ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
139 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

Από τις εκδηλώσεις τιμής στον Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία
Από τις εκδηλώσεις τιμής στον Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία
ΜΟΣΧΑ.--

Την επέτειο των 139 χρόνων από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, του ιδρυτή και ηγέτη του κόμματος των μπολσεβίκων, το οποίο καθοδήγησε την ταξική πάλη στη Ρωσία ως τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τίμησαν οι Ρώσοι κομμουνιστές τόσο στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας αλλά και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Εκατοντάδες Ρώσοι κομμουνιστές κατέθεσαν λουλούδια στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά και στη γενέτειρά του το Ουλιάνοβσκ, αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη, ιδρυτή της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ εκδηλώσεις και συζητήσεις διοργανώθηκαν και σε μια σειρά άλλες πόλεις της χώρας. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, καταθέτοντας στεφάνι στο Μαυσωλείο του Λένιν τόνισε πως οι κομμουνιστικές δυνάμεις θα αντισταθούν σε όποια σχέδια υπάρχουν για το κλείσιμο του Μαυσωλείου και τη μεταφορά της σορού του Λένιν, σημειώνοντας πως οποιοσδήποτε το επιχειρήσει θα λάβει την «κατάλληλη απόρριψη».

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΚΚΡΟ, μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις στη μνήμη του Λένιν αναμένονται να πραγματοποιηθούν το 2010, καθώς θα είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που συνεχίζοντας το έργο των Μαρξ - Ενγκελς, κληροδότησε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα με την πράξη της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης, την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, για την οικοδόμηση της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας, για το πέρασμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Υπό απαγόρευση ο εορτασμός της Αντιφασιστικής Νίκης;

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ρίγα, Γιάνις Μπιρκς, στέλεχος του συντηρητικού κόμματος «Για την Πατρίδα και την Ελευθερία», φέτος δεν αποκλείει να απαγορευτούν οι εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Λετονίας στις 9 Μάη, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

«Σημαντικότερο απ' όλα είναι η ασφάλεια στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τα λόγια του, εάν τα όργανα της ασφάλειας κρίνουν πως η διενέργεια των διαδηλώσεων την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της πόλης, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δούμα της Ρίγα «θα αναγκαστεί να τις απαγορέψει».

Την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στην πλατεία, που βρίσκεται το μνημείο των στρατιωτών - απελευθερωτών, συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαδηλώσεις αυτές προκαλούν τη δυσαρέσκεια των κυβερνητικών δεξιών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που στα πλαίσια της επίσημης αναθεώρησης της Ιστορίας και της αμαύρωσης της Σοβιετικής Ενωσης, θεωρούν πως η 9η Μάη δεν είναι Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η αρχή της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής».

Να σημειωθεί πως η Δούμα της Ρίγα, πρόσφατα, στις 16 Μάρτη, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή, αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη διενέργεια των εκδηλώσεων προς τιμή των φασιστικών λετονικών λεγεώνων «Βάφεν SS». Τότε, γι' αυτήν την απόφαση ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα «Νέα ώρα», στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασε «τη λύπη του» και κάλεσε τον δήμαρχο της Ρίγα να απαγορέψει και τις διαδηλώσεις, που γίνονται τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Το κάλεσμα αυτό φαίνεται τώρα να βρίσκει ανταπόκριση.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» εντυπώσεων για τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση των απόρρητων μέχρι πρόσφατα μνημονίων, όπου καταγράφονται και περιγράφονται τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε η CIA ως «μεθόδους» στις ανακρίσεις «ύποπτων τρομοκρατών» στο Γκουαντάναμο το Αμπου Γκράιμπ και άλλες φυλακές ανά τον κόσμο.

Οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες, όπως η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), απαιτούν την επανεξέταση από τη Δικαιοσύνη των καταγγελιών για τις μεθόδους βασανιστηρίων που είχαν χρησιμοποιηθεί επί προεδρίας Μπους. Εξάλλου, η ACLU είχε καταθέσει το 2007 αγωγή εναντίον της θυγατρικής της «Boeing», «Jeppesen Dataplan», η οποία παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούσε η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για τις «μυστικές πτήσεις».

Η στήριξη της κυβέρνησης Μπους στις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης της CIA στο Γκουαντάναμο λειτούργησε ως «μοχλός» για τα βασανιστήρια κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στην ιρακινή φυλακή - κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ, υπογραμμίζει έκθεση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η έκθεση στηρίζει μία ενδεχόμενη δίωξη των στελεχών της κυβέρνησης Μπους και κάνοντας στροφή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που τάχθηκε πρόσφατα κατά της δίωξης πρακτόρων της CIA και ανακριτών που ενέχονταν άμεσα στα βασανιστήρια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διώξεων κατά των προσώπων που σχεδίασαν την πολιτική των σκληρών μεθόδων ανάκρισης και των νομικών που συνέταξαν τα έγγραφα που δικαιολογούσαν τα βασανιστήρια.

«Δεν μπορούν απλά να κατηγορηθούν χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί για τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στη φυλακή του Ιράκ. Από τα υψηλά κλιμάκια είχε σταλεί το μήνυμα ότι αυτές οι ενέργειες είναι επιτρεπτές», σημειώνει η Επιτροπή σε έκθεση - κόλαφο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπους.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑΣ
Η απάντηση του Φιντέλ

ΑΒΑΝΑ.--

Αναφορικά με τη φιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η κυβέρνηση της Κούβας έχει κάνει ένα βήμα προόδου, καθώς όπως υποστήριξε «είναι διατεθειμένη να συζητήσει όχι μόνο για την άρση του αποκλεισμού, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικοί κρατούμενοι», ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δίνει την απάντησή του στο χτεσινό άρθρο του στους «Στοχασμούς» με τίτλο «Ο Ομπάμα και ο Αποκλεισμός».

Τονίζοντας ότι ο Ομπάμα παρερμήνευσε τις δηλώσεις του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος είχε σημειώσει πως η Κούβα είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Φιντέλ Κάστρο σημειώνει πως αυτό σημαίνει πως «δε φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα. Αυτό δείχνει το θάρρος και την εμπιστοσύνη του στις αρχές της Επανάστασης. Κανείς δε θα πρέπει να αισθάνεται κατάπληκτος πως ο Ραούλ μίλησε για τη χορήγηση αμνηστίας όσων καταδικάστηκαν το Μάρτιο του 2003 και την αποστολή τους στις ΗΠΑ, αν αυτή η χώρα δεχόταν να απελευθερώσει τους Πέντε Κουβανούς Πατριώτες. Οι κατάδικοι, όπως και στην περίπτωση των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, είναι στην υπηρεσία μιας ξένης δύναμης που απειλεί και θέτει αποκλεισμούς στην πατρίδα μας».

Προσθέτει, επίσης, ότι ναι μεν ο Ομπάμα «δεν επινόησε τον αποκλεισμό, ωστόσο τον αγκάλιασε τόσο όσο και οι προηγούμενοι δέκα Αμερικανοί Πρόεδροι. Αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, τότε μπορούμε να προβλέψουμε ένα σίγουρο φιάσκο, όπως δέχτηκαν και οι προκάτοχοί του».

ΚΡΙΜΑΙΑ
«Οχι» στα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα

ΣΥΜΦΕΡΟΠΟΛΗ.--

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε χτες ενάντια στα σχεδιαζόμενα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα το ερχόμενο καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή απαγόρευσή τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ». Συνολικά, από τους 91 βουλευτές, οι 67 εξέφρασαν με την ψήφο τους την αντίθεση στα συγκεκριμένα σχέδια και τα χαρακτήρισαν «μη επιτρεπτά».

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 1997 πραγματοποιούνται αυτές οι ασκήσεις, με κύριες συμμετέχουσες τις ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας αντιτάσσεται σ' αυτές τις εναέριες, χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας τες ως το πρώτο βήμα προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τον εγκληματικό οργανισμό που ματοκύλισε τα Βαλκάνια και συνεχίζει με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έναν οργανισμό που θεωρούν επιθετικό, ύστερα και από τις προηγούμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία, αλλά και τον επιβαλλόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια σ' αυτές τις ασκήσεις, αποκλείοντας δρόμους και αποτρέποντας τη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού από τα καράβια στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ