ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καταργείται η κοινοτική παρέμβαση στο ρύζι!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν, έχοντας την «πρωτοβουλία» υλοποίησης των αντιαγροτικών επιταγών της «Ατζέντας 2000», προτείνει σήμερα στις Βρυξέλλες την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης στο ρύζι, χτυπώντας το καμπανάκι για τον τελειωτικό αποδεκατισμό των αροτραίων καλλιεργειών.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Αυστριακός Φρ. Φίσλερ, ισχυριζόμενος κυνικά ότι οι δαπάνες κοινοτικής παρέμβασης στο ρύζι είναι «δυσβάσταχτες» για το Γεωργικό Ταμείο, δε διαπραγματεύεται καν ενδεχόμενες συμβιβαστικές λύσεις, αλλά απαιτεί ωμά την κατάργηση της παρέμβασης, με την οποία στηρίζονται οι τιμές που οι οργανισμοί παρέμβασης υποχρεούνται να αγοράζουν το παραγόμενο ρύζι.

Η Κομισιόν προτείνει κατάργηση της παρέμβασης ήδη από την επόμενη εμπορική περίοδο 2001/2002. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το οποίο ποτέ δε χαλάει χατίρι στις επιταγές της Κομισιόν, του «μεγάλου αφεντικού» της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει κατάργηση της παρέμβασης με άλλοθι τη «δυσβάστακτη» αύξηση των φετινών ποσοτήτων παρέμβασης, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 100.000 τόνους.

Η τιμή παρέμβασης του ρυζιού paddy είχε καθοριστεί από το Συμβούλιο με τη μεταρρύθμιση του 1995, και από τότε μειωνόταν σταθερά, χάνοντας μόνο μεταξύ 1999 και 2000 17,55 ευρώ ανά τόνο. Τώρα καταργείται οριστικά, και μαζί εξουδετερώνεται και το καθεστώς των προσαυξήσεων, αφού η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα διατηρηθεί μόνο για «εξαιρετικές περιπτώσεις διαταραχής της αγοράς». Το καθεστώς της αγοράς ρυζιού εξομοιώνεται μ' αυτό των σιτηρών ως προς το καθεστώς αγρανάπαυσης και η Κομισιόν εκτιμά ότι με το υφιστάμενο καθεστώς (10% των γαιών) η παραγωγή ρυζιού θα μειώνεται κατά 150.000 τόνους ετησίως.

Για (...) παρηγοριά, η Κομισιόν προτείνει αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης από 52,65 σε 63 ευρώ. Παραμένει αδιευκρίνιστο τι ακριβώς θα γίνει με τις εισφορές κατά την εισαγωγή και τις επιστροφές κατά την εξαγωγή. Η κοινοτική παραγωγή ανέρχεται σε 1,55 εκατ. τόνους για το 1999, οι κοινοτικές εξαγωγές σε 225.000 τόνους και οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σε 549.000 τόνους.

Το ρύζι έχει εξαιρετικά τοπικό χαρακτήρα και περιορίζεται στις μεσογειακές χώρες, το 52% στην Ιταλία, το 30% στην Ισπανία, το 8% στην Ελλάδα, το 6% στην Πορτογαλία και το 4% στη Γαλλία. Ορισμένα απ' αυτά τα κράτη - μέλη αναμένεται ν' αντιδράσουν και όταν η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. Αλλά όταν η Κομισιόν προγράψει ένα αγροτικό προϊόν, οι παραγωγοί πρέπει να ετοιμάζονται να αλλάξουν δουλιά.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Ολα καλά», διακηρύσσει η Οργανωτική Επιτροπή

Η μείωση του εκλογικού ποσοστού, η αποχώρηση 19 στελεχών, αλλά και η εσωκομματική αντιπαράθεση που μαίνεται, δεν είχαν καμία επίπτωση στη βάση του Συνασπισμού. Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν τα στελέχη του, ενώ χτες ο Μπ. Πρωτοπαππάς πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε πως όχι μόνο δεν παρουσιάστηκαν διαρροές, αλλά υπήρξε και αύξηση των οργανωμένων μελών του κόμματος!

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή και ενώ υπολείπονται στοιχεία από ορισμένες οργανώσεις, τα μέλη του ΣΥΝ ανέρχονται στις 20.000 περίπου, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο του 1996 ήταν 18.500. Ποσοστιαία η αύξηση των εγγραφών - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε - είναι 5%.

Ο Μπ. Πρωτοπαππάς ενημέρωσε ότι το 3ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού θα διεξαχθεί από τις 29 Ιούνη έως τις 2 Ιούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα λήξουν στις 25 Ιούνη, ενώ το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι 1 προς 15. Υπολογίζεται ο αριθμός των συνέδρων στους 1.000 με 1.200. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όσα μέλη γράφτηκαν ως τις 29 Μάη, οι υπόλοιποι μπορούν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες, αλλά όχι να ψηφίσουν ή να εκλεγούν.

Κατά τα άλλα και στο φόντο καταγγελιών πρωτοκλασάτων στελεχών για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αποκλεισμούς κ.α., ο Μπ. Πρωτοπαππάς διακήρυξε και χτες την επιδίωξη της Οργανωτικής Επιτροπής και των κορυφαίων οργάνων του κόμματος για οργάνωση ενός Συνεδρίου με συμφωνημένους κανόνες δημοκρατικότητας, διαφάνειας και αντιπροσωπευτικότητας. Συμπλήρωσε πως το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα «πρωτίστως στις πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που συνεργάστηκαν μαζί μας εκλογικά» να μην εξαντληθεί η συμμετοχή τους στο Συνέδριο σε έναν χαιρετισμό ή στην παρουσία τους στη διαδικασία έναρξης, αλλά να συμβάλουν στον προβληματισμό και μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο.

Αιχμές από τον Κωνσταντόπουλο

Αιχμές εναντίον των στελεχών που διαφωνούν με τη γραμμή της ηγεσίας άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ από το Ηράκλειο της Κρήτης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ανέφερε μεταξύ άλλων: «οι αποφάσεις ενός δημοκρατικού συνεδρίου είναι αποφάσεις όλων, ανεξάρτητα από το εάν οι επιμέρους απόψεις πλειοψηφούν ή μειοψηφούν, γι' αυτό προωθούνται από όλους» και συμπλήρωσε «όλοι χρωστάμε στον κόσμο του ΣΥΝ και κανείς μας δεν είναι στο όνομα του ΣΥΝ ανεξάρτητος του ΣΥΝ».

Με τη σειρά του έδωσε εγγυήσεις για τη δημοκρατικότητα του συνεδρίου, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κριτική που κατέληξε - όπως πάντα - στην ανάγκη για «διαρθρωτικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης» και για «ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, μεταξύ των κομμάτων για τη δημοκρατική αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής»! Με δεδομένο τον βαθύ «πόθο» της Κουμουνδούρου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει πώς εννοεί ο πρόεδρος του Συνασπισμού την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω προτάσεών του.

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ο φάκελος στον γενικό εισαγγελέα

Παραδόθηκε χτες στη 1.30 μετά το μεσημέρι στον γενικό εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, από την Αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης σχετικά με τις καταγγελίες για λειτουργία παραστρατιωτικού επιτελείου.

Το φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις καταθέσεις παρέδωσαν στον Αλ. Μαρκίδη οι ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου, Ανδρέας Ναούμ και Λευτέρης Δημητρίου.

Σε δηλώσεις ο Α. Ναούμ είπε ότι η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο και εναπόκειται πλέον στον γενικό εισαγγελέα να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ο γενικός εισαγγελέας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Στο φάκελο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία και οι καταθέσεις που έχει πάρει η Αστυνομία για τη λειτουργία παραστρατιωτικού επιτελείου, καθώς και η ανακριτική κατάθεση που έδωσε χτες ο συνταγματάρχης Μαραγκός, ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση.

Στην κατάθεσή του ο Μαραγκός φέρεται να παραδέχεται ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις σε δυο από τα πέντε έγγραφα είναι δικές του.

Υποστήριξε επίσης ότι είχε αντιγράψει τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρήκε στο φάκελο του συνταγματάρχη Φεσά για να φαίνονται, όπως είπε, καλύτερα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε σχέση με την υπόθεση περί παραστρατιωτικού επιτελείου και ευχήθηκε ότι θα λάμψει η αλήθεια.

Υπάρχουν, είπε, τα έγγραφα τα οποία είναι τα πρωτότυπα και άλλα αντίτυπα, τα οποία ο συνταγματάρχης Μαραγκός έγραψε με δικά του γράμματα. Αυτό, πρόσθεσε, δεν αλλάζει την ουσία.

Ο Δ. Χριστόφιας διερωτήθηκε ακόμη ποιοι διέρρευσαν αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα ατόπημα πολύ σοβαρό, όταν γίνονται ανακρίσεις από τον γενικό εισαγγελέα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Καταδικάζει την αήθη επίθεση εναντίον του Σπηλιωτόπουλου

Τη διαμαρτυρία της για την «αήθη επίθεση» εναντίον του Αρη Σπηλιωτόπουλου εκφράζει σε ανακοίνωσή της η «Κομμουνιστική Ανανέωση», τονίζοντας: «Τελικά οι "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη και τα φιλικά τους συγκροτήματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, το μόνο που κράτησαν από το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι ο θλιβερός "αυριανισμός" και μάλιστα στην πιο χυδαία εκδοχή του».

Η «Κομμουνιστική Ανανέωση» κάνει λόγο για «κανιβαλισμό και ρατσισμό», που αποπνέει η επίθεση εναντίον του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, η οποία «στα πλαίσια της "ελληνοτουρκικής φιλίας" αναπαράγεται από τον τουρκικό Τύπο, αποτελεί ίδιον του ύφους αυτών που ευαγγελίζονται τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας».

Και καταλήγει: «Ασφαλώς και μας χωρίζει ιδεολογικό και πολιτικό χάος με το κόμμα της ΝΔ. Αλλά αυτό δε μας εμποδίζει - σε αντίθεση με τους λαλίστατους "διανοούμενους" που τηρούν ένοχη σιωπή - να διαμαρτυρηθούμε για την αήθη αυτή επίθεση».

Η Ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο

Συνομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Αντ. Γκουτιέρες

 

Στα θέματα της Συνόδου Κορυφής του Πόρτο (19 και 20 Ιούνη) αφορούσε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Γκουτιέρες, ο οποίος ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2000.

Ο κ. Γκουτιέρες παρουσίασε τις θέσεις της προεδρίας, μεταξύ των οποίων είναι η συνέχιση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου της Λισαβόνας για την «κοινωνική πολιτική». Υπενθυμίζουμε ότι στη Σύνοδο της Λισαβόνας ελήφθησαν αποφάσεις, που οδηγούν στην κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση που θα γίνει στο Πόρτο για το συντονισμό των φορολογικών πολιτικών των κρατών - μελών. Η προώθηση του συντονισμού αφορά κατ' αρχήν τη Βρετανία, η οποία επιμένει να διατηρεί το «φορολογικό παράδεισο». Ομως, ο συντονισμός και η εναρμόνιση αφαιρεί ένα ακόμη μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Οσον αφορά στο μείζον θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο κ. Γκουτιέρες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της «ευελιξίας», σύμφωνα με την οποία μια ομάδα κρατών - μελών θα έχει δικαίωμα να χαράσσει και να ασκεί ξεχωριστή πολιτική, χωρίς να χρειάζεται η συμφωνία των υπολοίπων.

Στο Πόρτο θα συζητηθεί ακόμη το θέμα του «ευρωστρατού» και ειδικά η πτυχή που αφορά στη συμμετοχή της Τουρκίας σ' αυτόν. Τέλος, στη Σύνοδο θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ