ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανελέητο σφυροκόπημα

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ._

Σε ανελέητο σφυροκόπημα εξελίσσονται οι επιθέσεις στην κοιλάδα Σουάτ και τις περιοχές των φυλών, του Πακιστάν, όπου οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού, που καθημερινά γίνονται και σφοδρότερες, χθες «συμπληρώθηκαν» και από αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι - πιθανότατα άμαχοι - να χάσουν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, όλο και χειρότερη γίνεται η καθημερινότητα των προσφύγων, που συνολικά εμφανίζεται να αγγίζει το 1,3 εκατομύρια ανθρώπων, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ και των συνόρων Πακιστάν - Αφγανιστάν, το τελευταίο διάστημα.

Ο πακιστανικός στρατός, χθες, προχώρησε σε αεραπόβαση στρατιωτικών δυνάμεων στην κοιλάδα Σουάτ, που αποτελεί και το επίκεντρο των επιθέσεων που πραγματοποιούνται με τη δικαιολογία της «ασφάλειας» και της «τρομοκρατίας», καταλήγοντας τελικά να σφάζουν αμάχους και τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων, στους οποίους επικρατούν άθλιες συνθήκες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες που δεν έχουν δηλωθεί στις λίστες του ΟΗΕ και της κυβέρνησης. Στόχος της χθεσινής αεραπόβασης είναι, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του στρατηγού Ατχάρ Αμπάς, οι έρευνες και οι επιχειρήσεις «καταστροφής στόχων ανταρτών».

Ωστόσο, πρόσφυγες που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις εμπόλεμες ζώνες κάνουν λόγο για «απελπιστική κατάσταση», καταγγέλλοντας βομβαρδισμούς και επιθέσεις που δεν υπολογίζουν την παρουσία ή μη αμάχων, όταν ο στρατός ανακοινώνει απλά 751 νεκρούς «ενόπλους»...

Πολεμικό σκηνικό και στο Αφγανιστάν, όπου 11 καμικάζι «Ταλιμπάν» επιτέθηκαν χθες σε κυβερνητικά κτίρια, στην επαρχία Χοστ, στα ανατολικά της χώρας, προκαλώντας σφοδρές συγκρούσεις με τις κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι τουλάχιστον να χάσουν τη ζωή τους.

Τέλος, ακόμα 84 μαθήτριες σε σχολείο του βορειανατολικού Αφγανιστάν έπεσαν χθες θύματα μαζικής δηλητηρίασης στο σχολείο τους, με την κυβέρνηση της χώρας να κατηγορεί ως υπεύθυνους, τους «αντάρτες των Ταλιμπάν», εντάσσοντας τις επιθέσεις αυτές στην προσπάθεια των «Ταλιμπάν» να τρομοκρατήσουν τα κορίτσια, αποτρέποντάς τα από τη φοίτηση στα σχολεία...

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
«Ηπιοι» οι ιοί, αλλα δεν αποκλείουν την πανδημία

ΓΕΝΕΥΗ.--

Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν χτες κάποια βασικά συμπεράσματα απ' την έως τώρα εξέλιξη της «γρίπης των χοίρων».

Πρώτα τα καλά νέα: Ο ιός της γρίπης ΑΗ1Ν1 είναι σχετικά ήπιος αλλά πιο μολυσματικός απ' τους ιούς της κοινής γρίπης. Προκαλεί το θάνατο μόνο στο 0,4% έως 1,4% των κρουσμάτων. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς της γρίπης Α Η1Ν1 δεν έχουν ανάγκη από αντιιική θεραπεία για να ιαθούν. Ομως ο εμβολιασμός κατά του συγκεκριμένου ιού θα απαιτηθεί σε περίπτωση που αυτός γίνει ανθεκτικός απέναντι στα υπάρχοντα αντιβιοτικά...

Τα «κακά» νέα: Δεν αποκλείεται να μεταλλαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και να κάνει τουλάχιστον τρεις φορές το γύρο του κόσμου ώσπου να διαπιστωθεί η πρόκληση διεθνούς πανδημίας γρίπης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να μολύνει τουλάχιστον 2 δισ. ανθρώπους.

Το ίδιο 24ωρο ομάδα ερευνητών με άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» μελετώντας τα πρώτα δείγματα της «νέας γρίπης» πιθανολόγησαν ότι το πρώτο κρούσμα στο Μεξικό ενδεχομένως να είχε σημειωθεί το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Γενάρη. Συνάμα υποστήριξαν ότι ως τις 23 Απρίλη (οπότε έγινε αντιληπτή η επιδημία απ' τις μεξικανικές αρχές) μπορεί να είχαν σημειωθεί έως και 23.000 κρούσματα της νόσου χωρίς ως τότε κανείς να πάρει είδηση πως επρόκειτο για ένα νέο τύπο γρίπης...

Επισήμως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.) έφθασαν τα 5.250 σε 33 χώρες του κόσμου. Απ' αυτά, τα 61 απέβησαν θανατηφόρα. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης ΑΗ1Ν1 εντοπίστηκαν χτες στην Φιλανδία, στην Κούβα και στην Ταΐλάνδη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Αύξηση 30% των αποδοχών των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Εκτορ Ναβάρο σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

ΚΙΕΒΟ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο, έπειτα από τη σύλληψή του από τη γερμανική Αστυνομία στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης για μέθη και ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΛΙΜΑ.-- Τουλάχιστον 10 ιθαγενείς τραυματίστηκαν, όταν η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με βίαιο τρόπο τις κινητοποιήσεις και τον αποκλεισμό οδικών αρτηριών στο οποίο είχαν προχωρήσει στη ζώνη Αμαζόνας ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα Δάση και τη Χλωρίδα.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν - που λήγει σύντομα η δεύτερη θητεία του στην προεδρία - εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κερδίζοντας 60 ψήφους από τις 101 της Βουλής, ενώ οι 41 βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την ψηφοφορία. Ωστόσο, απαιτούνται 61 ψήφοι για να εξασφαλίσει την εκλογή και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή προέδρου σε δύο ψηφοφορίες, η χώρα θα πρέπει να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το Κομμουνιστικό Κόμμα ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

ΡΩΜΗ.-- Κατηγορίες ότι ανήκουν σε τρομοκρατικό πυρήνα που συνδέεται με την «αλ Κάιντα» και ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στη Γαλλία και τη Βρετανία, απαγγέλθηκαν σε δύο Γάλλους που βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε φυλακή του Μπάρι, μετέδωσε το πρακτορείο «Ansa».

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δεκάδες χωριά σε Μαλαισία και Ινδονησία εκκενώνονται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των φυτειών φοίνικα για την παραγωγή βιοκαυσίμων ανακοινώθηκε χτες σε περιβαλλοντικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 113 αμάχων και τον τραυματισμό άνω των 350 άλλων προκάλεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και κυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες τρεις ημέρες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Σύμφωνα με τοπικές αρχές, υπολογίζεται πως μόνον χτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πάνω από 10.000 άμαχοι.

ΛΙΟΝ.-- Η φαρμακοβιομηχανία «Sanofi-Aventis» ανακοίνωσε χτες την κατασκευή εργοστασίου στη Λιόν που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την έρευνα και την παραγωγή εμβολίου για το δάγκειο πυρετό. Το εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως το 2013. Ο δάγκειος πυρετός είναι ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπιμα κουνουπιού και ταλανίζει τουλάχιστον 50.000.000 ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

KΙΡΚΟΥΚ.-- Καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε κοντά σε Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε αστυνομικούς και έναν πολίτη και να τραυματίσει δεκάδες. Στο βόρειο Ιράκ, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης και του Κιρκούκ, οι επιθέσεις, κυρίως από εξτρεμιστές ισλαμιστές προσκείμενους στην «αλ Κάιντα», συνεχίζονται.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απελευθερώθηκε, χτες, η Αμερικανο-ιρανή δημοσιογράφος Ροξάνα Σαμπέρι. Η Σαμπέρι αρχικώς καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ αλλά στο Εφετείο η ποινή της μειώθηκε από 8 χρόνια σε 2 με αναστολή, μια κίνηση που σπανίως συμβαίνει για Ιρανούς που βαρύνονται με ανάλογες κατηγορίες και εκτιμήθηκε ως «κίνηση καλής θέλησης» της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ. Οπως είπε η ίδια, κομβικό στοιχείο σε βάρος της ήταν ένα αντίγραφο έκθεσης για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το οποίο κατείχε.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ
Πολύπλευρες επαφές και επικρίσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επαφές με τους επικεφαλής των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών είχε, χτες, ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, που συνεχίζει την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, μέσα σε κλιμακούμενες επικρίσεις και πιέσεις. Ο πάπας επισκέφτηκε το τέμενος αλ Ακσα, και έγινε, έτσι, ο πρώτος ποντίφικας που πατά το πόδι του στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ. Εκεί συναντήθηκε με τον Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, Μουχάμαντ Χουσεΐν, ο οποίος τον κάλεσε να «αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των βασάνων του παλαιστινιακού λαού».

Στη συνέχεια, ο πάπας επισκέφτηκε και το Τείχος των Δακρύων, ενώ συναντήθηκε και με τους δύο κορυφαίους ραβίνους του Ισραήλ. Τέλος, χοροστάτησε σε ανοιχτή λειτουργία στα όρια της Ιερουσαλήμ, στην κοιλάδα των Κέδρων. Ο πάπας, σε όλους τους συνομιλητές του, εξέφρασε τη διάθεση του Βατικανού να συνεισφέρει στην επικράτηση της ειρήνης «στην Ιερή Γη».

Πάντως, η επίσκεψή του συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων κυρίως στην εβραϊκή πλευρά. Χθες, ο ισραηλινός Τύπος επέκρινε έντονα τον πάπα, γιατί, όπως τονιζόταν, στην ομιλία του στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τον όρο «Ναζί», ούτε τον όρο «μαζικές δολοφονίες», ενώ δεν απολογήθηκε για την ένοχη σιωπή και απραξία που τήρησε το Βατικανό, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, απέναντι στις ναζιστικές θηριωδίες, ούτε σχολίασε το ότι το Βατικανό προτίθεται ν' αγιοποιήσει τον πάπα Πίο τον 12ο, που ηγούνταν του Βατικανού την εποχή εκείνη. Οι επικριτές του τονίζουν, επίσης, ότι δεν απολογήθηκε για τη συμμετοχή του στη ναζιστική νεολαία, κατά την εφηβεία του, γεγονός που ο ίδιος επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι «ήταν απλώς ένα πέρασμα χωρίς σημασία».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κορυφή του παγόβουνου το πολύνεκρο αμόκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κατηγορίες για πέντε δολοφονίες αποδόθηκαν στον Αμερικανό λοχία που, σε κατάσταση αμόκ, σκότωσε, τη Δευτέρα, πέντε συναδέλφους του: Δύο αξιωματικούς εργαζόμενους στο τμήμα παροχής ψυχιατρικής βοήθειας στο στρατόπεδο «Λίμπερτι», και τρεις στρατιώτες. Ο λοχίας είχε μόλις τρεις βδομάδες πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, μετά την τρίτη του θητεία στο Ιράκ, και, όπως έγινε γνωστό, είχε παραπεμφθεί από τους ανωτέρους του για ψυχιατρική εκτίμηση και μάλιστα με συνοδεία.

Οι ακριβείς συνθήκες του αιματηρού περιστατικού δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Το σίγουρο είναι ότι ο δράστης πήρε το όπλο του συνοδού του, γιατί του είχε αφαιρεθεί το δικό του. Αν και πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο περιστατικό τέτοιου είδους στο Ιράκ, δεν είναι το μοναδικό. Αντίθετα, όπως υποστήριζαν αμερικανικές πηγές, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των στρατιωτών που προστρέχουν για ψυχολογική στήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ