ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Αγρυπνοι φρουροί κόντρα στο ΝΑΤΟ

Συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Ενα μήνυμα διαφορετικό απ' αυτό, που εδώ και πολλές μέρες στέλνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στη χώρα μας. Εστειλαν το δικό τους φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα και έδωσαν την υπόσχεση ότι όσες μέρες τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα πατούν τον Μοριά οι κάτοικοί του δεν πρόκειται να τα αφήσουν σε ησυχία..

Χθες το απόγευμα, η περιοχή Καλό Νερό γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Νέους και νέες, που δε θέλουν να δουν τον τόπο τους να μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, αλλά και άλλους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία, που πολέμησαν σ' αυτόν για να διώξουν τους επίδοξους κατακτητές του.

Από τις 6 το απόγευμα, λεωφορεία με κόσμο που έρχονταν απ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου έφταναν στο Καλό Νερό, χώρο προσυγκέντρωσης των διαδηλωτών. Μια περιοχή, που χθες θύμιζε στρατοκρατούμενη ζώνη, αφού σε πολλά σημεία είχαν στηθεί στρατόπεδα με ελληνικά στρατεύματα, τα οποία τις επόμενες μέρες θα εμπλακούν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Σ' ένα απ' αυτά τα στρατόπεδα, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας κατέβηκαν απ' τα λεωφορεία τους και με όλη τη δύναμη της φωνής τους φώναξαν προς τους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία».

Τα λεπτά περνούσαν και ο κόσμος άρχιζε να γίνεται ολοένα και περισσότερος. Η περιοχή Καλό Νερό πλημμύρισε από κόσμο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και αυτοκίνητα και μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για την πόλη της Κυπαρισσίας. Πεντακόσια μέτρα πριν από την είσοδο της πόλης, τα λεωφορεία σταμάτησαν και οι άνθρωποι με ελληνικές και κόκκινες σημαίες στα χέρια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, γέμισαν το οδόστρωμα. Το πρώτο σύνθημα δεν άργησε να δονήσει την ατμόσφαιρα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Οταν η πορεία συγκροτήθηκε, στην κεφαλή της στάθηκαν νέοι άνθρωποι, πιασμένοι αλυσίδα και στα πρόσωπά τους μπορούσε κανείς να διακρίνει την οργή και, συγχρόνως, το πάθος τους.

Μπαίνοντας η πορεία μέσα στην πόλη, οι κάτοικοί της άρχισαν να βγαίνουν στα μπαλκόνια και κάποιοι άλλοι κοντοστάθηκαν στα πεζοδρόμια, κοιτώντας τους διαδηλωτές. Κι αυτοί σαν μια αυθόρμητη απάντηση φώναξαν: «Εφτασαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έφτασε κι η σειρά μας». Λίγα μέτρα πιο κάτω, οι διαδηλωτές, χτυπώντας τα πόδια τους στο οδόστρωμα, φώναξαν το σύνθημα: «Ζει, ζει ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί», αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής σε τρεις ήρωες - θύματα του ιμπεριαλισμού, που τυχαίνει να είναι από την Πελοπόννησο. Μπαίνοντας η πορεία στην κεντρική πλατεία, το σύνθημα «Κλίντον, Σημίτη ακούστε το καλά, ετούτος ο λαός ποτέ δεν προσκυνά», απέδειξε τη διάθεση όλων των πολιτών να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους υπηρέτες του. Στην πλατεία διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς της περιοχής. Στη χθεσινή κινητοποίηση, παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων της Πελοποννήσου, της ΠΕΑΕΑ, Εργατικών Σωματείων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Δημήτρης Καλτσώνης ανέβηκε στο βήμα (σ.σ. αποσπάσματα σε διπλανή στήλη). Μετά το τέλος της ομιλίας του, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Γ. Τσέρτου από τη Λακωνία. Στην πλατεία ακολούθησε τρελό γλέντι και χορός μέχρι αργά το βράδυ. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση των φιλειρηνιστών ότι κάθε μέρα από δω και πέρα θα δίνουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών», όπου οι ΝΑΤΟικοί κι αν βρίσκονται. Απόδειξη πως μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε, αμέσως μετά το γλέντι, στο κιόσκι του Καλού Νερού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή το πρωί, οπότε και θα γίνει νέο συλλαλητήριο, με το οποίο θα κλιμακωθεί το 4ήμερο των κινητοποιήσεών τους.

Αποφασισμένοι να φυλάξουμε και πάλι Θερμοπύλες...

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Καλτσώνη στη συγκέντρωση στην Κυπαρισσία

«Οι συνειδητοί άνθρωποι του λαού είναι αποφασισμένοι να φυλάξουν και πάλι Θερμοπύλες με πίστη στη νίκη τους», τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΕ. Σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ακόμα μια φορά πως ο λαός ετούτος διαθέτει και μνήμη και αξιοπρέπεια. Βρισκόμαστε εδώ γιατί ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία συνεχίζεται. Για να θυμίζουμε σε όλους πως ο αγώνας για ζωή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει».

«Σε λίγες ώρες, συνέχισε ο ομιλητής, αρχίζει εδώ στην Κυπαρισσία η απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Στόχος της άσκησης, όπως οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί ομολογούν, είναι η επέμβαση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση "εκδήλωσης αστάθειας". Την αστάθεια που οι ίδιοι προκαλούν, την αξιοποιούν σαν πρόσχημα για να επιβάλουν την ιμπεριαλιστική τάξη, την τάξη του νεκροταφείου, την τάξη της ασυδοσίας των πολυεθνικών. Οι πραγματικές επιδιώξεις τους είναι να επιβάλουν πλήρως τα εγκληματικά σχέδιά τους στα Βαλκάνια κι ακόμα παραπέρα μέχρι τον Καύκασο και την Κασπία, με σκοπό την κατάπνιξη των λαϊκών αντιδράσεων και την καταλήστευση του πλούτου και του μόχθου των λαών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως «οι προθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων φάνηκαν πολύ καθαρά και στο περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο θεσμοθετεί και ενισχύει πρακτικές κατάλυσης κάθε έννοιας ανεξαρτησίας. Δίνει τη δυνατότητα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν καθημερινά, όλο και πιο ωμά, στην εσωτερική ζωή των κρατών, στο ποιος μας κυβερνά, στο ποια οικονομική πολιτική ακολουθείται. Σ' αυτά τα εγκληματικά σχέδια συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση της χώρας μας, η οποία έδωσε "γην και ύδωρ" για να βομβαρδιστεί απ' το ΝΑΤΟ ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Οργάνωσε με υπόδειξη των Αμερικανών σύσκεψη της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Συμμετέχει στο στρατό κατοχής στο Κόσσοβο και στη Βοσνία. Η κυβέρνηση, προσδοκώντας να λάβει τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας, αναπροσαρμόζει τη δομή του ελληνικού στρατού, προκειμένου να συμμετέχει στις τυχοδιωκτικές ΝΑΤΟικές ενέργειες σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνέχεια τόνισε πως «είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση γιατί βήμα βήμα προχωρά στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σε όφελος του ΝΑΤΟ. Με την άσκηση αυτή γίνεται ένα σοβαρό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο έλεγχος του εναέριου χώρου περνά σταδιακά στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Στην τρομοκρατία των "Στελθ" ας αντιτάξουμε το αντίπαλο δέος των λαών, της συνεργασίας και της ενότητάς τους. Υπάρχουν σαφή δείγματα ότι η πάλη των λαών δυναμώνει. Το φιλειρηνικό κίνημα ενισχύεται ακόμη και μέσα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί αφυπνίζονται. Ενα είναι βέβαιο. Θα τους σταματήσουμε, γιατί η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. Μας περιμένει ένας αγώνας που θα είναι ίσως μακρόχρονος και δύσκολος, μα αντάξιος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αγώνας για ελευθερία, προκοπή και δημοκρατία για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς. Ολοι εμείς, οι φιλήσυχοι συνειδητοί άνθρωποι του λαού, που δεν ανεχόμαστε τα πολεμοκάπηλα σχέδια των πολυεθνικών, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με νύχια και με δόντια ενωμένοι για να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της ανθρωπότητας. Ας ξαναγράψουμε τους στίχους του Κ. Καβάφη: "Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες, τίμιοι και ίσοι σε όλες των τες πράξεις". Θα νικήσουμε!».

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Οι ΝΑΤΟικοί προελαύνουν σε όλη την Ελλάδα

Αύριο τα ξημερώματα η απόβαση στην Κυπαρισσία 2.500 πεζοναυτών

Τέτοιες εικόνες θα αντικρίσουν αύριο οι κάτοικοι της Μεσσηνίας
Τέτοιες εικόνες θα αντικρίσουν αύριο οι κάτοικοι της Μεσσηνίας
Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα προελαύνουν σε όλη την Ελλάδα, ακονίζουν τα νύχια τους και ετοιμάζονται για να κατασπαράξουν τους λαούς. Δοκιμάζουν τα σχέδια τους για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με το έδαφος της χώρας μας πεδίο ασκήσεων και ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια. Αύριο τα ξημερώματα πραγματοποιείται τελικά, μετά την 24ωρη αναβολή λόγω μηχανικής βλάβης στο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «WASP», η μεγάλη απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX - 2000».

Η πρώτες δυνάμεις θα αρχίσουν να αποβιβάζονται από σήμερα τα μεσάνυχτα και η απόβαση θα κορυφωθεί μετά τα ξημερώματα. Η δύναμη που θα αποβιβαστεί υπολογίζεται στα 2.500 άτομα που επιβαίνουν σε 8 πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και ΗΠΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 950 Ελληνες αλλά και 150 Τούρκοι πεζοναύτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως Αμερικανοί. Ειδικότερα η απόβαση θα γίνει στο τμήμα της ακτής Καλό Νερό, που εκτείνεται βόρεια του ποταμού Νέδα.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα με τα οχήματά τους και τον υπόλοιπο οπλισμό που μεταφέρουν, θα κατευθυνθούν προς τα εσωτερικά και στη συνέχεια, ακολουθώντας την εθνική οδό θα στραφούν κυρίως προς το νότο σε μια ακτίνα άνω των 20 χιλιομέτρων. Εκεί θα διεξαγάγουν διάφορες δραστηριότητές για να επιστρέψουν μετά από τρεις μέρες και πάλι στην ακτή Καλό Νερό για να αναχωρήσουν με τα ίδια πλοία.

Κατά τ' άλλα η άσκηση και χτες, 9η μέρα, συνεχίστηκε κανονικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας. Οι αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 191 εξόδους από ελληνικά αεροδρόμια (92 από ελληνικά αεροπλάνα και οι 99 από «συμμαχικά»). Στο παιχνίδι είναι και ο χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και οι ναυτικές δυνάμεις που κινούνται στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο Πέλαγος.

Τα ψυχροπολεμικά σχέδια σε εφαρμογή

Σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια και το σενάριο της άσκησης, η πραγματική περιοχή της απόβασης είναι κάπου στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, απλά η Κυπαρισσία επιλέχτηκε γιατί προσφέρεται η ακτή για αυτού του είδους την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Να σημειωθεί ότι με αυτή την άσκηση ενεργοποιούνται τα ψυχροπολεμικά «Σχέδια Ενισχύσεως Βορείου Ελλάδος», σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δέχεται «εισβολή» από Βορρά, από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και σπεύδουν οι «σύμμαχοι» προς ενίσχυση.

Με αφορμή την «εισβολή» αυτή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αποβιβάζονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας προγεφύρωμα στην περιοχή και ξεκινάνε την προέλασή τους προς Βορρά, μέσω της κοιλάδας του Αξιού και του Στρυμόνα, με στόχο τη διείσδυση στα Βαλκάνια και από εκεί στη Σοβιετική Ενωση από τα νοτιοδυτικά. Βέβαια, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μπορεί να διαλύθηκε, αλλά τα ΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο μένουν ενεργά, αλλά εδώ και καιρό έχουν μπει σε εφαρμογή στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να παίζει τον ίδιο ρόλο με αυτόν της εποχής του «πιο άθλιου προτεκτοράτου».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης στέλνουν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic Mix - 2000».

Οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις καταδίκης της ΝΑΤΟικής άσκησης θα κορυφωθούν με την αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει την Κυριακή στον Τύρναβο, την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής. Οι αγωνιστές της ειρήνης θα συγκεντρωθούν στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία που θα καταλήξει στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο , απ' όπου κατευθύνεται η «Dynamic Mix - 2000». Εκεί οι φιλειρηνιστές, ορθώνοντας το αντιιμπεριαλιστικό ανάστημά τους, θα διατρανώσουν, για μια ακόμα φορά, την απαίτησή τους να φύγει το Στρατηγείο του Θανάτου από την περιοχή και τη χώρα.

Μέχρι την ημέρα της αντιπολεμικής κινητοποίησης, πραγματοποιούνται και άλλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Στη Λάρισα, χτες το απόγευμα οι νεολαίοι αγωνιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, που διοργάνωσε η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη». Κρατώντας πικέτες και βροντοφωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα όπως «Αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό» και «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», κατήγγειλαν τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης και τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που συναινεί και συμμετέχει στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Πικετοφορία στους δρόμους της Λάρισας, διοργανώνει αύριο και η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ του Κόμματος και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου οι νέοι φιλειρηνιστές θα στήσουν τραπεζάκια και θα ενημερώσουν τους Λαρισαίους πολίτες για τα «κατορθώματα» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχε στο έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος του λαού της γειτονικής χώρας. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν και συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα.

Σε δήλωσή της στο «Ρ» η αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, Γιώτα Χατζηκωστή - Ζάγουρα, επισημαίνει: «Η Επιτροπή Ειρήνης από την έναρξη της λειτουργίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου του Τυρνάβου, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αποκτά ένα ακόμα βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής, ότι το Στρατηγείο θ' αποτελέσει ορμητήριο του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων εναντίον των γειτονικών λαών και ότι με τα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και τη Σμύρνη, μπαίνουν σε διαρκή αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Δυστυχώς, με τη ΝΑΤΟική άσκηση επαληθευόμαστε». Και καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «Η ΝΑΤΟική πρόκληση, που γίνεται με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν πρέπει ν' αφήσει αδιάφορο κανέναν Ελληνα πατριώτη. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να μένει αδιάφορος ο λαός της Λάρισας και της Θεσσαλίας, τον οποίο καλούμε να πάρει μέρος στην Πανθεσσαλική κινητοποίηση στον Τύρναβο, έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να φύγει το Στρατηγείο του θανάτου από την πόλη και την περιοχή μας και να δυναμώσει την πάλη του για την ανατροπή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων και την ειρηνική συμβίωση των λαών της περιοχής».

Στα Τρίκαλα

Αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 μ.μ. και στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία της ΝΕ του ΚΚΕ, η οποία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Κόμματος. Τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, αποφάσισε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο και σε σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε, επισημαίνει: «Σεβόμενο απόλυτα την ελευθερία του κάθε ανθρώπου και ως ελάχιστη συμβολή στον αγώνα για την ειρήνη, το Δημοτικό Συμβούλιο διατρανώνει τ' αντιπολεμικά αισθήματα όλων μας, συμμετέχει και συμπαραστέκεται στις εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο και σε εκείνους που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς και καλεί όλους τους φίλους της Ειρήνης να συμβάλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων που οι Επιτροπές Ειρήνης ετοίμασαν για να καταδικάσουν τους φορείς του πολέμου».

Στους άλλους νομούς

Πυρετωδώς προετοιμάζονται και οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας για τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωσή της η τοπική Επιτροπή Ειρήνης απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, σε όλους τους φορείς και το λαό της Καρδίτσας, τονίζει ότι «στόχοι και η σημασία της ΝΑΤΟικής άσκησης είναι φανεροί, καθώς πέρα από την υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας, διακυβεύονται και τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο».

Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στη Μαγνησία για την επιτυχία της αντιπολεμικής κινητοποίησης. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου επισημαίνει ότι «η ΝΑΤΟική άσκηση αποτελεί μία πρόβα τζενεράλε για τις επόμενες τρομοκρατικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αντιπολεμικές πικετοφορίες
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., από την πλατεία Πίνδου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου, με αφορμή τον ελλιμενισμό δύο πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο λιμάνι της Ζακύνθου.
  • Η Πανηλειακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία αύριο Παρασκευή, το απόγευμα, στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.
Πούλμαν για την Κυπαρισσία

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας βάζει πούλμαν για τη μετάβαση των αντιιμπεριαλιστών στην Κυπαρισσία την Κυριακή 4 του Ιούνη, στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ