ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2009
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Νέα τρομοκρατική απόλυση μετανάστη

Παρέμβαση και στη «Newsphone» από το κλαδικό Συνδικάτο

Σταθερή δράση για το δικαίωμα στη δουλειά αναπτύσσει το ΣΕΤΗΠ (φωτ.: από παλιότερη κινητοποίηση του συνδικάτου)
Σταθερή δράση για το δικαίωμα στη δουλειά αναπτύσσει το ΣΕΤΗΠ (φωτ.: από παλιότερη κινητοποίηση του συνδικάτου)
Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του νεαρού μετανάστη Τουμ Φεράτ που η διοίκηση της Teleperformance ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, ζήτησε με χτεσινή του παρέμβαση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής. Προχωρώντας σε εξόρμηση έξω απ' την εταιρεία, το συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν στην επιχείρηση της εργοδοσίας να επιβάλλει «σιγήν ιχθύος», την ώρα που αρκετοί από το προσωπικό απασχολούνται με συμβάσεις λίγων μηνών.

Μάλιστα, η απόλυση ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο ΣΕΤΗΠ (του οποίου πρωτοπόρο μέλος είναι ο εργαζόμενος) που στα δύο χρόνια ζωής και δράσης του αναπτύσσει ήδη πλούσια δράση για την ανάδειξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ορθώνοντας σημαντικά εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών.

«Η διοίκηση της επιχείρησης σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει το συνάδελφο μετά από 3 χρόνια δουλειάς "θυμήθηκε" ότι το επίπεδο των αγγλικών του δεν είναι ικανοποιητικό» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ. «Η απόλυση του Φεράτ είναι υπόθεση όλων μας και αυτό γιατί το μόνο "αμάρτημα" που διέπραξε ο συνάδελφος ήταν να οργανωθεί στο συνδικάτο, να αναπτύξει πρωτοπόρα δράση στο χώρο του και να διεκδικήσει καλύτερους μισθολογικούς όρους και συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Teleperformance και τις θυγατρικές της», υπογραμμίζεται.

Μετά από συνάντηση που έγινε, η εργοδοσία δήλωσε ότι θα ξαναεξετάσει το θέμα. Το συνδικάτο ξεκαθάρισε πως κάθε προσπάθεια να το κρατήσουν μακριά απ' τους εργαζόμενους, με απαγορεύσεις εισόδου κλπ. θα πέσει στο κενό. Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, στις 11 π.μ., θα γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας τριμερής συνάντηση για την απόλυση του Θανάση Καραμάνου που η διοίκηση της «Newsphone» έδιωξε απ' τη δουλειά μετά την απεργία στις 2 Απρίλη. Χτες το συνδικάτο έκανε για το θέμα νέα παρέμβαση έξω απ' την επιχείρηση.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους

Απολύσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα σε Ναύπακτο, Φωκίδα και Αττική

Σε απολύσεις 30 περίπου εργαζομένων προχώρησε η διοίκηση της «ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΕΒΕ» (μονάδα κλωστοϋφαντουργίας), στη Ναύπακτο. Η εργοδοσία έκλεισε τη γραμμή παραγωγής υφασμάτων, φορτώνοντας στις πλάτες τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, η εργοδοσία πέρυσι είχε απολύσει 45 άτομα και είχε ρευστοποιήσει παλαιά μηχανήματα προκειμένου να περιορίσει τις «ζημιές» της. Η επιχείρηση, στην οποία έχουν απομείνει 50 περίπου εργαζόμενοι, θα συνεχίσει τις πωλήσεις της και διατηρεί για την ώρα τη λειτουργία του εκκοκκιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σημαντικός αριθμός των απολυμένων βρίσκονται κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τις απολύσεις καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και τους απολυμένους να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με την ΟΕΚΙΔΕ. «Να προβληματιστούν και να καταδικάσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου», ώστε να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Σε σταδιακές απολύσεις 12 συνολικά ατόμων, προχώρησε και ο ιχθυοπαραγωγικός σταθμός «Νηρέας», που βρίσκεται επίσης στο νομό Φωκίδας.

Στην απόλυση 15 εργαζομένων και τον εξαναγκασμό άλλων 40 σε υποχρεωτική άδεια προχώρησε και η διοίκηση της εταιρείας «ΧΟΚΤΙΦ», που έχει αναλάβει τη συντήρηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. «Τεράστιες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού, που έδωσε κατεύθυνση να προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων. Κυβέρνηση και εργοδοσία στην ίδια ρότα, πέταξαν τους εργαζόμενους στο δρόμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοποίησε τα Ολυμπιακά Ακίνητα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και απροκάλυπτα να απολύουν τους εργαζόμενους». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους απολυμένους «να απειθαρχήσουν στις αποφάσεις της εργοδοσίας και τις επιλογές της κυβέρνησης».

ΟΕΚΙΔΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΒΑΦΕΩΝ - ΠΑΜΕ
Περιοδεία σε βαφεία της Θεσσαλονίκης

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα σχέδια για λουκέτο με πρόσχημα τη ρύπανση

Περιοδεία στα δύο από τα τρία εργοστάσια (βαφεία υφασμάτων) της επαρχίας Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη που απειλούνται με λουκέτο, επειδή ρυπαίνουν το περιβάλλον, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ), του Συνδικάτου Βαφέων Βόρειας Ελλάδας και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΜΑΞΙΜ» και «Ευρωβαφή», που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, επειδή οι εργοδότες τους αρνούνται να πάρουν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και να λειτουργήσουν τους βιολογικούς καθαρισμούς - για τη δημιουργία των οποίων επιδοτήθηκαν - ώστε να μην πετούν ανεπεξέργαστα τα τοξικά λύματα που παράγουν. Με νεότερη απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ανεστάλη το κλείσιμο των εργοστασίων μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή των εργοδοτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, οι εργοδότες δηλώνουν κυνικά ότι τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος τους κοστίζουν σε χρήμα.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην πληρώσουν οι ίδιοι και η τάξη τους «το μάρμαρο», με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργίας των εργοστασίων, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, απαιτώντας οι εργοδότες να πληρώσουν για να λειτουργήσουν τα βαφεία χωρίς ρύπανση, χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Στη διάρκεια των περιοδειών μοιράστηκε και η διακήρυξη στήριξης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές που υπογράφουν συνδικαλιστές του κλάδου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Νέα κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης για το 2009, διοργανώνει σήμερα η Ενωση Λογιστών Αθήνας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Νέων Λογιστών. Στις 6.30 μ.μ., θα γίνει συζήτηση με θέμα «Οι διακοπές είναι δικαίωμα» στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» (Κάνιγγος 27) και θα ακολουθήσει ενημέρωση για τη ΣΣΕ και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

«ΤΖΑΜΠΟ»: Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στα «Τζάμπο», με νέα κινητοποίηση, που διοργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στη Λάρισα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή, σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

ΓΓ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (12.30-14.30) οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (πρώην υπουργείο Τύπου), διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στη Γενική Τράπεζα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ασφαλιστικό τους ταμείο. Σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομίας.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: 24ωρη απεργία θα κάνουν την Πέμπτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου, εκατοντάδες από τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη

Στην Αθήνα με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών

Μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της κρίσης και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, διοργανώνοντας την επόμενη Δευτέρα 25 Μάη, Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη με θέμα «Ηοικονομική κρίση και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ».

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 25 συνδικαλιστικών εκπροσώπων από 16 χώρες. Η νέα πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ που έχει πανευρωπαϊκή διάσταση σηματοδοτεί την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ανάμεσα στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει την ίδια μέρα εκδήλωση για τους μετανάστες με θέμα την κρίση και την απάντηση του ταξικού κινήματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδος (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) και θα παρευρεθούν συνδικαλιστές από ευρωπαϊκά συνδικάτα.

ΣΕΤΗΠ
Από αύριο στις κάλπες

Ξεκινάνε αύριο Τετάρτη 20 Μάη οι εκλογές στο Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 24 Μάη. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του συνδικάτου (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, 2ος όροφος). Αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ., ενώ το Σάββατο 23/5 και την Κυριακή 24/5 από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ