ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Τσουνάμι» εμπορευματοποίησης σε όλες τις παραλίες της χώρας

Η κυβέρνηση μεταβιβάζει τη χρήση των δημόσιων ακτών στους δήμους και μέσω αυτών σε επιχειρήσεις που θα επιβάλλουν χαράτσια στους λουόμενους

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν ανοικτές ακτές για το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην παραλία της Βούλας)
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν ανοικτές ακτές για το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην παραλία της Βούλας)
Την εμπορική αξιοποίηση και την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο όλων των παραλιών της χώρας, αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, βασιζόμενη σε νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 2001. Με κοινή υπουργική απόφαση προχωρά στην εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών που έχουν απομείνει ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση, που βασίζεται, όπως σαφώς αναφέρεται, στο νόμο του ΠΑΣΟΚ 2971/2001 «αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις», παραχωρεί το δικαίωμα στους δήμους και μέσω αυτών σε επιχειρήσεις και εταιρείες, να αξιοποιήσουν εμπορικά τους παραπάνω δημόσιους και κοινόχρηστους αυτούς χώρους, έναντι αντιτίμου που θα πρέπει να καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο. Αντίτιμο που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι όταν πηγαίνουν για ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημόσιες εκτάσεις αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται στους δήμους δεν περιλαμβάνονται αυτές που το υπουργείο Οικονομίας έχει παραχωρήσει ήδη, έναντι αντιτίμου, για τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις (παραλίες στη Βούλα, Ελληνικό, πλαζ στη Βάρκιζα κ.ά.) Πρόκειται για τις εναπομείνασες ελεύθερες ακτές, οι οποίες βέβαια μπορούν να «αξιοποιηθούν»...

Οι υπάρχουσες μάλιστα εγκατεστημένες επιχειρήσεις στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους, όχι μόνο δε θίγονται, αλλά αποκτούν και πλεονέκτημα έναντι άλλων, στην περίπτωση που ο δήμος επιλέξει την παραχώρηση σε τρίτους. Μάλιστα με την απόφαση αίρεται για τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ο περιορισμός που θέτει ο νόμος 2971/2001, σύμφωνα με τον οποίο η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ από κάθε παραχώρηση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 100 μέτρων. Δηλαδή παρέχεται το δικαίωμα μια ξενοδοχειακή μονάδα πλέον να μην αφήνει ούτε σπιθαμή ελεύθερης ακτής!

Από την εμπορευματοποίηση δεν ξεφεύγουν περιοχές που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, όπως κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, προστατευμένες περιοχές, ευπαθή οικοσυστήματα, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και αυτές «παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών»!

Με όσα περιγράφει η υπουργική απόφαση, ουσιαστικά δίνεται η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις δημόσιες παραλίες, αφού η παραχώρηση της χρήσης τους στους δήμους δε συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια ώστε να είναι προσιτές χωρίς πληρωμή από το κοινό. Αντίθετα, οι δήμοι θα επιβάλουν υψηλό αντίτιμο για «την άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού» - όπως σημειώνεται στην υπουργική απόφαση - αφού οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όπως αυτές της εξασφάλισης της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου, του ελέγχου των καταπατήσεων ή των αυθαίρετων επεμβάσεων, η πρόσληψη ναυαγοσωστών και γενικά η λήψη μέτρων ασφαλείας, έχουν κόστος.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Θ. Νάκος και Οικονομίας, Αντ. Μπέζας, με την ένδειξη μάλιστα «κατεπείγον», η απευθείας παραχώρηση για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργίας τροχήλατου αναψυκτηρίου, ισχύει μέχρι 31/12/2012. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει από κάθε δήμο ή επιχείρηση το 20% των εσόδων τους, το οποίο προφανώς οι δήμοι θα καρπώνονται από την τσέπη των λουόμενων και γενικά των χρηστών.

Οι δήμοι μπορούν να μεταβιβάζουν το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων σε δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα, θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, αλλά και σε τρίτους (σ.σ. ιδιωτικές επιχειρήσεις). Επίσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας, έναντι ενοικίου, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής.

Οι δήμοι, τέλος, υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, εφόσον διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες παρεμβάσεις επί των κοινόχρηστων χώρων. Την επιτήρηση αναλαμβάνουν το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, φύλακες, επιτηρητές και οδοκαθαριστές.

Οι συνέπειες της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Οι απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες «ζουν» οι μετανάστες στη χώρα μας, δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε καν στην ετήσια έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για το 2008, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η πολιτική της ΕΕ, που θέλει τους μετανάστες παράνομο φτηνό εργατικό δυναμικό, στο έλεος της εργοδοσίας των χωρών υποδοχής - πολιτική που έχουν συνυπογράψει και ακολουθούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας - διακρίνεται σε πολλά σημεία της έκθεσης. Εκτός από τα δικαιώματα των μεταναστών, γίνεται αναφορά και στους ιθαγενείς, στις γυναίκες, στους αθίγγανους, στα παιδιά κ.ά.

Και μόνο τα στοιχεία για το άσυλο και τις συλλήψεις μεταναστών, αρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στο 0,05% των 29.573 μεταναστών που ζήτησαν άσυλο το 2008 (και εξετάστηκαν σε Α' βαθμό) τελικά αυτό χορηγήθηκε. Το 2007 χορηγήθηκε σε 140 από ...25.113 αιτούντες (0,56%). Οι συλληφθέντες μετανάστες το 2008 ήταν 146.337, όταν το 2002 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 58.230, που δείχνει ένταση της καταστολής, απέναντι στην αύξηση των μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο αυξήθηκαν και οι συλλήψεις «διακινητών», από 994 το 2006, σε 1.421 το 2007 και 2.221 το 2008.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Σάμο, όπου εργάζονται 11 υπάλληλοι, ένας γιατρός και μία νοσοκόμα, σε σύνολο 285 μεταναστών (επίσημα, αλλά που στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι). Συνολικά είναι πέντε τα Κέντρα Υποδοχής, με χωρητικότητα 741 μετανάστες. Παράλληλα, προωθείται η γκετοποίηση των μεταναστών, με ενδεικτική περίπτωση την Πάτρα. Εκεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «λύσει» το οξυμένο πρόβλημα κατασκευάζοντας - όπως αναφέρεται στην Εκθεση - Κέντρο Υποδοχής 15 χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη κατοικημένη περιοχή (Ρίο), σε χώρο περίπου 40 στρεμμάτων, χωρητικότητας 1.000 μεταναστών!

Καταγγελία νεαρών για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς

Βίαιη επίθεση από αστυνομικούς, καταγγέλλουν πως δέχθηκαν δύο νεαροί, χθες τα ξημερώματα στην οδό Ναβαρίνου, στην Αθήνα. Οπως ανέφεραν, οι αστυνομικοί της ΥΑΤ, τούς επιτέθηκαν απρόκλητα ασκώντας τους σωματική και ψυχολογική βία, θεωρώντας τους ως συμμετέχοντες σε ομάδα αγνώστων που πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι έριξαν τρεις βόμβες μολότοφ εναντίον δυνάμεων της ΥΑΤ που ήταν στη διασταύρωση των οδών Χαρ. Τρικούπη και Διδότου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στις 5 τα ξημερώματα, άλλη ομάδα επιτέθηκε με πέτρες στην ίδια διμοιρία. Οπως ανέφεραν οι δύο νεαροί, διμοιρίες περικύκλωσαν τα Εξάρχεια και μία από αυτές επιτέθηκε εναντίον τους στο πάρκο της οδού Ναβαρίνου, με αποτέλεσμα ο ένας να χτυπηθεί στο κεφάλι και το πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια, κάτι που του προκάλεσε κατάγματα.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι έγιναν τέσσερις προσαγωγές και ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και οι δύο καταγγέλλοντες, οι οποίοι - πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία - στην προσπάθειά τους να διαφύγουν έπεσαν και χτύπησαν. Ο ένας νεαρός μεταφέρθηκε από αστυνομικούς στα εξωτερικά ιατρεία του «ΕΛΠΙΣ» για τις πρώτες βοήθειες και αργότερα στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Στο ίδιο νοσοκομείο, πήγε χθες το μεσημέρι και ο δεύτερος νεαρός.

Πάντως, για κανέναν από τους τέσσερις προσαχθέντες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο ως προς τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Οι δύο νεαροί αναμένεται να προβούν σε μηνύσεις κατά των ανδρών της ΥΑΤ.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Υμηττού, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Υμηττού, μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση - συγκέντρωση τιμής για τους τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου του Υμηττού. Θα ακολουθήσει πορεία προς το κάστρο του Υμηττού.

-- Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 5 κρεμασμένους αγωνιστές και όλους τους ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου, την Κυριακή 26.4.09 και ώρα 11 το πρωί στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας). Ωρα 10.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση στο Ηρώων Ζωγράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ