ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Διαδηλώσεις και... αντιθέσεις καλά κρατούν

Στιγμιότυπο από μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση στη Φρανκφούρτη
Στιγμιότυπο από μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση στη Φρανκφούρτη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Το Σαββατοκύριακο άνοιξε η αυλαία των διαδηλώσεων ενάντια στην επικείμενη Σύνοδο της Ομάδας των 20 («G-20»), με μεγαλύτερες αυτές που έγιναν στη βρετανική πρωτεύουσα, που θα φιλοξενήσει και τη Σύνοδο και αστυνομοκρατείται... Ηδη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, προχώρησε σε συλλήψεις πέντε Βρετανών, από 16 έως 25 ετών στο Πλίμουθ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης - «σκούπας» από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Οι πέντε Βρετανοί κρατούνται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters».

Πάντως, στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στο Λονδίνο, ενώ την ίδια στιγμή αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορείες στους δρόμους του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Παρίσι, στη Βιέννη και στη Ζυρίχη. Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές επικέντρωσαν τα βέλη τους και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της «G-8» (29-31 Μάρτη) που πραγματοποιείται εκεί.

Στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Χιλής Βίνια ντελ Μαρ πραγματοποιήθηκε το διήμερο «Συνέδριο Σοσιαλδημοκρατών Ηγετών» ή «Συνάντηση των Προοδευτικών» - ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ταυτόχρονα με την ίδρυση της «G-20» - όπου στους «σοσιαλδημοκράτες» συγκαταλέγονται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, οι πρόεδροι της Χιλής, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, Μισέλ Μπατσελέτ, Κριστίνα Φερνάντες και Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Βρετανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και Γκόρντον Μπράουν, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που προωθεί το λεγόμενο σχέδιο Στίγκλιτς (γνωστός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Σαρκοζί). Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. «Θα παρακολουθούμε εκείνες τις χώρες και θα κατονομάσουμε και θα ντροπιάσουμε αν χρειαστεί τις χώρες που δεν ακολουθούν πρακτικές ελεύθερου εμπορίου και θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου με επιπλέον πόρους» δήλωσε ο «κεντροαριστερός» Γκόρντον Μπράουν. Εντούτοις, ο Μπράουν γνωρίζει πολύ καλά ότι η κρίση δε δύναται να ξεπεραστεί εύκολα. Εξάλλου γι' αυτό και ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε για αστάθεια και παγκόσμια πολιτική κρίση. Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα ούτε και στην περίπτωση που η Σύνοδος της «G-20» καταλήξει σε συμφωνία, πράγμα απίθανο εξαιτίας των αντιθέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι το Σαββατοκύριακο η Ρωσία, μετά την Κίνα, έφερε την πρόταση για θέσπιση ενός παγκόσμιου νομίσματος, αντί του δολαρίου.

Διαρροές του κειμένου «συμφωνίας» της «G-20»

Το τελικό κείμενο που προωθεί ο Μπράουν περιέχει την πρόταση για δημοσιονομικές δαπάνες ύψους 1 τρισ. Η δημοσίευσή του στο «Der Spiegel» έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανίδα καγκελάριο να απορρίψει τις «εκκλήσεις για ένα παγκόσμιο νέο νιου ντιλ» και να απαντήσει στις προτάσεις Μπράουν και Μπαράκ Ομπάμα μέσω των «Τάιμς» του Λονδίνου, ότι... δε θα επιτρέψει σε κανένα «να μου πει ότι πρέπει να δαπανήσω περισσότερα».

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα «Financial Times» έφερε στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο της έκθεσης, όπου τονίζεται η ελπίδα για αποφυγή του προστατευτισμού, εμμένει στη στήριξη των τραπεζών και στην αύξηση των δαπανών και σε περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απεγκλωβίσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες της «G-20» δεσμεύονται «να τακτοποιήσουν στρατηγικές εξόδου από τις αναγκαίες επεκτατικές πολιτικές, εργαζόμενες από κοινού για να αποτραπούν ακούσιες συνέπειες επί των άλλων».

Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει χθες απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ύπαρξη διάστασης απόψεων μεταξύ των ηγετών του κόσμου σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης και προτείνει... μία διπλή προσέγγιση, καθώς -όπως τονίζει- η επιλογή δε βρίσκεται ανάμεσα στη μαζική διοχέτευση κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης - ως προς την οποία είναι αντίθετες η Γαλλία και η Γερμανία - και τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε χτες το σχέδιο για τη διάσωση του τομέα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, βάσει του οποίου προβλέπεται «γενναιόδωρη» οικονομική ενίσχυση, υπό αυστηρές, όμως, προϋποθέσεις δίνοντας διορία προς τις «General Motors» και «Chrysler»... Μάλιστα χτες, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της «General Motors», Ρικ Γουάγκονερ, κατά τους αναλυτές λόγω της πίεσης.

Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ρούβλια για τη στήριξη της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας VAZ.

  • Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ είναι αυτοί που θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα της κρίσης, καθώς, σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ», σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, υποστήριξε πως τα ποσοστά ανεργίας στις δύο αυτές ζώνες του καπιταλιστικά ανεπτυγμένου κόσμου θα ξεπεράσουν για το 2009 το 10%. Μάλιστα ο Γκουρία, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο, τόνισε ότι «αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Εχουμε να το δούμε εδώ και δεκαετίες». Σήμερα αναμένεται ο ΟΟΣΑ να δημοσιοποιήσει τις τελευταίες εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το συνολικό ΑΕΠ των τριάντα χωρών - μελών του θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4,2% με 4,3% αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,3%.
  • Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας υποχώρησε περαιτέρω κατά 9,4% το Φλεβάρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική πτώση τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ανερχόταν ήδη στο 10%. «Βουτιά» και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου η ... προοδευτική αλλαγή

Τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης του πολυεθνικού κεφαλαίου, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση νέου πεδίου δράσης μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» που θα εξασφαλίσει άμεση κερδοφορία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου από τη Χιλή, παρουσιάζοντας τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Την πολύπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε αναγκαία για να υπάρξει μια ...«μεγάλη προοδευτική αλλαγή»! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «σοσιαλιστικής διεθνούς» συμμετέχοντας σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών ηγετών, αφού έσπευσε να αποδώσει την οικονομική κρίση στη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», στη συνέχεια παρουσίασε μια δέσμη κρατικομονοπωλιακών προτάσεων, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

-- «Την άμεση ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας μέσω κρατικών ενισχύσεων και φιλόδοξων οικονομικών μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης».Ουσιαστικά, στήριξε τη χορήγηση νέων οικονομικών πακέτων, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών στο τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.

-- «Τη λήψη έκτακτων μέτρων που να ανοίγουν το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου μέσω της πράσινης ανάπτυξης».Πρότεινε σημαντικές κρατικές ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους για την κατασκευή «πράσινων εγκαταστάσεων» και «πράσινων εμπορευμάτων» που θα εξασφαλίσουν διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

-- «Μια δημοκρατική διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα εξασφαλίσει ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις του οικονομικού συτήματος».Επιχείρησε να σπείρει την αυταπάτη ότι μέσω των «κρατικών ελέγχων» θα μπορέσουν να ρυθμιστούν και να μπουν κανόνες στην καπιταλιστική αγορά!

-- «Αλλαγές στην κοινωνική προστασία και μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια της κρίσης».Αφού πρόσφερε πακτωλό εκατομμυρίων στους κεφαλαιοκράτες πρότεινε «κοινωνικά προγράμματα» παροχής επιδομάτων για τη στήριξη των χαμηλόμισθων. Ανάλογα με το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Παπανδρέου, τάχτηκε υπέρ της παροχής κινήτρων «ώστε οι εταιρείες να μην αναγκάζονται (!!) να προβαίνουν σε απολύσεις», όπως την απαλλαγή του εργοδότη από την καταβολή «ασφαλιστικής εισφοράς», η οποία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης την «κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών», τις οποίες θα επωμιστούν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι στο πλευρό των «προοδευτικών συντάσσονται οι ΗΠΑ του Μπάρακ Ομπάμα». Χτες ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στη Ν. Υόρκη για την τελευταία συνεδρίαση της «επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει ο ίδιος.

ΚΚΕ
Δύναμη στήριξης των μονοπωλίων το ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Χιλή:

«

Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύουν "τις οικονομίες μας", όπως είπε, ένα πράγμα επιβεβαιώνει και πάλι: Οτι η σοσιαλιστική διεθνής και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα αποτελούν δύναμη στήριξης των μονοπωλίων. Αυτά πασχίζει να ενισχυθούν, δηλαδή να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση οι εργαζόμενοι.

Τα περί λήψης μέτρων υπέρ των ασθενέστερων και υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επανέλαβε δημαγωγικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν πείθουν. `Η με τα μονοπώλια ή με το λαό. Οταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι και με τα δύο, όπως ο Γ. Παπανδρέου, κρύβεις ότι είσαι με τα μονοπώλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ