ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πανικάρια κινητοποίηση για την Υγεία

Στις 11 Μάη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού και άλλων φορέων

Πανικάρια - παμφουρνιώτικη κινητοποίηση στην Αθήνα τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009, για τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στα νησιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, πραγματοποιούν το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους, η Ικαριώτικη και Φουρνιώτικη παροικία στην Αθήνα και τα σωματεία τους.

Το Συντονιστικό στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και δράσεών του για το ζήτημα της Υγείας, διοργάνωσε το Σάββατο 11 Απριλίου στην Αθήνα σύσκεψη, όπου εκπροσωπήθηκε σχεδόν το σύνολο των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και δεκάδες Ικαριώτες και Φουρνιώτες. Εκφράστηκε ομόθυμα η θέληση για αγωνιστική δράση.

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου έγιναν συναντήσεις και αποστάλθηκαν υπομνήματα σε εκπροσώπους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ έγινε συνάντηση και με τον υφυπουργό Υγείας Γεώργιο Παπαγεωργίου. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατατέθηκε ήδη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, που αφορά στο αγροτικό ιατρείο Χρυσομηλιάς.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, ο Γ. Παπαγεωργίου αναγνώρισε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες, αρνήθηκε όμως να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, κάτοικοι και φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κινητοποίηση στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάει άλλο»!.

Το Συντονιστικό, οι Ικαριώτες και Φουρνιώτες παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου, καμία επιχειρηματική δράση, για επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας 365 μέρες το χρόνο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πλασάρει την καρκινογόνα καύση και με παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωμά και απροκάλυπτα ζητά από την κυβέρνηση να κατασκευαστούν σε πολλές περιοχές της χώρας εργοστάσια καύσης των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πανάκριβη μέθοδο και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Δεν διστάζει μάλιστα, προκειμένου να προσπεραστούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων από αυτή την απόφαση, η ΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ να ζητά να παρθούν μέτρα - ακόμα και κατασταλτικά - για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα!

Θυμίζουμε ότι η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ πρόσφατα ...αναβάθμισε την καρκινογόνα καύση σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Τώρα πλέον απαιτεί να επιβληθεί και στη χώρα μας, με πρώτη την περιφέρεια Αττικής.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατο έγγραφο - που αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - το οποίο υπογράφουν εκ μέρους της Επιτροπής ο Ντ. Αχνερ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και ο Κάρλ Φάλκεμπεργκ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Το έγγραφο το απευθύνουν στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ Β. Κασκαρέλλη, ενώ το κοινοποιούν και στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και στον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο «η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής». Υποδεικνύει σαφέστατα την καύση ως μέθοδο διαχείρισης. «Είναι συνεπώς αναγκαία - αναφέρει - η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφτεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Προκειμένου να υλοποιηθούν, απαιτείται, ενδεχομένως, η επικαιροποίηση του Σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Αττική, καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και στην προώθηση νέων τεχνολογιών».

Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση της Επιτροπής υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα του «λόμπι» της καύσης και των παρεμφερών μεθόδων. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών είναι η εξασφάλιση υπερκερδών από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για δεκαετίες. Πρόκειται για επιδίωξη που ήδη έχει βρει απήχηση στα κόμματα τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα έχουν αρχίσει να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez για την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης.

Εκτός αυτού, ασκείται πίεση για «ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των εθνικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος», που «θα υπογραμμίσει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης», ώστε να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων. Μέχρι στιγμής βέβαια το τι σημαίνει «δυναμική παρέμβαση» έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι κάτοικοι της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης: Καταστολή, ξύλο και δακρυγόνα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που στην περίπτωση της Κέρκυρας είχαν και ανθρώπινο θύμα!

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι αυτή η επίδειξη πυγμής «θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας με παρεμφερή προβλήματα (όπως π.χ. η Ηπειρος, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά). Πρόκειται, δηλαδή για περιοχές όπου υποδεικνύεται και εκεί - πέραν της Αττικής - η «λύση» της καύσης...

Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο, την Κυριακή 24 Μάη 2009.

Η αναχώρηση πούλμαν για το Λαύριο, απ' όπου θα αναχωρήσει το πλοίο για Μακρόνησο, θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 πμ. Το πλοίο θα αναχωρήσει για Μακρόνησο ώρα 8.45 πμ. Η επιστροφή από Μακρόνησο θα γίνει στις 4 μμ.

Δηλώσεις συμμετοχής: ΠΕΚΑΜ - τηλ. 210.3247.820, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τηλ. 210.8225.407 και στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΑΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΑΡΑΚΗΣ
Το Σάββατο, 2 Μάη 2009, στις 9.30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στα Ανω Ιλίσια, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου

ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΓΓΟΥ

Στη μνήμη του, η μητέρα του Ξανθή και ο γιος του Θανάσης, προσφέρουν 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη του

ΚΟΛΙΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, η αδελφή του Μαρία Κολιαράκη προσφέρει 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ναυτεργατών.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του γίνεται την Κυριακή 3 Μάη στην Αγία Σοφία Πειραιά, ώρα 11 π.μ.

Βασίλης Τσάγγος
Βασίλης Τσάγγος

ΚΗΔΕΙΑ

Στις 24 Απρίλη 20009 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο γιατρός

ΘΩΜΑΣ ΚΟΥΓΙΑΚΑΣ

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απρίλη και ώρα 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Η σύζυγος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, οι λοιποί συγγενείς.

Δραστηριότητες της ΚΟΑ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδείες και συζητήσεις με εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τις ευρωεκλογές και την Πρωτομαγιά.

  • Δευτέρα 27 Απρίλη

- 9 π.μ. στους υπαλλήλους του Δημαρχείου Αθήνας.

- 6.30 π.μ. στο εργοστάσιο ΕΛΦΟΝ στη Γλυφάδα.

- 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας.

- Στα εργοστάσια ΙΡΙΣ και ΤΣΑΚΙΡΗΣ, στο εργοστάσιο μετάλλου ΓΚΡΑΝΤΕΞ.

  • Τρίτη 28 Απρίλη

- 7 π.μ. στους εργάτες του Δήμου Υμηττού.

- 9 π.μ. στο εργοστάσιο ΜΑΚΟΠΛΕΞ στην Ηλιούπολη.

- 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕ.

- 7 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ Ηλιούπολης.

- Στα εργοστάσια ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ και ΕΒΕΛ.

  • Τετάρτη 29 Απρίλη

- 5 π.μ. στους εργάτες του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

- 9 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς.

- Στο εργοστάσιο μετάλλου ΚΑΟΥΣΗΣ.

  • Πέμπτη 30 Απρίλη

- 7 π.μ. στο σταθμό του μετρό Δάφνης.

- 10 π.μ. στη λαϊκή αγορά του Μπραχαμίου.

- 1 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΛΑΡΚΟ.

- 7 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ στη Λεωφόρο Αγ. Δημητρίου στο Μπραχάμι.

- 7 μ.μ. στα καταστήματα της Λεωφ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό.

- 7.30 μ.μ. στα πολυκαταστήματα της Γλυφάδας.

- 10.30 π.μ. στα εργοστάσια τροφίμων ΝΟΥΝΟΥ και ΚΑΝΑΚΗΣ.

- 11.30 π.μ. στα εργοστάσια μετάλλου ΜΕΒΑΚΟ και ΜΑΛΤΕΖΟΣ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις ευρωεκλογές, την Τετάρτη 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων καλούν σε σύσκεψη με θέμα «πολιτικές εξελίξεις - η μάχη των ευρωεκλογών», την Τρίτη 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος, Αγ. Παρασκευής 18. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, θα επισκεφθεί το 9ο και το 34ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών την Τρίτη 28 Απρίλη στις 9.50 π.μ., καθώς και το 12ο Γυμνάσιο Αθηνών (περιοχή Θησείου) στις 10.45 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ