ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στον πρωτομαγιάτικο ξεσηκωμό

Τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης αναδεικνύει η ταξική Ομοσπονδία στο δρόμο για την απεργία της 1ης Μάη

Απεργοί οικοδόμοι σε παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Απεργοί οικοδόμοι σε παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
«Ο ξεσηκωμός των εργατών του Σικάγου το Μάη του 1886 λειτούργησε ως προωθητική δύναμη στην πάλη της εργατικής τάξης για να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερα μεροκάματα, βελτίωση της ζωής της. Καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε στην πορεία ότι μηχανή της ιστορικής εξέλιξης είναι η πάλη της εργατικής τάξης για την κατάργηση των εκμεταλλευτών της».

Τα παραπάνω σημειώνει στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλώντας κάθε εργάτη του κλάδου να πάρει μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την 1η Μάη σε κάθε πόλη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

«Σήμερα, δε δίνει λύση από μόνη της η αγανάκτηση, ούτε είναι διέξοδος η αλλαγή μηχανοδηγού στις ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Λύση για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης - συνεχίζει - είναι:

  • Η ανάπτυξη μαζικών, δυναμικών αγώνων για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή της εργατικής τάξης.
  • Το κριτήριο του κλάδου να αποκτήσει βαθύτερα ταξικά χαρακτηριστικά για να καταδικάσει αποφασιστικά τα κόμματα της εξουσίας και τις παραφυάδες τους.
  • Η καταδίκη και η αποδυνάμωση στις επικείμενες ευρωεκλογές των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" που χρόνια τώρα υπηρετούν τα συμφέροντα της ΕΕ, του κεφαλαίου και καλλιέργησαν τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης, του ρεαλισμού, των κοινωνικών εταίρων για να πάρουν τα πιο ακραία μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
  • Η αποδυνάμωση των δυνάμεων που μεθοδευμένα απέκρυψαν και αποκρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα αυτού του μορφώματος ξεγελώντας την εργατική τάξη με συνθήματα, όπως "ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη", "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" κλπ.», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Προετοιμάζοντας την απεργία της Πρωτομαγιάς, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση για τους 200 κομμουνιστές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και έξι οικοδόμοι, που την 1η Μάη του 1944 εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7). Επόμενος καθοριστικός σταθμός είναι η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την οποία προκήρυξε η Ομοσπονδία με αιχμή την κλαδική Σύμβαση στις 14 του Μάη.

Η ΟΣΝΙΕ

Να παλέψουν με διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες τους καλεί τους εργαζόμενους και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της. Καταγγέλλοντας τις προσπάθειες του κεφαλαίου να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για να αφαιρέσει ακόμα περισσότερα από τα δικαιώματά τους, καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και να αγωνιστούν για πλήρη - σταθερή εργασία, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, απαγόρευση των απολύσεων, κτλ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργάτες των σφαγείων

Ανακοίνωση για την κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου

Την προκλητική καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου σε βάρος 23 εργαζομένων στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου», στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας. «Η απόφαση, αυτή, σημειώνει στην ανακοίνωση, από τη μια νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την επιθετικότητα της εργοδοσίας που ζητούσε ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία και ταυτόχρονα καταδικάζει το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μεροκάματο και όσα άλλα δικαιούνται».

«Η απόφαση αυτή, υπογραμμίζεται, έχει την κάλυψη της κυβέρνησης και της εγκυκλίου Σανιδά όπου μπαίνουν στο στόχαστρο οι αγώνες των εργαζομένων και επιχειρείται η ποινικοποίηση της δράσης τους». Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους. Να αντιδράσουν και να δώσουν ενωτική αγωνιστική απάντηση στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

ΠΑΜΕ
Στον «Παπουτσάνη» την άλλη Πέμπτη

Καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον πολυήμερο σκληρό απεργιακό αγώνα των εργατών και εργατριών στην «Παπουτσάνης». Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται μαζικά, αποφασιστικά στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ΠΑΜΕ στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές την Πέμπτη 23 Απρίλη στις 8 π.μ. στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών. Η πάλη για την απόκρουση της επίθεσης της εργοδοσίας και η ματαίωση των απολύσεων είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, σημειώνει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Νομική στήριξη στους μετανάστες

Νομικό Τμήμα που ασχολείται με τα προβλήματα των μεταναστών συγκρότησε και λειτουργεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οι μετανάστες μπορούν να επισκέπτονται τους δικηγόρους κάθε Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, 1ος όροφος) και να παίρνουν πληροφορίες χρήσιμες για όλες τις υποθέσεις τους. Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210.3301.847, 210.3301.842, 210.3833.786) καθημερινά 9 π.μ. - 8 μ.μ.

Ενημέρωση από γιατρό Εργασίας

Ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να έχουν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, κάθε Τετάρτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Εμμ. Μπενάκη 28).

Οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Να ενισχύσουν και οικονομικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της Πρωτομαγιάς καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας την πολιτική και συνδικαλιστική σημασία αυτού του σοβαρού καθήκοντος. «Απαιτούνται και οικονομικά μέσα για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το κάλεσμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ