ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην αύξηση των εισφορών

Τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του Ταμείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προωθούμενη αύξηση των εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αυτή τη Δευτέρα 4 του Μάη, στη 1 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία του Ταμείου στην οδό Ακαδημίας 22, όπου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η ομοσπονδία και οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, διεκδικούν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για όσο διαρκεί η κρίση και μακρόχρονη ρύθμιση των οφειλών.

Ενάντια στις νέες επιβαρύνσεις που προωθούνται, αλλά και συνολικά για τα ασφαλιστικά προβλήματα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών έχει κηρύξει την Τετάρτη, 13 του Μάη, μέρα πανελλαδικής δράσης για το Ασφαλιστικό και διοργανώνει στην Αθήνα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Τα σενάρια για την αύξηση των εισφορών είναι τρία, για 6, 7 και 8%, με πιθανότερο αυτό της αύξησης κατά 6%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αποφασίστηκε η αύξηση των εισφορών για την Υγεία κατά 20%, χωρίς να ανακοινωθεί. Η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων υπολογίζεται σε αυτή την περίπτωση από 7,9% ως και 10,8%, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση.

Η αύξηση των εισφορών και μάλιστα πολύ πάνω από τον πληθωρισμό αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης και των διοικήσεων του Ταμείου των επαγγελματοβιοτεχνών, με την οποία επιβαρύνονται υπέρμετρα οι ασφαλισμένοι, δε βελτιώνονται οι παροχές και δεν αντιμετωπίζονται τα οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στην ελλειπή κρατική χρηματοδότηση, η οποία διαρκώς μειώνεται ή και δεν αποδίδεται ολόκληρη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απαιτεί νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Προβάλλουν και πάλι τον μπαμπούλα του δημογραφικού προβλήματος, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν πως το ...μοντέλο της οικογένειας χωρίς πολλά παιδιά οφείλεται στη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των λαϊκών νοικοκυριών

Στις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του οι εργαζόμενοι απαντούν: Ξεσηκωθείτε για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα
Στις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του οι εργαζόμενοι απαντούν: Ξεσηκωθείτε για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα
Την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και το σκιάχτρο της δημογραφικής γήρανσης επισείει για μία ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την επιτάχυνση νέων αντιδραστικών αλλαγών στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα της Ελλάδας και των άλλων χωρών - μελών της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος σε χώρες υψηλού κινδύνου», για την Ελλάδα αναφέρει ότι το 2060 το 38% του ΑΕΠ θα διατίθεται για δαπάνες συντάξεων, ασφαλιστικών ταμείων υγείας, πληρωμή επιδομάτων υγείας και χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Ειδικά για τις δαπάνες συντάξεων, αναφέρει ότι θα διαμορφωθούν στο 24,1% του ΑΕΠ από 11,7% σήμερα, στις δαπάνες Υγείας προβλέπεται μικρή αύξησή τους της τάξης της 1,5 μονάδας του ΑΕΠ, για τη μακροχρόνια περίθαλψη η αύξηση θα είναι 2,2 μονάδες, ενώ μηδενική θα είναι η αύξηση για τις δαπάνες Παιδείας και την ανεργία.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «...το ευρωπαϊκό μοντέλο θα φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς για κάθε συνταξιούχο άνω των 65 ετών θα εργάζονται δύο άτομα από τέσσερα σήμερα». Για το λόγο αυτό ζητά «άμεση εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών συστημάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, από τέσσερα προς ένα που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο δύο προς ένα την περίοδο 2015 - 2035, αν ...δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δηλαδή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το απαισιόδοξο αυτό σενάριο προβλέπει, επίσης, ότι το 2015 οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις και το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών από 17% το 2008, το 2060 θα φτάσει στο 30%.

Στις χώρες «υψηλού κινδύνου» κατατάσσονται η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, κλπ.

Και οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται για μία χώρα, την Ελλάδα εν προκειμένω, όπου η αντίθεση πλούτου - φτώχειας είναι από τις πιο ακραίες σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, ενώ οι ασφαλιστικές παροχές και το ύψος των συντάξεων κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη, τη στιγμή που μιλούν για δημογραφική γήρανση στις χώρες της Ευρώπης, παραβλέπουν ότι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους για τη μείωση των γεννήσεων σ' ολόκληρη την ήπειρο - και στην Ελλάδα μαζί - είναι ακριβώς η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των λαών, οι οποίοι, στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και εξαναγκάζονται να περιορίζουν τον αριθμό των παιδιών των οικογενειών.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΦΛΕΒΑΡΗ
Σε ρυθμό κάθετης πτώσης

Πολύ μεγάλη πτώση 13,7% σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων το Φλεβάρη, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πτώση των πωλήσεων το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, η οποία ήταν της τάξης του 12,3%. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν, αφ' ενός, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά και, αφ' ετέρου, η πολύ μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης είναι ένα ασφαλές στοιχείο που υποδηλώνει κρισιακά φαινόμενα. Ηδη μία σειρά οικονομικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2009 θα είναι αρνητικός, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο διάστημα Φλεβάρης '09 προς Φλεβάρης '08 σημείωσε μεγάλη υποχώρηση -13,7%. Ακόμα και αν αφαιρέσουμε την κατηγορία των καυσίμων - λιπαντικών αυτοκινήτων στην οποία οι πωλήσεις κατέγραψαν μεγάλη υποχώρηση -41,5%, στις λοιπές κατηγορίες οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση 8,8%. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 09/08, όπου η πτώση ανήλθε στο 12,3% (7,3% χωρίς τα καύσιμα - λιπαντικά).

Σε ετήσια βάση το Φλεβάρη, ο όγκος των πωλήσεων στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, είχε την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) -5,4%
  • Πολυκαταστήματα -1,6%
  • Καύσιμα - λιπαντικά αυτοκινήτων -41,5%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός -0,2%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά -3,4%
  • Ενδυση - υπόδηση +11,2%
  • Επιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός -20,7%
  • Βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη δώρων - 24,5%.
ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στενή παρακολούθηση από Τράπεζα της Ελλάδας

Στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά κατοικίας και ακινήτων και τη γενικότερη δραστηριότητα στον κλάδο προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδας, που για το σκοπό αυτό καταρτίζει ειδικούς δείκτες για την αξιόπιστη απεικόνιση της μεταβολής των τιμών και άλλων δεδομένων. Στόχος τους είναι η διασφάλιση των συμφερόντων λεγόμενων επενδυτών, αλλά και των ίδιων των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα χορηγούμενα δάνεια, το ύψος των εγγραφόμενων στα χαρτοφυλάκιά τους υποθηκών προκειμένου να διαβλέψουν έγκαιρα τυχόν κινδύνους από το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών.

Σε ειδική εκδήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως η «εμπειρία από την τρέχουσα κρίση έχει αναδείξει, δυστυχώς με επώδυνο τρόπο, την εξάρτηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από την πορεία της αγοράς ακινήτων» και ακόμη ότι η «έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων θα διευκολύνει σοβαρά και τις τράπεζες στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ», (δηλαδή το εποπτικό πλαίσιο που έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους και συνολικά για τη κεφαλαιοκρατία).

Σύμφωνα με το στέλεχος της Γιούρομπανκ Γκ. Χαρδούβελη, οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2008 έφτασαν σε 5,4% του ΑΕΠ και συνολικά οι κατασκευές σε 10,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι «αποδόσεις των ακινήτων» στο διάστημα από το 1996 μέχρι και το έτος 2008 έχουν υπερτριπλασιαστεί, ενώ και τα στεγαστικά δάνεια από 8,3% του ΑΕΠ το 2000 εκτινάχτηκαν το 2008 στο 32% του ΑΕΠ. Είναι φανερό πως οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της στέγης, την παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων και το ειδικό ενδιαφέρον που έχουν για το χώρο οι τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ