ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πογκρόμ κατά οικονομικών προσφύγων
  • Καλλιεργείται κλίμα για ανοχή στο άγριο κυνηγητό των οικονομικών προσφύγων που σχεδιάζει να εξαπολύσει
  • Ζητείται συντονισμός και «βοήθεια» από την ΕΕ

Κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού επιλέγει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δείχνοντας τους οικονομικούς μετανάστες ως υπεύθυνους για τα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Προφανής στόχος αυτών των χειρισμών είναι η εξασφάλιση ανοχής για την εξαπόλυση πογκρόμ κατά των μεταναστών.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πραγματικά ασφυκτική πίεση που ασκείται στα ελληνικά σύνορα από στρατιές πεινασμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, περί τις 3.000 μεταναστών εισέρχονται κάθε βδομάδα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προωθείται σε ελληνικά εδάφη από την Τουρκία.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, ενόψει του καλοκαιριού», στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκε είναι η συστηματοποίηση της προσπάθειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου:

  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία της οργάνωσης ακτοφυλακής της ΕΕ που θα περιπολεί και θα αναχαιτίζει τα «δουλεμπορικά» που μεταφέρουν οικονομικούς πρόσφυγες προς την ΕΕ.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά από την ΕΕ, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, αφού η Ελλάδα είναι κυρίως σταθμός των μεταναστών στο δρόμο τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να «συνετισθεί», με ευρωπαϊκή παρέμβαση η Τουρκία, η οποία, αν και έχει υπογράψει σχετικό «πρωτόκολλο επανεισδοχής» ήδη από το 2002, δε συνεργάζεται, με αποτέλεσμα ακόμη και όποιοι από τους μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία συλλαμβάνονται, οι τουρκικές αρχές δεν αναλαμβάνουν να τους παραλάβουν.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, η Ντόρα Μπακογιάννη καλλιέργησε το φόβο, λέγοντας πως η «λαθρομετανάστευση» είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Στη σύσκεψη - είπε η υπουργός Μπακογιάννη - ελήφθησαν αποφάσεις για την εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών και υπουργών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταθούν οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης με έδρα τη Βαρσοβία (FRONTEX)».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Τη Τετάρτη, 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη

Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ενα αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή, που αγάπησε το Λαό, την Ποίηση, την Επανάσταση και δίδαξε ήθος, αξίες, στάση ζωής. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετάσχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

«Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου είναι αφορμή να σκύψουμε πάνω από το σπουδαίο έργο του, να το διαβάσουμε, να εμπνευστούμε απ' αυτό, να το γνωρίσουμε σε νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά», αναφέρει ο Σταύρος Παπαθανασίου, εκ μέρους της «Πολιτιστικής Παρέμβασης», που έχει αναλάβει την παραγωγή της συναυλίας. «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε», λέει ο Στ. Παπαθανασίου, «είναι απ' όλο τον όγκο της δουλειάς του Γιάννη Ρίτσου, που είναι τεράστιος, να παρουσιάσουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του που έχουν μελοποιηθεί, όπως από τον "Επιτάφιο", τα τραγούδια της εξορίας κ.ά. Επί της ουσίας, θα είναι μια συναυλία. Θα γίνουν κάποιες απαγγελίες ποιημάτων του από την Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ θα διαβαστούν τα λόγια του Ρίτσου που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής. Επίσης, σε βιντεοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό. Φιλοδοξούμε αυτό το αφιέρωμα να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιαστεί σε εργατικά κέντρα, σωματεία, δήμους κ.α. Είναι μια παράσταση που με ιδιαίτερο σεβασμό αντιμετωπίζει το έργο του Ρίτσου, χωρίς να ξεχωρίζει καμία πλευρά του. Παρουσιάζεται και ο Ρίτσος άνθρωπος, και ο Ρίτσος ποιητής, και ο Ρίτσος κομμουνιστής. Συνυπάρχουν όλες οι πλευρές του».

Τι είναι η «Συνθήκη της Λισαβόνας»;

Η «Συνθήκη της Λισαβόνας», που υπογράφτηκε στις 13 Δεκέμβρη του 2007 στη σύνοδο κορυφής της πορτογαλικής πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών, είναι η παραλλαγή του «Ευρωσυντάγματος» που απέρριψαν οι λαοί της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Ονομάστηκε «Συνθήκη» με μικρές παραλλαγές, για να αποφευχθεί ο «σκόπελος» των δημοψηφισμάτων. Αποτελεί ένα ακόμη αντιδραστικό κείμενο κατοχύρωσης και επέκτασης όλων των αντιδραστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση αυτή τη «Συνθήκη» εκχωρούνται στην ΕΕ κυριαρχικά δικαιώματα, κατοχυρώνει ως ιερή και απαραβίαστη την καπιταλιστική ιδιοκτησία, ενώ χτυπά τις όποιες λαϊκές ελευθερίες στην αστική δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, προάγει τη στρατιωτικοποίηση και το δόγμα προληπτικού πολέμου.

Η εφαρμογή της «Συνθήκης» σκόνταψε στο «Οχι» του ιρλανδικού λαού στο δημοψήφισμα (είναι κατοχυρωμένο στην Ιρλανδία και για τις Συνθήκες) και γι' αυτό ψάχνουν φόρμουλα ώστε να κάμψουν την αντίθεσή του, προκειμένου να ισχύσει, αφού οι άλλες χώρες την επικυρώνουν απ' τα Κοινοβούλιά τους. Στη χώρα μας η συνθήκη έχει ψηφιστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2008. Η «Συνθήκη» βασίζεται και προεκτείνει όλες τις βασικές πολιτικές της ΕΕ (όπως τις λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες») που ψηφίστηκαν απ' την ίδρυσή της, απ' τη συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμη, την οποία, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε και ο ΣΥΝ.

Η «Συνθήκη» κατοχυρώνει και ενδυναμώνει τους θεσμούς και μηχανισμούς καταστολής, όπως η Ευρωπόλ, η ΕUROJUST, οι ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο FRONTEX, ενώ δημιουργεί και νέους, όπως η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Διατηρεί την πρόβλεψη του «Ευρωσυντάγματος» για δημιουργία μόνιμης επιτροπής για την επιχειρησιακή συνεργασία σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Κατοχυρώνει τις αντιμεταναστευτικές και ξενοφοβικές πολιτικές της Ευρωένωσης, επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό «Ευρώπη - φρούριο» απέναντι στους φτωχούς και κατατρεγμένους από την εκμετάλλευση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μετανάστες. Κατοχυρώνει και επεκτείνει τις πολιτικές φακελώματος, συγκέντρωσης και παράδοσης σε χώρες και αρχές εκτός της Ενωσης (π.χ. ΗΠΑ, CIA) ακόμη και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (πολιτικές - φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συνδικαλιστική δράση κλπ.), καταργώντας την οποιαδήποτε στοιχειώδη, διακηρυκτικού περιεχομένου προστασία, όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός του πλαισίου του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, προωθείται η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, το κυνήγι των εξοπλισμών και η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, μέσα από την αποδοχή του δόγματος περί «προληπτικού» πολέμου, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Ανοίγει δρόμο καταστρατήγησης του δικαιώματος στην απεργία. Κατοχυρώνεται το λοκ-άουτ (εργοδοτική ανταπεργία), ενώ υπάρχει κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας». Στο άρθρο ΙΙ-48 της Χάρτας υπάρχει υποκριτική κατοχύρωση τεκμηρίου αθωότητας, το οποίο έχει πληγεί σοβαρά με τις Συνθήκες Σένγκεν, Ευρωπόλ. Γενικότερα, είναι ελλιπής η κατοχύρωση ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε σχέση ακόμη και με το Ελληνικό Σύνταγμα.

Με τη «Συνθήκη» εκχωρούνται περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, με την αύξηση των τομέων για τους οποίους θα είναι αρμόδια η Ενωση (π.χ. δικαστική συνεργασία σε ποινικές και αστικές υποθέσεις κ.ά.). Η κατάργηση του βέτο και της αρχής της ομοφωνίας στα θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2017, είναι ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της έντασης των πολιτικών καταστολής και περιορισμού βασικών δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων των λαών της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ