ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους λαούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι αποφάσεις - κατευθύνσεις και αυτής της Συνόδου αποδείχνουν ότι η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους λαούς.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών - νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές - αποφάσισαν και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα "σπασμένα" της καπιταλιστικής κρίσης. Αποφάσισαν να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς, με πρώτο στόχο τη γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την καθιέρωση της μερικής ανεργίας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν τη δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως επιβάλλουν το Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ΟΝΕ.

Αυτό αποδεικνύεται και από την ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στις απειλές και στους ωμούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι από βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, προκειμένου να αποδεχτούν τη μείωση μισθών, τη μερική και ελαστική δουλειά.

Είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει τις κατευθύνσεις της στην κυβέρνηση, γιατί είναι συναποφασισμένες. Ολοι μαζί τις επιβάλλουν στους λαούς.

Δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική της ΕΕ θα αλλάξει αν την πλειοψηφία αποκτήσουν οι σοσιαλδημοκράτες. Η αλήθεια είναι ότι την ΕΕ και τη στρατηγική της τις έχουν οικοδομήσει μαζί σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι και "νεοαριστεροί".

Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ενιαία επιτίθενται στους λαούς. Ταυτόχρονα, αντιμάχονται όλο και πιο οξυμένα μεταξύ τους ποιος θα έχει τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη. Μπροστά στη Σύνοδο των G20, η ΕΕ επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, προωθώντας την ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και του ΠΟΕ, ώστε να επιβάλλουν στους λαούς τους δικούς τους επαχθείς όρους στις χρηματοπιστωτικές και εμπορικές συναλλαγές.

Η προώθηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μαζί με την Ευρωμεσογειακή Ενωση σηματοδοτεί την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ. Εκφράζει την επιδίωξη των μονοπωλίων της να επεκτείνουν τη δράση τους σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της. Να κατακτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία μέχρι την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που τους είπαν ψέματα για την ΕΕ και συνεχίζουν να τους λένε ψέματα για την κρίση.

Η ανυπακοή στην ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να αποκρούσει ο λαός με την πάλη του τα χειρότερα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, για να μην πληρώσει την κρίση. Με ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία, μπορεί να ανοίξει το μόνο δρόμο που τον συμφέρει: Της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της σχεδιασμένης ανάπτυξης με κοινωνικό - εργατικό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ