ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει «σκληρά» η Τουρκία

Η Αγκυρα υπενθύμισε τις θέσεις της για το Αγαθονήσι και το Κυπριακό

Η Αγκυρα υπενθύμισε χτες στην Αθήνα ότι παραμένει απολύτως αμετακίνητη στις θέσεις της για το Κυπριακό και το Αιγαίο. Το τουρκικό μήνυμα έφτασε στην Αθήνα, μέσω δημοσιεύματος εφημερίδας σχετικά με το Αγαθονήσι, καθώς και της πρώτης επίσκεψης του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Στο δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ», ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σε ρεπορτάζ του ασχολήθηκε με το μεγάλο πρόβλημα της «λαθρομετανάστευσης» και το Αγαθονήσι, που, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, είναι σημείο μετεπιβίβασης. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει πως το Αγαθονήσι είναι ένα από τα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου και πως οι ελληνικές κυβερνήσεις κρυφά και με μεγάλη προσπάθεια έχουν εγκαταστήσει μερικές δεκάδες κατοίκων προκειμένου να επιβληθεί η ελληνική κυριαρχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας για το Αγαθονήσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Οπως γνωρίζετε, κατά πάγια πρακτική, δεν σχολιάζονται επισήμως άρθρα εφημερίδων, πόσο μάλλον όταν αυτά είναι τόσο προκλητικά και άσχετα με την πραγματικότητα, αποτελώντας κυριολεκτικά μνημεία σκόπιμης παραπληροφόρησης».

Στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στα Κατεχόμενα της Κύπρου θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Νταβούτογλου θα είναι στα Κατεχόμενα σήμερα, Τετάρτη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τη νέα «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Ντερβίς Ερογλου, δεν έχει αποκλείσει τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό σε περίπτωση που η Βρετανία εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δικαίωσε Ελληνοκύπριο έναντι οικογένειας Βρετανών για καταπατημένη περιουσία.

Ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λυθεί το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Προσθέτει, επίσης, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι πωλήσεις των περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λέγοντας ότι η ζωή συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πότε θα λυθεί το Κυπριακό.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Φινλανδικό μοντέλο για τα σκάνδαλα

«Συνταγή» Φινλανδίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς συστήνει ο Καρ. Παπούλιας, επιχειρώντας παρέμβαση στο κλίμα σκανδαλολογίας που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή.

Από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να ενισχύσει την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει «καλός» καπιταλισμός, δίχως σκάνδαλα, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, παραγνωρίζοντας βέβαια ότι τα σκάνδαλα είναι τρόπος ύπαρξης του καπιταλισμού και πηγάζουν από «DNA» του, το κέρδος του κεφαλαίου.

«Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι' αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, γι' αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση «πώς τα καταφέρνει η Φινλανδία και παρουσιάζει μηδενική διαφθορά».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε αυτά, που πριν από εκείνον, είχε απαντήσει η Πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, η οποία είχε σημειώσει ότι «το φάρμακο, που προτείνω εγώ, το φάρμακο της Φινλανδίας, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες Παπούλιας - Χάλονεν, ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Φινλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δε συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

Κατά τα λοιπά, η Πρόεδρος της Φινλανδίας επισήμανε την ανάγκη οι επιχειρηματίες «να κάνουν κάτι παραπάνω για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα συνεδριάσει ελληνοφινλανδικό φόρουμ επιχειρηματιών, όπου θα παραστεί ο Καρ. Παπούλιας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Μπαράζ παρελκυστικών ενστάσεων από εμπλεκόμενους

Σε μπαράζ ενστάσεων έχουν επιδοθεί οι εμπλεκόμενοι και οι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς». Μετά την προχτεσινή ένσταση του πρώην στελέχους της «Ζήμενς Ελλάς» Μ. Σταυριανού, χτες πήραν σειρά για ενστάσεις ο Γ. Σκαρπέλης, γενικός διευθυντής του ΟΤΕ το 1998 και ο Χρ. Καραβέλας, οικονομικός διευθυντής της «Ζήμενς» μέχρι το 1998. Τα δύο στελέχη του ΟΤΕ και της «Ζήμενς», που έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, εφαρμόζοντας μια παρελκυστική πολιτική, μάλλον προσπαθούν να χρονοτριβίσουν - με κάθε τρόπο - την έρευνα και να κερδίσουν χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν ενστάσεις και από άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Ο Χρ. Καραβέλας με αίτησή του ζητάει το διορισμό εμπειρογνώμονα, καθώς ισχυρίζεται ότι η σύμβαση 8002 που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη «Ζήμενς» για την ψηφιοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου ήταν επωφελής για τον Οργανισμό. Επίσης, αναφέρει ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο ΟΤΕ δεν μπορούσε να λάβει από άλλο προμηθευτή χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα προϊόντα της «Ζήμενς». Αν οι ισχυρισμοί του Χρ. Καραβέλα αποδείκνυαν ότι ο ΟΤΕ δεν υπέστη οικονομική ζημιά 57.404.918 ευρώ, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, τότε τα αδικήματα από κακουργηματικού χαρακτήρα θα μετατρέπονταν σε πλημμελήματα. Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της «Ζήμενς» ζητάει, επίσης, αντίγραφα της δικογραφίας που δεν του έχουν χορηγηθεί. Με άλλο αίτημα ζητάει την παύση για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, γιατί, όπως ισχυρίζεται, ο ΟΤΕ φέρεται ως ζημιωθείς, ενώ με αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ισχυρίζεται ότι η μέχρι τώρα ποινική διαδικασία είναι άκυρη και παράνομη, γιατί στερήθηκε τα δικαιώματά του ως ύποπτου και κατηγορούμενου, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Τέλος, ο επίσης εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Γ. Σκαρπέλης με αίτησή του ζητάει αντίγραφα της δικογραφίας που δεν του έχουν χορηγηθεί, όπως αντίγραφα από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, ενημερωτικά σημειώματα, καταθέσεις μαρτύρων κλπ.

Αύριο η πολιτική κηδεία του Αντώνη Ασμάνη

Εφυγε χτες από κοντά μας ο σ. Αντώνης Ασμάνης.

Για το θάνατο του Αντώνη Ασμάνη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εφυγε σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή ο σ. Αντώνης Ασμάνης, σε ηλικία 74 χρόνων. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στη σύζυγό του Βάσω τα θερμά της συλλυπητήρια.

Ο σ. Ασμάνης προσχώρησε στην ΕΔΑ από τα νεανικά του χρόνια, ενώ δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο οδηγών ταξί μέχρι την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967. Λίγο αργότερα, το 1968, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Δούλεψε στην παρανομία, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο, μέχρι την κατάρρευση της δικτατορίας. Από τότε και μέχρι το 2005 ήταν οδηγός του σ. Χαρίλαου Φλωράκη.

Η κηδεία του σ. Ασμάνη θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ