ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Εγκέλαδος, σκόρπισε θάνατο και τρόμο...

ΟΡΤΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Εγκέλαδος έδειξε στις 05:45 το πρωί χτες το φριχτό του πρόσωπο και πάλι, στην Κεντρική Τουρκία αυτή τη φορά: Οι σεισμογράφοι έγραψαν 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, σ' ένα πλήγμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων, που κόστισε τουλάχιστον 2 ζωές και πάνω από 100 τραυματισμούς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αγκυρα, αλλά και στις γύρω περιοχές. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το δίκτυο NTV, μετέδωσαν ότι πολλοί τραυματίστηκαν, «πηδώντας πανικόβλητοι από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους». Από τους νεκρούς, ο ένας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Associated Press», ήταν μελισσοκόμος ο οποίος καταπλακώθηκε ενώ κοιμόταν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 4.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο δεύτερος ήταν ένα 17χρονο αγόρι, που συνεθλίβη όταν κατέπεσε το τριώροφο κτίριο όπου διέμενε.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την πόλη Τσερκές, που βρίσκεται ανάμεσα σε δασώδεις λόφους, κάπου 160 χιλιόμετρα βόρεια της Αγκυρας. Τα σωστικά συνεργεία «αναγκάστηκαν να κάνουν ζιγκ -ζαγκ», σύμφωνα με ανταποκριτές, αφού πολλοί δρόμοι είχαν κλείσει από τεράστιους βράχους που κύλησαν από τις πλαγιές. Η βροχή που έπεσε λίγο αργότερα στην περιοχή δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων, που προσπαθούσαν να στήσουν σκηνές για όσους έμειναν ανέστιοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιφανειακές ρωγμές εμφανίστηκαν ακόμη και στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, σε ορισμένα δωμάτια από το πάτωμα έως το ταβάνι.

Χωρικοί στην περιοχή της Ορτα λένε ότι ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά πολλοί ήταν ήδη ξύπνιοι και είχαν βγει από τα σπίτια τους, οι περισσότεροι για να πάνε στην πρωινή προσευχή. Ο σεισμός κατέστρεψε μέρος του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το τηλεφωνικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που ακολούθησε είναι ότι το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, πηδώντας από το παράθυρο του σπιτιού του, αλλά αργότερα ανασκεύασε την είδηση, αναφέροντας ότι ο άνθρωπος επέζησε με σοβαρά τραύματα.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε προάστιο της πρωτεύουσας από έκρηξη στο δίκτυο φυσικού αερίου, εξαιτίας του σεισμού.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στις πόλεις Ζόνγκουλντακ, Καϊσερί και Τσόρουμ της Κεντρικής Ανατολίας. Δεν έγινε αισθητή στην Κωνσταντινούπολη.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια σε εγκλωβισμένους και άστεγους...

Φτωχός Ινδονήσιος κάθεται απελπισμένος στα ερείπια του σπιτιού του

Associated Press

Φτωχός Ινδονήσιος κάθεται απελπισμένος στα ερείπια του σπιτιού του
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πυρετώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων από το φονικό σεισμό της περασμένης Κυριακής εξακολουθούν να καταβάλλουν πολλές δεκάδες σωστικά συνεργεία στην πόλη Μπενγκούλου της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Οσο για τον απολογισμό του ισχυρότατου σεισμού των 7,9 Ρίχτερ, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων, το σοβαρό τραυματισμό άνω των 250 ατόμων, τόσο στο Μπενγκούλου, όσο και σε άλλες επαρχιακές περιοχές της Σουμάτρα. Ωστόσο, είναι έντονοι οι φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεραστεί δραματικά μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Στο Μπενγκούλου, μία από τις σεισμόπληκτες περιοχές που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, δεν είναι μόνον οι συνέπειες του σεισμού που δυσκολεύουν το έργο των συνεργείων διάσωσης και της ζωής των επιζώντων, αλλά οι κάκιστες καιρικές συνθήκες και οι προβληματικές έως ανύπαρκτες τηλεπικοινωνίες. Στα ερείπια εκατοντάδων κτιρίων, που κατέρρευσαν, παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες άτομα, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

Ο υφυπουργός Ασφάλειας και Πολιτικών Υποθέσεων της Ινδονησίας, Σουργιάντι Σοετίργια, απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την άμεση αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και σκηνές. Ο ίδιος διαπίστωσε προβλήματα στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Μπενγκούλου, κυρίως γιατί ο σεισμός, μεταξύ πολλών άλλων, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Επί τάπητος η πρόταση για «ρωσο-ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα»

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ενδιαφέρουσα και άξια προσοχής χαρακτήρισε τη ρωσική πρόταση για ανάπτυξη ενός κοινού ρωσο-ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συνέχισε χτες με ιδιαίτερα εντατικό ρυθμό τις συναντήσεις του στην Ιταλία, απέφυγε να σχολιάσει την αντίδραση της, εντός των ημερών, επικεφαλής της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

Τη δημιουργία ενός κοινού αντιπυραυλικού συστήματος, στο πλαίσιο της υπάρχουσας, από το 1972, αντιβαλλιστικής πυραυλικής συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, πρότεινε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο τη Δευτέρα το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και ανέφερε και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία Ρωσίας - ΕΕ, γεγονός που πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι είναι πολύ καλή αξιοποίηση των διαφωνιών που έχουν προκύψει, τον τελευταίο καιρό, ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ με αφορμή τη συμφωνία του 1972.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στην τροποποίησή της, χωρίς να κρύβουν ότι στόχος είναι να αναπτύξουν μια αμυντική αντιπυραυλική «ομπρέλα» στον εθνικό εναέριο χώρο τους. Η ΕΕ, και πρώτιστα η Γαλλία, που αναλαμβάνει και την ευρωπαϊκή προεδρία, επιμένει στη διατήρηση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι η όποια άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της εξοπλιστικής κούρσας. Με μια λακωνική ανακοίνωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προοιωνίζεται σειρά συζητήσεων σχετικά με τη ρωσική πρόταση τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεών του με τις ηγεσίες των κομμάτων, την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και τον Πάπα, μετέβη, χτες το απόγευμα, στο Μιλάνο, όπου επρόκειτο να έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των Ιταλών βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Ανάμεσα στις προγραμματισμένες αυτές συναντήσεις, ξεχωρίζουν η συνάντηση με διευθύνοντα στελέχη της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας ΕΝΙ και η συνάντηση με τον επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας «Fiat», Τζιάνι Ανιέλι.

Στην πρώτη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία κατασκευής από την ΕΝΙ και τη ρωσική «Gazprom» του αγωγού που θα τροφοδοτήσει με ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2001. Στη δεύτερη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η προφορική συμφωνία κατασκευής μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτων της «Fiat» σε ρωσικές εγκαταστάσεις, με στόχο η παραγωγή να φτάνει τα 75.000 αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από το 2002.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Τραυματίας ο Μασχάντοφ;

ΜΟΣΧΑ.-

Ο διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, στρατηγός Γκενάντι Τρόσεφ, επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση έχει στη διάθεσή της πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης των Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντοφ, έχει τραυματιστεί την 1 Ιούνη, όπως μετέδωσε από την Κανκάλα, έδρα της στρατιωτικής διοίκησης στην Τσετσενία, το πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ». «Εχουμε σχετικές πληροφορίες», δήλωσε ο στρατηγός και πρόσθεσε ότι Τσετσένοι πολίτες ανέφεραν ότι είδαν τον Μασχάντοφ με επιδέσμους στο κεφάλι και στο στήθος, στην ορεινή περιοχή Νοζάι - Γιούρτ. Πάντως, άλλες πηγές είναι επιφυλακτικές σε σχέση μ' αυτή την πληροφορία. Στην περιοχή αυτή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την περασμένη βδομάδα μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον περίπου 600 Τσετσένων ανταρτών. Επίσης, ο Τρόσεφ απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες για το κλείσιμο του Γκρόζνι σε σχέση με πιθανή διείσδυση στην πόλη ομάδας ανταρτών. Τόνισε ότι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως και σίγουρα από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Τέλος, ο αναπληρωτής αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Τσετσενία τον Οκτώβρη του 1999, συνολικά 2.051 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.816 έχουν τραυματιστεί.

«ΜΠΟΪΝΓΚ» - «ΙΛΙΟΥΣΙΝ»
Στρατηγική συμφωνία - συνεργασία

ΜΟΣΧΑ.-

Για τα καλά έχουν μπει οι ρωσικές εταιρίες στο χορό των «εμπορικών στρατηγικών συμφωνιών», καθώς μετά τις τηλεπικοινωνίες και το μεγαθήριο των αιθέρων, το συγκρότημα αεροναυπηγικής «Ιλιούσιν» - που περιλαμβάνει και την Ενωση παραγωγών μετάλλου της Βερχνιάγια Σάλντα -(Verkhniaia Salda), πρώτου παραγωγού τιτανίου στον κόσμο- υπέγραψε χτες συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική «Boeing», δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο νέες διαστάσεις στη γενικότερη «αμερικανο - ρωσική συνεργασία», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ»...

Οσον αφορά την επιτευχθείσα συμφωνία αναμένεται ότι μελλοντικά θα οδηγήσει στη συνεργασία και της διαστημικής τεχνολογίας μεταξύ της «Boeing» και δύο ρωσικών εταιριών, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Boeing» Χάρι Στόουνσιφερ, η «Boeing» ελπίζει να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία και στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Κατά τον γενικό διευθυντή της «Ιλιούσιν», Βίκτορ Ιβάνοφ, η συμφωνία που υπογράφτηκε προβλέπει για πρώτη φορά την παραγωγή στη Ρωσία ορισμένων τμημάτων των αεροσκαφών της «Boeing». Παράλληλα, ο Ιβάνοφ ελπίζει ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση του ανοίγματος της διεθνούς αγοράς για τα αεροσκάφη της «Ιλιούσιν».

ΚΙΝΑ
ΟΧΙ στο αμερικανικό σχέδιο

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η Κίνα συντάσσεται με τη Ρωσία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σ' ένα νέο κυνήγι των εξοπλισμών. «Υποστηρίζουμε τη θέση της Ρωσίας υπέρ της διατήρησης της αποτελεσματικότητας και της ακεραιότητας της Συνθήκης ΑΒΜ» για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ της Κίνας, Τσανγκ Τσιγιουέ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συνομιλίες κορυφής που είχαν το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπιλ Κλίντον. «Κάθε προσπάθεια τροποποίησης της Συνθήκης ΑΒΜ ή αποχώρησης απ' αυτή, όχι μόνο θα απειλούσε τη διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού, αλλά θα δυναμίτιζε τα θεμέλια της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, οδηγώντας ταυτόχρονα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, ιδιαίτερα στο διάστημα», υπογράμμισε η Τσιγιουέ, για να προσθέσει ότι «ο σεβασμός της Συνθήκης ΑΒΜ εγγυάται τη στρατηγική σταθερότητα και ισορροπία, καθώς και το κοινό συμφέρον των συμβαλλόμενων χωρών».

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία αντιτίθεται στην τροποποίηση της Συνθήκης ΑΒΜ, που είχε υπογραφεί το 1972 μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και στο αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας του αντιπυραυλικού συστήματος (NMD).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ