ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΣΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΗ
Βήμα συντονισμού σε κάθε Ηπειρο

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης ενάντια στην εκμετάλλευση

«Δράση στους τόπους δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Προωθήστε τα αιτήματά σας» καλεί συνδικάτα και εργάτες η ΠΣΟ
«Δράση στους τόπους δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Προωθήστε τα αιτήματά σας» καλεί συνδικάτα και εργάτες η ΠΣΟ
Συνεχίζονται σε κάθε Ηπειρο οι προετοιμασίες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που διοργανώνει την 1η Απρίλη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με σύνθημα «Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση». Η νέα αυτή αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΣΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης, αναδεικνύοντας ότι οι εργάτες όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, αλλά πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και να αντιπαλέψουν κάθε αντεργατικό μέτρο και σχέδιο.

Στην Ασία, μεγάλη είναι η ανταπόκριση που συναντά η πρωτοβουλία της ΠΣΟ αφού ήδη, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Πακιστάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους. Στην Ινδία, πέντε εθνικές Συνομοσπονδίες (που δεν είναι όλες μέλη της ΠΣΟ) που απαριθμούν συνολικά πάνω από 35 εκατ. μέλη υπέγραψαν κοινή συμφωνία για δράση την 1η Απρίλη, με το πλαίσιο της ΠΣΟ. Ανάλογα προετοιμάζουν τη δράση τους συνδικάτα από τη Νότια και Κεντρική Αμερική (Ουρουγουάη, Χιλή, Αργεντινή, Περού, Εκουαδόρ, Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Νικαράγουα κτλ.), την Ευρώπη (Καταλωνία, Χώρα των Βάσκων, Κανάρια Νησιά, Πορτογαλία) αλλά και την Αφρική.

Επιπλέον, μεγάλες κλαδικές Ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε χώρες όπως το Περού, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τα Κανάρια Νησιά, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές. Ενταγμένη στη δουλειά για την επιτυχία της απεργιακής αναμέτρησης στις 2 Απρίλη είναι και η δράση του ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΠΣΟ με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού του αγώνα αλλά και του προλεταριακού διεθνισμού.


ΠΑΜΕ
Δράση για τους μετανάστες

Παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τους νέους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, που στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ανάλογη διαμαρτυρία τη Δευτέρα 23 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, ο οποίος, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, διεκδικεί την πατρότητα της πρότασης του υπουργού. Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και για την προετοιμασία της απεργίας στις 2 του Απρίλη. Σήμερα, Παρασκευή 20, και αύριο, Σάββατο 21 του Μάρτη, έχουν προγραμματιστεί περιοδείες σε βιοτεχνίες όπου εργάζονται μετανάστες στον Κολωνό. Την Πέμπτη 26 του Μάρτη περιοδεία στη Θηβών στο Αιγάλεω, στα στέκια που περιμένουν οι μετανάστες εργάτες για το μεροκάματο.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕΔΗΝ
Σταθερά στην τροχιά της διευθέτησης

Η συνειδητή προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να εφαρμοστεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, «διεκδικώντας» ορισμένα ανταλλάγματα όπως το επίδομα των 176 σε τέσσερις δόσεις, αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά σε σύσκεψη των σωματείων των νοσοκομείων της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων, στο πνεύμα και του εξώδικου που έστειλε η ΠΟΕΔΗΝ στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, κινήθηκαν στη λογική της οργάνωσης κινητοποιήσεων στα προαύλια των νοσοκομείων το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, με κυρίαρχο αίτημα την εφαρμογή των οδηγιών για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) ξεκαθάρισαν την αντίθεσή τους στο πλαίσιο που προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ, στην εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που προβλέπει κατά μέσον όρο 48 ώρες δουλειά τη βδομάδα, ενώ σήμερα ο μέσος όρος εργασίας είναι 37,5 ώρες, την κατάργηση του 5ήμερου και την Κυριακή αργία κ.ά. Πρότειναν την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιτήματα 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, 1.400 βασικό μισθό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εκτάκτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ