ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ
Δεν εισβάλαμε ποτέ σε ανεξάρτητη χώρα!

Αναυδους άφησε τους βουλευτές - μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ο γγ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν, εάν έχουν κάποιο σχετικό παράδειγμα εισβολής του ΝΑΤΟ σε κάποια άλλη ανεξάρτητη χώρα!

Η παραπάνω εκπληκτική ερώτηση - θέση του κ. Σολάνα κατατέθηκε στις 5 του Ιούνη στο Παρίσι και αφορούσε απάντηση σε Ερώτηση, που έθεσε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση της ΔΕΕ. Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε αν η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη εξαρτάται από τον κατακερματισμό ανεξάρτητων βαλκανικών κρατών, όπως η Σερβία, με τη δημιουργία ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, που ενδέχεται να το ακολουθήσει η Βοϊβοδίνα και το Σαντζάκ.

«Δε νομίζω ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν εισβάλει σε καμία ανεξάρτητη χώρα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και θα παρακαλούσα να μου αναφέρει κάποιος, εάν έχει, τέτοιο σχετικό παράδειγμα», είπε ο Χ. Σολάνα.

Νέο δόγμα για την άμυνα της Ευρώπης

Νωρίτερα, μιλώντας στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, ο Χ. Σολάνα ανακοίνωσε ότι, εφεξής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει το ρόλο της στη διαχείριση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Ο γγ της ΔΕΕ υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου του Οργανισμού, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο ρόλος των δύο αυτών οργάνων θα είναι στο μέλλον καθαρά συμβουλευτικός.

Εντύπωση στο Σώμα της Συνέλευσης δημιούργησαν όσα είπε σχετικά με τις υπό διαμόρφωση σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο γγ της ΔΕΕ μίλησε για μία νέα υπερατλαντική συμμαχία, που διαμορφώνεται μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δυνατοτήτων της Ευρώπης να διαχειρίζεται τις εκάστοτε κρίσεις στη Γηραιά Ηπειρο. Αφησε δε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και η συμμετοχή της Ρωσίας στο νέο ευρωπαϊκό όργανο, που θα διαχειρίζεται εφεξής τις κρίσεις στη Γηραιά Ηπειρο.


Νίκος ΡΟΥΣΣΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συντονισμός των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη η τριήμερη συνάντηση  των εκπροσώπων που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Το ρόλο της ως εργαλείου ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά η τριήμερη συνάντηση των εκπροσώπων που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Φανερός στόχος είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την επιβολή των σχεδίων της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Hyatt» και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιούνη, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής. Τα θέματα που βρίσκονται στην «ατζέντα» αφορούν την «περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των μειονοτήτων», την «ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» και την οικονομική ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για τους βασικούς μοχλούς προώθησης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή. Χαρακτηριστικά των σχεδίων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι τα όσα είπε στο χαιρετισμό του ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ. Ο τοποτηρητής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών τόνισε με νόημα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι και η ύπαρξη της πολιτικής σταθερότητας. Ο Μπ. Χόμπαχ επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην «προσέλκυση» του ιδιωτικού τομέα - σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής - επισημαίνοντας ότι τα κράτη θα πρέπει να στηρίξουν τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε αυτοί να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τους επενδυτές, το κατάλληλο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και μια σειρά άλλων μέτρων που ουσιαστικά θα ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οσο για τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων του Συμφώνου, ο Μπ. Χόμπαχ ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν διατεθεί 150 εκατ. ΕΥΡΩ στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, ενώ ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις χώρες της Αν. Ευρώπης αποτελεί μείζον θέμα, που συζητείται σε διεθνείς συνδιασκέψεις, κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνουν ανεπτυγμένες χώρες στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στις χτεσινές εργασίες τέθηκαν επί τάπητος ο εκδημοκρατισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως είπε ο Μπ. Χόμπαχ, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν ήταν σημαντικές, ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος. Πάντως, σημαντική είναι και η παρουσία εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες όπως είπε ο Χόμπαχ, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην κατεύθυνση χάραξης μιας κοινής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφερόμενος στις «σχέσεις» του Συμφώνου Σταθερότητας με τη Σερβία, ο Χόμπαχ τόνισε ότι «δεν πετύχαμε σε αυτό τον τομέα», υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργοποιεί μηχανισμούς για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ομως, όπως σημείωσε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από ό,τι φαίνεται, καθώς υπάρχουν παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πάντως, γνωστοποίησε ότι «έχουμε επαφές με 40 οργανώσεις στη Σερβία».

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων και οργανισμών που μετέχουν στο Σύμφωνο. Παρά την αρχική πρόθεση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση σε υψηλό επίπεδο και να αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, απουσιάζουν από αυτήν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι επικαλέστηκαν ανειλημμένες υποχρεώσεις.

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Μετά τη «μάχη» η ψυχαγωγία των «ράμπο»

Από την απόβαση των ΝΑΤΟικών στο χώρο της Κυπαρισσίας
Από την απόβαση των ΝΑΤΟικών στο χώρο της Κυπαρισσίας
Στη φάση της αποχώρησης από το ελληνικό έδαφος βρίσκονται τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που πήραν μέρος στην άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μέχρι τις 10 Ιούνη θα έχει αποχωρήσει το σύνολο των δυνάμεων, δηλαδή περίπου 10.000 στρατιώτες και περίπου 100 «συμμαχικά» αεροσκάφη, ενώ θα παραμείνει μικρός αριθμός στρατιωτών που αποτελούν τη διοικητική μέριμνα οι οποίοι θα αποχωρήσουν μέχρι τις 20 Ιούνη. Ωστόσο τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα δε θα λείψουν από την Ελλάδα, αφού προετοιμάζονται για να κάνουν τις θερινές τους διακοπές. Κατά κύματα αναμένεται να μπουν στο ελληνικό έδαφος τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, κυρίως Αμερικανοί, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο υπηρετώντας στην KFOR.

Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη διάρκεια της άσκησης έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια τους για νέες επεμβάσεις επιβολής της νέας τάξης. Ταυτόχρονα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συνολικά το δικαίωμα άμυνας της χώρας, παραχωρήθηκαν στο ΝΑΤΟ, αρχής γενομένης με τον έλεγχο του ελληνικού FIR στο Αιγαίο και γενικά του ελληνικού εναέριου χώρου, που τον ανέλαβε κατευθείαν το αεροπορικό στρατηγείο της νότιας περιοχής του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με ανησυχίες που υπάρχουν και σε υψηλόβαθμο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί έναν προάγγελο για την επιβολή καθεστώτος ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, υπό την επικυριαρχία των Αμερικανών.

Οσον αφορά την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ήδη έχουν αποχωρήσει οι δυνάμεις που πήραν μέρος στο τμήμα της άσκησης που εξελίχθηκε στην Κυπαρισσία, ενώ έχει ξεκινήσει η αποχώρηση και των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Β. Ελλάδα, μέσω αεροδρομίου και λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Χθες εξάλλου αποχώρησαν και τα 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16», που από τις 19 Μάη είχαν εγκατασταθεί στο αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου Βόλου από όπου πραγματοποιούσαν επί δύο εβδομάδες πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη προβολή δόθηκε στην άσκηση από τον τουρκικό Τύπο με δημοσιεύματα στο πνεύμα ότι «συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων». Επίσης υπάρχουν επισημάνσεις ότι «οι Ελληνες δεν αισθάνθηκαν ανησυχία βλέποντας τους Τούρκους στρατιώτες στα εδάφη τους, αντίθετα θεώρησαν το γεγονός αυτό ως εκδήλωση φιλίας». Και γίνεται λόγος για άνοιγμα «νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Την ίδια ώρα η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ συνεχίζεται. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στην Κωνσταντινούπολη μοίρα ελληνικών ναρκαλιευτικών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
ΑντιΝΑΤΟική πορεία ειρήνης στην Καβάλα

Την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., από το τελωνείο

ΑντιΝΑΤΟική πορεία ειρήνης διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης στην Καβάλα, την Παρασκευή 9 Ιούνη στις 7μμ, καλώντας κάθε πατριώτη να πάρει μέρος στην κινητοποίηση. «Δε συνυπογράφουμε, δε συναινούμε και δε συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς της ΝΑΤΟικής παρουσίας και τρομοκρατίας, όπως δε θα την ανεχθούμε μοιρολατρικά στο όνομα δήθεν των αρνητικών συσχετισμών και της δύναμης που διαθέτουν», τονίζεται σε ανακοίνωση των Επιτροπών Ειρήνης.

Επίσης, στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ροδόπης υπογραμμίζονται τα παρακάτω: «Αν η κυβέρνηση παρέδωσε στον ιμπεριαλισμό τη χώρα και την έκανε ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών, το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα αντέταξε και αντιτάσσει τη δική του "DYNAMIC REACTION" (ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ), μαζί με εκατοντάδες πατριώτες της ειρήνης».

«Με την κινητοποίησή μας αυτή θέλουμε να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα του λαού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μην επιτρέψει να ξαναγίνει η περιοχή μας πεδίο βολής και τόπος εξόρμησης με στόχο την υποδούλωση όσων λαών ανθίστανται στη Νέα Τάξη», δηλώνει ο οργανωτικός γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, Κώστας Μακέδος. «Οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής, προσθέτει, αποφάσισαν να γίνει η συγκέντρωση και πορεία στην Καβάλα γιατί ακριβώς η πόλη αυτή περιλαμβανόταν στα σχέδια των ΝΑΤΟικών στα πλαίσια της άσκησης που πραγματοποίησαν. Βέβαια από την Καβάλα έφυγαν ήδη οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, αλλά πίσω έμεινε το πεδίο βολής, που περισσότερο θυμίζει πεδίο πολέμου».

Η εκκίνηση της πορείας ειρήνης θα γίνει από το τελωνείο της Καβάλας, θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη την κεντρική πλατεία. Από την Κομοτηνή τα αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν στις 5μμ της Παρασκευής μπροστά από τη Γενική Τράπεζα.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης, καθώς και τα Σωματεία οικοδόμων των παραπάνω περιοχών διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη και στις 8.00 μ.μ. εκδήλωση για την ειρήνη με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο του χάντμπολ, που βρίσκεται στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων (δίπλα από την εκκλησία).

Της κεντρικής εκδήλωσης θα προηγηθεί πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από τη συμβολή των δρόμων Φυλής και Μπίμπιζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ