ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
Πτώση 12,6% το Γενάρη

Στο 34,1% η «βύθιση» των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία της ευρωζώνης

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα βυθίστηκε το μήνα Γενάρη του 2009 τόσο η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια της μεταποίησης καθώς και η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (ορυχεία - λατομεία, μεταποιητικές βιομηχανίες - ηλεκτρισμός - παροχή νερού). Η πτωτική τάση δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, γεγονός που αντανακλά την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σε ραγδαία υποχώρηση συνεχίζουν και οι νέες παραγγελίες βιομηχανικών εμπορευμάτων στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Γενάρη του 2009, για τα 16 κράτη της ευρωζώνης οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 34,1%, με το δείκτη νέων παραγγελιών στη Γερμανία να βυθίζεται σε ποσοστό 37,7%. Οι νέες παραγγελίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, συμμετέχουν με 0,6% στο σύνολο της ευρωζώνης.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) προχώρησε σε νέα αναθεώρηση του «δείκτη βιομηχανικής παραγωγής», που πλέον έχει βάση το έτος 2005 (αντί του 2000). Ταυτόχρονα ισχύει και η νέα στατιστική ταξινόμηση για την προσμέτρηση των παραγόμενων εμπορευμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ντόπια παραγωγή έχει διολισθήσει σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 2000.

Οι καταγραφόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα για το μήνα Γενάρη του 2009, σε σχέση με τον Γενάρη του προηγούμενου χρόνου, έχουν ως εξής:

  • Μεταποίηση: Ο όγκος της παραγωγής - συγκριτικά με το Γενάρη 2008 - υποχώρησε σε ποσοστό 12,6%, έναντι πτώσης 1,5% πέρυσι. Συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Δεκέμβρη 2008) ο ρυθμός της πτώσης διαμορφώνεται σε 11,1%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους οι 22 κινήθηκαν καθοδικά, έναντι μόλις 2 που εμφάνισαν ισχνή ενίσχυση. Πτωτική τάση (-1,7%) καταγράφηκε και στον κλάδο των τροφίμων, όπως επίσης σε ποτά (-7,2%), καπνό (-17,5%), κλωστοϋφαντουργία (-22,2%), ένδυση (-19,6%), δέρμα - υπόδηση (-10,5%, ξύλο -φελλός (-44,4%) κ.ά.
  • Ηλεκτρισμός: Καταγράφεται πτώση 4%, έναντι αύξησης 3,55% πέρυσι.
  • Παροχή νερού: Αύξηση 1%, έναντι πτώσης 0,7% πέρυσι.
  • Ορυχεία - λατομεία: Πτώση 16,1%, έναντι πτώσης 5,6% πέρυσι.
  • Γενικός δείκτης: Η «σούμα» εμφανίζει πτώση 10,2%, έναντι πτώσης 0,6% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση είναι το κοινό γνώρισμα για όλες τις ταξινομούμενες ομάδες. Συγκεκριμένα: Ενέργεια: -3,7%, Ενδιάμεσα αγαθά: -22,3%, Κεφαλαιουχικά αγαθά: -17,9%, Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -11,7%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -4,9%.

Βιομηχανικές τιμές

Πτώση 5,8% εμφάνισαν το μήνα Φλεβάρη του 2009 (σύγκριση με Φλεβάρη 2008) οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ντόπιοι βιομήχανοι συνεχίζουν να φορτώνουν με ψηλότερες τιμές τα ντόπια λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, επί της ουσίας, επιδοτούν την «ανταγωνιστικότητα» των βιομηχάνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πτώση των τιμών στα εξαγόμενα εμπορεύματα διαμορφώθηκε σε 7,7% έναντι πτώσης 5,5% στα εμπορεύματα που προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση...

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Στο 5% η μείωση της τουριστικής κίνησης

Στην εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2009 θα μειωθεί κατά 4,24%, προχωρά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Η μείωση της κίνησης από τις παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Βρετανία, αναμένεται να φτάσει το 4,58%. Οι επιπτώσεις της συνολικής μείωσης στην απασχόληση, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, θα είναι η απώλεια 69.000 θέσεων εργασίας για ολόκληρη την οικονομία και όχι μόνο τον τουριστικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι μόνο με το μέτρο της επιδότησης της απασχόλησης των εποχικά εργαζομένων, όπου θα πληρώνονται ουσιαστικά με δικά τους λεφτά, μέσω ΟΑΕΔ, το υπουργείο Απασχόλησης εκτιμά ότι θα διασφαλιστούν 50.000 θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Αυτό δεν εμποδίζει τους μεγαλοξενοδόχους να κινδυνολογούν συστηματικά, να υπερβάλλουν για τις επιπτώσεις της κρίσης και να ζητούν ακόμη περισσότερα μέτρα από αυτά που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, στηρίζοντας αδρά τα κέρδη τους.

Το ίδιο το ΙΤΕΠ, φορέας που πρόσκειται στον ξενοδοχειακό κλάδο, δηλώνει ότι οι εξελίξεις στον τομέα των κρατήσεων σήμερα μπορούν να εκληφθούν μόνον ως ενδεικτικές της τάσης, και όχι του μεγέθους των επιπτώσεων. Εκτιμάται επίσης ότι η πορεία του εσωτερικού τουρισμού θα είναι καλύτερη το 2009 σε σχέση με τον αλλοδαπό, «επομένως δίνεται η ευκαιρία στους τουριστικούς φορείς της χώρας να αναγνωρίσουν την αξία του και να του αποδώσουν την ανάλογη σημασία».

«MΑΡΦΙΝ»
Συν 165% τα καθαρά κέρδη

Στα 184 εκατ. ευρώ απογειώθηκαν στο 12μηνο 2008 τα καθαρά κέρδη από «συνεχιζόμενες δραστηριότητες» του Ομίλου της Marfin (MIG), καταγράφοντας υπέρογκη άνοδο που φτάνει σε 165%! Ο επικεφαλής του ομίλου Α. Βγενόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η «επάρκεια» ρευστότητας που μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση ευκαιριών που «δημιουργούν αξία», που σημαίνει ότι «βλέπουν» το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε νέες εξαγορές. Οπως σαφώς προκύπτει από τα λεγόμενά του, η εξαγορά της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» θα τροφοδοτήσει παραπέρα την κερδοφορία των μεγαλομετόχων τους. Ο Α. Βγενόπουλος χαρακτηριστικά δήλωσε πως η «αγορά περιουσιακών στοιχείων της "Ολυμπιακής" αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης ευκαιριών που δημιουργούν αξία»...

ΔΗΚΕΒΕ
Συνεχίζεται η εξόρμηση για τη στήριξη της δράσης της

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΔΗΚΕΒΕ το διάστημα Μάρτης - Απρίλης

Σε πλατύ άνοιγμα στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ για τη στήριξη της δράσης και της λειτουργίας της προχωρά η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ), με οικονομική εξόρμηση λαχειοφόρου αγοράς το διάστημα Μάρτης - Απρίλης 2009. Το πανελλαδικό προεδρείο της παράταξης, που συνεδρίασε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες που η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ δυσκολεύει, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δυναμώσει η δράση και η προσπάθεια για αγωνιστική συσπείρωση και ανάπτυξη αγώνων. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα καθήκοντα, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε και τα ανάλογα οικονομικά μέσα για τη λειτουργία μας (ενοίκιο γραφείων, έκδοση ανακοινώσεων, μισθούς υπαλλήλου). Μέχρι σήμερα εξασφαλίζουμε τα οικονομικά από εισφορές, από τις αποζημιώσεις των εκλεγμένων συνδικαλιστών και τις κατά καιρούς οικονομικές εξορμήσεις».

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί «όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη, όλους τους συναδέλφους που συσπειρώνονται και υποστηρίζουν την αγωνιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή της ΔΗΚΕΒΕ, να συμβάλουν στην επιτυχία της εξόρμησης και να απευθυνθούν στους χιλιάδες συναδέλφους που στηρίζουν τη ΔΗΚΕΒΕ, αλλά και σ' όλους όσοι εκτιμούν τη σταθερή και ασυμβίβαστη παρουσία και δράση της παράταξής μας στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ».

Τα μπλοκ των λαχνών για τη λαχειοφόρο θα διατίθενται από τα γραφεία της παράταξης Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, και από τον υπεύθυνο οικονομικών Κ. Μυλωνόπουλο (6977513165). Η κατάθεση χρημάτων από τους λαχνούς μπορεί να γίνεται και στο λογαριασμό 65398681 της Εμπορικής Τράπεζας, με όνομα στην απόδειξη Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος.

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Citibank

Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην τράπεζα Citibank για αθέμιτες πρακτικές και παραπλάνηση καταναλωτών, σχετικά με τη διάθεση τραπεζικών προϊόντων της LEHMAN BROTHERS. Οπως ανακοίνωσαν χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, η Γραμματεία διερεύνησε την υπόθεση μετά από καταγγελίες 98 καταναλωτών. Αποδείχτηκε ότι η τράπεζα διέθετε στην αγορά τέτοια προϊόντα, τα οποία διαφήμιζε ως «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», κάτι που αποδείχτηκε πέρα ως πέρα ψέμα.

Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση αφορά περίπου 2.000 άτομα, που πραγματοποίησαν αγορές συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν προσφύγει σε δικηγόρο, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ