ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Αυξημένες πραγματικές και κατευθυνόμενες πιέσεις

Εκτακτη σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη

Αυξημένες πιέσεις για τη νέα γρίπη εκδηλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και προέρχονται από πραγματικά γεγονότα, όπως είναι η εμφάνιση των επιδημικών κυμάτων, αλλά και οι κατευθυνόμενες επιδιώξεις όπως είναι οι διαγκωνισμοί των κάθε είδους εταιρειών, που προσδοκούν οφέλη απ' την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μια αποτύπωση αυτής της πίεσης - αλλά και οι κατευθύνσεις προς τις οποίες θα προσανατολιστούν πια όλες οι χώρες - αναμένεται να καταγραφεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Γενεύη, όπου θα συνέλθει η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και στην οποία θα πάρει μέρος και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μια έκφραση αυτής της πίεσης ήταν και η χτεσινή έκτακτη υπηρεσιακή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στην οποία προήδρευσε ο υπουργός και αμέσως μετά ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Ο ιός έχει μεταφερθεί στο νότιο ημισφαίριο της Γης λόγω του ότι είναι ήδη χειμώνας. «Για να προλάβουμε, είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, λοιπόν και εμείς το δικό μας χειμώνα, από αρχές Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το εμβόλιο που παίρνουμε όλοι δηλαδή, προκειμένου να προλάβουμε και να αποφύγουμε τη συνύπαρξη διπλής γρίπης, όπως συνέβη στο Μεξικό: Εποχικής δηλαδή και νέας γρίπης».

Για τη νέα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, παραγγελία έχει γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που θα παράξουν το εμβόλιο, «ώστε η χώρα μας να είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα μπορεί να το προμηθευτεί». Παράλληλα, αυξάνονται και οι παραγγελίες για δύο αντιικά φάρμακα, παρότι με τα αποθέματα για τη γρίπη των πτηνών ήδη καλύπτεται - όπως προβλέπεται - το 12% του πληθυσμού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση της χώρας, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί απ' τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στη συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη. Πάντως οι, πρώτες, πρόσθετες επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα και 700.000 ευρώ για τις θερμοκάμερες που θα τοποθετηθούν στα αεροδρόμια. Επίσης η διάθεση των αντιικών φαρμάκων θα αποτελέσει ένα ακόμα χαράτσι για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς η κάλυψή τους θα γίνει από αυτά, όπως απάντησε σε ερώτηση του «Ρ» ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος.

ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στο ξεπούλημα των Αλυκών Αναβύσσου

Να μην επιτραπεί το ξεπούλημα των Αλυκών Αναβύσσου από την «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» σε ιδιωτικά συμφέροντα, που επιθυμούν την εμπορευματοποίηση της δημόσιας αυτής έκτασης μέχρι την ακρογιαλιά. Αυτό ζήτησε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», καταθέτοντας και σχετικό ψήφισμα τη Δευτέρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.

Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, «απαιτεί ο χώρος ν' αξιοποιηθεί με έργα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για ποιότητα ζωής, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, χωρίς να συνδέεται με την κερδοφορία των επιχειρηματιών και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του περιβάλλοντος. Απαιτεί από την Κυβέρνηση αξιοποίηση του χώρου με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την προστασία και αξιοποίησή του, με ουσιαστική συμμετοχή και έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, καθώς και φορέων της περιοχής».

Η συζήτηση που προηγήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα είχε προκληθεί από την ΝΑΣ, αφού είχε ενημερωθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της περιοχής. Οι άλλες παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ωστόσο, κατέθεσαν ένα άλλο ψήφισμα για την «αξιοποίηση» του χώρου, γενικόλογο και στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ σημειώθηκαν χτες τη νύχτα σε κτίρια της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και στη Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα, έσπασαν τη τζαμαρία της κεντρικής εισόδου του κτιρίου της επιχείρησης στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο και έριξαν βόμβες «μολότοφ». Σχεδόν ταυτόχρονα, σε εξωτερικό χώρο στάθμευσης οχημάτων της ΔΕΗ επί της οδού Καποδιστρίου στην Νέα Ιωνία προκλήθηκε πυρκαγιά σε τρία οχήματα από ρίψη «μολότοφ».

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στην είσοδο και την εξωτερική περίμετρο κτιρίου στο οποίο συστεγάζονται περισσότεροι του ενός φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα απαιτείται η συμφωνία όλων των συστεγαζόμενων φορέων. Αυτό αναφέρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην υπ' αριθμό 20/2009 απόφασή της, ενώ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που οι συστεγαζόμενοι φορείς συναποφασίσουν για το κύκλωμα τηλεόρασης θα πρέπει να ορίσουν, κατόπιν συμφωνίας, τον υπεύθυνο της διαχείρισης του κλειστού κυκλώματος, καθώς και τον τρόπο που θα χειριστεί τα δεδομένα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 2472/1997).

Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων είπε «όχι» στην τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο κτίριο Θων, όπου στεγάζονται τα γραφεία της αυστραλιανής πρεσβείας. Επέτρεψε την εγκατάσταση του κυκλώματος τηλεόρασης σε όροφο του κτιρίου. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε στην Αρχή η διεύθυνση της αυστραλιανής πρεσβείας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην υπηρεσία μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων

Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλοεργολάβος κατασκευαστής που οικοδομεί στο οικόπεδο «Σκλαβούνου», αποφάσισε η δημοτική αρχή Αγίου Παύλου, με οριακή πλειοψηφία. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στον εργολάβο - κατασκευαστή να οικοδομήσει περισσότερα μέτρα στο οικόπεδο, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται δίπλα στο δάσος και έχει θέα όλη τη Θεσσαλονίκη.

Οπως καταγγέλλει η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» Αγίου Παύλου, «από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Απρίλη, οι 8 ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης, οι 8 κατά, και η πρόταση της διοίκησης του πράσινου δημάρχου Ν. Βαρσάμη, εγκρίθηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού λήφθηκε η απόφαση, και ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που μέχρι πρότινος στήριζε τις αποφάσεις της διοίκησης, κατήγγειλε ενώπιον όλων ότι εκβιάστηκε από τον δήμαρχο να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να του δώσει επιταγή ύψους 5.000 ευρώ, που αφορούσε χρηματοδότηση μας δημοτικής επιχείρησης ωδείου. Την ώρα δε που ο δημοτικός σύμβουλος έκανε την καταγγελία αυτή, ο δήμαρχος επιδείκνυε με καμάρι σε όλους μας δημοτικούς συμβούλους την επιταγή!!!».

Η ΔΕΑΚ προτίθεται να καταθέσει αναφορά προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να ζητήσει εκ νέου σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ακύρωση της απόφασης. Με ανακοίνωσή της δηλώνει, ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με γνώμονα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού του Δήμου, έχοντας για όραμα ένα δήμο διαφορετικό που άμεσο στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Αγίου Παύλου και της Ευαγγελίστριας και όχι τη φορολόγησή τους με κάθε δυνατό τρόπο. Καλεί το λαό να αλλάξει το τοπίο που δημιουργήθηκε την τελευταία διετία στο Δήμο, δίνοντας χαστούκι στην αντιλαϊκή δημοτική αρχή.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΝΕ του ΚΚΕ και η ΝΕ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Φθιώτιδας καλούν τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για τα 67 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της ΕΑ από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του από την «Καλύβα του Στεφανή», στη Σπερχειάδα. Η εκδήλωση γίνεται, την Κυριακή 17 Μάη 2009, ώρα 10.30 π.μ., στο διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από την Ιστορική «Καλύβα του Στεφανή». Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ θα ξεκινήσουν από τη Λαμία (πλατεία Πάρκου) ανήμερα στις 9.30 πμ.

- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο, την Κυριακή 24 Μάη 2009.

Η αναχώρηση πούλμαν για το Λαύριο, απ' όπου θα αναχωρήσει το πλοίο για Μακρόνησο, θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 πμ. Το πλοίο θα αναχωρήσει για Μακρόνησο ώρα 8.45 πμ. Η επιστροφή από Μακρόνησο θα γίνει στις 4 μμ.

Δηλώσεις συμμετοχής: ΠΕΚΑΜ - τηλ. 210.3247.820, ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ τηλ. 210.8225.407 και στα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Οι... πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο του ΠΑΟ

Δίχως να πει τίποτα για την «ταμπακιέρα», η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο της Αθήνας, «Ανοιχτή Πόλη», επιχειρεί με ανακοίνωσή της να απαντήσει στη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και το ΚΚΕ, που αποκαλύπτουν το ρόλο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ. Και τι λένε; Οτι η «Συμπαράταξη», αν και καλεί «τον Αθηναϊκό λαό να πάρει την υπόθεση του Ελαιώνα στα χέρια του», ωστόσο, «ακόμα περιμένουμε να δούμε τι εννοούσε με αυτό η "Συμπαράταξη", καθώς δεν είδαμε το ΚΚΕ να πράττει οτιδήποτε».

Τους υπενθυμίζουμε ότι η «Συμπαράταξη» στη σχετική ανακοίνωσή της, για τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε πως ο τελευταίος δεν είπε κουβέντα για τα 95 και πλέον στρέμματα δημοτικής έκτασης και τα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχει δώσει ο Δήμος για να κατασκευάσει μια ιδιωτική επιχείρηση, ένα γήπεδο. Τι έχει να απαντήσει σε αυτό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Ανοιχτή Πόλη»; Απολύτως τίποτα! Οσον αφορά τις ...πράξεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξής του στο Δήμο Αθήνας θυμίζουμε απλά τις επισκέψεις σε γραφεία επιχειρηματιών, προέδρων ΠΑΕ, προκειμένου να προωθήσουν γρήγορα τα σχέδια των ιδιοκτητών του ΠΑΟ. Αυτές κι αν είναι πράξεις. Πράξεις που εξυπηρετούν απόλυτα επιχειρηματικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ