ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προσφυγιά και θάνατος

Η σφαγή στο Πακιστάν συνεχίζεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών
Η σφαγή στο Πακιστάν συνεχίζεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών
ΜΑΡΝΤΑΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διαστάσεις γενοκτονίας λαμβάνει ο εκτοπισμός του πακιστανικού λαού από την κοιλάδα Σουάτ, αλλά και τις περιοχές των φυλών, που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού, καθώς εγκαταλείπουν τις εστίες τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Οι δηλωμένοι πρόσφυγες των τελευταίων ημερών φτάνουν τους 360.600, ενώ ακόμα 500.000 είχαν εγκαταλείψει τις επικίνδυνες ζώνες νωρίτερα, με την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς να είναι απελπιστική. Υπόνοιες για σφαγή αμάχων και στο Πακιστάν, προκαλεί ο ισχυρισμός των κυβερνητικών στρατευμάτων, ότι κατά τη διάρκεια επιθέσεων τις τελευταίες τρεις μέρες, σκότωσαν περί τους «700 ισλαμιστές ενόπλους», γύρω από την κοιλάδα Σουάτ, σύμφωνα και με τις εντολές των ΗΠΑ περί «εξολόθρευσης των ανταρτών».

Οι ΗΠΑ χτες επιβράβευσαν τις «καλές υπηρεσίες» της κυβέρνησης του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι προς τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα με παροχή έκτακτης βοήθειας 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων ως «βοήθειας για τους πρόσφυγες στο Πακιστάν».

Στο Αφγανιστάν, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, την Κυριακή, ενώ συνεχίζεται η υποκρισία σχετικά με το μακελειό στην επαρχία Φαράχ την περασμένη βδομάδα, όπου τουλάχιστον 150 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αμερικανικές επιθέσεις. Οι κατοχικές δυνάμεις ολοκληρώνοντας την «έρευνα» που διεξήγαγαν για τις συνθήκες της σφαγής, κατέληξαν ότι υπεύθυνοι για τα γεγονότα ήταν οι Ταλιμπάν, που χρησιμοποίησαν τις στέγες των σπιτιών αμάχων για τις επιθέσεις τους...

Το πόρισμα της υποκρισίας ήρθε να συμπληρώσει η δήλωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία «όποιος και να φέρει την ευθύνη για τις σημαντικές απώλειες της περασμένης βδομάδας πρέπει να λογοδοτήσει»...

Τέλος ερωτηματικά προκαλεί η μαζική δηλητηρίαση 61 μαθητριών λυκείου στην αφγανική επαρχία Παρβάν, που προκάλεσε και κάποιους θανάτους, με τις υποψίες να στρέφονται στους Ταλιμπάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και ο πάπας ... στη γύρα

Επιμένει να μην υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Με προσκύνημα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος άρχισε την πενθήμερη πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Τόνισε ότι «δεν πρέπει ποτέ κανείς να ξεχάσει τα θύματα αυτά» και χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο τον αντισημιτισμό».

Ο πάπας προσπάθησε έτσι να κατευνάσει την ένταση με το Ισραήλ, που προκλήθηκε από την πρόθεση του Βατικανού να αγιοποιήσει τον πάπα Πίο 12ο, κατά τη θητεία του οποίου έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα. Το Ισραήλ, και όχι μόνο, υποστηρίζει ότι τότε το Βατικανό «έκανε τα στραβά μάτια» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πάπας Βενέδικτος θα συναντήσει τον Πρόεδρο Πέρες, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, αλλά και εκπροσώπους όλων των θρησκειών και θα επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς.

Επιμένει ασαφώς

Σε επανάληψη, σύντομα, των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι ελπίζει οΙσραηλινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Σαρμ ελ Σέικ. Εντούτοις, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, η επίτευξη ασφάλειας και απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Ο Μουμπάρακ, από την άλλη, δήλωσε ότι περιμένει από την ισραηλινή κυβέρνηση «δραστηριοποίηση στη βάση των δύο κρατών, με στόχο μια βιώσιμη ειρήνη». Στην αναγκαιότητα «άμεσης αναθέρμανσης των συζητήσεων» και «σαφούς προσανατολισμού της ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρθηκε ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», προειδοποιώντας ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις» θα καταλήξουν σε νέο ξέσπασμα βίας εντός των επομένων μηνών. Ο Αμπντάλα βρέθηκε, χθες, στη Δαμασκό να συζητήσει την προοπτική κοινής αραβικής / μουσουλμανικής στάσης έναντι του Ισραήλ, θέση που φέρεται να προωθεί και η Ουάσιγκτον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων πλην της «Χαμάς», προτίθεται να ορκίσει εντός 48ώρου ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς δηλώνει πάντα έτοιμος ν' αλλάξει ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση, με συμμετοχή της «Χαμάς», εφόσον ευοδωθούν οι ενδο-παλαιστινιακές συνομιλίες που επαναλαμβάνονται στις 16 Μάη. Μέχρι τότε, όμως, υποστηρίζει πρέπει τα παλαιστινιακά εδάφη να έχουν κυβέρνηση. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση της «Χαμάς..

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ορκίστηκε προχτές η νέα νοτιοαφρικανική κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Τζέικομπ Ζούμα και αντιπρόεδρο τον Κγκαλέμε Πέτρος Μοτλάντε. Μεταξύ των 34 υπουργών και ισάριθμων υφυπουργών συγκαταλέγονται ο γγ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP) Μπλέιντ Ντζιμάντε που ορκίστηκε υπουργός Ανώτατης Παιδείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης και ο Τζέρεμι Κρόνιν (αναπληρωτής γγ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ) υφυπουργός Μεταφορών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αναλαμβάνει από σήμερα και επίσημα τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ ο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Στην τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων αρχηγοί κρατών από τη Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο.

ΤΟΚΙΟ.-- Υπό το βάρος σκανδάλων, παραιτήθηκε χτες ο Ιτσίρο Οζάουα, ηγέτης του ιαπωνικού Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) στην Ιαπωνία, σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίστηκε, να ενισχύσει «την ενότητα του κόμματος» ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή ανάμεσα σε Κοσσοβάρους Αλβανούς και 1.000 Σέρβους κατοίκους χωριών πέριξ της Κοσόβσκα Καμένιτσα με αφορμή το αίτημα των τελευταίων να αναλάβει την ηλεκτροδότηση των περιοχών τους η σερβική εταιρεία ηλεκτρισμού και όχι η κοσσοβάρικη την οποία και αρνούνται να πληρώσουν. Τουλάχιστον 20 Σέρβοι και Κοσσοβάροι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ άλλοι πέντε Σέρβοι συνελήφθησαν.

ΜΟΣΧΑ.-- Τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη Σύνοδο της G-8 στην Ιταλία, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

ΡΩΜΗ.-- Το δικαίωμα του καταναγκαστικού επαναπατρισμού των οικονομικών μεταναστών υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς «αυτό απορρέει από το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Ιταλία απέστειλε 227 μετανάστες πίσω στη Λιβύη πριν ακόμα αποβιβαστούν στην ιταλική επικράτεια, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Πυκνώνουν οι επιθέσεις των ισλαμιστών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και ένοπλους ισλαμιστές των ακραίων οργανώσεων «Αλ Σαμπαάμπ» και «Χιζμπούλ Ισλάμ» σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ατόμων (οι περισσότεροι άμαχοι) και κύμα χιλιάδων ανέστιων πολιτών...

Μόνον απ' τη ρίψη ενός όλμου σε τζαμί σκοτώθηκαν 15 άτομα. Χτες επίσης, Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το πλοίο «ΜΤ Νιπάγια», ελληνικής ιδιοκτησίας, που είχαν καταλάβει στα τέλη Μαρτίου, όμως δεν υπήρξε επιβεβαίωση ότι καταβλήθηκαν λύτρα, ανακοίνωσε σήμερα μια περιφερειακή ναυτιλιακή οργάνωση.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εληξε η υπόθεση Σαμπέρι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μέχρι χτες βράδυ αναμενόταν ν' αφεθεί ελεύθερη μετά απο τρεις μήνες, η 32χρονη Ιρανο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Ροξάνα Σαμπέρι, καθώς η έφεσή της δικαιώθηκε και η ποινή της άλλαξε. Από καταδίκη σε 8ετή φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ έγινε δύο χρόνια με αναστολή.

Η υπόθεση της Σαμπέρι αποτέλεσε «αγκάθι» στην «επιχείρηση διπλωματικής προσέγγισης» της ιρανικής ηγεσίας που έχει αρχίσει η Ουάσιγκτον και η οποία γίνεται, σχετικώς, θετικά αποδεκτή από την Τεχεράνη. Κατά πολλούς, η ιρανική ηγεσία «επηρέασε» εμμέσως στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την τελική έκβαση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρο αμόκ Αμερικανού στρατιώτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν συνάδελφός τους άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στο ψυχολογικό συμβουλευτικό κέντρο του στρατοπέδου «Λίμπερτι», έξω από τη Βαγδάτη. Δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τα πυρά, αλλά ούτε και αν τα θύματα ήταν στρατευμένοι εργαζόμενοι στο κέντρο ή άλλοι στρατιώτες που είχαν σπεύσει εκεί για να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη, όπως φέρεται να είχε πράξει και ο δράστης, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε. Συγκλονισμένος από την «τεράστια τραγωδία» δήλωσε, διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

Στην ... αναπτυγμένη Βρετανία

Αγορά σκυλοτροφής, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού, κηπουρικές εργασίες, καθαρισμοί πισίνων και φυσικά οι φόροι... είναι μερικά από τα βουλευτικά έξοδα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που φυσικά εκλήθησαν και τα πλήρωσαν οι Βρετανοί φορολογούμενοι. Και όλα αυτά διαρκούσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές και οι υπουργοί του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος έχουν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις ευρύτερη γκάμα. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν που λαμβάνει πλέον πρωθυπουργική αποζημίωση 194.250 λίρες, ζητά να του καταβληθούν 6.500 λίρες από τα έξοδα που δικαιολόγησε ως τμήμα του επιδόματός του στον αδερφό του Αντριου σε διάστημα 26 μηνών. Ο Μπράουν που ζήτησε δημόσια συγνώμη αιτιολόγησε ότι τα έξοδα αυτά αποτελούν το μερίδιό του στην πληρωμή της εργασίας ενός συνεργείου καθαριότητας στα σπίτια των δύο αδελφών.

Οσο για διάφορους υπουργούς και αξιωματούχος της κυβέρνησης που κερδίζουν 141.866 λίρες το χρόνο, εκμεταλλεύονται κάθε «παραθυράκι» που τους αφήνει ο νόμος... Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζον Πρέσκοτ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που πλήρωσε με δημόσιο χρήμα τη διπλή αλλαγή της λεκάνης στην τουαλέτα του σπιτιού του, ενώ ορισμένοι άλλοι έχουν χρεώσει στα βουλευτικά τους έξοδα μπισκότα, ταμπόν και γατοτροφές... Ομορφος καπιταλιστικός κόσμος...

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Γυμνάσια, συνομιλίες και διαδηλώσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Καθώς συνεχίζονται τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία με την συμμετοχή περίπου 1.300 στρατιωτών από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (και από την Ελλάδα) και άλλους «συμμάχους», ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε συνέντευξη σε ιαπωνικά ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι τα γυμνάσια αυτά δεν θα βοηθήσουν τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και ΗΠΑ και πως αποτελούν ένα σημάδι υποστήριξης των αρχών της Γεωργίας, την στιγμή που η αντιπολίτευση διεξάγει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πάντως, χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξαν χτες συνομιλίες ανάμεσα στον Γωργιανό Πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι και ηγέτες ορισμένων αντιπολιτευόμενων κομμάτων που μαζί με άλλα κόμματα πραγματοποιούν εδώ και βδομάδες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με το αίτημα της παραίτησης του Σαακασβίλι. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γεωργιανός Πρόεδρος δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ότι συμφώνησε να συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ανακοίνωσαν την διεξαγωγή ακόμα πιο μαζικών διαδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ