 8 μ.μ. εκδήλωση για την ειρήνη με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο του χάντμπολ, που βρίσκεται στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων(δίπλα από την εκκλησία). Της κεντρικής εκδήλωσης θα προηγηθεί πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από τη συμβολή των δρόμων Φυλής και Μπίμπιζα.

Ποιος έδωσε την άδεια;

Ερώτημα των βουλευτών του ΚΚΕ προς τη Διεύθυνση Δασών Νομού Θεσσαλονίκης για την παράνομη εγκατάσταση γερμανικών δυνάμεων στο Σέιχ Σου

Ποια υπηρεσία ανέλαβε την ευθύνη να δώσει παρανόμως άδεια εγκατάστασης των γερμανικών δυνάμεων σε αναδασωτέα περιοχή του Σέιχ Σου, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX», ζητούν να μάθουν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με σχετικό έγγραφο που αποστέλλουν προς τη Διεύθυνση Δασών Νομού Θεσσαλονίκης. Το έγγραφο κοινοποιείται επίσης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και το Διοικητή του Ι' Αστυνομικού Τμήματος στην ευθύνη του οποίου υπάγεται η συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν: «Απ' όσο γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο με βάση την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται αυστηρά και μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες που δεν αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες, έχουν ποινικές ευθύνες.

Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε: Αν η εγκατάστασή τους έγινε με την άδεια της δικής σας υπηρεσίας, (παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τη σχετική εγκύκλιο). Αν όχι, να μας ενημερώσετε ποια υπηρεσία ανέλαβε την ευθύνη της εγκατάστασής τους».

Πάντως, ο δασάρχης Θεσσαλονίκης κ. Θεοδωρούδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το «Ρ», απάντησε: «Δε μας ενημερώνουν. Δε ζητήθηκε καμία άδεια για εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων» και παρέπεμψε στο στρατό... για περισσότερες πληροφορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ