ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ

«60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της Ειρήνης. ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ»! Με αυτό το σύνθημα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) διοργανώνει, στο Στρασβούργο, σημαντικές παρεμβάσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ημέρες που θα διεξάγεται η Σύνοδός του. Η παρέμβαση του ΠΣΕ γίνεται στα πλαίσια της καμπάνιας ενάντια στα 60 χρόνια της δολοφονικής δράσης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και των πολύμορφων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από πάνω από 500 οργανώσεις, που δηλώνουν ότι παρά το ότι η γαλλική πόλη στρατοκρατείται με περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους.

Το ΠΣΕ συγκεκριμένα διοργανώνει την Παρασκευή 3 Απρίλη Διεθνές Σεμινάριο για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, με τίτλο «Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και ο ιμπεριαλιστικός του ρόλος σε όλο τον κόσμο». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο «Centre Sportif Lixenbuhl», από τις 3.30 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν οι: Σοκόρο Γκόμες, πρόεδρος του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο Ζ. Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας. Θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι από κινήματα ειρήνης από όλον τον κόσμο: Ο Χ. Τόλκε από τη Γερμανία, ο Μ. Κράισα από την Τσεχία, ο Τ. Καβάτα από την Ιαπωνία, ο Ρ. Ν. Ρόσα και ο Τ. Βιγκέρα από την Πορτογαλία, ο Ι. Ντιμιτρόφ από τη Βουλγαρία, η Β. Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Κροατία, τη Γεωργία, την Πολωνία, τον Καναδά, τη Ρουμανία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία κ.α. Το σεμινάριο θα συντονίσει ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Η. Τσαβδαρίδης.

Το Σάββατο 4 Απρίλη το ΠΣΕ θα συμμετάσχει στη μεγάλη διεθνή διαδήλωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γέφυρα της Ευρώπης, στη 1 ώρα το μεσημέρι. Η προσυγκέντρωση του ΠΣΕ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου. Για το Στρασβούργο θα αναχωρήσουν αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, με επικεφαλής την γγ, Β. Νικολαΐδου και αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΔΑ, την ΚΕΘΑ και την ΟΓΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Μονόδρομος η διάλυση του ΝΑΤΟ

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

Η επιτακτική ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος, επισημάνθηκε στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων του ΝΑΤΟ. Στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μίλησε ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., ο οποίος αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, στον ιμπεριαλιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ σε βάρος λαών και χωρών. Υπογράμμισε, δε, τον κίνδυνο νέων επεμβάσεων από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αντίστοιχων με αυτή εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Β. Ζωγράφος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Βάιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι «η διάλυση του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για τους λαούς που πρέπει να βάλουν φρένο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ως προϋπόθεση για έναν κόσμο ειρηνικό».

«Για να δρομολογηθούν εξελίξεις προς το συμφέρον των λαών - τόνισε ο Γ. Ντουνιαδάκης - επιβεβλημένη είναι η διάλυση των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι για την κυριαρχία τους (βάσεις, στρατιωτικοί συνασπισμοί) και η επιστροφή όλων των στρατευμάτων στις χώρες τους. Κι αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν παρά μόνο με την όσο γίνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης στον κόσμο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι ν' αντιληφθούν πού πραγματικά οδηγούνται τα πράγματα, χωρίς τις ψευδαισθήσεις για τις προοπτικές που συγκεκριμένα κόμματα και κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλουν».

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Πολιτική εκδήλωση για τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη

Με κεντρικό σύνθημα «Στο δρόμο του Νίκου Μπελογιάννη, ενάντια στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, για το Λαό, τη Συμμαχία, το Σοσιαλισμό» η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με αφορμή τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, την Κυριακή 5 Απρίλη, στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, στις 7.30 μ.μ. καθώς και συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη.

Παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος, στα βήματα του ΔΣΕ. Ιστορικός - Ταξιδιωτικός οδηγός», οργανώνει η «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 7 Απρίλη 2009 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γεναδίου 8).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Μας λένε ότι η ΕΕ είναι ένωση «ισότιμων εταίρων». Τι ισχύει;

Η ΕΕ συνιστά μια διακρατική καπιταλιστική ένωση που υπηρετεί την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος, την ενδυνάμωση του ευρωενωσιακού καπιταλισμού. Δεν είναι μια ένωση «ισότιμων» εταίρων όπως θέλουν να την πλασάρουν στους λαούς οι θιασώτες της, τα κόμματα του κεφαλαίου, νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά. Η διαβόητη σύγκλιση που επαγγέλλονταν δεν ήρθε ποτέ και ούτε πρόκειται να έρθει. Η ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της διευρύνεται, διαμορφώνονται πολλές ομάδες κρατών - μελών, οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Μερικά πρόσφατα παραδείγματα σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αρχικά, στην προσπάθειά τους για διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής, εκφράστηκαν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη, π.χ., για το αν πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες ή οι βιομηχανίες, στο ζήτημα χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, στον προστατευτισμό των οικονομιών ή στη συνέχιση της απελευθέρωσης. Εδώ εμφανίστηκαν αντιθέσεις Αγγλίας και γαλλογερμανικού άξονα και στη συνέχεια ανάμεσα σε Γαλλία -Γερμανία.

Στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ ήταν χαρακτηριστική η αδυναμία συμφωνίας σχετικά με τα κριτήρια, το ύψος και τον προσανατολισμό των κοινοτικών ενισχύσεων και ιδιαίτερα την κοινοτική χρηματοδότηση στην Ανατολική Ευρώπη. Η αστική τάξη κάθε κράτους προτάσσει τομείς και χώρες που έχουν ζωτική σημασία για τη δράση των μονοπωλίων της. Το παράδειγμα της διένεξης γαλλικής και τσέχικης κυβέρνησης, μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου Σαρκοζί σχετικά με την ενίσχυση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι χαρακτηριστικό.

Αντίστοιχη είναι και η συζήτηση για το μέλλον του ευρώ και την εξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας. Η τήρηση των όρων του Συμφώνου δημιουργεί δυσανάλογα διαχειριστικά προβλήματα στις κυβερνήσεις κρατών με υψηλότερο έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Απ' την άλλη, το κοινό νόμισμα στερεί σε ορισμένες κυβερνήσεις τη δυνατότητα προσωρινής τόνωσης του ρυθμού καπιταλιστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση πιο ευέλικτης νομισματικής πολιτικής.

Εκδηλώνονται επομένως εσωτερικοί ανταγωνισμοί από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων των μονοπωλίων κάθε χώρας, άρα και αδυναμία εφαρμογής ενιαίας πολιτικής. Η όξυνση των αντιθέσεων δεν αφορά βέβαια μόνο το εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και τη σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς στο έδαφος της κρίσης μεταβάλλεται ο γενικότερος συσχετισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο ανέδειξε, για παράδειγμα, τις κερδοσκοπικές κινήσεις κέντρων εκτός ΕΕ, με στόχο τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι κεντρικές τράπεζες 6 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ανέδειξαν, με κοινό ανακοινωθέν, το ζήτημα διοχέτευσης παραπλανητικών πληροφοριών από διάφορα κέντρα, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της περιοχής.

Η ΕΕ είναι ενιαία ως σιδερένια γροθιά εναντίον των λαών. Είναι ο ευρωπαϊκός φύλακας των κερδών των μονοπωλίων στο σύνολο της Ευρώπης και σε κάθε χώρα. Η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνεργασία κρατών για να συντονίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων, που έχουν έδρα σε εθνική βάση και βεβαίως η δράση τους επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης. Και ταυτόχρονα κάθε χώρα - μέλος ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, γι' αυτό και η όξυνση των ενδοενωσιακών αντιθέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ