ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»
Νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου
  • Νέες χρηματοδοτήσεις του κεφαλαίου στο όνομα της εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις
  • Κυβερνητικό πυροτέχνημα με την επιδότηση αγοράς υπολογιστών για μαθητές της Α' Γυμνασίου

Ο ρόλος του κράτους, ως μηχανισμού κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης, στη διάχυση των νέων τεχνολογιών σε επιχειρήσεις και άλλους φορείς και στα πλαίσια αυτά το μοίρασμα της πίτας των 2 δισ. ευρώ του Κοινοτικού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που ακολούθησαν.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυπώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να πάρει σκληρά εισπρακτικά μέτρα, με στόχο τη ...διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και την προώθηση νέων σαρωτικών αναδιαρθρώσεων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων δομικών προβλημάτων και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας - κεφαλαίου, ο υπουργός Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε χτες νέο πακτωλό ενισχύσεων προς διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν προκειμένου οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ψηφιακή τους τεχνολογία και δικαιούχοι είναι τουριστικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις κλπ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και νέα προγράμματα για τη βελτίωση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων από πολίτες (ειδικά στο χώρο της Παιδείας) και τη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση μάλιστα, ενόψει ευρωεκλογών, δεν απέφυγε την ψηφοθηρία και στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η επιδότηση της απόκτησης προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, για περίπου 110.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Εμφανής είναι, παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Βαφτίζοντας τις προθέσεις της πότε ως κινήσεις προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, πότε ως αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις», που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνουν, επαναφέρει σχεδόν καθημερινά το θέμα στην επιφάνεια. Στα πλαίσια αυτά, προφανώς, και θέλοντας να δείξει ότι «απαντά» και στις προχτεσινές τοποθετήσεις του ΣΕΒ, ο Γ. Παπαθανασίου είπε χτες ότι η κυβέρνηση «συμφωνεί με την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνοντας ότι και οι επιχειρηματίες «εκτός από το να κάνουν κριτική, πρέπει να βάλουν και πλάτη και να προχωρήσουν και σε επενδύσεις για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και να μην προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών».

Το μοίρασμα της πίτας...

Η εξάπλωση της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πρώτα και κύρια στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, στα πλαίσια του καπιταλισμού, αυξάνει την παραγωγική ικανότητα της εργασίας, συντελεί επομένως στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην απόσπαση μεγαλύτερης υπεραξίας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τη μερίδα του λέοντος αποσπούν οι επιχειρήσεις στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ψηφιακής στρατηγικής έως το 2013.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:

  • Ψηφιακή ασφάλεια επιχειρήσεων. Προβλέπεται η επιδότηση όλων των επιχειρήσεων έως 70% για υλοποίηση σχεδίων ασφάλειας και αποκατάστασης, την απόκτηση εξοπλισμού/ λογισμικού ασφάλειας και την ανάπτυξη ασφαλών ψηφιακών συναλλαγών. Προϋπολογισμός έργου (δημόσια δαπάνη) 10 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις και ταυτόχρονη προβολή της γεωγραφικής περιοχής. Υψος δημόσιας δαπάνης 80 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι 9.000 ξενοδοχεία και 20.000 καταλύματα.
  • Επιδότηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της προβολής και προώθησης των προϊόντων τους. Προϋπολογισμός έργου 30 εκατ. ευρώ.
  • Χρηματοδότηση δημιουργίας ψηφιακών καταστημάτων με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και δημιουργία ενιαίων ηλεκτρονικών χώρων παρουσίασης/ προβολής τους. Προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Αφορά τη χρηματοδότηση έναρξης των επιχειρήσεων που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακά ταμεία και ηλεκτρονική διασύνδεση με φαρμακεία. Σκοπός των ψηφιακών ταμείων είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους (ενημέρωση, ειδοποιήσεις, συνταγογραφήσεις μέσω Internet) καθώς και η ηλεκτρονική τους διασύνδεση με τα φαρμακεία.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ζητά περισσότερη «ανταγωνιστικότητα»

Την προώθηση σκληρών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημοσιονομικά, προκρίνει για την ελληνική οικονομία, όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ως αναγκαία πολιτική επιλογή ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, που επισκέπτεται τη χώρα μας, έχει σταθερή στόχευση... Στο ερωτηματολόγιο που απηύθυνε σε κυβερνητικούς φορείς ζητά να μάθει αν είναι ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να γίνει ανταγωνιστικότερη. Η βαριά σκιά της πέφτει και πάνω στις εργασιακές σχέσεις, όπου ζητά να πληροφορηθεί τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να ενθαρρυνθεί η εργασία των ηλικιωμένων, των νέων και των γυναικών. Με ταξική εμπάθεια στρέφεται ενάντια στο «συγκεντρωτικό» σύστημα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και ...διερωτάται αν ήταν επιθυμητός ένας μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας (εργοστασιακές, ατομικές συμβάσεις). Ενδιαφέρον δείχνει και για το ύψος των μισθών τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις (σικ), τη σχέση μετανάστευσης και αγοράς εργασίας, την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των εργαζομένων, τη λήψη μέτρων για τη γήρανση του πληθυσμού...

ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ
Απολογισμός της πορείας ιδιωτικοποίησης

Απολογισμό των έως σήμερα πεπραγμένων στις αποικιακού τύπου, Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες για το θέμα αυτό.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, υποστήριξε ότι οι Συμπράξεις είναι σήμερα ο πιο σύγχρονος τρόπος χρηματοδότησης έργων υποδομής, θεσμός με σπουδαία οφέλη για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για τους ίδιους τους πολίτες... Και όλα αυτά, τα θετικά προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ, όπου το Δημόσιο βάζει τα χρήματα και οι ιδιώτες «επενδυτές» παίρνουν τα κέρδη. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 52 έργα ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την ανέγερση επτά πυροσβεστικών σταθμών. Χαρακτήρισε, επίσης, ως θετική τη συμμετοχή μεγάλων ξένων εταιρειών σε έργα ΣΔΙΤ, όπου, ως σήμερα στους διάφορους διαγωνισμούς έχουν συμμετάσχει 45 συνολικά εταιρείες. Συμμετοχή, την οποία απέδωσε στα ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και στο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί. Αυτό, βέβαια, που προσελκύει ελληνικές και ξένες εταιρείες σε έργα ΣΔΙΤ, είναι τα υψηλά και εξασφαλισμένα κέρδη που τους διασφαλίζει η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγκύκλιος για το εφάπαξ βοήθημα

Την εγκύκλιο που αφορά την καθήλωση των μισθών και συντάξεων κοινοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για την πολιτική εκείνη που έρχεται να βάλει φρένο ακόμη και στα εισοδήματα των επόμενων ετών στο πλαίσιο και των υποδείξεων από την ΕΕ και άλλους οργανισμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Η προβλεπόμενη εφάπαξ «οικονομική ενίσχυση» - αντί για αύξηση - θα πληρωθεί στο τέλος Μάη με την καταβολή του μισθού για το α' 15ήμερο του Ιούνη. Στους συνταξιούχους θα καταβληθεί στις 22 Μάη μαζί με τη σύνταξη του Ιούνη. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία στο διάστημα από 1η Γενάρη μέχρι 4 Μάη 2009 θα πάρουν το βοήθημα με τη σύνταξη και όσοι αποχώρησαν μετά τις 5 Μάη με το μισθό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ