ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Κοροϊδεύει με τις τιμές των εισιτηρίων

Σε απροκάλυπτο εμπαιγμό, απέναντι στους νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος, είπε ότι με απόφασή του «παραμένουν σταθερές οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων της οικονομικής ή ενιαίας θέσης για όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις οποίες υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση (κρατικό ναυλολόγιο)». Πρόκειται για καθαρή αλχημεία και προεκλογικό τρικ, που δεν πλήττει στο ελάχιστο την κερδοφορία των εφοπλιστών ούτε παγώνει τις τιμές των εισιτηρίων που έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Η απόφαση αυτή, που θα έχει ισχύ μέχρι τον Απρίλη του 2010, αφορά κυρίως την ενδοεπικοινωνία των νησιών, δηλαδή ελάχιστες επιδοτούμενες γραμμές. Για παράδειγμα, στο δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο - Πάρο - Νάξο - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσι, το εισιτήριο του επιβάτη που θα ξεκινήσει από Πειραιά με προορισμό το Κουφονήσι, μέχρι την Νάξο, όπου θεωρείται «γραμμή ελεύθερης δρομολόγησης» θα διαμορφώνεται από τον εφοπλιστή και για το υπόλοιπο της διαδρομής (Νάξος - Κουφονήσι) μόνο θα ισχύει το «πάγωμα» στις σημερινές τιμές.

Στο μεταξύ, οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρίας «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού, από την περασμένη Παρασκευή έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τους μισθούς Μάρτη - Απρίλη. Το άλλο πλοίο του εφοπλιστή, το «ΕΞΠΡΕΣ ΚΟΡΣΙΚΑ ΙΙΙ» παραμένει παρατημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι 5 ναυτεργάτες πλήρωμά του εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι από το Γενάρη. Ο Αγούδημος έχει εγκαταλείψει τα πλοία «ΜΙΛΕΝΑ», «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» και «ΜΑΡΙΝΑ» στο λιμάνι του Πειραιά και τα πληρώματα απλήρωτα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμονής.


ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Τσέπωσε τα χρήματα και αρχίζει να απολύει

Κόλαφος για τους εργατοπατέρες η χτεσινή ανακοίνωση για την απόλυση 91 εργαζομένων στο εργοστάσιο Γ? της Νάουσας

Στις χιλιάδες απολύσεις που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προστίθενται τώρα κι άλλες, με ευθύνη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Motion Team

Στις χιλιάδες απολύσεις που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προστίθενται τώρα κι άλλες, με ευθύνη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας
Από τη Νάουσα ξεκίνησε ο νέος κύκλος απολύσεων στον όμιλο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», στο πλαίσιο του «προγράμματος εξυγίανσης», για το οποίο μάλιστα χρηματοδοτείται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μετά από επίμονες προσπάθειες της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστών της στα εργοστασιακά σωματεία του Ομίλου, ανάμεσά τους και τους εκπροσώπους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες το μεσημέρι, ο διευθυντής του Eργοστασίου Γ? του ομίλου στη Νάουσα, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι «περισσεύουν» 91 από τους 198 και θα πρέπει να φύγουν. Οσοι υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση» θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση και θα πάρουν και την νόμιμη αποζημίωση. Οσοι επιλέξουν να μείνουν, ίσως να αρχίσουν να εργάζονται μετά το καλοκαίρι και δεν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση!

Ετσι, νέτα σκέτα και όσοι προλάβετε περάστε στην έξοδο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η εργοδοσία. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του νέου κύματος απολύσεων. Αφού το πρόγραμμα εξυγίανσης του Ομίλου, προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον 150 με 200 ακόμη απολύσεις εργαζομένων.

Η χτεσινή εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος, της ΟΕΚΙΔΕ, του ΠΑΜΕ, πως η μεθόδευση της ΓΣΕΕ να καπηλευτεί την αγωνία των εργαζόμενων και να στρέψει τον αγώνα στην χρηματοδότηση του Ομίλου από τις τράπεζες, είχε στόχο να επιβάλει στους εργαζόμενους νέες θυσίες, να τους οδηγήσει στην αποδοχή της απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας για να σώσει τα κέρδη του Λαναρά και των τραπεζών.

Οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο για τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που έβγαζαν ανακοινώσεις με τις οποίες προσπαθούσαν να χτυπήσουν το «Ριζοσπαστη», το ΠΑΜΕ και την ΟΕΚΙΔΕ που αποκάλυπτε το στημένο παιχνίδι που παίζουν σε βάρος των εργαζομένων, οργανώνοντας ακόμη και κινητοποιήσεις με χορηγία της εργοδοσίας. Αυτούς που διατείνονταν ότι «η ΓΣΕΕ παλεύει για τη διάσωση της εται­ρίας και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας». Και κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ότι ήθελε να κλείσει η επιχείρηση για «να έχουμε εξαθλιωμένους εργάτες που θα πάρουν ένα μικρό επίδομα, θα μπουν σε κάποιο πρόγραμμα».


ΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για τις απολύσεις

Εκατοντάδες χάνουν τη δουλειά τους και στο Μαρούσι

Τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κουτελάκη Γιώργο, που ανήκει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ν. Σμύρνης, καταγγέλλει η ΚΟ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επειδή «όλοι μαζί στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν και ανακοίνωσαν απολύσεις συμβασιούχων στο δήμο, μετά από πολλά χρόνια εργασίας». Οι απολύσεις εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, θα ολοκληρωθούν τον Ιούνη και τον Αύγουστο.

«Πρόκειται για την εφαρμογή της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που ενισχύεται στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης - σημειώνει το ΚΚΕ. Προωθεί την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς από ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, τη μείωση αποδοχών, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η αντεργατική πολιτική εφαρμόζεται με κάθε είδους προγράμματα στους δήμους από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προωθήθηκε μέσα από την ΤΑ με πρωτεργάτη τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν αυτός που εισηγήθηκε στην ΚΕΔΚΕ την εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας στην ΤΑ.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την μήτρα κάθε αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, υπερψήφισαν την ΟΝΕ, στήριξαν τις επόμενες συνθήκες και την έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο, που προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέκλεισαν τα σωματεία που δέχτηκαν τη συμμετοχή των συμβασιούχων».

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σημειώνοντας: «Ανυπακοή, απειθαρχία χρειάζεται, για να έχουμε νίκες, όπως έγινε στο Δήμο Νίκαιας, όπου ο κομμουνιστής δήμαρχος απειθάρχησε στους νόμους της κυβέρνησης και της ΕΕ και με συνεχείς αγώνες μαζί με τις ταξικές δυνάμεις κατόρθωσαν να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».

Στο Μαρούσι

Να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους ετοιμάζεται η δημοτική αρχή Αμαρουσίου (ΝΔ), καθώς τον Ιούνη του 2009 κλείνει το μόρφωμα, στο οποίο απασχολούνται - πολλοί από αυτούς εδώ και χρόνια - ο αποκαλούμενος Οργανισμός Εργασίας. Η δημοτική αρχή αναφέρει - σε τρίπτυχο που μοίρασε - ότι κάποιοι εργαζόμενοι του Οργανισμού θα περάσουν στο δήμο «με βάση τα συμπεράσματα τεκμηριωμένης μελέτης» και για τους υπόλοιπους ισχυρίζεται ότι έχει διασφαλίσει το δικαίωμα της μονιμότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος δεν έχει διασφαλίσει τίποτα εκτός από τη δυνατότητα των εργαζομένων που θα απολυθούν να αιτηθούν την πρόσληψή τους σε άλλο δήμο ή νομαρχία.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ηδη, η δημοτική αρχή έχει παρουσιάσει δύο σχετικές «μελέτες», το περιεχόμενο των οποίων έχει δημοσιεύσει ο «Ρ», τον περασμένο Φλεβάρη. Η πρώτη «μελέτη» αναφέρει ότι το προσωπικό που χρειάζεται ο δήμος είναι περίπου 1.000 άτομα. Σήμερα απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Η δεύτερη «μελέτη» αποφάνθηκε ότι το 85% των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι «πολύ χαμηλού επιπέδου», σχετικά με το «νοητικό συλλογισμό». Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.


ΠΑΜΕ - 4ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Σήμερα η κλήρωση των ομάδων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 4ο τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια στα ναρκωτικά, στην ουσιοεξάρτηση και στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που διοργανώνει και φέτος η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Το φετινό τουρνουά έχει ξεχωριστή σημασία καθώς διοργανώνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μάη, στο γήπεδο 5Χ5 του Δ. Ιλίου (Λ. Χασιάς 130) 2009. Στο τουρνουά έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 16 ομάδες, οι οποίες σήμερα Τρίτη, θα μπουν στην κληρωτίδα της διοργάνωσης για να βγουν τα «ζευγάρια» της πρώτης μέρας. Η κλήρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμ. Μπενάκη 28, 1ος όροφος) και το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπροσώπους των ομάδων να παρευρεθούν. Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι: Ναυτεργατική, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ΣΕΤΗΠ, Νέοι εργαζόμενοι Μενιδίου, Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομενων στον «Κωνσταντακάτο», Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Θεραπευτικό πρόγραμμα «Διάβαση», Θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση», Θεραπευτικό πρόγραμμα «Εξάντας», Θεραπευτικό πρόγραμμα «Νόστος», «Φλαμένγκο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ