ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζει ενισχυμένος την ταξική του δράση

Με αύξηση της συμμετοχής και των δυνάμεων της ΔΑΣΕ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Σθεναρή απάντηση στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό έδωσαν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι, παρά το όργιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους, συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εμπιστεύτηκαν ξανά το σωματείο τους στις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ).

Στις αρχαιρεσίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν προχτές, ψήφισαν 1.041 εργαζόμενοι (το 2007 είχαν ψηφίσει 894). Η ΔΑΣΕ έλαβε 785 ψήφους και 12 έδρες στο ΔΣ και η ΠΑΣΚΕ 226 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ. Επίσης, η ΔΑΣΕ εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 6) για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και 9 αντιπροσώπους (από 7) για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (από έναν) και 3 (από 2) για το ΕΚΑ.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τους εργαζόμενους που ξεπέρασαν εκβιασμούς και απειλές και συμμετείχαν στις εκλογές». Υπογραμμίζει ότι η ισχυροποίηση του σωματείου με τη μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στις αρχαιρεσίες έδωσε «απάντηση και στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΠΑΣΚΕ, που ρίχνοντας νερό στο μύλο της εργοδοσίας απειλούσε στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση ότι θα ακυρώσει τις εκλογές και στελέχη της στους χώρους εργασίας έκαναν προσπάθεια για παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, λέγοντας στους εργαζόμενους ότι δε χρειάζεται να ψηφίσουν, με στόχο την απομαζικοποίηση του σωματείου».

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε αγωνιστικά, ταξικά τη δράση μας, παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης, κτίζοντας το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, με στόχο να κατακτήσουμε αυτό που μας ανήκει, τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουμε».


ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Προσπαθούν να αποκλείσουν εργαζόμενους από το Σωματείο

Με πραξικοπηματικές διαδικασίες, τίναξαν στον αέρα τις εκλογές. Σε συγκέντρωση - απάντηση καλεί σήμερα η ΕΣΑΚ Συνεργαζόμενοι

Να απομαζικοποιήσουν το Σωματείο και να υπονομεύσουν τους αγώνες του επιχειρούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον «Ευαγγελισμό»
Να απομαζικοποιήσουν το Σωματείο και να υπονομεύσουν τους αγώνες του επιχειρούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον «Ευαγγελισμό»
Να αποκλείσουν από το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) και από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου περισσότερους από 700 εργαζόμενους του νοσοκομείου, διαιρώντας τους εργαζόμενους με βάση τις εργασιακές σχέσεις τους, επιχειρούν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, δυναμιτίζοντας συνολικά τη διαδικασία των εκλογών που είχαν οριστεί για χτες και σήμερα.

Επιχειρώντας να ανατρέψουν την πρακτική δεκαετιών, αφού στο ΣΕΝΕ υπάρχουν και εκλεγμένοι ειδικευόμενοι γιατροί, έκαναν ένσταση για όσους εργαζόμενους είναι στα ψηφοδέλτια και δουλεύουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά και για όσους εργαζόμενους δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, συνολικά για περισσότερους από 700 εργαζόμενους.

Ενσταση σε αυτούς τους αποκλεισμούς, που αφαιρούν συνδικαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων που δουλεύουν για χρόνια στο νοσοκομείο και στόχο έχουν να διασπάσουν στην πράξη τους εργαζόμενους, κατέθεσε η Ενωτική Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Συνεργαζόμενοι (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). Η παράταξη απαίτησε να συμμετέχουν στις εκλογές όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και πρότεινε όσοι εργαζόμενοι δεν είναι οικονομικώς τακτοποιημένοι να γίνονται κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπως γίνεται σε όλα τα συνδικάτα.

Αργά χτες το μεσημέρι oι δικαστικοί αντιπρόσωποι που είχαν οριστεί κατέληξαν σε πρακτικό ακύρωσης των εκλογών, επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει μητρώο μελών του σωματείου και ότι δεν υπάρχει «συναίνεση» μεταξύ των παρατάξεων για την οικονομική τακτοποίηση των εργαζόμενων - μελών του Σωματείου. Οπως όλα δείχνουν, το Πρωτοδικείο θα προχωρήσει στο διορισμό Προσωρινής Διοικούσας στο σωματείο.

Χτες το πρωί - πριν ακόμα ανακοινωθεί η ακύρωση των εκλογών - υποψήφιοι της παράταξης και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση στον προϊστάμενο Πρωτοδικών, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις εκλογές και να τηρηθεί η μέχρι σήμερα διαδικασία στις εκλογές του σωματείου. Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών αποδέχτηκε τα επιχειρήματα των ταξικών δυνάμεων, τα απέρριψε όμως η δικαστική αντιπρόσωπος.

Η σκοπιμότητα της πραξικοπηματικής και πρωτοφανούς για σωματείο πρακτικής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Σωματείου, η οποία αναφέρει ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας νόμιμα μετέχουν στο σωματείο οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί, με το αδιαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αλλωστε, εδώ και 20 χρόνια, οι εκλογές στο συγκεκριμένο Σωματείο γίνονται με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, χωρίς διαχωρισμούς.

Δίνοντας άμεση απάντηση, η ΕΣΑΚ Σ καλεί σήμερα σε έκτακτη συγκέντρωση όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τη 1 μ.μ. στα Επείγοντα. Σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει το ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν στο συνδικαλιστικό κίνημα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, δηλαδή να διαλύουν τα σωματεία, να διασπούν τους εργαζόμενους, να είναι ο πολιορκητικός κριός των αγώνων και ο Δούρειος Ιππος της αντιλαϊκής πολιτικής.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΚΕΔΚΕ
Μνημόνιο για την εμπορία της ανάγκης για δουλειά

Ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση των 3,2 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ελαστικοποίηση της εργασίας, στο όνομα της κρίσης, αναλαμβάνουν οι δήμοι

Τη συναίνεσή τους στη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας που καταστρατηγούν δικαιώματα και διαιωνίζουν την ανεργία και την εργασιακή - πολιτική ομηρία, επικύρωσαν χτες κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, θα «αξιοποιηθούν» χρήματα από θεσμοθετημένους πόρους των δήμων.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, παρουσία της υπουργού Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά, κατατέθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν στην υλοποίηση ειδικού προγράμματος βραχύχρονης απασχόλησης ανέργων από τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Αμφότερες πλευρές εστίασαν στο πώς δε θα διεκδικήσουν οι προσληφθέντες, με τη λήξη της σύμβασής τους τα όποια δικαιώματα μπορεί να έχουν για συνέχιση της εργασίας τους, αφήνοντας παράλληλα μετέωρα ζητήματα που επιτρέπουν τη μικροκομματική αξιοποίησή τους.

Το πρόγραμμα που θα υπογραφεί ανάμεσα σε ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ προβλέπει την πρόσληψη 20.000 ανέργων σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, για ένα χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες. Οπως φαίνεται, οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν περίπου το 75% του κόστους και ο ΟΑΕΔ το υπόλοιπο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, εκτίμησε ότι η αυτοδιοίκηση θα καταθέτει από τα ταμεία της περίπου 64 έως 70 εκατομμύρια ευρώ από τον πόρο ζύθου και το τέλος διαφήμισης. Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για υπηρεσίες προς τους δημότες και παίρνουν το δρόμο της προώθησης της «ευελιξίας» στην εργασία, τάχα ως αντίδοτο στην κρίση.

«Στο όνομα της κρίσης προωθούνται οι πιο αντιλαϊκές πολιτικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος. Ο ίδιος κατέθεσε την πλήρη αντίθεση της παράταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν είναι «καν ασπιρίνη στο τεράστιο πρόβλημα κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας». Τόνισε τέλος ότι δημιουργείται μια νέα γενιά εργαζομένων με ευέλικτες σχέσεις εργασίας.

Δεν αποκλείεται βέβαια να μιλάμε και για νέα γενιά ομήρων, που θα χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Κάτι που εξηγεί και την «πρεμούρα» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ για το... ευαίσθητο - όπως το χαρακτήρισε ο Π. Κουκουλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Ενωση - ζήτημα της επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν.

Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, η υπουργός ανακοίνωσε και άλλες παρόμοιες δράσεις σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ (στο πλαίσιο του ξεκοκαλίσματος των 3,2 δισ. ευρώ που κατευθύνει προς τους μεγαλοεργοδότες), όπως το πρόγραμμα «Μια αρχή - μια ευκαιρία», το οποίο προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, Δημοσίου και ΟΤΑ με 160.000.000 ευρώ. Στόχος είναι η απασχόληση για πέντε μήνες 40.000 νέων που εγκατέλειψαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή τέλειωσαν το Λύκειο. Το κόστος αυτού του προγράμματος ανακοινώθηκε ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

KODAK: Στο δρόμο πετιούνται οι 32 εργαζόμενοι της πολυεθνικής KODAK, που ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το επόμενο διάστημα τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

ΗΣΑΠ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα (10 π.μ.), στο σταθμό του «Ηλεκτρικού» στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ, για ζητήματα που αφορούν στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»: Καθιστικές διαμαρτυρίες διοργανώνουν σήμερα και αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ