ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Με δικομματική σφραγίδα το έγκλημα

Ανυπόστατοι και παραπλανητικοί ισχυρισμοί από την κυβέρνηση για δήθεν οφέλη από την «αποκρατικοποίηση

Τη «σφραγίδα» της ΝΔ και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ φέρει το τελεσθέν έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, το οποίο αφορά την παράδοση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στη MIG του Α. Βγενόπουλου.

Η συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την εξαγορά του ομίλου ΟΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, εγκρίθηκε ήδη από τον «Επίτροπο Παρακολούθησης» των Βρυξελλών, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται και η τυπική της έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι ότι δεν αποκλείει την ύπαρξη νέου ιδιοκτήτη του ομίλου ΟΑ, εάν υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή κυβέρνησης και MIG. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση παρέχει στον Α. Βγενόπουλο τη δυνατότητα μεταπώλησης του ομίλου ΟΑ σε καλύτερη τιμή από αυτήν που συμφώνησε να τον αγοράσει (177,2 εκατ. ευρώ). Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης, χωρίς να εκδηλωθεί άλλο ενδιαφέρον, η MIG υποχρεούται να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας πτητικού έργου για περίοδο 12 μηνών. Με απλά λόγια, αυτό που έχει «πετύχει» η κυβέρνηση είναι η πιστή εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει την κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στις αερομεταφορές.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση που του παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανή, ισχυρίστηκε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης συναντά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή», προβάλλοντας ταυτόχρονα το ανυπόστατο και παραπλανητικό επιχείρημα περί δήθεν οφέλους του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων από την «αποκρατικοποίηση της ΟΑ». Ο Κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πλήρη κάλυψη» που παρέχει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΑ. Και κατά την κυβέρνηση «πλήρης κάλυψη» σημαίνει απόλυση 8.000 εργαζομένων και ...έκκληση στο νέο ιδιοκτήτη να προσλάβει ορισμένους με όρους και κανονισμούς αγοράς! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από σήμερα κιόλας η MIG αναμένεται να δημοσιεύσει αγγελίες για την προκήρυξη προσλήψεων στις νέες εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνταντίνου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής, επανέλαβαν χτες τη θέση για λειτουργία της ΟΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, με στρατηγική συμμαχία με διεθνή αερομεταφορέα και πρόσθεσαν ότι σε αυτήν τη βάση θα κρίνουν τη συμφωνία όταν δημοσιοποιηθεί.

Το ΚΚΕ

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κυβέρνησης - MIG, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με τη συμφωνία κυβέρνησης - MIG για την Ολυμπιακή ολοκληρώνεται ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και όχι μόνο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Συνένοχοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συστηματικά εργάστηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση και από τη θέση της κυβέρνησης και συναινώντας από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», τα οποία στήριξαν το καθεστώς απελευθέρωσης των αερομεταφορών που δημιούργησε τους όρους για κυριαρχία στις αερομεταφορές των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί καμιά δικαιολογία, κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης. Καμιά σημασία δεν έχει η εθνικότητα του επιχειρηματία που θα εκμεταλλεύεται την Ολυμπιακή. Η ιδιωτικοποίησή της ανεξάρτητα από το τίμημα και τον επιχειρηματία, έχει τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες.

Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία. Καλεί τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές να οργανώσουν την πάλη τους αποφασιστικά, διεκδικώντας κοινωνικοποίηση όλων των εταιρειών στις αερομεταφορές και συγκρότηση ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο έτσι θα διασφαλίζονται τα σύγχρονα εργασιακά τους δικαιώματα, φθηνές και ασφαλείς αερομεταφορές για το λαό».

ΟΣΕ
Στα τέλη Μάρτη οι κυβερνητικές αποφάσεις

Στα τέλη του μήνα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το οριστικό «σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ», το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο: Δραστική μείωση του προσωπικού, περικοπές δρομολογίων και «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης έδωσε χτες τις κατευθυντήριες οδηγίες στις νέες διοικήσεις του ομίλου ΟΣΕ, με εντολή να υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Απαντώντας σε ερώτηση αν το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αύξηση στα σιδηροδρομικά εισιτήρια, είπε: «Μια από τις προτάσεις είναι και αυτή, αλλά αυτά δεν μπορώ να σας τα πω τώρα ανεύθυνα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε και το διορισμό νέων διοικήσεων σε εποπτευόμενους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις. Ειδικότερα: Στον ΟΑΣΑ διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος ο οικονομολόγος Γ. Πανδρεμένος. Στην ΕΘΕΛ νέος πρόεδρος διορίστηκε ο οδοντίατρος Παν. Καρβελάς. Στον ΗΛΠΑΠ συγχωνεύτηκε η θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και διορίστηκε επικεφαλής της επιχείρησης ο καθηγητής ΕΜΠ Κ. Μαγουλάς. Στους ΗΣΑΠ διευθύνων σύμβουλος διορίστηκε ο μηχανολόγος μηχανικός Χαρ. Αραμπατσάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης. Στην υπό συγχώνευση εταιρεία ΕΔΙΣΥ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος ο μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ΕΜΠ Δημ. Ρουσόπουλος και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ διορίστηκε επικεφαλής ο οικονομολόγος - τραπεζικός Πρ. Καλογιάννης.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ραγδαίες ανατιμήσεις στη λαϊκή κατανάλωση

Στο 1,6% - μέσα επίπεδα - διαμορφώθηκε το Γενάρη σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Εκρηκτικές αυξήσεις στα είδη της καθημερινότητας

Με αυξήσεις πολλαπλάσιες από τον μέσο επίσημο πληθωρισμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, που είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματος στα απολύτως απαραίτητα είδη και ανάγκες της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για το μήνα Φλεβάρη του 2009 - σε σύγκριση με το επίπεδο τιμών Γενάρη 2008 - ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 1,6% (από 1,8% το Γενάρη 2009) και σε μέσα 12μηνου (περίοδος Μάρτης 2008 - Φλεβάρης 2009) σε 3,7%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η όποια εμφανιζόμενη «αποκλιμάκωση» δε δίνει κανένα απολύτως άλλοθι στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και ΕΕ για το πάγωμα της εισοδηματικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ο επίσημος πληθωρισμός, για μια ακόμη φορά, αποδείχνεται ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ανατιμήσεις πολλαπλάσιες από το μέσο εμφανιζόμενο επίπεδο -σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας - καταγράφονται και στα παρακάτω:

  • Αστικές συγκοινωνίες 28,7%, ύδρευση 7%, ηλεκτρισμός 6,5%, φρέσκα φρούτα 9,7%, ζυμαρικά 8,5%, λαχανικά 8,4%, ταξί 5,7%, πλοία 6,5%, δίδακτρα δημοτικού 6,8%, φαγητό εκτός σπιτιού 4,7% κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις συνεχίζουν οι ανατιμήσεις στις κατηγορίες:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: +3,7%.
  • Ενδυση και υπόδηση: +3,6%.
  • Υγεία: +3,3%, κυρίως από τις ανατιμήσεις στα φάρμακα αλλά και τις ιατρικές υπηρεσίες.
  • Εκπαίδευση: +4,7%.
  • Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια: +4,3%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο γγ της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκης εκτιμά πως το επίπεδο του πληθωρισμού για το μήνα Μάρτη του 2009 θα αποκλιμακωθεί στο επίπεδο του 1,3%. Ο «εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή» (χρησιμοποιείται για τη σύγκριση ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ) διαμορφώθηκε σε 1,8% από 2% το Γενάρη. Να σημειωθεί πως τα τρέχοντα επίπεδα διαμόρφωσης του πληθωρισμού κινούνται στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας 1960.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 17,1% το 2008

Με μεγάλη υποχώρηση συνέχισε στο 12μηνο του 2008 η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση των ρυθμών του ΑΕΠ της χώρας. Να σημειωθεί πάντως πως η πτώση στην οικοδομή δεν ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εκδήλωση των κρισιακών φαινόμενων, αλλά είχε προηγηθεί από αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) (12μηνο 2008):

  • Η επιφάνεια των υπό ανέγερση νέων κτιρίων μειώθηκε -σύγκριση με 12μηνο 2007 - σε ποσοστό 17,1%. Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας για το προηγούμενο έτος 2007 υποχώρησε σε ποσοστό 5,7% έναντι πτώσης 19,3% το 2006. Σωρευτικά στη διετία 2006-2007 υπάρχει πτώση 25%, σε αντίθεση με το 2005 που ενισχύθηκε σε ποσοστό 33,4%.
  • Η πτώση στον αριθμό των νέων αδειών (2008) που εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες εμφανίζει μείωση 15,4%.
  • Μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στις περιοχές: Αν. Μακεδονία - Θράκη: -26,6%, Αττική: -24,1%, Κεντρική Μακεδονία: -20,4%, Κρήτη: -19,4%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι για καμία περιοχή της χώρας δεν καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας.
ΚΚΕ
Κάνουν το μαύρο - άσπρο

Με αφορμή τους ισχυρισμούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε χτες το παρακάτω σχόλιο:

«Προκλητικά κάνει το μαύρο - άσπρο η κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι ιδιωτικοποιεί την "Ολυμπιακή" όχι για το καλό της MIG και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά για το καλό του λαού!

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει τη συναίνεσή του διατυπώνοντας ευχές η ιδιωτικοποίηση να μην έχει συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων! Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ