ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
Σήκωσαν στο πόδι το κέντρο της Αθήνας

Από 14 διαφορετικά σημεία, οι απεργοί εργατοϋπάλληλοι πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα

Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
Από τα δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους
ΟΜΟΝΟΙΑ. Ωρα 8.50 το πρωί. Απεργοί εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, καμαριέρες, σερβιτόροι και σερβιτόρες, «ντόρμεν», καθαρίστριες, λογιστές, δικηγόροι έχουν φτάσει ήδη στο απεργιακό ραντεβού τους, στην Ομόνοια, με τα πανό τους, τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τα άρματά τους «παραταγμένα». Λίγο πριν τις 9.20 π.μ., η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη καλεί «σε συσπείρωση, οργάνωση, σύγκρουση και ανατροπή για να κατακτήσουμε το αυτονόητο: Τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουμε».

Ακολουθεί από απεργούς εργαζόμενους ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, μέσα από το οποίο για ακόμα μια φορά ο απολυμένος εργάτης από τα «Τζάμπο» πετάει κυριολεκτικά στα μούτρα της εργοδοσίας τα 50.000 ευρώ, με τα οποία προσπάθησε να τον εξαγοράσει. «Πάρε πίσω τα λεφτά σου. Εμείς έχουμε ταξικό κίνημα», ήταν τα λόγια του «απολυμένου» και το χειροκρότημα πέφτει «βροχή».

Στη Σταδίου, πρώτο παίρνει θέση το «άρμα» των εμποροϋπαλλήλων, στο οποίο δεσπόζουν εικόνες από το μεγαλειώδη αγώνα των σωματείων του εμπορίου, των υπηρεσιών, του ΠΑΜΕ, στα καταστήματα της πολυεθνικής «Τζάμπο» ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, τις οποίες συνοδεύει η δέσμευση «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους».

Η πορεία ξεκινά. Ακολουθούν νέες στην ηλικία εργαζόμενες με κόκκινες σημαίες στα χέρια και ακριβώς από πίσω το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ που καλεί: «Αντί για μια δίκαιη εργάσιμη μέρα, εμπρός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης». Από πίσω, το «άρμα» των ξενοδοχοϋπαλλήλων με εικόνες από τους αγώνες τους, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις τους μέσα στα σαλόνια των ξενοδοχείων. Στο τέλος της πορείας ακολουθεί και τρίτο «άρμα», στο οποίο αποτυπώνονται τα αιτήματα των εργατών: «Οχι στην κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία», «35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο». Οι απεργοί στις 10.30 φτάνουν στο Σύνταγμα για να ενωθούν με τους χιλιάδες απεργούς συναδέλφους τους στη κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*

Οι μετανάστες με το πανό τους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

*

Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα

*

Ενα ακόμα μπλοκ πλησιάζει στο Σύνταγμα
Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις
Ενα από τα άρματα στις χθεσινές συγκεντρώσεις
Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ
Οικογένειες ολόκληρες διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Παλεύουμε μέχρι τον τελικό στόχο

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης

Κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Γνωρίζουμε ότι η πρόοδος περνάει μόνο μέσα από την ταξική πάλη. Ο,τι βάσανα πετάξαμε από την πλάτη μας τα ξεφορτώσαμε στο δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Στεκόμαστε με περηφάνια και τιμή μπροστά στους πρωτοπόρους του αγώνα. Η εργατική τάξη σε κάθε χώρα έχει τη δική της συμβολή στον κοινό και ενιαίο αγώνα. Εφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τους εκμεταλλευτές της. Αμφισβήτησε την εξουσία τους και σε αρκετές χώρες την ανέτρεψε. Απέδειξε ότι η εργατική τάξη όχι μόνο μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αλλά και να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία χωρίς τους καπιταλιστές. Οι εκμεταλλευτές όλου του κόσμου τρέμουν μπροστά σε αυτήν την προοπτική. Ο φόβος τους πρέπει να γίνει δύναμη για την εργατική τάξη. Δεν είναι παντοδύναμοι μπροστά στην οργανωμένη δύναμη του λαού. Το μέλλον είναι δικό μας.

Ούτε βήμα πίσω. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Στην πρώτη γραμμή η ικανοποίηση των αναγκών μας και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Υπάρχει τεράστιος πλούτος τον οποίο παράγουν οι εργάτες και μόνο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα υπάρχουν τα μέσα, για να περάσει η κοινωνία σε ένα ανώτερο επίπεδο ευημερίας. Είναι στην ευθύνη μας η αλήθεια αυτή να γίνει συνείδηση όλης της εργατικής τάξης και υπόθεση κοινού αγώνα. Απορρίπτουμε τις ψευτοθεωρίες τους και τα εκβιαστικά τους διλήμματα. Τώρα, είναι η ώρα να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να χτίσουμε εστίες αντίστασης στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών και συνδικαλιστικών του στηριγμάτων. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ που στα 10 χρόνια ζωής και δράσης του, απέδειξε στην πράξη ότι αποτελεί στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων και δείχνει το δρόμο για το μέλλον».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ

Μπλοκ εργαζομένων από το μέταλλο, τη κλωστοϋφαντουργία, τα τρόφιμα, τους λιθογράφους, τον Τύπο και το Χαρτί, τα ΜΜΕ, το φάρμακο, την ΕΥΔΑΠ και από χώρους όπως το Μενίδι, τα Λιόσια, το Ζεφύρι και αλλού. Στην ίδια συγκέντρωση τα μπλοκ εργατών μεταναστών από την Αφρική και το Μπαγκλαντές. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έδινε το στίγμα: «Ενότητα δράσης κατά του κεφαλαίου. Πέρα από χρώμα - θρησκεία - εργασιακή σχέση».

Δύο εργαζόμενοι, ένας άντρας και μία γυναίκα, από την κλωστοϋφαντουργία, στήσανε ένα θεατρικό δρώμενο στο δρόμο. Ο άντρας, στο ρόλο του αφεντικού, πίεζε τη γυναίκα, στο ρόλο της ράφτρας, να δουλεύει ακόμα πιο πολύ, να σκύβει το κεφάλι, να μη συμμετέχει στο σωματείο. «Το λέει και ο Σανιδάς» της είπε για να «νομιμοποιήσει» την εργοδοτική πίεση που ασκούσε. Το δρώμενο κατέληξε με την εργάτρια να παρατά τη δουλειά και να σηκώνει πλακάτ με τη λέξη «Απεργία».

Διαβάστηκε το ποίημα του Κ. Βάρναλη «Πρωτομαγιά του 1944» και μετά το σύντομο χαιρετισμό του Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρου του Συνδικάτου Μεταλλεργατών Αθήνας, ξεκίνησε η πορεία. Μπροστάρης, το άρμα του Συνδικάτου Μεταλλεργατών, όπου αναδεικνυόταν η αποτελεσματικότητα των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο. Η ΣΣΕ που υπέγραψαν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης με αύξηση 9%. Μια νίκη που έφερε ο ταξικός αγώνας, η σύγκρουση με την εργοδοσία και τους βαστάζους της.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Τη δική του «πινελιά» έδωσε χτες στη συγκέντρωση το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, που πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Στην κεφαλή του «μπλοκ» τους προπορευόταν χέρι χέρι ο κύριος «τραπεζίτης», ο οποίος κρατούσε το σάκο των 28 δισ. ευρώ που του έδωσε απλόχερα η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και τα κόμματα της ευρωυποταγής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Μαζί και ο πιστός «μπάτλερ», ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό φορούσαν μπλουζάκια στα οποία ήταν τυπωμένο «το τραγούδι του 8ωρου», που γράφτηκε για την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο καθώς και το μήνυμα «όχι στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΓΡΟΥ

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η εργατική λαϊκή εξουσία», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πολυπληθούς συγκέντρωσης των φοιτητών από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού. Στο ύψος του «Φιξ», συγκρότησαν τα σφιχτά τους μπλοκ και τις αλυσίδες τους, άπλωσαν τα πανό των επιτροπών αγώνα και το πανό των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Για να καταγγείλουν τον αντικομμουνισμό, να δείξουν με κάθε τρόπο απειθαρχία κι ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική. Δυο τύμπανα στην κεφαλή της πορείας έδιναν ρυθμό στην πορεία που αργότερα ενώθηκε με τους εργάτες.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

Σταθμός Λαρίσης, 8.45 το πρωί. Εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές και μαθητές, μέλη μαζικών φορέων από τις δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες της Αττικής με σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια γεμίζουν σιγά - σιγά το δρόμο. Λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το σύνθημα δίνεται: «Συνάδελφοι ξεκινάμε»... Η πορεία μπαίνει στην οδό Μεταξά. Από τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικίων άνθρωποι κάθε ηλικίας κοιτάζουν την πορεία. Κάποιοι χειροκροτούν... Στη διασταύρωση Χαλκοκονδύλη και Γ' Σεπτεμβρίου η πορεία συναντιέται με άλλους εργαζόμενους από τα βορειοδυτικά προάστια. Το μπλοκ πυκνώνει και κατευθύνεται προς το Σύνταγμα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Με κεντρικό μήνυμα «Λαϊκή συμμαχία και εξουσία. Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό», που αναγραφόταν στο κεντρικό πανό, εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, εκπαιδευτικοί και μαζικοί φορείς νοτίων συνοικιών συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι, απ' όπου και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Νωρίς το πρωί, οπότε και άρχισε να καταφτάνει ο κόσμος, η πλατεία στο Μοναστηράκι γέμισε με σημαίες του ΠΑΜΕ και συνθήματα, που καλούσαν σε «Καμία υποταγή, κανείς συμβιβασμός, την κρίση να πληρώσει ο καπιταλισμός».

ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, με προπομπό το πανό: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία» και το στολισμένο με αφίσες όχημα και τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο, πορεύτηκαν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και Πρόνοια, οι εργάτριες και οι εργάτες από τις ανατολικές και βορειοανατολικές συνοικίες και το 7ο Διαμέρισμα. Από νωρίς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στο προκαθορισμένο ραντεβού στο μετρό του Ευαγγελισμού. Οι νοσηλευτές μόλις τελείωσαν τη νυχτερινή τους βάρδια με τις στολές τους, οι άνθρωποι με αναπηρίες στα αναπηρικά τους αμαξίδια, οι εργαζόμενοι από τις συνοικίες της Αθήνας, δίνοντας νόημα στο σύνθημα που φώναξαν και ξαναφώναξαν κατά τη διάρκεια της πορείας: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, πριν η πορεία ξεκινήσει για το Σύνταγμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

Απεργοί εργάτες άρχισαν να καταφτάνουν πριν ακόμα τις 9 το πρωί. Πρώτοι οι οικοδόμοι, με τις κόκκινες σημαίες του Συνδικάτου και τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Κόκκινα γαρίφαλα σε κάθε χέρι. Ο Κ. Ζιώγας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό και η πορεία ξεκινάει. Τα πανό απλώνονται στην Ακαδημίας: «Η συμμαχία εργατιάς - αγροτιάς - αυτοαπασχολούμενων, δύναμη κατά της πλουτοκρατίας». Δίπλα στους εργάτες, οι μικροί ΕΒΕ, με το δικό τους πανό: «Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ΕΒΕ».

ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

«Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ - Ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός» έγραφε το πανό των μαζικών φορέων των νοτιοανατολικών συνοικιών και του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη. Σύντομο χαιρετισμό έκανε η Μερίνη Στεφανίδου, εκπρόσωπος των μαζικών φορέων της Γλυφάδας.

ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ

Με τα μουσικά όργανα στα χέρια να δίνουν το ρυθμό στα συνθήματα, oι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στη συμβολή της οδού Αθηνάς με την Ομόνοια, για να πουν ένα μεγάλο «όχι στο ξεπούλημα του πολιτισμού. Δε θα πληρώσουν την κρίση οι καλλιτέχνες», όπως αναγραφόταν στο πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στην οδό Σταδίου, οι καλλιτέχνες ενώνονται με τους εργάτες και πορεύονται όλοι μαζί προς το Σύνταγμα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

«Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Με αυτά τα αιτήματα - συνθήματα, έδωσε το στίγμα της η προσυγκέντρωση της Πλατείας Βικτωρίας με τους μαζικούς φορείς Βορείων και Βορειοδυτικών Συνοικιών και 5ου και 6ου Διαμερίσματος. Ιδιαίτερη στιγμή, όταν οι προσυγκεντρώσεις συναντήθηκαν στη γωνία 3η Σεπτεμβρίου με Χαλκοκονδύλη. Τα συνθήματα ενώθηκαν και οι εργαζόμενοι ύψωσαν τις φωνές τους για το δίκιο του εργάτη: «Εργάτη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

«Πληρώνεις για τα κέρδη, πληρώνεις για την κρίση, στην ανατροπή τους βρίσκεται η λύση». Με αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί, έδωσαν χτες το δικό τους «παρών» στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τα ταχυδρομεία, νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Στην πλατεία Κάνιγγος, η πορεία συναντά άλλους εργάτες, που τους μοιράζουν κόκκινα γαρύφαλλα. Τα χέρια τους και οι φωνές τους ενώνονται: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Σταδιακά η οδός Ακαδημίας μετατρέπεται σε ένα «ποτάμι εργαζομένων», με προορισμό την πλατεία Συντάγματος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Από την πλατεία Καραϊσκάκη ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και εργαζόμενοι από το 3ο και 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας. Χαρακτηριστικό, το πανό του Συντονιστικού των ΟΤΑ: «Κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που ξεπουλά τα συμφέροντα των εργαζομένων». Και τα συνθήματά τους ήταν κόντρα σε αυτούς που τους αναγκάζουν να δουλεύουν με μερική απασχόληση, συμβάσεις και stage: «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Μέσω της οδού Σταδίου, κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» σπουδαστές από τα ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κεραμεικού και στη συνέχεια πορεύτηκαν στην Πειραιώς, τη Σταδίου, μέχρι το Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Από το Σικάγο στην Καισαριανή ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ