ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες προκλητικές επιθέσεις κατά Σέρβων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η αναζωπύρωση της εθνικιστικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε χτες τον τραυματισμό άλλων πέντε Σέρβων στην πόλη Γκραμπάνιτσα, ενώ την ίδια ώρα, η «σύγχυση» μέρους της δύναμης της ΚΦΟΡ, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της βίας είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων τριών Σέρβων!

Ολα συνέβησαν γύρω στις 10 χτες το πρωί, λίγα χιλιόμετρα έξω από το γνωστό ορθόδοξο μοναστήρι της Γκραμπάνιτσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας που οδηγούσε ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «Οπελ Βέκτρα» πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τοπικό παντοπωλείο, που ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο πολίτες, και εκτόξευσε τη χειροβομβίδα, τραυματίζοντας πέντε Σέρβους. Εκπληκτο και οργισμένο το πλήθος από τη νέα απρόκλητη επίθεση, αλλά και από το γεγονός πως παρακείμενη περίπολος Σουηδών στρατιωτών εξέφρασε... αδυναμία να κυνηγήσει και να συλλάβει το δράστη(!), άρχισε να σταματά κάθε αυτοκίνητο Κοσσοβάρων Αλβανών που περνούσε από την περιοχή. «Η χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε μπροστά στα μάτια της ΚΦΟΡ! Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο; Δεν ντρέπονται;» δήλωνε χαρακτηριστικά στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο 48χρονος Ντράγκαν Στογιάνοβιτς, που ήταν παρών όταν έγινε η επίθεση.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, το πλήθος των Σέρβων δεν αρκέστηκε μόνον στον έλεγχο των διερχόμενων ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά πυρπόλησε τουλάχιστον πέντε οχήματα και προκάλεσε το μικροτραυματισμό δύο οδηγών.

Ο Βρετανός ταξίαρχος Ρίτσαρντ Σίρεφ, μόλις πληροφορήθηκε τα παραπάνω περιστατικά κατέφθασε στον τόπο των ταραχών με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, να δώσει τέλος στα επεισόδια. Αντ' αυτού, άναψε... φωτιές! Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, Τζο Μπάτερφιλντ, όταν οι Σέρβοι πλησίασαν τον ταξίαρχο Σίρεφ για να διαμαρτυρηθούν, εκείνος ένιωσε να... απειλείται από την παρουσία τους και αντέδρασε δίνοντας εντολή στους στρατιώτες να πυροβολήσουν κατά των Σέρβων! Αυτή η εντολή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων τριών Σέρβων.

Το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» της πόλης Γκραμπάνιτσα καταδίκασε τη χτεσινή επίθεση λέγοντας πως ήταν μόνον «η τελευταία από ένα κύμα οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων Αλβανών που επιδιώκουν την απομάκρυνση και των τελευταίων Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο!» Αργότερα, χτες, ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ζήτησαν από τους ομοεθνείς τους να αποκλείουν από σήμερα και κάθε μέρα επί δύο ώρες τις βασικές οδικές αρτηρίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κασέτες με συνομιλίες Αμερικανών πρακτόρων «δείχνουν» τους εκτελεστές του Ζούγκιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη δολοφονία συμβούλου του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, κατήγγειλε χτες ο υπουργός Πληροφοριών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Μάτιτς, δίνοντας ως απόδειξη σε δημοσιογράφους αποσπάσματα τηλεφωνικής επικοινωνίας δύο Αμερικανών, η οποία έλαβε χώρα 20 λεπτά από την εκτέλεση του Γκόραν Ζούγκιτς, που ήταν ο επικεφαλής των συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Προέδρου του Μαυροβουνίου.

«Η CIA είναι πίσω από τη δολοφονία του Γκόραν Ζούγκιτς! Ο Ζούγκιτς δεν ήταν παρά ένα πιόνι στη σκακιέρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πληροφοριών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και για να ενισχύσει την καταγγελία του έδωσε στους δημοσιογράφους αποσπάσματα από τη μυστηριώδη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική επικοινωνία δύο Αμερικανών, η οποία έγινε μόλις 20 λεπτά από το φόνο του Ζούγκιτς. Οπως υπογραμμίζει το σχετικό τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», αν και οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν άμεσα στο όνομα του Ζούγκιτς, εντούτοις ήταν καθαρές οι ακόλουθες φράσεις: «... Εγινε επαγγελματικά.... Η αποστολή εξετελέσθη»!

Ο Μάτιτς πρόσθεσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις δολοπλοκούν με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την ανατροπή των νόμιμα εκλεγμένων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών.

ΧΙΛΗ
Χωρίς ασυλία πια ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ο υπέργηρος πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ, για σχεδόν δύο χρόνια, απασχολεί τους δικαστές όλης της υφηλίου. Ωστόσο, αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι δικαστές, το κατόρθωσαν οι Χιλιανοί και ήραν τη βουλευτική ασυλία που έχαιρε διά βίου.

Αυτό που πριν μερικούς δεκάδες μήνες φάνταζε αδύνατο και αδιανόητο, ήταν αναμενόμενο εδώ και δύο βδομάδες, καθώς, διά της γνωστής μεθόδου της διαρροής προς τον Τύπο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν γνωστή. Εντούτοις, δεδομένων των ανατροπών και κυρίως των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται σε σχέση με την παραπομπή του Πινοτσέτ στη Δικαιοσύνη, η επίσημη ανακοίνωση αναμενόταν με αγωνία. Ετσι, τη Δευτέρα το βράδυ, οι δικαστές ανακοίνωσαν την «ιστορική απόφασή τους, όπου τονίζεται ότι αί ρεται η βουλευτική ασυλία, αφού ο πρώην δικτάτορας υπόκειται στους ίδιους νόμους, όπως όλοι οι πολίτες της χώρας. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την προσαγωγή του Πινοτσέτ ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει πολυάριθμες κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο 1973-1990.

Πάντως, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, καθώς οι συνήγοροι του Πινοτσέτ, ήδη, ετοιμάζουν την επόμενη κίνηση, που είναι να εφεσιβάλλουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επίσης, εάν αυτό δεν αποδώσει καρπούς, μπορεί να ισχυριστούν ότι ο Πινοτσέτ δε δύναται να παραστεί σε δικαστική αίθουσα, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του.

Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα των εκατοντάδων ανθρώπων, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, αναμένοντας την απόφαση, μία απόφαση που την έκαναν δεκτή με ζητωκραυγές και έξαλλους πανηγυρισμούς.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατέρρευσε η κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Δεν τα βρήκαν τελικά οι εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμού και η από μήνες κρίση που είχε οδηγήσει στη «διάσταση», οδήγησε τελικά στο οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ της φιλελεύθερης «Ενωσης Ελευθερίας» και της «Αλληλεγγύης», με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αμέσως μετά η «Αλληλεγγύη» ανακοίνωσε το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η "Αλληλεγγύη" αναλαμβάνει την ευθύνη για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Πολωνία και ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ θα προτείνει τους νέους υπουργούς μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος Μάριαν Κρζακλέφσκι. Νωρίτερα η «Ενωση Ελευθερίας», υπό τον υπουργό Οικονομικών Λέσζεκ Μπαλτσέροβιτς, αποχώρησε από τις συνομιλίες για τη διάσωση του ευρισκόμενου επί 30 μήνες στην εξουσία συνασπισμού και ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την κυβέρνηση όλους τους υπουργούς της.

Οι συνομιλίες που βρίσκονταν επί τάπητος εδώ και μέρες τελικά δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα, εξαιτίας διαφορών σχετικά με τα επίπεδα των κρατικών δαπανών και για το ποιο πρόσωπο θα αντικαταστήσει τον Μπούζεκ, ενώ ο Κρζακλέφσκι, που αυτοπροτάθηκε, δεν υποστηρίχτηκε από την «Ενωση Ελευθερίας» (UW). Ασχέτως πάντως, οι εκλογές δε θα έρθουν άμεσα, αφού αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση μειοψηφίας - αν και ευάλωτη - θα αγωνιστεί να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο και πρόβλεψαν ότι οι εκλογές, που κανονικά δεν προβλεπόταν να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2001, θα διεξαχθούν νωρίτερα, αλλά μάλλον προς το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2001.

Associated Press

Με ανθρώπινες αλυσίδες και καθιστική διαμαρτυρία γύρω από το κτίριο της Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αντέδρασαν το βράδυ της Δευτέρας οι διαδηλωτές στην αστυνομική βία με την οποία αντιμετωπίστηκαν κατά την Κυριακή οι διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν κατά του «ελεύθερου εμπορίου» και της «παγκοσμιοποίησης». Ωστόσο, σύρθηκαν και πάλι από τις μονάδες καταστολής που στόχο είχαν να τους απομακρύνουν πάση θυσία, ώστε να μην ενοχλούν τους αντιπροσώπους, οι οποίοι συζητούσαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν κατά του Περού, εξαιτίας της εκλογής του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κατά αυτόν τον οργιώδη τρόπο. Προς το παρόν δε θα «τιμωρήσουν τη χώρα με μέτρα», αλλά θα στείλουν άμεσα μια αποστολή εμπειρογνωμόνων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού, προκειμένου... να διασφαλιστεί η δημοκρατία στη χώρα!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και πάλι στασιμότητα παρά την αμερικανική διαμεσολάβηση

Νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, σείεται ο κυβερνητικός συνασπισμός

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Στα μεγάλα λόγια και στις διπλωματικές φιλοφρονήσεις περιορίστηκε, όπως φαίνεται, άλλη μια αμερικανική διαμεσολάβηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία». Η αναγγελία, από την Μαντλίν Ολμπράιτ, μιας νέας συνόδου των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών, την επόμενη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνάντησης Κλίντον - Αραφάτ, δεν κατάφερε να εκτονώσει το βαρύ κλίμα και να αποκρύψει τις τεράστιες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαφωνίες, που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, έστω και υποτονικά, επιβεβαίωσε.

Το μέλλον, όμως, των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζει και άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τη νέα κυβερνητική κρίση που ξέσπασε, χτες, στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ διέκοψε τις συνομιλίες του με το συγκυβερνών συντηρητικό θρησκευτικό κόμμα «Σας», αρνούμενος να χορηγήσει νέες επιδοτήσεις στα σχολεία που συντηρούν οι ορθόδοξοι εβραίοι, αν δεν υπάρξει δέσμευση από την ηγεσία του «Σας» ότι δε θα στηρίξει πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι χτες το βράδυ, στον αέρα παρέμενε η επόμενη ημέρα για τον, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό στο Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ