ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατάφεραν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ

Οργιο βίας και καταστολής με δεκάδες συλληφθέντες

Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
Η καταστολή για άλλη μια φορά σημάδεψε την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Μαζική και αποφασιστική ήταν η ανταπόκριση του τουρκικού λαού στο κάλεσμα της Επαναστατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK), της Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) και του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, για τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με συνθήματα κατά των απολύσεων, της φτώχειας και της καπιταλιστικής κρίσης που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, παρά τις απειλές της κυβέρνησης και τη βία των δυνάμεων καταστολής.

Η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε την κινδυνολογία και την προπαγάνδα, προκειμένου να δικαιολογήσει βίαιη καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, από την αρχή της βδομάδας, με τον κυβερνήτη της πόλης, Μουαμάρ Γκιουλέρ, να χαρακτηρίζει την ιστορική πλατεία Ταξίμ «ακατάλληλη για διαδηλώσεις» και να προτρέπει τους εργαζόμενους να γιορτάσουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος επιθυμούν, εντός των ορίων της «νομιμότητας». Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση μαζικών εκδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν σε αυτή στοιχεία παράνομων οργανώσεων με στόχο την προβοκάτσια. Βάσει αυτών ο Ρ. Ερντογάν δήλωνε την Πέμπτη ότι μόνο «ολογομελείς αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων» είχαν άδεια να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ, ενώ η αστυνομία την Τετάρτη τοποθέτησε κάμερες έξω από τα γραφεία του DISK...

Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Τα δυναμικά μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας
Πάνω από 10.000 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στήνοντας κιγκλιδώματα χτες από τα ξημερώματα στους γύρω δρόμους της ιστορικής πλατείας, όπου την Πρωτομαγιά του 1977 είχε χυθεί αίμα, προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση. Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατάφεραν να φτάσουν περίπου 5.000 άνθρωποι στην πλατεία Ταξίμ, δηλώνοντας περηφάνια για το κατόρθωμά τους μετά από 31 χρόνια απαγόρευσης. Εκπρόσωποι του DISK, του KESK, του ΤΚΡ εκφώνησαν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Ταξίμ.

Ωστόσο, δεκάδες ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν καν να προσεγγίσουν την πλατεία, καθώς η αστυνομία είχε ξεκινήσει πόλεμο στους κάθετους δρόμους με δακρυγόνα, νερό και ξύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και αρκετοί διαδηλωτές να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δεκάδες συλλήψεις.

Στις εκδηλώσεις εκ μέρους του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο Γιώργος Ποντικός, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα και άλλων χωρών.

KOYBA
Μαχητική υπεράσπιση των επιτευγμάτων της Επανάστασης

Λαοθάλασσα στην Αβάνα
Λαοθάλασσα στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά αλλά και τα 50χρονα της Επανάστασης και τα 70χρονα της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας. Παρουσία του Κουβανού Προέδρου, Ραούλ Κάστρο, στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αξιωματούχων της κυβέρνησης, επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων - μεταξύ των οποίων και του Γιώργου Μαυρίκου, γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) - εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί παρακολούθησαν την ομιλία του Σαλβαδόρ Βαλντές, γγ της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως «μια τέτοια μέρα γιορτάζουμε πόσα έχουμε καταφέρει να κτίσουμε με προσπάθειες και θυσίες αρκετών γενεών», αλλά σημείωσε και την απαιτούμενη καθημερινή δράση που χρειάζεται για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι τρεις κυκλώνες που έπληξαν τη χώρα.

Ο Βαλντές αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει την ανθρωπότητα, στην οποία «για μας προστίθενται και οι επιπτώσεις του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ», που έχει αποτύχει να καταστρέψει την Επανάσταση. Σημείωσε την ανάγκη αύξησης της παραγωγής, μείωσης των εξόδων και του κόστους, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών, για να τονίσει πως για να επιτευχθούν αυτά «χρειάζεται εντατική δουλειά με περισσότερη πειθαρχία». Στη συνέχεια μίλησε για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έχει εκδηλωθεί για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών. Τέλος, πρόσθεσε πως «υψώνουμε τις σημαίες και τις φωνές μας» από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη για «να διατρανώσουμε την απόφαση του μαχητικού λαού μας να οικοδομήσει το σοσιαλισμό κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, του Φιντέλ και του Ραούλ».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία κατά την οποία οι εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών, για τα 50χρονα της Επανάστασης και για την ενότητα, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, με ιδιαίτερα δυναμική την παρουσία περίπου 40.000 φοιτητών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Στην εκδήλωση ξεχώρισε ο παλμός της μαχητικής νέας γενιάς.

Παράλληλα, χτες, πραγματοποιήθηκαν άλλες 15 κεντρικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Κούβα όπου πήραν μέρος πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ την Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί 195 συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή 1 εκατομμυρίου εργατών. Σε μία από αυτές, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 2.000 μέλη εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων αλληλεγγύης από 80 χώρες έφτασαν στην Κούβα για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Ανάμεσα σ' αυτούς βρίσκονται και τα μέλη της μπριγάδας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μαχητικά στη Ρωσία

Χιλιάδες εργάτες, γονείς με τα παιδιά τους διαδήλωσαν στην Μόσχα
Χιλιάδες εργάτες, γονείς με τα παιδιά τους διαδήλωσαν στην Μόσχα
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε πάνω από 800 πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά στη Ρωσία.

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στο Βλαδιβοστόκ και σε άλλες πόλεις, τάχθηκε ενάντια στην ιδέα συγκρότησης «κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης», που στόχο θα έχει να ξεπεράσει την κρίση η αστική τάξη. Με την παρέμβασή του το ΚΕΚΡ καυτηρίασε τη θέση «ορισμένων αριστερών δυνάμεων», που προτείνουν διάφορες «εποικοδομητικές συνταγές» διεξόδου από την κρίση.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) συγκεντρώθηκαν επίσης χτες στην Πλατεία του Οκτώβρη στη Μόσχα.


Ι.Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Τουρκίας

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται, για την επίθεση στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των οργάνων του αστικού κράτους της Τουρκίας ενάντια στους απεργούς εργάτες στην πλατεία Ταξίμ. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας. Η αντίσταση στις επιλογές του κεφαλαίου και των κομμάτων του δυναμώνει, όπως δείχνουν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η αντεπίθεσή του είναι η απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης που ξετυλίγεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, αλλά το κεφάλαιο που τη δημιούργησε».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μαζική λαϊκή συμμετοχή

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο σοσιαλισμός είναι το ιστορικό σχέδιο της εργατικής τάξης»... Με το σύνθημα αυτό, ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, εργάτες, αγρότες, σχημάτισαν ένα τεράστιο κόκκινο ποτάμι, διασχίζοντας σχεδόν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας Καράκας. Τις πολύμορφες εκδηλώσεις και τη μεγάλη πορεία και συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της μπολιβαριανής Διαδικασίας, οργάνωσαν τα κόμματα που την στηρίζουν, ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις και φυσικά συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες.

Οι εργαζόμενοι στη Βενεζουέλα, που ζητούμενο είναι να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης και στην πρωτοπορία της Διαδικασίας, όπως τονίζει και το ΚΚ Βενεζουέλας, διαδήλωσαν μαχητικά και απαίτησαν παραπέρα βήματα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Από την 1η Μάη πάντως τίθεται σε ισχύ η αύξηση των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένων κατά 20%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ