ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχιση της καταστολής

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Καράτσι

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις και η απαγόρευση πολιτικών συγκεντρώσεων στο Πακιστάν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από τη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη νομική κοινότητα με την απαίτηση της επαναφοράς των δικαστών που είχε διώξει ο πρώην Πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ.

Οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τη συνέχιση της διαμαρτυρίας στο Σιντ, ενώ δεκάδες συλλήψεις νομικών και πολιτικών ηγετών έγιναν στην Βορειοδυτική Πλευρά της χώρας (North West Frontier Province - NWFP), και σύμφωνα με το «BBC» οι αρχές συνέχισαν και χτες τις επιδρομές τους στην περιοχή και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετά στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων και νομικοί έχουν σπεύσει να κρυφτούν, για να αποφύγουν τις συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μέρος της λεγόμενης «μεγάλης πορείας», διάρκειας τεσσάρων ημερών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας με καθιστική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί ή βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ απηύθυνε κάλεσμα στους διαδηλωτές ναα επιχειρήσουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και με άλλους τρόπους είτε σε μικρές ομάδες είτε μεμονωμένα. Ουσιαστικά, οι αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» επιβάλλοντας τη λεγόμενη Διάταξη 144 - που απαγορεύει την συνάθροιση πάνω από τεσσάρων ατόμων, δημόσιες συγκεντρώσεις και τη χρήση ή κατοχή όπλων. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ταχίρ Αλαμ Κχαν, το μέτρο αυτό πάρθηκε με πρόσχημα τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας μετά από πληροφορίες που κατέχει η αστυνομία σχετικά με την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης μπροστά στη «μεγάλη πορεία» της Δευτέρας.

Τέλος, σε 22 ανέρχονται οι νεκροί από την προχτεσινή επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην περιοχή Κουράμ, του βορειοδυτικού Πακιστάν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, πρόκειται για στρατόπεδο της «αλ Κάιντα».

ΣΟΜΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Στρατολόγηση νεαρών Αμερικανών στο πλευρό ισλαμιστών...

TOKIO - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Tη στρατολόγηση δεκάδων Αμερικανών πολιτών σομαλικής καταγωγής από στελέχη της ισλαμικής ένοπλης οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ που θεωρείται απ' τις ΗΠΑ παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στην Ανατολική Αφρική και πολεμά στη Σομαλία για την επιβολή του ισλαμικού νόμου ερευνούν το τελευταίο διάστημα οι αρχές του FBI στη Μινεσότα και σ' άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χτεσινά ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του BBC, δεκάδες νεαροί (ακόμη και έφηβοι ηλικίας 12 ετών!) έχουν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες βδομάδες από τα σπίτια τους ή τις φοιτητικές εστίες. Πράκτορες του FBI που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης κατέθεσαν χτες σε επιτροπή της Γερουσίας πως η στρατολόγηση Αμερικανών πολιτών απ' την Αλ Σαμπάμπ και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις «είναι πιθανή απειλή ασφαλείας για τις ΗΠΑ». Εντούτοις, ο Αντριου Λίπμαν, υποδιευθυντής αντικατασκοπείας του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου στις ΗΠΑ, καταθέτοντας κι αυτός στη Γερουσία, πιθανολόγησε ότι οι περισσότεροι νεαροί Αμερικανοί σομαλικής καταγωγής (που εκτιμώνται σε περίπου 200.000 άτομα στις ΗΠΑ) μεταβαίνουν στη Σομαλία όχι για να ενταχθούν στον ισλαμικό πόλεμο (Τζιχάντ) της Αλ Κάιντα κατά της Δύσης «αλλά για να πολεμήσουν για την πατρίδα τους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο 27χρονος Αμερικανός πολίτης σομαλικής καταγωγής Σίρουοα Αχμέντ ήταν ο πρώτος που έγινε ισλαμιστής βομβιστής αυτοκτονίας στη Σομαλία τον περασμένο Οκτώβρη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα στο Μογκαντίσου...

Το ίδιο 24ωρο, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Σομαλίας, για να ενταχθούν σε διεθνή αντιπειρατική δύναμη. Τα δύο αντιτορπιλικά αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα απ' το Κούρε της Νότιας Ιαπωνίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συναγερμός σήμανε χτες σε σχολείο της πόλης Ιλσφελντ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, μετά τη δημοσιοποίηση μηνύματος σε ιστοσελίδα ότι επίκειται επίθεση στους χώρους του. Η αστυνομία συνέλαβε δύο ανήλικους που είχαν απειλήσει ότι θα πυροβολούσαν εναντίον των συμμαθητών τους. Η γερμανική αστυνομία βρίσκεται επί ποδός, μετά το μακελειό στο σχολείο Αλμπερτβιλ της πόλης Βίνεντεν, όπου ένας 17χρονος σκότωσε 16 ανθρώπους.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Την πρόθεσή της να επισπεύσει κατά τρεις μήνες τις προεδρικές εκλογές ώστε να γίνουν στις 28 Ιουνίου, και όχι τον Οκτώβριο οπότε και έπρεπε να διεξαχθούν κανονικά, ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, επικαλούμενη την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

ΜΟΣΧΑ.-- Υποψήφιος για τη δημαρχία του Σότσι θα είναι ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος καταζητείται από το Λονδίνο για το φόνο του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ανακοινώθηκε χτες από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του υπερεθνικιστικού κόμματος LDPR του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, η οποία όμως πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εξαρθρώθηκε από την αυστριακή αστυνομία σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα ευρύτατο δίκτυο διακίνησης παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο στο οποίο εμπλέκονται περισσότερα από χίλια άτομα. Αναγνωρίστηκαν 16 από τα θύματα που εμφανίζονταν στο πορνογραφικό υλικό, τα οποία ήταν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών από τις ΗΠΑ και την Παραγουάη.

ΚΕΜΕΡΟΒΟ.-- Πολύωρη ήταν η ομηρία πέντε υπαλλήλων τράπεζας στην πόλη Λενίνσκ-Κουζνέτσι στη Σιβηρία από ένοπλο άνδρα που ισχυριζόταν ότι είχε χειροβομβίδες μαζί του. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε και οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

ΜΟΣΧΑ.-- Την παραίτηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησαν οπαδοί του κόμματος του Γκάρι Κασπάροφ «Αλληλεγγύη» κατά τη διάρκεια προχτεσινών συγκεντρώσεων που πραγματοποίησαν σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Καταρρακτώδεις βροχές στη μεθόριο Αγγόλας - Ναμίμπιας προκάλεσαν 25.000 άστεγους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της νότιας επαρχίας της Αγγόλα, Κουνένε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δικαστές της αστυνομικοδικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) αθώωσαν προκλητικά χτες τον Αλβανό Φλορίμ Εγιούπι που είχε καταδικαστεί σε 40ετή κάθειρξη για τον προ οκτώ ετών βομβαρδισμό λεωφορείου που μετέφερε 57 Σέρβους με αποτέλεσμα το θάνατο 11 και τον σοβαρό τραυματισμό 22 άλλων.

Νωρίτερα (προχτές αργά βράδυ) σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με μοναδικό αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε παρακείμενη πολυκατοικία.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- «Ζώνη καταστροφής» κήρυξαν χτες οι αρχές της Αυστραλίας παράκτια περιοχή μήκους 60 χλμ στη βόρεια πολιτεία του Κουίνσλαντ έπειτα απ' την προχτεσινή ρύπανση της περιοχής με δεκάδες τόνους πετρελαίου και λιπασμάτων από κινέζικο εμπορικό σκάφος που βρέθηκε σε φουρτούνα. Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει εμφανιστεί ποτέ στην Αυστραλία εδώ και δεκαετίες...

ΧΑΓΗ.-- Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα ασκήσει έφεση για να επιτύχει την έκδοση και νέου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σουδανού Προέδρου Ομαρ αλ Μπασίρ, αυτή τη φορά, με την κατηγορία της γενοκτονίας. Στις 4 τρέχοντος μηνός είχε εκδοθεί άλλο ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η απέλαση 16 διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρωγής απ' το Νταρφούρ του Σουδάν μπορεί να προκαλέσει κύμα προσφύγων με κατεύθυνση το νότο προειδοποίησαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην περιοχή, ανακοινώνοντας πως άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

ΚΑΙΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κρίσιμο σημείο καμπής παραμένουν οι ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο, υποστήριξαν χτες Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές. Οι διαφορές ανάμεσα στη «Χαμάς» του Ισμαήλ Χανίγια στη Λωρίδα της Γάζας και στη «Φατάχ» του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη επικεντρώνονται στο «σεβασμό» (όπως απαιτεί η πρώτη πλευρά) ή στη «συμμόρφωση» (όπως προτείνει η δεύτερη πλευρά) των παλαιότερων ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ..

«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες, αλλά χρειάζονται προσπάθεια και καλές προθέσεις και πραγματική επιθυμία να επιτύχουμε τη συμφιλίωση», παραδέχτηκε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Παράλληλα, ανώνυμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία με τον Ισραηλινό αξιωματούχο ΟΟφερ Ντέκαλ, προκειμένου να απελευθερωθούν 450 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Γκίλαντ Σάλιτ. Πηγές προσκείμενες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο υποστήριξαν ότι μένει μόνον να ξεπεραστεί η απαίτηση του Ισράηλ ορισμένοι απ' τους 450 κρατούμενους να απελαθούν και να εξοριστούν αντί να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ή της Λωρίδας της Γάζας...

Τέλος, χτες, το Παλαιστινιακό Κέντρο Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι κατά την τελευταία βάρβαρη ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν, από την παλαιστινιακή πλευρά, 969 άμαχοι, 239 αστυνομικοί και 235 ένοπλοι ή μέλη των ενόπλων πτερύγων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ανάμεσα στους αμάχους που σκοτώθηκαν τα 288 ήταν παιδιά και οι 121 γυναίκες. Απ' την άλλη πλευρά, σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί και δεκάδες τραυματίσθηκαν, θύματα είτε των συγκρούσεων στο έδαφος είτε των παλαιστινιακών πυραυλικών επιθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ